Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 14. Kedd  Őrs

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Tényleg megállíthatatlan a belvárosi száguldozás? - videóval

2016.07.21. 14:30

Huszonéves problémától hangos újra a sajtó: a város több pontján rendeznek fiatalok ön- és közveszélyes gyorsulási, gyorsasági versenyeket. Utánanéztünk, mi folyik az illegális éjszakai programokon, amelyeket nem hirdetnek nyilvános fórumokon.

Fotók: Banczik Róbert

Egy csúnya szóval kezdődött

– Brzsxd mrzg!... – kiált fel a sofőr keresetlenül, miközben a nyitott ablakon bevisító hang elől a kocsi közepe felé rántja testét ijedtében. Azonmód magával húzza a kormányt is; a váratlan mozdulattól a kerék – 90-es tempónál – majdnem lekap a padkára. A szerencse is közrejátszik abban, hogy nem gázolja el az út mellett ácsorgó nézelődőket. Utólag konstatálja, hogy vagy kétszázzal, üveghangon húzott el mellette egy motoros.

Személyesen éltük meg ezt egy forró júliusi nyáréjszakán. Az ablak lehúzva, borzasztó gyorsan, váratlanul és kegyetlenül éri a hangbomba a sofőrt a kecskeméti TESCO mellett a négysávoson. Lassan ocsúdunk fel a meglepetésből, de hamar kiderül, hogy minek is vagyunk a részesei.

Pár méterrel odébb túlerőltetett motorok füstjében bámészkodó fiatalok állnak az út mellett. Száguldó tuningverdákat néznek, amint egymással versenyeznek a párhuzamos közlekedés sávjaiban – illegális verseny a kecskeméti nyáréjben.

A városszéli közúti harcosok

Az élmény hatására egy hét múlva már célirányosan érkezünk a helyszínre. Kíváncsiak vagyunk, hogy mi történik ezeken a szombat éjszakákon a város motorizált bugyraiban. Megállunk a TESCO-parkoló egyik közvilágítás nélküli részén, nem kis meglepetésünkre vagy ötven-hatvan kocsi áll a parkoló főként az ötöshöz közeli szélén, illetve a Budapest felőli végében, L-alakú sorban. Előttük fiatalok grasszálnak, nevetgélés, nagy rekordok hangfoszlányait kapjuk el. Leszabályzásig túráztatott motorok akadozva pörgése terheli a dobhártyánkat, füstje pedig a levegőt

Itt-ott bizarr fények a kocsikon, másutt gengszter-rap ad alapritmust a kívül, az ötös úton versenyzők motorüvöltésének szólóihoz, illetve a parkolóban driftelők gumicsikorgásaihoz.

(A drift a túlpörgetett, füstölő kerékkel forgolódás, csúszkálás viszonylag kis helyen – extrém sport, amelynek lényege úgy uralni az autót, hogy az közben lehetőleg egy centit se menjen klasszikus formában előre, csak faroljon körbe, jobbra-balra – a szerk.)

Tizenéves kocsi és sofőr – Rendőrhergelés

A legtöbben nézegetik a speckó kocsikat vagy horgászszéken ücsörögnek, beszélgetnek. Néha felhangzik: „Na, megyünk egy kört?”, majd azzal a lendülettel be is szállnak az autókba, egyedül vagy többen. A szemünk láttára ül be egy tizenéves autóba öt tizenéves, egy vélhetően friss jogsis srác mellé fiúk és lányok is. Mennek egy kis adrenalin-löketért.

A legtöbb autó javakorabeli gép, általában a sportosként számontartott márkákból, a gyári kiviteltől az agyonspécizett ültetettig, a „sufni tuningtól” a méregdrága gyári tuningig.

Ezalatt a parkolót határoló sövény hézagai között az ötösön ordítva elszáguldó autókat nézik, néha hátrafordulnak, amikor valaki drift-show-ba kezd a parkolóban.

Éppen azon gondolkodunk, hogy miképpen működhet ez a lebukás – úgy tűnik – minden veszélye nélkül, amikor megjelenik egy rendőrautó. Na, gondoljuk, itt a vége, most mindenkit elzavarnak innen – de nem. Sőt. A járőrautó hússzal körbegurul a parkolóban, majd megállás nélkül távozik. Még meg is alázzák: ráragad az egyik kocsi, és nevetve kikiabál a többieknek, „Világítok már nekik, hogy lássák, mi van itt…” Az ácsorgók jót röhögnek: „Jól csinálod, köszi!”

Baljós árnyak Budapestről és a kiskörúti streetfighterek

Különös véletlen, hogy azon az éjszakán, mikor szétnézünk a pimpelt gépek városszéli flaszterján, Budapesten egy hasonló versenyen fejre áll, majd kigyullad egy ilyen tragacs.

Na, erre az országos médiahírre reagálva egy kecskeméti kiskörúti lakó újra fellobbantja a témát érintő több évtizedes közharag lángját. Nem túlzás az „évtizedes”, találtunk ugyanis egy 2000 áprilisában készült tévériportot, ahol kísértetiesen hasonló szólamok csendülnek fel. Már akkor is arról beszélnek, hogy évek óta tart a kiskörúti száguldozás, a rendőrség tehetetlen, hétvégente éjszaka jönnek a fiatalok ön- és közveszélyes sportjukat űzni, a Centrum előtti sávparkolót használják boxutcának. Durva adat: kiszámolták a riportban, hogy a nem egész egy perces kör-rekordot úgy tudják felálítani, ha a körút egyeneseiben 200 km/h fölé emelik a sebességet.

De vissza a mostani történésekhez:

„Kecskeméten lesz a következő tragédia?” – kérdezi a belvárosi lakó a médiának küldött nyílt levelében.

Ebben részletesen taglalja, hogy a kiskörúton hogyan megy a rendkívül veszélyes és a hanghatások miatt bosszantó illegális gyorsasági verseny, és hogy évtizedek óta nem történik semmi. „Ma a súlyos Soroksári úti "autóverseny" balesetének hírére ébredhettünk. Fellélegezhetünk Kecskeméten, kaptunk még egy kis időt, lehetőséget tettekre, vajon élünk-e vele?” – veti fel a levélíró.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem. Mintha nem lenne jogi eszköz, kapacitás – ne is menjünk tovább, mi még – a helyzet megnyugtató rendezésére. Miközben folyamatosan életveszélyes szituációkat teremtenek a száguldozók. Sokaknak szorulhat ilyenkor össze a foga, amikor arra gondol, hogy őt bezzeg 66 km/h-ért keményen meg tudták büntetni.

Erődemonstráció

A fenti levelet szinte minden kecskeméti médium lehozta, és kérdéseket tettek fel a rendőrségnek. Mi is – lásd lentebb a válaszokat –, plusz megmutattuk azt a videót, amit a TESCO-nál készítettünk. Talán ezzel összefüggésben, talán nem, mindenestre tény, hogy a videónk bemutatása utáni szombaton vagy 20 rendőr megszállta TESCO- és a Centrum-parkolót, amit a belvárosi motorizált randalíozók – groteszk leírni is – évtizedek óta, már-már patinás hagyományként használnak boxutcának. Szinte tradícionálisabb mint a borutca.

A razziát is megörökítettük:

A rendőröket látva az utcai versenyautók nem tűntek el, sokan becsorogtak a „boxutcájukba”, ahol most alkalmi időmérők helyett rendőrök várták őket. Szondázás, irat- és közlekedési hatósági ellenőrzés következett. A városszerte rendezett akciót követő rendőrségi közleményből az derül ki, hogy 324 sofőrből 7 fogyasztott alkoholt, hat sofőrt valamilyen nem részletezett közlekedésrendészeti szabálysértésen kaptak rajta és „10 autó haladta meg az 50 km/h sebességet” – írják a rendőrök, azt azonban nem, hogy mennyivel. Még saját zsargonjukkal hozzáteszik, hogy egy körforgalomban driftelőt is elkaptak, és helyszíni bírsággal büntettek.

Hol az eredmény?

A rendőrség folytatást ígér. Nyilván nehéz lehet a jogszabályokat betartva felszámolni egy ilyen jelenséget. Vélhetően nincs kodifikálva a „tömegesen, nagy sebességgel, a vétlen közlekedőket évtizedek óta súlyosan veszélyeztető közúti randalírozás” jogi fogalma, saját, nagyon súlyos büntetési tételekkel. Ezt csak az absztrakcióra képes köznapi gondolkodás rakja így össze. A rendőrség a jogszabályok alapján ebből részeket, egyes eseteket tud azonosítani, esetleg bizonyítani: egy-egy autó gyorshajtását, csendháborítást, közbotrányokozást, veszélyes közlekedést stb. Amennyiben egyáltalán tetten éri a szabálytalankodót, hiszen, mire kiérnek, leállnak a versenyzők.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Szóval, nehéz lehet. De azért érdemes lenne valahogy elkezdeni, megpróbálni megfékezni ezt traicionális illegális – örült veszélyes – extrémsportot. Mert még nem történt komolyabb baleset – de nem is szeretnénk egyszer ezzel jelentkezni a címlapon. 

A polgármester szerint elfogadhatatlan
Szemereyné Pataki Klaudia: "Ez egy lassan húsz éve húzódó jelenség Kecskeméten, és a magam részéről csak azt tartom elfogadhatónak, ha lesz végre megnyugtató megoldás. Családanyaként egyrészt azt gondolom, nagy a felelőssége annak, hogy mekkora teljesítményű autót kap egy friss jogosítványos fiatal, vagy mikor és milyen célra adják oda a szülők a járművet gyermeküknek.
Másrészt azt is látom, hogy – bármennyire  szomorú – a gyorsulási versenyeknek résztvevői és nézőközönsége is van, tehát erre igény mutatkozik, ugyanúgy, mint például a Forma 1-re.. Az viszont elfogadhatatlan, hogy ezek a fiatalok önmaguk és mások életét is veszélyeztetik, közúton, a forgalomban száguldoznak, ráadásul mérhetetlenül zavarják a lakosság nyugalmát.
Természetesen tudom, hogy a megoldás kulcsa nem feltétlenül az önkormányzatnál van, ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy mi magunk is alaposan járjuk körbe ezt a problémát. Éppen ezért az elmúlt hetekben sokat foglalkoztam a témával, számos megközelítést hallottam, még olyat is, hogy ez lényegében egy extrém sport. Vannak városok - itthon és külföldön - ahol az a megoldás született, hogy a fiatalok számára kijelöltek, vagy ők maguk találtak egy magánterületet, pályát, ahol szervezetten, biztonságosabb körülmények között, másokat nem zavarva és nem veszélyeztetve versenyezhetnek. Persze, ez nem jelenti azt, hogy Kecskeméten is járható ez az út, de minden olyan lehetséges megoldást fontolóra kell venni, ami a két évtizedes áldatlan állapotnak egyszer és mindenkorra, hatékonyan véget vet."

*    *    *

Még a razzia előtt a rendőrséget is megkérdeztük az ügyben, az alábbi válaszokat kaptuk csütötökön:

Ellenőrzi-e a rendőrség a száguldozókat?

A Kecskeméti Rendőrkapitányság rendszeresen végez sebességellenőrző tevékenységet, mely a megyeszékhelyen kiterjed többek között a „kiskörút” teljes szakaszára is. A sebességellenőrzés helyszíne és időpontja a tapasztalatok alapján és a közlekedésbiztonsági helyzet elemzését-értékelését követően kerül kijelölésre.

Ha igen, mit tapasztanak az ellenőrzések során? (Például alkohol, drog, garázdaság jellemző-e vagy egyszerűen autó- és sebességmániásokkal találkoznak ezekben az esetben?)

A rendőrség feladata többek között a jogsértések megelőzése és megszakítása. Ezért az egyenruhások szolgálatuk ellátása során az ittas és a vezetései képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt közlekedő járművezetők kiszűrését is folyamatosan végzik. A Kecskeméti Rendőrkapitányság többek között rendszeresen szervez a sebességellenőrzésen túl az ittas és a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt közlekedő járművezetők kiszűrésére irányuló akciókat is.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az intézkedést megelőzően a járművezetők a KRESZ szabályait betartva közlekednek. Ezen csoportra nem jellemző a közterületi ittas állapotban, garázda jellegű bűncselekmények elkövetése.

Azonban megállapítható, hogy járműveik nem felelnek meg maradéktalanul a közúti járművek forgalomba helyezésének és tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet szabályainak, ezért a rendőrség jogsértés észlelése esetén velük szemben szabálysértési eljárást kezdeményez.

Láttunk rendőrt is az egyik ilyen helyszínen, lassan körbeautózott az ott tartózkodók között, majd megállás nélkül elment. Mi az oka annak, hogy nem tud fellépni a rendőrség?

A rendőrség a hatályos jogszabályok alapján végzi tevékenységét. A rendőrt a törvény alapján intézkedési kötelezettség terheli, ha a közbiztonságot, vagy a közrendet sértő vagy veszélyeztető tényt észlel, vagy tudomására hoznak.

A közlekedés körét érintő jogsértő cselekmény észlelése esetén a vonatkozó jogszabályok lehetőséget biztosítanak intézkedés lefolytatására, mely többek között lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság, szabálysértési feljelentés, rendkívüli műszaki vizsgára történő berendelés kezdeményezése, okmány és hatósági jelzés elvétele.

A traffipaxok nem jelenthetnének megoldást erre a problémára?

Önmagában a sebességellenőrző készülék erre a jelenségre nem jelent maradéktalan megoldást, hiszen a sebességellenőrző készülékkel végzett ellenőrzés adott helyen és adott időpontig bírhat visszatartó erővel. A járművezetők sebességtúllépése a tapasztalatok szerint gyorsulási jellegű, forgalomirányító lámpától, vagy körforgalomtól tart 100-150 méteren keresztül, majd visszalassulnak a körút tempójához.

Információink szerint a városvezetés felvette önökkel a kapcsolatot, a fentiek ellenére körvonalazódik-e valamilyen kiút ezáltal?

A Kecskeméti Rendőrkapitányság és a város polgármesteri hivatala között folyamatosak az egyeztetések a közbiztonságot, közrendet és a közlekedés biztonságát érintő kérdéskörökben. A közbiztonság és a közrend fenntartása érdekében a rendőrség a jövőben is hajt végre fokozott ellenőrzéseket a megyeszékhely területén. Alternatív megoldást a cikkben említett fiatalok csoportjának egy az igényeiknek megfelelő helyszín kijelölése eredményezne.

 

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolása - Videóval

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolása - Videóval

Több évtizedes adósságát törleszti az állam az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával. Az e...

2020.07.13. 22:01

Indul az utak és járdák javítása

Indul az utak és járdák javítása

E héten kezdi meg a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. a városi utakon keletkezett kátyúk eltüntet...

2020.07.13. 11:35

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Megállás nélkül továbbhajtott a sofőr, miután elütötte a kerékpárost. A rendőrök vádemelést javas...

2020.07.13. 08:24

Áramszünetek Kecskemét szerte

Áramszünetek Kecskemét szerte

Főleg Kadafalva városrészt érintően lesznek áramszünetek ezen a héten Kecskeméten. Mutatjuk az ér...

2020.07.13. 07:22

Egy kecskeméti bringás is súlyosan sérült a tömegbukással végződő kerékpárversenyen - Videóval

Egy kecskeméti bringás is súlyosan sérült a tömegbukással végződő kerékpárversenyen - Videóval

Tömeges bukás történt vasárnap az 1. Gella Kupa amatőr országúti kerékpárversenyen, melyen minteg...

2020.07.12. 17:42

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt...

2020.07.12. 14:54

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

2020.07.11. 22:47

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

2020.07.11. 16:35

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

2020.07.11. 11:26

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

A kecskeméti rendőrök vádemelést javasolnak egy román állampolgárságú gyanúsított ügyében, a...

2020.07.11. 07:48

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

2020.07.10. 22:00

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

2020.07.10. 20:04

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommu...

2020.07.10. 19:37

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem G...

2020.07.10. 16:43

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

A Szolnoki Törvényszéken lezárult annak a büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki 2018...

2020.07.10. 16:04

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

Egy műkedvelő magánszemély 400 ezer forintért vásárolta meg Ulrich Gábor jótékonysági célra ...

2020.07.10. 15:49

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

2020.07.10. 15:13

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Hamarosan befejezik a Centrum környékének felújítását, augusztus közepén már szabadon közlekedhet...

2020.07.10. 15:03

13 kép

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtár...

2020.07.10. 14:39

23 kép

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

2020.07.10. 14:27

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies