Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. November 24. Kedd  Emma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Szűk vagy bőséges hét év elé nézünk?

Becsey Zsolt írása a növekedés.hu oldalon

2020.10.31. 11:00

Most, hogy a tárgyalás megindult és remélhetőleg hamarosan sikeresen lezárul az Európai Unió hétéves költségvetéséről és a kiegészítő élénkítési csomagról, érdemes végig gondolni a vírusválság tükrében azt, hogy milyen irányba haladhat hazánk gazdaságpolitikája, különösen külgazdasági vonalvezetése.

1. Magyarország gazdasági helyzete nem lesz rosszabb állapotban a következő két évben, mint az európai átlag, az első félév 6 %-os visszaesése ellenére jó esélyünk lehet arra, hogy 2021-ben növekedésnek induljunk, azonban mi valószínűleg azon többségi tagállomok közé tartozunk, amelyek 2022 elejére még nem fogják elérni a 2019-es teljesítményt, de nem is kell, hogy ez felesleges kommunikációs versenyfutásba vigyen minket.

2. Egyensúlyi helyzetünk is romlik az EU és régió legtöbb országával együtt, de figyelmeztető lesz az, hogy magyar szuverén adósságráta újra 80 % közelébe kúszik, ami abszolút értékben is viszonylag magas, ám európai viszonylatban nem lesz igazán kimagasló.

Lesz tagállam, ahol az adósságnövekedés 20 százalékpont közelébe is kúszik, mint a leginkább sújtott spanyoloknál, olaszoknál, de akár a franciáknál is.

Feltűnő volt eddig az északi - skandináv, balti - államok viszonylagos jó teljesítménye. Folyó fizetési mérlegünk - mely versenyképességünk állandó tükre - azonban romlik, elsősorban a külkereskedelmi mérleg tartja 2017 óta csökkenő aktívumát, ami miatt most már a folyó fizetési mérleg negatívuma erősödik az idén. Mivel a működőtőke állomány is inkább stagnál, ezért a külső fizetési képességünket idén is az EU nettó transzfer fogja pozitív tartományban tartani.

3. A válság utáni 2021-es kilábalás európai találós kérdése az lesz, hogy akkor ki tudja visszaállítani az egyensúlyi államháztartási egyenleget, amit rajtunk kívül a környező országok nagy része 2017-19 között már megvalósított.

Ez a várhatóan 110 milliárd eurós nagyságrendű adóssághalmaz egy ideig elég, még akkor is, ha a GDP növekedési üteme ezt felülmúlhatja. Mivel a stagnáló FDI beáramlás nem lehet mindenre megoldás, a növekedés attól is függ, hogy képesek lesznek-e a magyar tulajdonú cégek beruházásukat növelni, és az EU forrásokat tudjuk-e olyan területeken elkölteni, ahol ez megtérülő módon fog nettó exportoldalon is felesleget hozni, és nem elsősorban a fogyasztásban jelenik meg.

4. Figyelmeztető, hogy a többi EU államokhoz hasonlóan - Írország kivételével -, a mostani válságban csökkent az árukivitel mennyisége, a szolgáltatás területén a turizmus külkereskedelme miatt ez még rosszabb lesz nálunk.

De ami probléma, hogy azon nyolc EU tagállam között vagyunk, ahol augusztus végéig a válság alatt romlott az árukereskedelem mérlege. Vagyis a 2008-09-től és 2012-től eltérően a külkereskedelmi mérleg nem lesz mérséklő, anticiklikus hatással a gazdasági visszaesésre, hanem mélyíti azt. Ez a 27 EU államból csak nyolcnál van így. Mindez a külkereskedelmi szerkezetváltás és a versenyképesség javítását követeli meg.

5. A júliusi brüsszeli csúcsalkuból - eddig - újra jól jöttünk ki, akárcsak az előző két hétéves időszaknál. 

A hét év alatt tisztán megint 25-30 milliárd eurós összegből gazdálkodhatunk, bár ez valamivel alacsonyabb lesz a GNI-hoz képest, annak időközi növekedése miatt. Ezt a mérleget kevesen tudják e gy főre számítva hozni a nálunk fejlettebb országok közül, főleg ha ehhez viszonylag kicsi kumulált gazdasági növekedés párosul, mint nálunk. De azt is látni kell, hogy

ebben már többet nem lehet arra hivatkozni, hogy lakosságunk harmada él az EU átlag színvonala alatt, ezért kapunk ügyesen, de szégyenszemre még 3 milliárd eurót.

Ha nem kezdünk el magunk is hathatósan tompítani az elmaradott négy régió - sőt most már Pest megye is idetartozik - fejlesztésével, amiben nem elég most már az EU forrásokra és azok magyar önrészére támaszkodni, hanem saját olyan forrásokat is bele kell tennünk ezekbe a régiókba, amelyek segítik a felzárkóztatásukat, akkor középtávú felzárkózási gondjaink lesznek. Láthatóan a beruházások FDI bevonásával való ösztönzése most már lényegében nem segített az utóbbi időben.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

6. Szalonkérdés, hogy jól tudunk-e bekapcsolódni az EU új generációs programjába. Bár az összeg megoszlik majdnem felesben a vissza nem térítendő és a kedvezményes kamatozású hitelek között, de mindkettőre szükségünk lehet. A vissza nem térítendő uniós hitelfelvétel visszafizetéséhez természetesen hozzá kell járulnunk az új adóformák - pl. a nem felhasználható műanyagflakonok - külön adóztatása révén, de a mérleg itt is enyhén pozitív lehet számunkra. Ezt a pénzösszeget valóban a regionális felzárkóztatásra és a versenyképesség növelésére, a kis- és közép vállalkozások külpiaci kitörési képességének erősítésére kell fordítani, mert most már alig van olyan tagállam, ahol ekkora terület és lakosság vár ilyen mérvű felzárkóztatásra.

A hozzánk jutó hitelt pedig arra kell felhasználni, hogy a szuverén adósságunk utáni kamat mértéke csökkenjen, erre nem megoldás a csillagászati hozamú szuperkötvény, sem annak elinflálása.

Megértem azokat, akik az Unió kollektív eladósításától félnek - magam sem preferálom ezt -, és különösen nagy indulatokat és bizonytalanságot fog kiváltani ennek a tagállamok iránti új feltételekhez kötése. De a déli tagállamoknak kell az olcsó forrás, az északiak nem is mindannyian fognak élni vele.

7. A következő hét évre így akár maximum 50 milliárdos uniós keretből gazdálkodhatunk, ami alapvetően pántlikázott pénz, de a lényeg a friss és olcsó forrás most.

Még ha számunkra a mostani kifutó hétéves időszak tartalékainak mozgósítása a teljes korai és ügyesnek mondható lekötésünk miatt nekünk nem is jelentős, viszonylag alacsony összegű, de gyors lesz a munkahelyvédelmi fizetésekre költendő, de nem ingyenes SURE forrásunk is. Ebből meg kell valósítani az államháztartási egyensúlyt („mindig három évre vagyunk ettől”), vagyis a magyar közösségi fogyasztást csak az oktatásnál szabad emelni, máshol áramvonalasítani kell azt, beleértve az egészségügyi kiadások racionalizálását, az állam által bőkezűen dotált tömegközlekedést, élsportot, stb. Amit lehet, piaci alapra kell vinni, amit nem, azt viszont koncentráltan kell támogatni.

8. Meg kell rendezni a következő időszakban az euró vitát, kormány és jegybanki program kellene rá, és először el kell indulni az ERM 2 rendszerbe való belépés irányába. Ehhez a hagyományos - főleg a magyar tulajdonú kkv-k - szektor technológiai fejlesztése, a munkatermelékenység javítása kell, ahogy az a szlovákoknál tíz éve történt.

9. A kitörési pontokhoz, a külgazdasági szerkezetváltáshoz át kell térni a végfogyasztásra összeszerelt termékekről a magas hozzáadott értékű félkésztermékek, stratégiai anyagok termelésére - külföldi beruházásokhoz történő beszállításra. A harmadik világba egyrészt csak a tőkekivitel tud exportot gerjeszteni tőlünk, másrészt olyan humán, technológiai és finanszírozási tartalékot kell teremteni, amely képes lesz a technológiai exportunkat a 70-80-as évekhez hasonlóan előfinanszírozni.

Emellett az agrárvertikumnak is ki kell törnie a jelenlegi 2,5 milliárdos külkereskedelmi aktívum plafonból, ahogy a lengyelek vagy a litvánok tették, - legyen itt saját tőkefelhalmozás - főleg, ha jelentős EU pénzek folynak ebbe a szektorba.

10. Összességében a feladat nem könnyű, de jelenlegi külgazdasági struktúrák kommunikációs továbbgörgetése, vagy annak mennyiségi javulásához fűzött remények éltetése dicséretes, de nem igazán ez segít. Lépni kell a kintre menő jó munkaerő utánpótlásának mérséklésében, valamint a legszegényebb négy-öt lakossági tized demográfiai helyzetének és iskoláztatásának javításában. Lépni kell, mert nem fogjuk tudni könnyen visszafizetni azt az EU pénzt, amit az EU-kölcsön részeként kapunk, és a közös visszafizetés egy része is ránk esik.

A magyar elmúlt 50 év legnagyobb tanulsága az, hogy könnyen felvett pénzeket hatalmas presztízsű beruházásokba fektetve - eocénprogram, Bős-Nagymaros, újabb korban is vannak-voltak túl korai infrastruktúra finanszírozások - elmegy a pénz, az adósság meg megmarad a következő generációkra.

A hitelek politikai célú, még ha jó szándékú és szociálisan indokolható - ezt láttuk az utóbbi két évtizedben is- felhasználásának ideje lejárt.

(forrás: novekedes.hu)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kiválóan szerepelnek az akadémia csapatai a gyermekbajnokságban

Kiválóan szerepelnek az akadémia csapatai a gyermekbajnokságban

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia három U12-es csapata is bejutott a regionális ba...

Fontos 3 pontot zsebelt be az SG Kecskemét Futsal

Fontos 3 pontot zsebelt be az SG Kecskemét Futsal

Hosszú idő után újra hazai környezetben léphetett pályára az SG Kecskemét Futsal csapata, ám a ko...

Robotprogramozó verseny - ezúttal a virtuális térben

Robotprogramozó verseny - ezúttal a virtuális térben

November 14-én, szombaton a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium online rendezte meg a XI....

Ingyenes parkolás a mélygarázsokban, parkolóházakban - videóval

Ingyenes parkolás a mélygarázsokban, parkolóházakban - videóval

Ingyenesen lehet használni este 7 és reggel 7 óra között lakott területen belül a kereskedelmi cé...

Zajlanak az őszi érettségik - videóval

Zajlanak az őszi érettségik - videóval

Zajlanak már az őszi érettségik, ennek keretében mai napon a diákok angol nyelvből tettek vi...

BÁCSVÍZ KVSC sikerek

BÁCSVÍZ KVSC sikerek

A BÁCSVÍZ KVSC úszói 2020. november 21-22-én az V. Diapolo BVSC Őszi Kupán vettek részt. A rendez...

Szakmai elismerést és megerősítést kapott a Neumann János Egyetem

Szakmai elismerést és megerősítést kapott a Neumann János Egyetem

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2020. júniusi online látogatása során vizsgá...

Újabb áramszünet Kadafalván

Újabb áramszünet Kadafalván

Ezen a héten ismét lesznek áramszünetek Kecskemét több pontján, köztük Kadafalván is. Mutatjuk az...

Hófehér lopott Bentley-t foglaltak le a rendőrök

Hófehér lopott Bentley-t foglaltak le a rendőrök

A dán hatóság rendelte el egy luxusautó körözését, a magyar rendőrök még aznap megtalálták. ...

Égett egy családi ház Kecskeméten

Égett egy családi ház Kecskeméten

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete vasárnap reggel a Budaihegy tanyán. A tűzoltóknak ...

Kórházba került a 6 éves Imike: megszólalt a nagybátyja, akin a rendőrök segítettek

Kórházba került a 6 éves Imike: megszólalt a nagybátyja, akin a rendőrök segítettek

Szerda délután egy 20 éves férfi leintette a Mártírok útján az éppen autóval járőröző rendőröket....

Azért küzdenek, hogy Olívia lábra állhasson

Azért küzdenek, hogy Olívia lábra állhasson

Pataki Dóri és Olívia egypetéjű ikrek. Külsőleg olyanok, mint két tojás, életük azonban nem is le...

Hétfőtől lezárják a vezetőfülke mögötti üléseket a buszokon

Hétfőtől lezárják a vezetőfülke mögötti üléseket a buszokon

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz az INTER Tan-Ker Zrt. azzal kapcsolatban, hogy h...

Húszéves a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Húszéves a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

A dizájnerdrogok megjelenése jelentősen megnehezítette a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgála...

Négy játékos tesztje már negatív

Négy játékos tesztje már negatív

Jó hír Kecskeméten, hogy a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 12 fős játékoskeretének négy tagja pé...

76 éves férfit rabolt ki Kecskeméten

76 éves férfit rabolt ki Kecskeméten

Egy nap alatt elfogták a kecskeméti rendőrök azt a nagykőrösi lakost, aki kirabolt egy 76 éves fé...

Vállalkozó nők világnapja Kecskeméten (videóval)

Vállalkozó nők világnapja Kecskeméten (videóval)

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara második alkalommal szervezte meg a Vállalkozó Nők...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies