Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Szeptember 28. Hétfő  Vencel

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Rájuk omlik a ház - Négy gyermekével került bajba az egyedülálló édesanya

Pásztor Andrea

2020.06.29. 17:06

Egy több mint százéves, dohos, omladozó házban él négy gyermekével a nagykőrösi Herédi Krisztina. Minden nap azzal ébrednek, vajon hol reped tovább a faluk, mikor omlik rájuk a vakolat, dől-e tovább a ház padlója az utca felé. Barátaik úgy döntöttek, nem hagyják egyedül a bajban az édesanyát, és gyűjtést indítottak a javukra.

Herédi Krisztina egyedül neveli négy gyermekét a 68 m2-es házban. Öt évvel ezelőtt, a nagyszülői örökségéből vásárolta első saját otthonukat. Szülei rég meghaltak, a fájó emlékeken kívül nem hagytak rá semmit. Édesapja és édesanyja is alkohol problémákkal küzdött, a családon belüli erőszakot is korán meg kellett ismerniük öccsével. A két testvér előbb a nagymamához, majd gyermekotthonba került Nagykőrösre. Sok sebet szerzett gyermekkorában, ezért is döntötte el, hogy ő biztonságban, szeretetben neveli fel két apától született négy gyermekét. Eddig úgy tűnt, az apák segítsége nélkül is, boldogulnak, most azonban összecsaptak Krisztina feje fölött a hullámok.

– Amikor öt éve megvettem ezt a kis házat, nagyon szép volt. Kívül-belül gyönyörűen rendbe rakták az örökösök – kezdi a beszélgetést udvarukon a csinos fiatalasszony, ölében a kétéves Annával. – Egy kőműves ismerősömet kihívtam, hogy nézze át az épületet, nem utalt semmi arra, hogy baj lenne vele.

Kívülről szépen levakolták, belülről gipszkartonnal borították a vályogfalakat, ez azonban, mint utólag kiderül, csak kozmetikázás volt. A vizes vályogfalak állaga folyamatosan romlott, egy évvel ezelőtt pedig jelentkezett az első probléma.

– Nagyon megrémültünk, amikor beszakadt a járda az utcafrontnál, rögtön hívtam a katasztrófavédelmet. Azt mondták, hagyjuk el az épületet, ne töltsük itt az éjszakát, nekünk azonban nem volt hová mennünk – emlékezik vissza Krisztina.

 

Ezután az építésfelügyelet is kijött a házhoz. Azt mondták, a gipszkartonozás miatt nem tudtak szellőzni a falak, folyamatosan romlik az állapota. Tavaly novemberben Krisztina egy statikust is hívott, aki a repedéseket, átázásokat látva azt mondta, egyelőre nem életveszélyes az épület, de egy év múlva már nem lesz lakható. Nyolc hónap telt el azóta, és valóban úgy tűnik, mintha már csak a csoda tartaná egyben a falakat.

Krisztina először a fürdőszobába vezet minket, ahol mozognak a csempék a lábunk alatt. Málladozik a vakolat, repedések a falon, pedig látszik, hogy egykor takaros fürdő lehetett. Az apró főzőfülkében még rosszabb a helyzet. Itt elkezdett süllyedni az utca felé a padló, legalább öt centis lett a szintkülönbség. Emiatt megrepedt a konyhaszekrény is. A falból valahonnan szivárog a víz.

Elkeserítő állapotban van a nappali is, ahol a kicsikkel alszik az édesanya. Mivel az egyik oldalon az álmennyezet megroggyant, áthúzták ágyukat a másik falhoz. Félnek, hogy éjjel a fejükre omlik a plafon.

Miki, a kisebbik fiú, gyakran kérdezgeti is, ugye nem szakad ránk, anya. Krisztina azonban csak reménykedik, hogy kibírják a falak, amíg tovább tudnak lépni. Bár erős, talpraesett nő, eddig inkább ő segített súlyos beteg nagynénjén, most úgy érzi, ezzel a teherrel már nem bír el egyedül.

– Szerettem volna a CSOK-ot felújításra igénybe venni, ablakot cserélni, szigeteltetni, a gázt bevezetni. De ide a gázt be se kötnék, minden leszakadna. Nagykőrös nem preferált a falusi CSOK-ra, hitelt pedig nem tudok felvenni, hisz nincsen semmi önerőm, és egy kisebb tartozás miatt Bár-listára kerültem – mondja Krisztina, és a könnyeit már nem tudja visszafojtani. Pici lánya, Anna csimpaszkodik a nyakában, ő még nem érti, mitől ilyen szomorú az anyukája.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Közben a nagy fiú, Tibi dzsúdó edzésre indul, Miki csak miattunk marad. Próbálja lefoglalni kishúgát, de ő csak anyja ölében érzi jól magát.

A gyed mellett egy bevásárlóközpontban dolgozik Krisztina polcfeltöltőként ötórás fix műszakban. Nettó140 ezret hoz haza, de egyelőre úgy gondolja, csak ez a munka egyeztethető össze a gyerekneveléssel. Pedig elvégzett egy felsőfokú ifjúságsegítő asszisztensi képzést, dolgos, igyekvő nő. Az egyik apuka 20 ezer forintot ad havonta két gyerekére, a másik pedig hébe-hóba utal valamit, így lényegében csak saját magára számíthat. Ezért is döntöttek úgy a család régi barátai, segítenek nekik a bajban.

– Kisgyerekkora óta ismerjük Krisztit, felnézünk rá. Megjárta a poklot poklát, mégis sikerült onnan kitörnie. Erőn felül mindent megtesz a gyerekeiért – mondja a kecskeméti Győriné Rédly Margit, aki két barátnőjével határozta el, segítenek a családon.

Azt mondják, az összefogás erejében bíznak. – Ha csak mindenki, akinek megesik a szíve rajtuk, utal egy kisebb összeget, összegyűlhet annyi pénz, amiből tovább léphetne a család – fogalmaz Waigandné Vámos Lídia.

B. Tóth János okleveles építészmérnök vállalta, hogy alaposan szemügyre veszi a házat. Félórás terepszemle után elmondta, legalább száz éve épülhetett, de akár annál is öregebb. Az elmúlt évtizedben végzett beavatkozások pedig nem a korából adódó hibák orvoslására, inkább azok elfedésére irányultak. Ráadásul, mivel a falak nem szellőzhettek, csak súlyosbították a problémát. Bár az ő megítélése szerint jelenleg közvetlen életveszélyben nincsen a család, egészségükre nagyon veszélyesek a nedves, dohos falak. Asztmát, különböző betegségeket okozhat ez a környezet. Az építész szerint 10-15 millióból lehetne felújítani a házat a család számára.

Addig azonban ennek nem érdemes nekiállni, míg nem oldódik meg az utcában a csapadék elvezetése. A ház ugyanis jóval alacsonyabban van, mint az aszfaltos út, a lefolyt víz tovább súlyosbítja a vizesedést. Az önkormányzat is biztosította támogatásáról a családot, igyekeznek megoldani a csapadék elvezetését és megoldást találni lakhatási problémáikra.

A tető is megroggyant, potyognak róla a cserepek

Krisztina már most árulja az omladozó házat, de valószínűleg csak telekáron tudná eladni. Nagykőrösön szeretnének maradni, hisz minden ideköti őket. Bíznak abban, hogy hosszú távra találhatnak majd egy biztonságos házat maguknak.

– Nincsenek nagy vágyaim, csak egy élhető otthont szeretnénk, pici kerttel – árulja el. – Nekünk ez a 68 m2 pont elég volt, bár egy picit nagyobb jobb lenne, mert nőnek a gyerekek. Egyedül az lenne fontos, hogy ne fával kelljen fűteni, minden télen hatalmas erőfeszítés, hogy ne hűljön ki a ház. És hogy végre biztonságban tudhassam a gyerekeket…

Aki szeretné támogatni a családot abban, hogy elköltözhessen, továbbléphessen a reménytelenségből az alábbi számlaszámra utalhatja adományát.
Herédi Krisztina Noémi
10401990-86755251-75491021 (K&H Bank)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ifjúsági megyei bajnokságnak adott otthont a Spartacus

Ifjúsági megyei bajnokságnak adott otthont a Spartacus

Ifjúsági megyei asztalitenisz-bajnokságot rendeztek szombaton a kecskeméti Spartacusnál. Egyénibe...

2020.09.28. 12:30

10 kép

Sikeres polgárőr akció Kadafalva térségében

Sikeres polgárőr akció Kadafalva térségében

Helvécia, Kadafalva, Ballószög polgárőr egyesületei tartottak ellenőrzést pénteken éjszakába nyúl...

2020.09.28. 12:24

Csocsó, darts, ping-pong

Csocsó, darts, ping-pong

Szeptember utolsó péntekjén is megtartotta szokásos éjszakai forgatag rendezvényét a Kecskeméti S...

2020.09.28. 11:46

6 kép

Állatok Világnapja és Nyugdíjasok Hete a Vadaskertben

Állatok Világnapja és Nyugdíjasok Hete a Vadaskertben

Ma indul és két hétig tart a Nyugdíjasok Hete, csütörtöktől vasárnapig pedig az Állatok Világnapj...

2020.09.28. 11:02

Halálos balesetet okozott a kamionsofőr, vádat emeltek ellene

Halálos balesetet okozott a kamionsofőr, vádat emeltek ellene

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat eme...

2020.09.28. 08:06

Kiélezett küzdelemben maradt alul a HÉP-RÖPKE SE

Kiélezett küzdelemben maradt alul a HÉP-RÖPKE SE

A békéscsabai Linamar BRSE otthonába látogatott el az NB II-es kecskeméti női röplabda csapat. A ...

2020.09.27. 22:10

Környezettudatos eszközöket varrtak az alkotódélutánon

Környezettudatos eszközöket varrtak az alkotódélutánon

Konyhai törlőkendő, arclemosó pamutkorongok, uzsonnás táska, szütyők, szalvéták. Ezek mind-m...

2020.09.26. 17:41

13 kép

Értékes pontszerzés Dunaújvárosban

Értékes pontszerzés Dunaújvárosban

A Dunaferr Due Dutrade FC vendégeként folytatódott pénteken este az NBI-es bajnokság az SG Kecske...

2020.09.25. 21:56

Duna Aszfalt - DTKH Kecskemét - Atomerőmű SE 90 - 70

Duna Aszfalt - DTKH Kecskemét - Atomerőmű SE 90 - 70

Pénteken este az Atomerőmű SE-vel zárult az edzőmeccsek sora az október 2-ai  bajnoki rajtot...

2020.09.25. 21:20

51 kép

Dr. Szobonya Zoltánra emlékezett Kecskemét

Dr. Szobonya Zoltánra emlékezett Kecskemét

Megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegtek ma dr. Szobonya Zoltán emléke előtt, a róla elnevez...

2020.09.25. 16:53

19 kép

Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap - ezúttal online

Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap - ezúttal online

Ötödik alkalommal rendezte meg a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat a Dr. Szobonya Zoltán ...

2020.09.25. 15:26

Vasárnap rajtol a XIV. Hírös-félmaraton a szabadidőközpontban

Vasárnap rajtol a XIV. Hírös-félmaraton a szabadidőközpontban

Ha valaki még azon gondolkozik, mivel töltse el a hétvégét, ha valaki tudja, hogy futással tölten...

2020.09.25. 14:16

Sorozatosan lopott az áruházakból, rács mögé került

Sorozatosan lopott az áruházakból, rács mögé került

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 33 éves kiskunfélegyhá...

2020.09.25. 13:06

Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés – Indulhat a Talpra Magyar!

Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés – Indulhat a Talpra Magyar!

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szeptember 25-i ülését Ballószögön tartotta, ahol többek között ar...

2020.09.25. 12:43

7 kép

Az alapvető élelmiszerek áfájáról tartott sajtótájékoztatót az LMP

Az alapvető élelmiszerek áfájáról tartott sajtótájékoztatót az LMP

Az áfacsökkentés állt annak a sajtótájékoztatónak a középpontjában, amelyet az LMP tartott péntek...

2020.09.25. 11:58

„Élmény a léleknek, biztonság a testnek”

„Élmény a léleknek, biztonság a testnek”

Újító óvintézkedést vezetett be Cseke Péter igazgató a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba...

2020.09.25. 11:04

Változik a Keko menetrendje szombaton

Változik a Keko menetrendje szombaton

Szeptember 26-án ismét sűríti járatait a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft a város két pont...

2020.09.25. 10:37

Visszatérhettek az iskolába a Kandó és a Kada diákjai, pedagógusai

Visszatérhettek az iskolába a Kandó és a Kada diákjai, pedagógusai

Visszatérhettek a Kandó Kálmán és a Kada Elek Technikumba a még korábban karanténba került diákok...

2020.09.24. 21:08

Szakemberképzésről állapodott meg a Wizz Air és a Magyar Honvédség

Szakemberképzésről állapodott meg a Wizz Air és a Magyar Honvédség

Megújította és kiterjesztette együttműködési megállapodását a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar H...

2020.09.24. 16:24

Betegség miatt elmaradnak az előadások a Cirókában

Betegség miatt elmaradnak az előadások a Cirókában

Műsorváltozásról adott tájékoztatást a Ciróka Bábszínház. Közleményükből kiderül, hogy szeptember...

2020.09.24. 15:08

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies