Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Rájuk omlik a ház - Négy gyermekével került bajba az egyedülálló édesanya

Pásztor Andrea

2020.06.29. 17:06

Egy több mint százéves, dohos, omladozó házban él négy gyermekével a nagykőrösi Herédi Krisztina. Minden nap azzal ébrednek, vajon hol reped tovább a faluk, mikor omlik rájuk a vakolat, dől-e tovább a ház padlója az utca felé. Barátaik úgy döntöttek, nem hagyják egyedül a bajban az édesanyát, és gyűjtést indítottak a javukra.

Herédi Krisztina egyedül neveli négy gyermekét a 68 m2-es házban. Öt évvel ezelőtt, a nagyszülői örökségéből vásárolta első saját otthonukat. Szülei rég meghaltak, a fájó emlékeken kívül nem hagytak rá semmit. Édesapja és édesanyja is alkohol problémákkal küzdött, a családon belüli erőszakot is korán meg kellett ismerniük öccsével. A két testvér előbb a nagymamához, majd gyermekotthonba került Nagykőrösre. Sok sebet szerzett gyermekkorában, ezért is döntötte el, hogy ő biztonságban, szeretetben neveli fel két apától született négy gyermekét. Eddig úgy tűnt, az apák segítsége nélkül is, boldogulnak, most azonban összecsaptak Krisztina feje fölött a hullámok.

– Amikor öt éve megvettem ezt a kis házat, nagyon szép volt. Kívül-belül gyönyörűen rendbe rakták az örökösök – kezdi a beszélgetést udvarukon a csinos fiatalasszony, ölében a kétéves Annával. – Egy kőműves ismerősömet kihívtam, hogy nézze át az épületet, nem utalt semmi arra, hogy baj lenne vele.

Kívülről szépen levakolták, belülről gipszkartonnal borították a vályogfalakat, ez azonban, mint utólag kiderül, csak kozmetikázás volt. A vizes vályogfalak állaga folyamatosan romlott, egy évvel ezelőtt pedig jelentkezett az első probléma.

– Nagyon megrémültünk, amikor beszakadt a járda az utcafrontnál, rögtön hívtam a katasztrófavédelmet. Azt mondták, hagyjuk el az épületet, ne töltsük itt az éjszakát, nekünk azonban nem volt hová mennünk – emlékezik vissza Krisztina.

 

Ezután az építésfelügyelet is kijött a házhoz. Azt mondták, a gipszkartonozás miatt nem tudtak szellőzni a falak, folyamatosan romlik az állapota. Tavaly novemberben Krisztina egy statikust is hívott, aki a repedéseket, átázásokat látva azt mondta, egyelőre nem életveszélyes az épület, de egy év múlva már nem lesz lakható. Nyolc hónap telt el azóta, és valóban úgy tűnik, mintha már csak a csoda tartaná egyben a falakat.

Krisztina először a fürdőszobába vezet minket, ahol mozognak a csempék a lábunk alatt. Málladozik a vakolat, repedések a falon, pedig látszik, hogy egykor takaros fürdő lehetett. Az apró főzőfülkében még rosszabb a helyzet. Itt elkezdett süllyedni az utca felé a padló, legalább öt centis lett a szintkülönbség. Emiatt megrepedt a konyhaszekrény is. A falból valahonnan szivárog a víz.

Elkeserítő állapotban van a nappali is, ahol a kicsikkel alszik az édesanya. Mivel az egyik oldalon az álmennyezet megroggyant, áthúzták ágyukat a másik falhoz. Félnek, hogy éjjel a fejükre omlik a plafon.

Miki, a kisebbik fiú, gyakran kérdezgeti is, ugye nem szakad ránk, anya. Krisztina azonban csak reménykedik, hogy kibírják a falak, amíg tovább tudnak lépni. Bár erős, talpraesett nő, eddig inkább ő segített súlyos beteg nagynénjén, most úgy érzi, ezzel a teherrel már nem bír el egyedül.

– Szerettem volna a CSOK-ot felújításra igénybe venni, ablakot cserélni, szigeteltetni, a gázt bevezetni. De ide a gázt be se kötnék, minden leszakadna. Nagykőrös nem preferált a falusi CSOK-ra, hitelt pedig nem tudok felvenni, hisz nincsen semmi önerőm, és egy kisebb tartozás miatt Bár-listára kerültem – mondja Krisztina, és a könnyeit már nem tudja visszafojtani. Pici lánya, Anna csimpaszkodik a nyakában, ő még nem érti, mitől ilyen szomorú az anyukája.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Közben a nagy fiú, Tibi dzsúdó edzésre indul, Miki csak miattunk marad. Próbálja lefoglalni kishúgát, de ő csak anyja ölében érzi jól magát.

A gyed mellett egy bevásárlóközpontban dolgozik Krisztina polcfeltöltőként ötórás fix műszakban. Nettó140 ezret hoz haza, de egyelőre úgy gondolja, csak ez a munka egyeztethető össze a gyerekneveléssel. Pedig elvégzett egy felsőfokú ifjúságsegítő asszisztensi képzést, dolgos, igyekvő nő. Az egyik apuka 20 ezer forintot ad havonta két gyerekére, a másik pedig hébe-hóba utal valamit, így lényegében csak saját magára számíthat. Ezért is döntöttek úgy a család régi barátai, segítenek nekik a bajban.

– Kisgyerekkora óta ismerjük Krisztit, felnézünk rá. Megjárta a poklot poklát, mégis sikerült onnan kitörnie. Erőn felül mindent megtesz a gyerekeiért – mondja a kecskeméti Győriné Rédly Margit, aki két barátnőjével határozta el, segítenek a családon.

Azt mondják, az összefogás erejében bíznak. – Ha csak mindenki, akinek megesik a szíve rajtuk, utal egy kisebb összeget, összegyűlhet annyi pénz, amiből tovább léphetne a család – fogalmaz Waigandné Vámos Lídia.

B. Tóth János okleveles építészmérnök vállalta, hogy alaposan szemügyre veszi a házat. Félórás terepszemle után elmondta, legalább száz éve épülhetett, de akár annál is öregebb. Az elmúlt évtizedben végzett beavatkozások pedig nem a korából adódó hibák orvoslására, inkább azok elfedésére irányultak. Ráadásul, mivel a falak nem szellőzhettek, csak súlyosbították a problémát. Bár az ő megítélése szerint jelenleg közvetlen életveszélyben nincsen a család, egészségükre nagyon veszélyesek a nedves, dohos falak. Asztmát, különböző betegségeket okozhat ez a környezet. Az építész szerint 10-15 millióból lehetne felújítani a házat a család számára.

Addig azonban ennek nem érdemes nekiállni, míg nem oldódik meg az utcában a csapadék elvezetése. A ház ugyanis jóval alacsonyabban van, mint az aszfaltos út, a lefolyt víz tovább súlyosbítja a vizesedést. Az önkormányzat is biztosította támogatásáról a családot, igyekeznek megoldani a csapadék elvezetését és megoldást találni lakhatási problémáikra.

A tető is megroggyant, potyognak róla a cserepek

Krisztina már most árulja az omladozó házat, de valószínűleg csak telekáron tudná eladni. Nagykőrösön szeretnének maradni, hisz minden ideköti őket. Bíznak abban, hogy hosszú távra találhatnak majd egy biztonságos házat maguknak.

– Nincsenek nagy vágyaim, csak egy élhető otthont szeretnénk, pici kerttel – árulja el. – Nekünk ez a 68 m2 pont elég volt, bár egy picit nagyobb jobb lenne, mert nőnek a gyerekek. Egyedül az lenne fontos, hogy ne fával kelljen fűteni, minden télen hatalmas erőfeszítés, hogy ne hűljön ki a ház. És hogy végre biztonságban tudhassam a gyerekeket…

Aki szeretné támogatni a családot abban, hogy elköltözhessen, továbbléphessen a reménytelenségből az alábbi számlaszámra utalhatja adományát.
Herédi Krisztina Noémi
10401990-86755251-75491021 (K&H Bank)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

2020.07.11. 22:47

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

2020.07.11. 16:35

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

2020.07.11. 11:26

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

A kecskeméti rendőrök vádemelést javasolnak egy román állampolgárságú gyanúsított ügyében, a...

2020.07.11. 07:48

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

2020.07.10. 22:00

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

2020.07.10. 20:04

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommu...

2020.07.10. 19:37

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem G...

2020.07.10. 16:43

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

A Szolnoki Törvényszéken lezárult annak a büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki 2018...

2020.07.10. 16:04

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

Egy műkedvelő magánszemély 400 ezer forintért vásárolta meg Ulrich Gábor jótékonysági célra ...

2020.07.10. 15:49

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

2020.07.10. 15:13

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Hamarosan befejezik a Centrum környékének felújítását, augusztus közepén már szabadon közlekedhet...

2020.07.10. 15:03

13 kép

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtár...

2020.07.10. 14:39

23 kép

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

2020.07.10. 14:27

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

2020.07.10. 10:39

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 63 éves nőnek a letartóztatását, aki a g...

2020.07.10. 10:10

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Balesettel indul a nap Kadafalván, az autópálya feletti felüljárón. A veszélyes útszakaszon busz ...

2020.07.10. 09:31

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Bár a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület által elindított prevenciós célú egészségfejleszté...

2020.07.10. 09:08

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Július 11-től fiatal amatőr színjátszók – köztük Türei Márk - szórakoztatják a Hunyadi...

2020.07.10. 08:58

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

A Hunyadivárosi Tanácsadó Testület csütörtökön döntött arról, hogy rövidesen közzé teszik a Hunya...

2020.07.10. 08:45

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies