Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Szeptember 24. Péntek  Gellért

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Számunkra a család olyan, mint egy jó meleg kályha”

Pásztor Andrea

2021.02.20. 20:07

Mondják, hogy a szerelem nem ismer határokat. Strömpl István és Vári Zsuzsa ezt a szó szoros értelmében is megtapasztalhatta. István szovjet állampolgársága miatt csak kalandos úton vehette feleségül Zsuzsát, majd másfél évig elválasztotta őket az országhatár, a szovjet hatalom és a bürokrácia. Megküzdöttek azért, hogy együtt élhessenek, azóta pedig minden közösen töltött napért hálásak. Már több mint 50 éve élnek meseszerű boldogságban. Kapcsolatuk kezdetének viszontagságairól, házasságuk bölcsességéről meséltek nekünk

Vírushelyzet ide vagy oda, István kézcsókkal fogad házuk kapujában. Hiába is szabadkozom, ő régi vágású úriember, számára ez természetes. Zsuzsa is úgy fogad, mintha ezer éve ismernénk egymást. Az asztalon négyféle ropogtatni való vár, gyorsan előkerül a külön nekem készült sütemény is. Mellé fenyőrügyszörppel kínálnak. Gyorsan felajánlják a tegezést is, hisz ők modern nagyszülők, mondják, Amerikát is megjárták. Amikor pedig belekezdenek házasságuk történetébe, mintha egy romantikus film kockái peregnének a szemem előtt.

Két hét után lánykérés

István Munkácson nőtt fel szovjet állampolgárként. Ukrán iskolába járt, magyartanár édesanyja délutánonként tanította anyanyelvére. Zsuzsa Nagykőrösön született, de családja szintén Munkácsról származik, és maradtak kint rokonai is. A sors különös játéka, hogy bár vér szerint nem rokonok, van egy közös unokatestvérük. Neki köszönhetik megismerkedésüket is.

– Korán elvesztettem édesapámat, és mivel volt két ikeröcsém, én lettem a családfenntartó. Nehéz idők voltak, pesti unokanővérem pedig elhívott magukhoz néhány hétre kikapcsolódni 1970 nyarán – emlékezik vissza Zsuzsa. – Két hetet táboroztunk a Dunakanyarban, sokat beszélgettünk, elcsattant egy csók is, az utolsó napon pedig István megkérte a kezem. Picit meglepett, hogy ilyen hirtelen jött a szerelem, de természetesen igent mondtam.

Mindketten tudták, hogy ezentúl egymáshoz tartoznak, és azt is, hogy nem lesz könnyű elkezdeni közös életüket.

– A jó nevelése, az udvariassága fogott meg, ami szerencsére máig megmaradt – mondja férjére mosolyogva Zsuzsa. István úgy emlékszik, elsőre a lány csinos alakja tűnt fel neki, aztán rájött, hogy nem csak külsőleg, belülről is gyönyörű.

– Zsuzsa pozitív hozzáállása, empátiája, toleráns természete fogott meg – veszi át a szót feleségétől. – Tudtam, hogy számára a család szent, én pedig épp egy ilyen nőre vártam. Mindketten „munkácsi nevelésben” részesültünk, ezért rettentő kitartóak vagyunk. Ha nem így lenne, most nem lehetnénk együtt, hisz szovjet állampolgárként nem is vehettem volna feleségül Zsuzsát. Magyarországon erre esélyünk se lett volna, hisz külföldre utazáskor elvették a személyit, de Kárpátalján se volt egyszerű.

Ügynöki kísérettel

A viharos gyorsaságú lánykérés után csak telefonon és levélben tartották a kapcsolatot. De a hívásokat lehallgatták, a leveleket gyakran felbontották. A szovjet hatóság ugyanis mindenről tudni akart. December 11-én aztán Zsuzsa turistavízummal indult útra vonattal Munkácsra. Mint kiderült nem egyedül.

– A kalauz árulta el, hogy Zsuzsának van egy kísérője is, én pedig Csapon leszállítottam a vonatról, hogy kocsival vigyem Munkácsra – meséli István. – Akkor előkerült egy nő, és oroszul közölte velünk, hogy ő felel a hölgyért, én pedig mondtam neki, hogy téved. Ezentúl én felelek érte, és faképnél hagytuk. Valószínűleg egy KGB-ügynök lehetett, de azóta sem derült ki pontosan.

Zsuzsának így esküvői ruhája sem volt, az ugyanis rögtön lebuktatta volna őket. Aznap este István felhúzta ujjára az eljegyzési gyűrűt, és imádkoztak azért, hogy a munkácsi anyakönyvvezető összeadja őket. – A magyar személyit látva mondhatta volna, hogy azt ő nem tudja elolvasni, de egy kis vodkával, konyakkal sikerült megnyernünk a jóindulatát. Így, ha kicsit spiccesen is, de összeadott minket – mondja büszkén István.

1970. december 15-én mondták ki a boldogító igent. Három napig maradhatott kint Zsuzsa, azután jó időre búcsúzniuk kellett a friss házasoknak. Másfél évig csak távolból szerethették egymást. Eddig tartott ugyanis, míg István zöld utat kapott az áttelepüléshez. – Épp egy munkácsi műszergyárban dolgoztam, ahol haditechnikai eszközöket is gyártottak. Egy kollégám pedig megsúgta, hogyha itt maradok, sohasem engednek ki Magyarországra. Így azonnal felmondtam, és beadtam a papírokat a kérvényhez. 18 darab fénykép kellett hozzá, Zsuzsától pedig egy meghívó levél, amiben vállalja, hogy eltart majd engem. Ez az eltartási szerződés egy évig volt csak érvényes, amikor pedig kiderült, hogy lejárt, minden addigi papíromat kidobták. Újra kellett kezdenünk az egészet. Kijevben tudtam csak elintézni, hogy újabb megbízólevelet kapjak, és újraindult az egész cécó. Így amikor végre meglett minden papírom, az maga volt a csoda. 

Végre együtt

1972. május 20-án települt át István véglegesen Magyarországra. Nagykőrösön, Zsuzsáék otthonában kezdték el közös életüket, majd István augusztus 1-jén a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karán kezdett dolgozni technikusként. Zsuzsa a kertészeti kar kisfái tanüzemében helyezkedett el pénzügyesként.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Bár nehezen indult a házasságunk, az élet hamarosan kárpótolt minket mindenért – folytatja a történetet Zsuzsa. –1974-ben várandós lettem kisfiunkkal, karácsonykor pedig egy lakáskulcsot hozott a Jézuska. Kaptunk egy tanácsi kijelölésű OTPlakást az Akadémia körúton. Ez volt az első közös otthonunk. Nem sok mindenünk volt, lényegében csak a szőnyeg és a függönyök vártak minket a lakásban, de nagyon boldogok voltunk. Hosszú évekbe telt, míg István megszabadult a Szovjetunió kötelékétől, és megkapta a magyar állampolgárságot is. Ehhez öt példányban kellett leadnia a kérelmet, de folyton visszadobták, így végül kellett szerezniük egy cirill betűs írógépet, az azzal írt kérelmet vette csak át a nagykövetség. Így 1979- ben István végre megkapta a magyar állampolgárságot.

A család mindenek előtt

Abban mindketten egyetértenek, hogy a család egysége, egymás kölcsönös szeretete, tisztelete a legfontosabb az életükben. Azt mondják, ezt örökölték, és tovább adják a következő generációknak is. – Anyósom fantasztikus asszony volt – emlékezik vissza István. – Isteni adományként hatalmas szeretet sugárzott belőle, ő tartotta össze a nagycsaládot. Amikor örökre elment, Zsuzsa vette át ezt a fontos szerepet.

Azt mondják, az a jó kettőjük között, hogy mindig mindent megbeszélnek. Sohasem döntenek önállóan, még vásárolni is együtt mennek. Ha valamivel akaratlanul is megbántják a másikat, természetes, hogy bocsánatot kérnek. Nem hagyják, hogy tüske maradjon a másikban.

Persze időbe telt, amíg ezt megtanulták. Az ő házasságukban is előfordultak sértődések, veszekedések. – 40 éves koromig hajlamos voltam arra, hogy megsértődjek – vallja be Zsuzsa. – Sokáig fortyogtam magamban, aztán rájöttem, hogy nekem is jobb, ha megkímélem magamat, magunkat ettől. Ma már szinte elképzelhetetlen számukra, hogy vitázzanak.

Tökéletes harmóniában élnek együtt, most már több mint 50 éve. István a műszaki dolgokért, Zsuzsa az esztétikumért, a kertért felel, a konyhában a keze alá dolgozik férje, ha kell felmos, takarít is.

– Nem mondjuk ki nap mint nap, hogy szeretlek. Inkább a tetteinkkel bizonyítjuk az érzéseinket. Tökéletes összhangban működünk – fogalmaz István.

Szomorúan látják, milyen sok házasság végződik válással. Ők úgy látják, harcolni kell a szerelemért, a jó kapcsolatért. – A család egysége számunkra minden kiindulópontja – szögezi le Zsuzsa. – Ha nem elég erős ez a kötelék, ha valami hibádzik, azt ki kell javítani. Azért van annyi válás, mert az emberek nem gyakorolják eleget az önkritikát. Mindig a másikban keresik a hibát, pedig nekik is kell tenniük azért, hogy működjön a kapcsolatuk. Számunkra a család olyan, mint egy jó meleg kályha. Feltölti a lelkünket, melengeti a szívünket. Aki pedig ebben nő fel, az viszi tovább ezt a melegséget a saját családjába is.

Új otthont kell teremteniük

14 évig éltek a lakótelepen, majd vettek egy kis házat közvetlenül a homokbányai laktanya szomszédságában. A szovjet katonák gyakran jártak át földijükhöz, Sztyopához, ahogy minden szomszéddal, velük is jóban voltak. Maguk újították fel az épületet, és gyönyörű kis kertet varázsoltak köré. Kalandvágyból, túl az 50-en kipróbálták azt is, milyen külföldön élni.

Az ezredforduló idején Amerikában próbáltak szerencsét. Zsuzsa házvezetőként, bébiszitterként dolgozott, István pedig mindent elvállalt, még festett is, ha kellett. Azt mondják, megtanulták kint, hogy a pénz nem boldogít, a honvágynál pedig semmi sem kínzóbb. Hiányzott nekik a föld illata, a kenyér íze, így másfél év után hazatértek. Visszaköltöztek kis házukba, amit évről évre csinosítanak. Hét éve megszületett unokájuk, Noel, aki gyakran van náluk. Zsuzsa még focizik is a kisfiúval, büszkén mutatja fotóit.

Beszélgetésünk végén mesélik el, nem sokáig marad már meg ez a meleg családi fészek. Hamarosan el kell költözniük innen, ugyanis egy elkerülő épül majd otthonuk helyén. Ők azonban ahelyett, hogy bánkódnának, tele vannak tervekkel.

– Vallásos emberek vagyunk, hiszünk abban, hogy egy aranyszál köt minket össze a Teremtővel – mondják egymás kezét fogva. – Tudomásul vesszük, ha akadályt gördít elénk, hisz biztosan épp úgy lesz majd jó nekünk. Ha kell 50 év után is képesek leszünk új otthont teremteni. Amíg itt vagyunk egymásnak, addig minden a legnagyobb rendben van. Amire pedig szükségünk van, azt megkapjuk odaföntről…

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Toxikoma közönségtalálkozó az Otthon moziban

Toxikoma közönségtalálkozó az Otthon moziban

Teltház várta az Otthon moziban Herendi Gábort, aki legújabb, Toxikoma című filmjének bemutatójár...

Scoregoal: Fegyelmezett játék kell a Nyírgyulaj ellen

Scoregoal: Fegyelmezett játék kell a Nyírgyulaj ellen

Hétfőn 18:30-tól a Nyírbátori Városi Sportcsarnokban lép pályára a bajnokság folytatásában az SG ...

Ingyenes szűrések a Szív Világnapján!

Ingyenes szűrések a Szív Világnapján!

Szeptember 26-án, vasárnap, 10-12 óráig szeretettel várnak minden érdeklődőt a hagyományos S...

Őszköszöntő Katonatelepen

Őszköszöntő Katonatelepen

Október 2-án színes programokkal várják a kicsiket, közepeseket és nagyokat Katonatelepre, ahol a...

Kadarka Fesztivál Hetényegyházán

Kadarka Fesztivál Hetényegyházán

Október 1-jén és 2-án tartják a Kadarka Helyi Érték Fesztivált Hetényegyházán. A HI! Kecskem...

Babakocsikat és kerékpárokat is elvitt a fiatal pár

Babakocsikat és kerékpárokat is elvitt a fiatal pár

A 22 éves férfinak és 18 éves élettársának közel tucatnyi lopásért kell felelnie. A kecskeméti re...

Viharos szél várható holnap

Viharos szél várható holnap

Bár pár fokkal melegedni fog az idő, a viharos szél megköveteli a réteges öltözködést a holnapi n...

Megtartotta az idei évad első premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház

Megtartotta az idei évad első premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház

A 100 éve született Karinthy Ferencre emlékezve a Gellérthegyi álmok és a Dunakanyar című drámák ...

Turisztikai lehetőségekről tárgyaltak Bugacon (Videóval)

Turisztikai lehetőségekről tárgyaltak Bugacon (Videóval)

Több mint 20 település vezetőjével közel 100 projektelemet tárgyaltak meg ma Bugacon azzal a...

Fenn az égen Hun nap ragyog

Fenn az égen Hun nap ragyog

​Dr. Cey-Bert Róbert Gyula Fenn az égen Hun nap ragyog című könyvét, a Hun trilógia első köt...

Kamra-túra az Otthon moziban (Videóval)

Kamra-túra az Otthon moziban (Videóval)

Termékkostólót tartottak az Otthon moziban tegnap (szerda) este. Herendi Gábor új filmjének bemut...

Megújul a katonatelepi óvoda - Videóval

Megújul a katonatelepi óvoda - Videóval

Új lépcsőket, homlokzatot, ereszcsatornát is kapott Katonatelepen, a Platán utcai óvoda. Az intéz...

Csapó Virág és Frigyesi Tünde csalt mosolyt az ovisok arcára

Csapó Virág és Frigyesi Tünde csalt mosolyt az ovisok arcára

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei és dolgozói megfeszített munkatempójuk el...

Gazdasági Ablak: Átfogó szakmai eseménysorozat kis- és középvállalkozók számára - Videóval

Gazdasági Ablak: Átfogó szakmai eseménysorozat kis- és középvállalkozók számára - Videóval

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarák közreműködésével átfogó szakma...

Ittas sofőr bénította meg a forgalmat az Izsáki úton (Videóval)

Ittas sofőr bénította meg a forgalmat az Izsáki úton (Videóval)

​A Kecskeméti Járási Ügyészség az őrizet ideje alatt, gyorsított eljárásban bíróság elé állította...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies