Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

2018.11.09. 16:54

Elkezdték építeni ÁGOTA Falvát Tass-Alsószenttamáson - az ÁGOTA Alapítvány régi álma teljesül ezzel a faluval. A több mint 7 hektáros területen egy ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ is megvalósul.

Az ÁGOTA Alapítvány egy olyan önkéntes közösség, amely huszonkét éve foglalkozik árva és saját családjukat nélkülöző gyermekekkel. Két évtizede szervez gyermektáborokat, ahova az egész országból érkeznek állami gondozottak. Napjainkra egy-egy ÁGOTA tábor és országos találkozó létszáma eléri az ezer főt, ezért a szervezőknek keresniük kellett egy olyan helyszínt, ahol ekkora létszámmal is elférnek. Az ÁGOTA Alapítvány ez év elején vásárolt meg egy 7 hektáros területet Tass – Alsószenttamáson, amely minden szempontból alkalmas céljaik megvalósításához. Itt hozzák létre ÁGOTA Falvát, egy olyan ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központot, ahol a családjukból kiemelt és a hátrányos helyzetű gyermekeket fogadni tudják majd a felújítási munkálatok befejeztével. Az ingatlan, az alapítvány számára felbecsülhetetlen jelentőséggel bír, hiszen közel 10 ezer családját vesztett gyermeket és fiatalt támogatnak, és mindig komoly problémát jelentett számukra, hogy a karitatív tevékenységükhöz alkalmas helyszínt találjanak. Egy évben több mint 600 programot valósítanak meg, bűnmegelőzési programokat, sporteseményeket, élménynapokat, táborokat, és pasztorációs tevékenységet egyaránt.

Az alapítvány az elmúlt három évben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal együttműködve több prevenciós programot is szervezett, többek között sportrendezvényeket, valamint olyan integrációs napokat, amelyek az állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalok társadalmi beilleszkedését segítik. A Tass-Alsószenttamáson megvásárolt 7 hektáros terület jó alapja lehet a további együttműködésnek. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a programok zavartalan lebonyolítása érdekében úgy döntött, hogy segítve az ÁGOTA Alapítvány munkáját, körbekeríti az ingatlant. Szoros együttműködésben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával augusztusban a fogvatartottak bevonásával elkészült a kerítés. Az 1700 méteres kerítésen 6 kapu szolgálja a zavartalan áthaladást és a közeli földterületek megközelítését. A tábor körbekerítésével elkezdődhettek az ÁGOTA Alapítvány programjai, többek között azok is, melyeket a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal közösen szerveznek. Ugyanakkor ezzel a lépéssel lehetőségük nyílt a terület fejlesztésére is.

Kothencz János, az Ágota Alapítvány alapítója szerkesztőségünknek adott interjút. Elmondta, hogy a kerítéssel védve van a vagyonuk. A terület rendbetételén túl, hamarosan elindulhat a kormányzat támogatásával egy vezetékes ivóvíz beruházás. Ez azért fontos, mert a faluban fogják rendezni azt az Ágota Tábort, ami idén volt 22 éves. Ezen programon 1000 gyermek vesz részt, és szükség van arra, hogy a megfelelő életfeltétek is – mint pl. az ivóvíz – rendelkezésre álljon. Továbbá az áramot is korszerűsítik, a jelenleg 6 családi házat is felújítják, illetve elkezdik felépíteni azokat a nyári szállásokat, ahol a táborok folyamán bentlakásos formában tudnak majd élni a fiatalok. Kiemelte: -Fontos, hogy hazakísérjük a családjukból kiemelt, vagy árva gyerekeket ebbe a világba, ne pedig ölbe tett kézzel nézzük végig azt, miként kallódnak el a gyermekek. Amikor rátaláltak erre a területre, a legnagyobb öröm az volt János számára, hogy a telken egy templom is van.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A területen a templomon kívül jelenleg van egy közösségi ház és 6 téli szálláshely, amelyek most 100 főt tudnak fogadni. Létrehoznak egy védett házat is, amely azoknak a gyerekeknek lesz a lakhelye, akik nem rég kerültek az alapítvány pártfogása alá, és igencsak kriminalizált életállapota van. 900 főt lesznek képes befogadni a nyári szálláshelyek, ezeket tavasszal kezdik kialakítani. Közel 40 épületet fognak felépíteni. Terveznek a területre egy dísztavat is, ami az ékköve lesz a falunak. Itt a 3-400 fős rendezvényektől az 1000 fős nagy, országos táborokig minden megvalósítható lesz.

A bűnmegelőzés az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe vesznek a szervezők a programok kitalálásakor. Kothencz János elmondta: a bűnmegelőzés élménypedagógiai és terápiás alapú megközelítése, a gyermek saját magába vetett hitének, bizalomképének a fejlesztése, erősítése. Egyfajta predesztinált, vagyis eleve elrendelt életállapotnak vélik a gyermekek azt, hogy kriminalizálódott háttérrel kerülnek be az alapítványba, hogy az életük irányítása kiesett a kezükből. Ezért fontos az, hogy támogassuk a gyermekek lelkének megerősödését, és, hogy bármit is gondolnak róluk az emberek, ők is szeretetreméltóak. Ez a legfontosabb alapköve a bűnmegelőzésnek. A programokkal pedig megmutatják a szervezők, a szakemberek a helyes irányt az eltévelyedett fiataloknak. „Ez mind-mind nevelés, illetve a gyógyítva nevelés kérdésköre, hogy hogyan tudjuk megsejtetni ezekben a családjukat vesztett emberpalántákban, hogy ők mennyivel többek, nagyszerűbbek, mint ahogy ők saját magukról gondolják azt.” 

Vannak olyan tematikus, terápiás programjaink, amely során kisebb csoportokban az fiatalok egymás életét beszélik át. És ehhez tökéletes hely Tass-Alsószenttamás pusztai csendje. Lesznek olyan nagy, fesztivál típusú programok, mint az Ágota táborok, ahol lesz kommandós bemutató, tűzoltón nyári mikulás, kézműves foglalkozások, tehetségfejlesztés- és készségfejlesztő foglalkozások, hipoterápia, lovasterápia, sőt lesznek olyan foglalkozások, amelyek kimondottan a gyermekek szakrális és tradicionális értékekbe vetett hitét fejlesztik, erősítik. De a nemzettudat, mint érték is meg fog jelenni, hagyományőrző táborokat szerveznek nekik. 

Kothencz János, az Ágota Alapítvány alapítója árvaként nőtt fel.

- Három hónapos koromtól állami gondozott voltam, végigjártam ezt az utat. Teológus koromban kivittek bennünket a puszta csendjében. Ott megtanultam, hogy hogyan tudok találkozni magammal. A legfontosabb célunk az, hogy itt, a pusztán, a csendben, minden gyermek találkozzon a saját maga valóságával és reményével is.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Refis kórussiker Budapesten

Refis kórussiker Budapesten

Szép sikert ért el a hétvégén Budapesten a Kecskeméti Református Gimnázium Psalmus Kórusa. A Jámb...

Megélt csodák képei – Gróf Zoltán festőművész kiállítása

Megélt csodák képei – Gróf Zoltán festőművész kiállítása

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már több mint tíz éve támogatja a helyi alko...

Gombászklub és gyógynövényklub a Természetgyógyász Napokon – Slow Fooddal karöltve

Gombászklub és gyógynövényklub a Természetgyógyász Napokon – Slow Fooddal karöltve

Mi a SLOW FOOD? Ki gondolná, hogy e kifejezés számunkra is ismerős tevékenységet takar? Sok ember...

Ez ütős lesz: Horváth Kornél Kecskeméten

Ez ütős lesz: Horváth Kornél Kecskeméten

A Kossuth-díjas Horváth Kornél bemutató előadást tart a Kodály Iskolában november 27-én,&nbs...

Jótékonysági hozok-viszek az Ifjúsági Otthonban

Jótékonysági hozok-viszek az Ifjúsági Otthonban

Feleslegessé vált ruhákat, cipőket, használati és dekor tárgyakat várnak az Ifjúsági Otthon Teázó...

Megérkezett az első hó, óvatosan az utakon!

Megérkezett az első hó, óvatosan az utakon!

Hétfő reggel Kecskeméten is havazásra, havas esőre ébredhettünk. Egyelőre nem érkezett hír balese...

Minden, amit az aluljáró lezárásáról tudni kell

Minden, amit az aluljáró lezárásáról tudni kell

November 19-én teljes egészében lezárják az aluljárót. Ezzel igencsak megváltozik a közlekedés Ke...

Goldoni vagy gondold ki?

Goldoni vagy gondold ki?

Pénteken egy nem agyonkoptatott, de sokat ígérő darabbal folytatta 2018/19-es évadját a Kecskemét...

Átadták az új makett szobrot a főtéren

Átadták az új makett szobrot a főtéren

Ünnepélyes keretek közt leplezték le a Tapintható Láthatatlan II. nevet viselő makett szobrot&nbs...

650 Árkon-bokron kerékpáros tájékozódási túra

650 Árkon-bokron kerékpáros tájékozódási túra

Kecskemét városa ebben az évben ünnepeli fennállásának 650 éves évfordulóját. A nagy eseményről m...

Jótékonysági jazz estet tartott a Rotary

Jótékonysági jazz estet tartott a Rotary

Az immár negyed százada megalakult Rotary Club Kecskemét kellemes jótékonysági  zenés estre ...

2018.11.18. 12:45

12 kép

Rotary Club, jazz, zene, jótékonyság, Kecskemét

Újabb döntetlen: RKSK - KTE 1-1

Újabb döntetlen: RKSK - KTE 1-1

Féltávhoz érkezett az NBIII. közép csoportja, a 15. fordulóban a Rákosmente vendége volt a Kecske...

Egy bronz és két ötödik hely az Országos Diákolimpiáról

Egy bronz és két ötödik hely az Országos Diákolimpiáról

 Közel kétszáz kis birkózó részvételével rendezték szombaton a szabadfogású diákolimpia orsz...

Élhető Magyar Vidék Jövő - műhelykonferencia a könyvtárban

Élhető Magyar Vidék Jövő - műhelykonferencia a könyvtárban

Az elmaradott vidéki kistelepülések felzárkózásának lehetőségeiről tartottak műhelykonferenciát a...

Prizmákat, lámpákat is telepítenek a gyalogosok védelmére

Prizmákat, lámpákat is telepítenek a gyalogosok védelmére

Nagy volumenű gyalogosátkelőhely-biztonsági munka folyik a városban. Egy tavaszi döntés nyomán 45...

Goldoni bemutató Kecskeméten!

Goldoni bemutató Kecskeméten!

November 16-ától látható a Nagyszínpadon a kecskeméti Katona József Színház legújabb fergeteges k...

 Határmezsgyék és átjárások a TIT szellemében

Határmezsgyék és átjárások a TIT szellemében

A Magyar Tudomány Ünnepének ez évi mottója a Határtalan tudomány címet viseli. Ez hatotta át a sz...

Wass Albert kecskeméti emlékművéért gyűjtöttek

Wass Albert kecskeméti emlékművéért gyűjtöttek

Csütörtök este immár negyedik alkalommal szervezett adománygyűjtő rendezvényt a Hírös Rovókör és ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies