Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. December 7. Szombat  Ambrus

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

2019.03.27. 20:59

Két napja nem vagy csak részben folyik tanítás a Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Iskolában, ugyanis a pedagógusok táppénzre mentek. A háttérben egy elhúzódó konfliktus áll.

Továbbra sincs tanítás a Mihály Kertje Waldorf Iskolában

Ahogyan azt korábban megírtuk, március 24-től azonnali hatállyal leváltották Balla Beátát, a Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjét, majd a következő napon két pedagógust is felmentettek. 

A probléma olyan sokrétű, hogy csupán egy töredékét tudjuk cikkünkben bemutatni. A történetből jól látszik, mennyire ütközik az egyesület, vagyis a fenntartó, valamint a szülők és a pedagógusok egy részének álláspontja.

Több szülő elmondása alapján a konfliktusok sora tavaly nyáron kezdődött, amikor a Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület élére új elnökség került. A viták egyre hevesebbek lettek, és az elmúlt napokban csúcsosodtak ki. Múlt hét vasárnap a fenntartó egyesület Aranyhomokban tartott rendkívüli ülésén március 24-től azonnali hatállyal leváltották Balla Beáta intézményvezetőt. Az akkori közgyűlés 2017. augusztus 14-én bízta meg Beátát az intézményvezetői teendők ellátására két évre. Balla Beáta tanítóként folytathatja tovább tevékenységét az iskolában.

- Amikor vállaltam el ezt a pozíciót, eldöntöttem, hogy elvégzem a kétéves vezető képzőt – nyilatkozta Balla Beáta. – Jelenleg is Szegedre járok, három hónap múlva kapom meg a diplomámat. Két évre szóló, határozott idejű szerződésem volt, amit elfogadott az oktatási hivatal is. Arról nem volt szó, hogy ez megszakad, előre nem is jelezték, sem szóban, sem írásban.

Balla Beáta onnan tudta meg, hogy fel akarják menteni, hogy olvasta a közgyűlés napirendjében, mivel ő is egyesületi tag.

Lévai Zoltán, a Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület elnöke azzal indokolta Balla Beáta felmentését, hogy nem kinevezett intézményvezető, csak a belső szabályzó szerinti helyettes, és a jogszabályok által előírt végzettséggel nem rendelkezik. Lévai Zoltán e-mailben adott válaszaiból az is kiderül, hogy felvette a kapcsolatot egy oktatási szakértővel, aki folyamatosan átnézi az intézmény dokumentumait. A szakértő pedig azt állapította meg, hogy Balla Beáta megbízása nem jogszerű, mivel a megbízott igazgatónő nem rendelkezik intézményvezetői pedagógusi szakvizsgával, valamint, hogy a megbízás legfeljebb egy évre adható.

Balla Beáta szerint más áll a háttérben.

- Véleményem szerint azért váltottak le, mert én a pedagógia kollégium konszenzusos döntéseit képviseltem, ezek pedig nem egyeztek az egyesület döntéseivel és elképzeléseivel – mondja Balla Beáta. - Mivel én védtem a pedagógusainkat, csak úgy lehetett engem megkerülni, ha eltávolítanak.

A posztot Farkas Zsuzsanna vette át, aki Hódmezővásárhelyről érkezett az iskola vezetői posztjára. Legutolsó ismert munkahelyei közé tartozik a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Corvin Mátyás Tagintézmény és a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola intézményvezetői posztja, végül matematika és kémia szakos tanárként folytatta tevékenységét ugyanabban az iskolában. Azt nem tudjuk, hogy van-e végzettsége a Waldorf iskolákban való oktatásra. Úgy tudjuk, hogy tanárként nem fog dolgozni az intézményben.

A vasárnapi közgyűlés után hétfőn tovább mélyült a konfliktus, ugyanis két pedagógust is felmentettek, Szalai Ildikót és Zubornyák Attilát. Lévai Zoltán felmentésüket kérdésünkre azzal indokolta, hogy külsős szakértők, néhány belső és régi szülő őket azonosították be a konfliktus kirobbantóiként. Zubornyák Attila egyébként az iskola egyik alapító tagja.

- Amikor bementünk dolgozni, a biztonsági szolgálat várt minket a kapuban – idézi fel a hétfői történéseket Zubornyák Attila, volt gimnasztika tanár. – Simán beengedtek, és dél körül, amikor órát tartottam, odajött hozzám az egyik biztonsági ember, hogy szeretne nekem egy borítékot átadni Lévai elnökúrtól. Én mondtam, hogy tanúk előtt átveszem. Kinyitottam, láttam, hogy felmondás és ismeretlen aláírás szerepel rajta, ezért visszaadtam. Mondtam, hogy Lévai úr küldje tovább, nekem ő nem munkáltatóm.

Zubornyák Attila azt mondja, valószínűleg az új intézményvezető aláírását látta,  mivel azt nem ismerte, és nem volt rajta bélyegző, semmire se értékelte a felmondást. Később levélben is megkapta. Ebből kiderült, lényegében ki lett tiltva asz iskolából.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Csak akkor mehetek be és hozhatom el a cuccaimat, ha egyeztetek az egyesülettel – fűzi hozzá. Az indoklásban pedig az is szerepel, hogy megkérdőjeleztem az intézményvezetőt, pedig nem is ismerem, ő sem ismer engem. A munkaügyi bíróság ezt biztosan értékelni fogja.

A két pedagógus felmentése miatt az iskola élete is felbolydult. A szülők az iskolai fórumról szereztek információt arról, hogy a tantestület kiáll elbocsátott kollégái mellett, és táppénzre mentek. Így sok család nem is vitte gyermekét az iskolába.

Balla Beátától megtudtuk, hogy jelenleg 106 gyerek jár az iskolába és 20 az óvodába, valamint 3 óvónő, 7 pedagógus és 1 pedagógiai asszisztens dolgozik az intézmény égisze alatt. Az összes pedagógus, az asszisztens valamint az óvónők jelenleg táppénzen vannak, tehát információink szerint csupán az óraadók tartják az óráikat. Továbbá, a 126 gyerekből körülbelül 20-25-en járnak be az iskolába és az óvodába.

Megkérdeztük a szülőket és a pedagógusokat is a hogyan továbbról.

- Sok szülő, aki nem tudta az eseményeket követni, igencsak meglepődött, amikor szembesülnie kellett azzal, hogy nincs oktatás – nyilatkozta Krizsai József. - Azért is hívtunk össze egy szülőtájékoztató gyűlést, hogy elmondjuk, ne essenek kétségbe, van élet a halál után is. Megyünk tovább, megszerveztük, hogy gyerekeik jó kezekben legyenek. Lesz egy átmeneti időszak, amikor nem biztos, hogy Waldorf iskolának fognak hívni minket, de az biztos, hogy maradunk a Waldorf pedagógiánál.

Ezt Balla Beáta is megerősítette. Véleménye szerint a Mihály Kertje Waldorf Iskola már csak a táblája alapján Waldorf intézmény.

- A szervezeti működési szabályzat kimondja, hogy az intézményvezetőt a pedagógiai kollégium javaslatára nevezheti ki a fenntartó. Ez most nem így történt. Ugyanígy a pedagógus felvétele, elbocsátása is a kollégium hatásköre – mondja Balla Beáta.

- Fontos, hogy ne ezekkel a családokkal és ezzel az intézményvezetővel azonosítsák a Waldorf iskolát – hangsúlyozza Zubornyák Attila. - Itt 15 éve nagyon komoly szakmai munka folyik. A gyerekek imádnak idejárni, nehéz lesz nekik ezt megmagyarázni. Nagyon sok gyerek hívott telefonon, én pedig kértem őket, hogy legyenek türelemmel, biztosan találkozunk majd.

Lévai Zoltán arra a kérdésünkre, miszerint hogyan kívánja megoldani a fenntartó egyesület a kialakult helyzetet, azt a választ adta, hogy "hittel és szeretettel."

Lévai Zoltán azt is megírta, reméli, hogy hamarosan mindenki felépül, és zökkenőmentesen folytatódhat a pedagógiai munka. Addig is helyettesítőkkel tervezi az intézményvezetés orvosolni a pedagógusok hiányát.

A Csillagbölcső Gyermekközpontú Óvoda, Általános Iskola és AMI közleményt adott ki a kialakult helyzettel kapcsolatban:


Kedves Családjaink, Tisztelt Érdeklődök!
Sajnálattal értesültünk a Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület fenntartásában működő Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Általános Iskola, Óvoda és AMI intézményben kialakult konfliktusról, melyről a tegnapi napon több helyi média is beszámolt. Ezúton is szeretnénk tájékoztatást adni arról, hogy a Csillagbölcső Waldorf Egyesület fenntartásában működő Csillagbölcső Gyermekközpontú Óvoda, Általános Iskola és AMI a fenti szervezetektől jogilag és szervezetileg teljesen elkülönült, független, önálló intézmények. Intézményünkben a fenntartó egyesület tagjai, az itt dolgozó pedagógusok, valamint a szülők közötti bizalmi kapcsolatokon alapuló együttműködést tekintjük a nyugodt, sikeres munka alapjának, melynek köszönhetően óvodánkban és iskolánkban jelenleg is jó hangulatú, eredményes nevelés folyik. További kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésetekre elérhetőségeinken.
Üdvözlettel:
Tóth János, a Csillagbölcső Waldorf Egyesület elnökw                        Cseketa Mariann intézményvezető

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Szent Miklós nap a Wojtylában

Szent Miklós nap a Wojtylában

Mikuláscsomagokat kaptak a rászorulók a Karol Wojtyla Barátság Központban péntek délelőtt. A...

Luca-napon rapid randi, jövőre pedig Trianon-kiállítás a Cifrapalotában

Luca-napon rapid randi, jövőre pedig Trianon-kiállítás a Cifrapalotában

Különleges adventi programjairól, az idei sikerekről, valamint a jövő évi tervekről is szóltak pé...

A bor folyékony, a tett jótékony – videó

A bor folyékony, a tett jótékony – videó

Hogyan lesz a forralt borból kerekes székes hinta? A válasz egyszerű: jótékonysággal. Aki az adve...

A Füredi Mikulás is meglepte az apróságokat

A Füredi Mikulás is meglepte az apróságokat

Játékokkal, édességekkel, mesekönyvekkel és gyümölcsökkel megrakodva érkeztek csütörtök délután a...

A Mindennapok angyalainak munkáját ismerték el

A Mindennapok angyalainak munkáját ismerték el

​A Mindennapok angyalainak, vagyis a kiemelkedő munkát végző ápolóknak és egészségügyi szakembere...

Gong Mikulás és betlehemezés a Mosolysziget intézményben

Gong Mikulás és betlehemezés a Mosolysziget intézményben

Huszonnegyedik alkalommal indult útjára a Gong rádió Mikulása, hogy megajándékozza a város iskolá...

A pontosan vezetett dokumentáció mindenkinek elemi érdeke

A pontosan vezetett dokumentáció mindenkinek elemi érdeke

Hat év, másfél ezer kérelem, 45 milliárd forintnyi vitatott érték – az Innovációs és Techno...

Felzárkóztató program a hátrányos helyzetűekért

Felzárkóztató program a hátrányos helyzetűekért

A megye szociális szakemberei osztották meg tapasztalataikat csütörtökön a megyeházán azon a fóru...

Gyalogost gázoltak a Mária körúton

Gyalogost gázoltak a Mária körúton

Személyautó gázolt gyalogost ma reggel Kecskeméten, a Serfőző utca és a Mária körút kereszteződés...

Családi veszekedésből autórongálás

Családi veszekedésből autórongálás

A Kecskeméti Járási Ügyészség garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy 33 év...

Adventi adománygyűjtés a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Adventi adománygyűjtés a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 2019. adventi időszakában Kecskeméten a Városháza el...

Egyszer volt, hol nem volt – volt egyszer százmillió kattintás

Egyszer volt, hol nem volt – volt egyszer százmillió kattintás

Szerte a nagyvilágban több mint százmilliószor kattintottak már a Magyar népmesék internetre felt...

Az alacsony ökológiai lábnyom is fontos szempont az új kecskeméti buszflotta felállításánál

Az alacsony ökológiai lábnyom is fontos szempont az új kecskeméti buszflotta felállításánál

Az új buszflottáról és a sofőrök kiválasztásáról is beszélt Hajdu Márton a Kecskeméti Televí...

Mit tegyen, ha szabálytalanul parkoló külföldi autó akadályozza? – VIDEÓ

Mit tegyen, ha szabálytalanul parkoló külföldi autó akadályozza? – VIDEÓ

Mit tehet egy autós, ha külföldi rendszámú, akár unión kívülről érkezett autó miatt nem tud kiáll...

Lajosmizsei állatkínzás: januárban várható ítélet

Lajosmizsei állatkínzás: januárban várható ítélet

Jövő januárban várható ítélethirdetés annak a 37 éves férfinek az ügyében, aki változó létszámban...

Házi gyaloglóbajnokot hirdetett a CédrusNet

Házi gyaloglóbajnokot hirdetett a CédrusNet

Megszületett a CédrusNet 5000 lépéses kihívásának házi bajnoka. A kezdeményezést novemberre hirde...

2019.12.04. 18:42

Kecskemét, CédrusNet, gyaloglás, kihívás

Elkezdődött a kórházi parkolóház építése

Elkezdődött a kórházi parkolóház építése

Egy évig lesz lezárva a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nyíri úti parkolója. December 4-től tilos behaj...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies