Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 9. Csütörtök  Lukrécia

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Pezsgő élet: minden palackban fél évszázad tudás és tapasztalat

2018.12.25. 19:32

Nem kell különösebb bátorság annak megfogalmazásához, hogy olvasóink jó része még meg sem született, amikor Mezei Mihály már pezsgőt készített. Fél évszázaddal ezelőtt, 1968-ban kezdődött a történet, abban az évben végzett szőlész-borászként az akkori Kecskeméti Felsőfokú Technikumban. Szülőfalujában, Izsákon az állami gazdaságban helyezkedett el, ahol hamarosan a borászati üzembe került.

Pezsgő élet: minden palackban fél évszázad tudás és tapasztalat

Nem sokkal korábban az illetékes minisztériumban megszületett a döntés: Magyarországon is megkezdődhet a tartályos pezsgő készítése, s erre az Izsáki Állami Gazdaságot jelölték ki. No persze elsősorban nem a hazai fogyasztók igényeinek kielégítése volt a cél, hanem a Szovjetunió ellátása.

 

Mezei Mihály 50 éve foglalkozik pezsgőkészítéssel  Fotó: Dr. Kopcsay László

Kisebb döccenők után elindult a munka, s Mezei Mihály – először, mint frissen végzett szakember, majd mint tapasztalt borász – mindvégig részt vett benne. Végigjárta a szamárlétrát, végül a borászati üzem vezetője lett, s egészen a cég megszűnéséig, 1991-ig meg is tartotta ezt a beosztását.

 

A fejlődés a rendszerváltásig látványos volt, folyamatosan nőtt a termelés, az utolsó években a kombinát 240 ezer hektoliteres tárolótérrel rendelkezett, s évente több mint 15 millió palack pezsgőt készített.

Izsákról Tibolddarócra

Ám a piac összeomlása az izsáki gazdaságot is maga alá temette. A dolgozók megpróbálták részvénytársaság alakításával átvenni a megélhetésüket adó üzemet, de mire valóra váltak volna a tervek, megkezdődött a felszámolás, s az akkori törvények szerint így már nem voltak jogosultak a támogatásra. Így nem a dolgozók, hanem helyettük egy hirtelen meggazdagodott csoport lett az új tulajdonos. Első lépésként mindenkit elküldtek a régi szakembergárdából, ám 24 óra sem telt el, mire észbe kaptak, rájöttek, hogy valakinek dolgoznia is kellene. Így elsők között az üzemvezetőt keresték meg, de Mezei Mihály nem állt kötélnek, inkább a bizonytalan jövőt választotta. Búcsúzóul csak a törvényesen járó végkielégítést kérte, ám ebből hosszú pereskedés lett, s néhány év múlva a bíróság jogerősen, nem kis meglepetésre, az általa kértnél nagyobb összeget ítélt meg.

Az Izsákról való távozás után nehéz időszak következett. Akkoriban hazánk borászata az évszázad legnagyobb túltermelési válságát élte, sorra számolták föl az egykor oly sikeres alföldi gazdaságokat,

a szakemberek szétszéledtek, s csak kevesen mertek új vállalkozásba fogni az akkoriban elátkozottnak tűnő ágazatban.

Mezei Mihály is kereste a helyét egy ideig, aztán a végkielégítés birtokában hosszas keresgélés után megtalálta álmai birodalmát. Nagy képzelőerő kellett akkoriban ehhez, hiszen a helyszín, Tibolddaróc több mint 200 kilométerre volt lakóhelyétől, Izsáktól, s néhány lepusztult, omladozó épület, s a gazból ki sem látszó, évek óta műveletlen szőlő fogadta az optimista új tulajdonost.

A Bükki borvidék soha nem rendelkezett markáns, önálló arculattal, hol Hegyaljához, hol Egerhez kapcsolták, s az alapanyag-termelésen kívül másra nem tűnt alkalmasnak. Bár 1967 óta önálló borvidék, továbbra sem kapott nagyobb szakmai figyelmet. Egy termelőszövetkezet vitézkedett a rendszerváltásig, de azt hamar feloszlatták, s ahogy az országban oly sok helyen, a szőlőterület nagy része a privatizáció után műveletlen maradt. Ide érkezett hát az új tulajdonos, hogy első lépésként rendbe tegye a 8 hektáros ültetvényt, s munkát adhasson néhány helybelinek.

Az álmokból valóság lett

Mezei Mihály tudta, hogy a terület klímája és talajadottságai miatt kiválóan alkalmas pezsgőalapborok készítésére. A Törley Pincészet már a második világháború előtt rendszeresen vásárolt az ottani termésből, s Tibolddaróc egy időben a világhírű cég legfontosabb beszállítója volt. A Mezei-pezsgő megszületéséig csaknem két évtizedet kellett várni, de a cél egy pillanatra sem változott – előbb vagy utóbb lesz saját pezsgő, amely méltán versenyezhet az ország legkiválóbb italaival.

Lassan, lépésről lépésre megindult a fejlődés. Az első telepítés 1993-ban történt, amikor máshol többnyire a szőlő kivágásával foglalkoztak. Pályázatok segítségével nőtt a szőlőterület, olyan fajtákkal, amelyekből elsőrangú pezsgő készíthető.

A fehérszőlők közül természetesen a Chardonnay az uralkodó, de mellette az Olasz rizling, a Leányka és a Szürkebarát is helyet kapott. A megálmodott választékban egy muskotályos pezsgő is szerepelt, ezért a Muscat Ottonel, majd a Muscat lunel is az ültetvénybe került. Az elmaradhatatlan rozék érdekében kékszőlőket is telepített, a Cabernet sauvignon mellett a champagne-i minta alapján Pinot noir is gazdagítja a fajták sorát.

Ez az épület rejti a Mezei-birodalom kincseit  Fotó: Dr. Kopcsay LászlóA családi gazdaság ma már 85 hektár szőlőt művel, s amellett a helyi termelők nagy örömére jelentős mennyiségű szőlőt föl is vásárol. A minőség egyik biztosítéka, hogy nem bort vásárolnak, hanem olyan szőlőt, amelynek pontosan ismerik az eredetét, meggyőződnek a minőségéről. A szőlőfeldolgozást, az erjesztést és az érlelést saját maguk végzik, szigorú, minőségorientált technológiával, ráadásul megfelelő tárolókapacitással és berendezésekkel.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Induláskor kétliteres PET palackokba töltötték a bort, s a közeli kereskedelmi és vendéglátóipari egységekben értékesítették. Mivel a vevők meg voltak elégedve az áruval, a bor ár-érték arányával, sikerült növelni a partnereik számát, s a közeli hálózatokkal is üzleti kapcsolatokat építettek ki.

Ha nem is rohamtempóban jutottak előre, de az új évezredben megfogható közelségbe került a titkos terv: 2008-ban végre megírták az első, kimondottan pezsgőkészítésre vonatkozó pályázatukat.

Dönteni kellett először a technológiáról és a lehetséges fajtaválasztékról, később a palackozásról, kiszerelésről és az elnevezésekről.

Üzenet a fogyasztóknak

A ma már valósággá vált marketingstratégia, ahogy az a pezsgőtől elvárható, a minőségre és az eleganciára helyezi a hangsúlyt. Csak tartályos erjesztésű pezsgőt készítenek, ám mivel legalább féléves tartályos érlelés után kerül csak forgalomba az ital, joggal viselheti minden palack a minőségi pezsgő elnevezést. Ezt figyelembe véve termékeiket úgy pozicionálták, hogy a piacvezető márkánál 20-30 százalékkal magasabb áron kínálják az üzletekben.

Az első Mezei-pezsgők 2013-ban kerültek forgalomba. A minőség érdekében a szőlőt 7-9 ezrelékes savtartalommal szüretelik, kíméletes feldolgozás után a mustot hűtik és tisztítják, s ezt követi az első erjesztés.

A készre kezelt alapborból nyomásálló tartályokban történik a pezsgősítés, a 3-4 hetes erjedést 6-9 hónapos érlelés követi.

Ma már százezer palacknál több az évenként forgalmazott pezsgő mennyisége. A muskotályos különlegesség mellett brut, száraz és édes kategóriában készülnek Mezei-pezsgők, s a fehér fajták mellett egy rozé teszi teljessé a választékot.

 A palackozógép 800 palack pezsgőt készíthet óránként  Fotó: Dr. Kopcsay László

A forgalom növekedésében fontos szerepet játszik az is, hogy néhány éve sikerült bekerülni a legnagyobb diszkonthálózat kínálatába is. Ez az együttműködés mind jobban elmélyül, az első sikeres év után felkérést kaptak kereskedelmi márkák gyártására is, majd e partner segítségével megnyíltak az exportpiacok. További bővülésre van tehát kilátás.

 

Ma a Mezei Szőlőbirtok és Pincészet 85 hektáros szőlőültetvénye 6 hektár kivételével saját telepítésű, pincéiben 12 ezer hektoliteres korszerű tárolókapacitás van, s ebből 1500 hektoliter nyomásálló, hűthető tartály, amely a pezsgő erjesztését és érlelését teszi lehetővé.

Emellett modern palackozó gépsor is rendelkezésre áll, amely óránként 1500 palack bor vagy 700-800 palack pezsgő elkészítésére alkalmas.

Fél évszázad alatt Mezei Mihálynak sikerült kétszer is a csúcsra jutni. Utólag nézve nyilván a második eredményére büszkébb, hiszen Izsákon annak idején csak alkalmazottként irányította az üzemet, nem volt önálló. Ám az ottani tapasztalatokra szükség volt ahhoz, hogy legyen ereje és önbizalma újra elindulni, és saját erőből felépíteni azt az üzemet, ahol mindenben az ő szava dönt, a sikerek és az időnként óhatatlan kudarcok is az ő vállát terhelik.

Mi, fogyasztók pedig örülhetünk annak, hogy ma már igazi fejtörést okoz a megfelelő szilveszteri pezsgő kiválasztása. Mind több bortermelő vállalkozik rá, hogy termékével hozzájáruljon az év első perceinek még vidámabbá tételéhez.

(Forrás: http://magyarmezogazdasag.hu)

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Új dalok is születtek a zenészegylet táborában

Új dalok is születtek a zenészegylet táborában

Nagy sikerrel zárult a Kecskeméti Zenészegylet Dalszövegíró Tábora, amelyet NKA támogat...

Intelligens üzemfejlesztés egyetemi segítséggel-videóval

Intelligens üzemfejlesztés egyetemi segítséggel-videóval

Intelligens üzem fejlesztésében segíti a Neumann János Egyetem az ESZO Szerelő és Kereskedelmi Kf...

Cserkészház épül Kecskeméten-videóval

Cserkészház épül Kecskeméten-videóval

A Magyar Cserkészszövetség Lechner Ödön Ingatlanfejlesztési projektjében alakítanak ki cserkészhá...

Rutinos válogatottat igazolt Kecskemét Futsal Club

Rutinos válogatottat igazolt Kecskemét Futsal Club

Folyamatosak a tárgyalások a klubvezetés és a kiszemelt játékosok között, a mai napon pedig egy ú...

Ötmillióval támogatja a kórházat a TERMOSTAR Kft. (videóval)

Ötmillióval támogatja a kórházat a TERMOSTAR Kft. (videóval)

Ötmillió forint adománnyal támogatja a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. a Bács-K...

Kinyitott a Kecskeméti Planetárium (videóval)

Kinyitott a Kecskeméti Planetárium (videóval)

Újra megnyitotta kapuit a Kecskeméti Planetárium. A csoportok esetén kérik, hogy kizárólag átutal...

Váratlan útlezárások jöhetnek a Centrum áruház körül (videóval)

Váratlan útlezárások jöhetnek a Centrum áruház körül (videóval)

A végéhez közelednek a volt Centrum áruház körüli felújítási és átépítési munkálatok Kecskeméten....

Új helyen várják az ügyfeleket

Új helyen várják az ügyfeleket

Kedden délelőtt adták át a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 384 millió forintból felújított...

Miniszteri elismerést kaptak a megyei kórház dolgozói (videóval)

Miniszteri elismerést kaptak a megyei kórház dolgozói (videóval)

Miniszteri elismerésben részesültek a Bács-Kiskun Megyei Kórház dolgozói a Semmelweis-nap alkalmá...

Bács-Kiskun megyei elismerések

Bács-Kiskun megyei elismerések

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés júniusi ülésén választotta ki a 2020. évi megyei kitüntető díjak j...

7 év börtön kábítószer fuvarozásért

7 év börtön kábítószer fuvarozásért

A Kecskeméti Törvényszék kábítószer birtoklásának bűntette miatt 7 év börtönre, és 6 év kiutasítá...

Agressziókezelő foglalkozásra mehetnek az ismerősüket összeverő kecskeméti férfiak

Agressziókezelő foglalkozásra mehetnek az ismerősüket összeverő kecskeméti férfiak

A Kecskeméti Járási Ügyészség magánlaksértés bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt két ...

A szerb futsalválogatott összetartásán járt Aleksandar Gavrilovic

A szerb futsalválogatott összetartásán járt Aleksandar Gavrilovic

Vrsac városában tartott öt napon át edzőtábort a szerb felnőtt futsalválogatott, amelyre meghívás...

Intelligens üzemet fejleszt az ESZO Kft. vezette konzorcium Kecskeméten (videóval)

Intelligens üzemet fejleszt az ESZO Kft. vezette konzorcium Kecskeméten (videóval)

Az olaj- és vegyipar, valamint az energetikai ágazat részére technológiai cső-, acélszerkezet- és...

Képviselői fogadóórát tart Király József

Képviselői fogadóórát tart Király József

Július 9-én, csütörtökön 16:30-tól 19:00-ig képviselői fogadóórát tart Király József , a bel...

Dunaújvárosból igazolt két új játékost a KTE HUFBAU

Dunaújvárosból igazolt két új játékost a KTE HUFBAU

Ahogy azt a KTE HUFBAU sportigazgatója, Tóth Ákos már az FTC II. elleni felkészülési mérkőzés utá...

Kecskeméten tartott előadást Farkas Bertalan - videóval!

Kecskeméten tartott előadást Farkas Bertalan - videóval!

A Karol Wojtyla Barátság Központba látogatott el hétfőn délelőtt Farkas Bertalan, egykori űr...

Ismét régi helyén a házi gyermekorvosi ügyelet

Ismét régi helyén a házi gyermekorvosi ügyelet

A mai naptól (hétfő) visszaköltözött korábbi helyére a megyei kórház A. épület földszinti ambulan...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies