Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Április 21.   Konrád

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

2018.11.09. 16:54

Elkezdték építeni ÁGOTA Falvát Tass-Alsószenttamáson - az ÁGOTA Alapítvány régi álma teljesül ezzel a faluval. A több mint 7 hektáros területen egy ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ is megvalósul.

Az ÁGOTA Alapítvány egy olyan önkéntes közösség, amely huszonkét éve foglalkozik árva és saját családjukat nélkülöző gyermekekkel. Két évtizede szervez gyermektáborokat, ahova az egész országból érkeznek állami gondozottak. Napjainkra egy-egy ÁGOTA tábor és országos találkozó létszáma eléri az ezer főt, ezért a szervezőknek keresniük kellett egy olyan helyszínt, ahol ekkora létszámmal is elférnek. Az ÁGOTA Alapítvány ez év elején vásárolt meg egy 7 hektáros területet Tass – Alsószenttamáson, amely minden szempontból alkalmas céljaik megvalósításához. Itt hozzák létre ÁGOTA Falvát, egy olyan ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központot, ahol a családjukból kiemelt és a hátrányos helyzetű gyermekeket fogadni tudják majd a felújítási munkálatok befejeztével. Az ingatlan, az alapítvány számára felbecsülhetetlen jelentőséggel bír, hiszen közel 10 ezer családját vesztett gyermeket és fiatalt támogatnak, és mindig komoly problémát jelentett számukra, hogy a karitatív tevékenységükhöz alkalmas helyszínt találjanak. Egy évben több mint 600 programot valósítanak meg, bűnmegelőzési programokat, sporteseményeket, élménynapokat, táborokat, és pasztorációs tevékenységet egyaránt.

Az alapítvány az elmúlt három évben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal együttműködve több prevenciós programot is szervezett, többek között sportrendezvényeket, valamint olyan integrációs napokat, amelyek az állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalok társadalmi beilleszkedését segítik. A Tass-Alsószenttamáson megvásárolt 7 hektáros terület jó alapja lehet a további együttműködésnek. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a programok zavartalan lebonyolítása érdekében úgy döntött, hogy segítve az ÁGOTA Alapítvány munkáját, körbekeríti az ingatlant. Szoros együttműködésben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával augusztusban a fogvatartottak bevonásával elkészült a kerítés. Az 1700 méteres kerítésen 6 kapu szolgálja a zavartalan áthaladást és a közeli földterületek megközelítését. A tábor körbekerítésével elkezdődhettek az ÁGOTA Alapítvány programjai, többek között azok is, melyeket a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal közösen szerveznek. Ugyanakkor ezzel a lépéssel lehetőségük nyílt a terület fejlesztésére is.

Kothencz János, az Ágota Alapítvány alapítója szerkesztőségünknek adott interjút. Elmondta, hogy a kerítéssel védve van a vagyonuk. A terület rendbetételén túl, hamarosan elindulhat a kormányzat támogatásával egy vezetékes ivóvíz beruházás. Ez azért fontos, mert a faluban fogják rendezni azt az Ágota Tábort, ami idén volt 22 éves. Ezen programon 1000 gyermek vesz részt, és szükség van arra, hogy a megfelelő életfeltétek is – mint pl. az ivóvíz – rendelkezésre álljon. Továbbá az áramot is korszerűsítik, a jelenleg 6 családi házat is felújítják, illetve elkezdik felépíteni azokat a nyári szállásokat, ahol a táborok folyamán bentlakásos formában tudnak majd élni a fiatalok. Kiemelte: -Fontos, hogy hazakísérjük a családjukból kiemelt, vagy árva gyerekeket ebbe a világba, ne pedig ölbe tett kézzel nézzük végig azt, miként kallódnak el a gyermekek. Amikor rátaláltak erre a területre, a legnagyobb öröm az volt János számára, hogy a telken egy templom is van.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A területen a templomon kívül jelenleg van egy közösségi ház és 6 téli szálláshely, amelyek most 100 főt tudnak fogadni. Létrehoznak egy védett házat is, amely azoknak a gyerekeknek lesz a lakhelye, akik nem rég kerültek az alapítvány pártfogása alá, és igencsak kriminalizált életállapota van. 900 főt lesznek képes befogadni a nyári szálláshelyek, ezeket tavasszal kezdik kialakítani. Közel 40 épületet fognak felépíteni. Terveznek a területre egy dísztavat is, ami az ékköve lesz a falunak. Itt a 3-400 fős rendezvényektől az 1000 fős nagy, országos táborokig minden megvalósítható lesz.

A bűnmegelőzés az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe vesznek a szervezők a programok kitalálásakor. Kothencz János elmondta: a bűnmegelőzés élménypedagógiai és terápiás alapú megközelítése, a gyermek saját magába vetett hitének, bizalomképének a fejlesztése, erősítése. Egyfajta predesztinált, vagyis eleve elrendelt életállapotnak vélik a gyermekek azt, hogy kriminalizálódott háttérrel kerülnek be az alapítványba, hogy az életük irányítása kiesett a kezükből. Ezért fontos az, hogy támogassuk a gyermekek lelkének megerősödését, és, hogy bármit is gondolnak róluk az emberek, ők is szeretetreméltóak. Ez a legfontosabb alapköve a bűnmegelőzésnek. A programokkal pedig megmutatják a szervezők, a szakemberek a helyes irányt az eltévelyedett fiataloknak. „Ez mind-mind nevelés, illetve a gyógyítva nevelés kérdésköre, hogy hogyan tudjuk megsejtetni ezekben a családjukat vesztett emberpalántákban, hogy ők mennyivel többek, nagyszerűbbek, mint ahogy ők saját magukról gondolják azt.” 

Vannak olyan tematikus, terápiás programjaink, amely során kisebb csoportokban az fiatalok egymás életét beszélik át. És ehhez tökéletes hely Tass-Alsószenttamás pusztai csendje. Lesznek olyan nagy, fesztivál típusú programok, mint az Ágota táborok, ahol lesz kommandós bemutató, tűzoltón nyári mikulás, kézműves foglalkozások, tehetségfejlesztés- és készségfejlesztő foglalkozások, hipoterápia, lovasterápia, sőt lesznek olyan foglalkozások, amelyek kimondottan a gyermekek szakrális és tradicionális értékekbe vetett hitét fejlesztik, erősítik. De a nemzettudat, mint érték is meg fog jelenni, hagyományőrző táborokat szerveznek nekik. 

Kothencz János, az Ágota Alapítvány alapítója árvaként nőtt fel.

- Három hónapos koromtól állami gondozott voltam, végigjártam ezt az utat. Teológus koromban kivittek bennünket a puszta csendjében. Ott megtanultam, hogy hogyan tudok találkozni magammal. A legfontosabb célunk az, hogy itt, a pusztán, a csendben, minden gyermek találkozzon a saját maga valóságával és reményével is.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Állati húsvét a Kecskeméti Vadaskertben

Állati húsvét a Kecskeméti Vadaskertben

Ha itt a Húsvét, akkor biztosan lehet számítani arra, hogy a Kecskeméti Vadaskert is különleges p...

Országos cselgáncs bajnokságot rendeztek Kecskeméten

Országos cselgáncs bajnokságot rendeztek Kecskeméten

Bor Barna kilencedik, Karakas Hedvig pedig a hetedik aranyérmét szerezte meg szombaton a cselgánc...

Baleset történt Kecskemét és Nyárlőrinc között

Baleset történt Kecskemét és Nyárlőrinc között

Két gépkocsi ütközött össze a 44-es főút 13-as kilométerszelvényénél, Nyárlőrinc és Kecskemét köz...

Több százan járták végig a keresztutat az arborétumban

Több százan járták végig a keresztutat az arborétumban

A nagypénteki keresztút az arborétum székelykapus bejáratától indult, melyen Jézus Krisztus szenv...

„Minden a gyerektől indul” – nevel, rendre tanít és közösséget ad sport

„Minden a gyerektől indul” – nevel, rendre tanít és közösséget ad sport

Kecskemét mellett az idei évtől Kaposváron is dolgozik Ivkovic Stojan. A magyar férfi kosárlabda-...

Igazi programbőség vár ránk a III. Húsvétolón!

Igazi programbőség vár ránk a III. Húsvétolón!

Április 20-án, szombaton 10 órától 18 óráig családi, hagyományőrző programokkal, egész napos gazd...

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és...

Babaváró csomaggal köszönthetik a kecskeméti újszülötteket

Babaváró csomaggal köszönthetik a kecskeméti újszülötteket

2019-ben már közel 600 újszülött kaphatja meg Kecskemét város ajándékát, amennyiben a közgyűlés á...

Újabb mérföldkőhöz érkezett a campus építése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a campus építése

Századik alkalommal várták a Neumann János Egyetem új campusának építésében részt vevőket a felme...

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor április 22-én a Kecskeméti Televízió...

Kisláma született a Kecskeméti Vadaskertben

Kisláma született a Kecskeméti Vadaskertben

Ismét jó híreket kaptunk a Kecskeméti Vadaskertből: új lakóval bővült az állatkert csapata.&...

Személyautó égett Kecskemétnél

Személyautó égett Kecskemétnél

Teljes terjedelmében égett egy személyautó Kecskemétnél, az 5-ös főút közelében. A tűz átterjedt ...

Kecskeméten tartott konferenciát az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság

Kecskeméten tartott konferenciát az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság

Tudásmegosztás 23 Megyei Jogú Várossal címmel országos rendezvénysorozatot tartottak a Hírös Agór...

Borkóstoló és éremátadás a Kecskeméti Teke Egyesület rendezvényén

Borkóstoló és éremátadás a Kecskeméti Teke Egyesület rendezvényén

A Kecskeméti Teke Egyesület idén is megrendezte "Jó gurítás" borkóstolóval és éremátadá...

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története című könyvet

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története című könyvet

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története 1875-1949 című könyvet. A kötet a Budape...

Momentum sajtótájékoztató - A valóság megérkezett Kecskemétre

Momentum sajtótájékoztató - A valóság megérkezett Kecskemétre

A Momentum is bemutatta európai parlamenti választási programját szerda délután. Fekete-Győr Andr...

Baleset történt a 44-es főúton

Baleset történt a 44-es főúton

Baleset miatt félpályás forgalomkorlátozás nehezíti a forgalmat Kecskemét közelében a 44-es számú...

2019.04.17. 18:08

baleset, 44-es főút, Kecskemét, sérülés

Sajtótájékoztatót tartott az LMP európai parlamenti választási programjáról

Sajtótájékoztatót tartott az LMP európai parlamenti választási programjáról

Demeter Márta mutatta be az LMP Európa parlamenti választási programját szerdán délután Kecskemét...

Nyílt nap a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepén

Nyílt nap a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepén

A világon 1970 óta, Magyarországon 1990 óta ünneplik április 22-én a Föld Napját. A BÁCSVÍZ Zrt. ...

2019.04.17. 17:34

24 kép

Föld Napja, BÁCSVÍZ Zrt., nyílt nap, Kecskemét

A Homokbányán tartott sajtótájékoztatót a Jobbik

A Homokbányán tartott sajtótájékoztatót a Jobbik

Táblaelhelyezéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott ma a Jobbik Magyarországért Mozgalom Kec...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies