Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Augusztus 14.   Marcell

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

VII. Kurultaj – Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepe Bugacon

2022.08.05. 17:47

Augusztus 4-én tartották meg a VII. Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés sajtótájékoztatóját, Budapesten a Kossuth Klub dísztermében. A hun-türk nemzetek legnagyobb találkozóját augusztus 12. és 14. között rendeznek meg Bugacon – közölte a szervező Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. Idén több mint 200 ezer látogatót várnak Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepére.

A sajtótájékoztatón részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj fővédnöke, aki kiemelte, hogy a bugaci eseményt megelőzően, augusztus 11-én Kirgiz Napot szerveznek a Parlamentben, ahol 250 közép-ázsiai küldöttségi tagot fogadnak.

Szabó László elmondta, hogy a háromezer fős település életében jelentős szerepe van a Kurultajnak, ezért minden megtesznek, hogy a Bugacra látogatók elégedettek legyenek, több bekötő útszakaszt is felújítottak az esemény előtti időszakban. Továbbá augusztus 12-én pénteken díszvacsorát szerveznek több mint 300 olyan meghívottnak, akik a Kurultajon is résztvesznek kulturális és tematikus előadások révén. A bugaci lakosság a szálláshelyek biztosítása mellett, nagy létszámmal segíti a parkolás gördülékenységét, idén közel 120 önkéntessel, váltott műszakban. Megjegyezte, a Kurultaj egy élményekkel teli ünnep, mely nem csak a településnek, a térségnek, hanem egész Magyarországnak kimagasló és tekintélyes három napos rendezvénye.

Bíró András Zsolt hangsúlyozta: az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen huszonhét hun, illetve türk eredettel rendelkező rokonnép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek – köztük Atilla Nagyfejedelemnek és Árpád vezérnek, Karcig batirnak vagy Amir Timurnak – valamint izgalmas és látványos módon mutassák be a nagyközönségnek nemzeti történelmünk legkorábbi sajátosságait és hagyományait.

Az idei Kurultajon a teljesség igénye nélkül felszólalnak: Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke,  Baghdad Amreyev a Türk Államok Szervezetének elnöke, Necmettin Bilal Erdoğan – az Ethnosport Világszövetség elnöke, Mehmet Süreyya Er – a  TÜRKPA elnöke, Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke, Azamat Zhamankulov – Kirgizisztán kulturális, sport és tájékoztatási minisztere,  Avazjon Karimov – Üzbegisztán sport és turisztikai miniszterhelyettese, Sultan Raev a TÜRKSOY elnöke, Bíró András Zsolt a Magyar Turán Szövetség elnöke, főszervező.

OsokNapja_kurultaj_60

A világ legnagyobb szétszedhető jurtájában, az „Atilla Sátrában” a gazdag (2020-ban a Magyar Természettudományi Múzeummal közösen létrehozott) hun tárlat mellett megcsodálhatják a kilátogatók az „Ősök Arcképcsarnoka” elnevezésű antropológiai kiállítást, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeumból a különleges alakalomra elhozott nagyszéksósi hun aranykincs leletek egy jelentős részét. Szintén rendkívüli látványt ígér a tavalyi év végén Babarcon (Baranya megye) feltárt, kora avar-kori temető különösen gazdag, lovas-temetkezéseinek a leletanyaga. A temetkezés és a tárgyak jellege alapján a leletanyagot több mint valószínű, hogy a kelet-európai sztyepvidéken a VI-VII. században élt kései hun (kutrigur, utrigur törzsszövetség) hagyatékának tarthatjuk. A különleges régészeti és antropológiai kiállítások mellett több mint 65 tudományos előadás és kulturális műsorszám mellett kézműves vásár, íjász-, párbaj- és szablyavívóverseny, valamint számos hagyományőrző bemutató is szerepel.

A Kurultaj a kezdetek óta otthont adott a lovasnomád testvérnépeknek egymás megismeréséhez, a kulturális közös vonások felfedezéséhez és éltetéséhez. „Mi más jelentene erősebb kötődést Atilla unokái közt, mint az, hogy mindannyian íjfeszítő lovasnomádok?” Mindannyiunk kultúrájának, nyelvének, táncainak, dalainak szerves részei a lovak, a lovasíjászat és a hozzájuk kapcsolódó vonások, sajátságok. Azért, hogy ezt a kapcsolatot ne csak megmentsük, de éltessük is, a Magyar Turán Szövetség idén első alkalommal rendez Lovasíjász Világkupát a Kurultajon. Ennek célja pedig nem más, mint hogy a testvérnépek képviselői összemérhessék tudásukat, alkalmuk legyen a tapasztalatcserére és hazatérve tovább mozdíthassák előre saját országukban, ennek az ízig-vérig lovasnomád sportnak a felélesztését. Az idei első Világkupán a magyar házigazdákon kívül Törökország, Kirgizisztán és Kazakisztán legjobb lovasíjászai mérkőznek meg, hogy megmutassák, nem csak egymásnak, de a teljes, nemzetközi vendégseregnek is.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Seregszemle_50

A legnagyobb látványosság idén is a „Nomád vonulás” lesz, amelyre eddig közel 300 lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel – hangsúlyozta Bíró András Zsolt. Az elmúlt évekhez hasonlóan szervezik meg a rendezvényt, de a szervezők felhívták a figyelmet, hogy mivel a türk nemzetek elnöki szinten lesznek jelen a Kurultajon, ezért szigorúbb lesz a beléptetés. Ezenfelül új útvonalakat is jelöltek ki, a kemping közelebb került az esemény fő csomópontjaihoz. A szervezők kérik a kilátogatókat, hogy az új útvonalak megtekintéséhez előzetesen informálódjanak és aki csak teheti több napra érkezzen a Kurultajra. Az idén több hidegvizes kutat alakítottak ki a látogatók részére, melynek vizét bevizsgáltatták és korlátlan mennyiségben fogyasztható az ingyenesen látogatható rendezvényen. Gondoltak a kiscsaládosokra is, külön baba-mama jurta áll rendelkezésre az anyukáknak, ahol tisztába tehetik, megetethetik gyereküket.

Az eurázsiai sztyeppét idéző helyszínen árnyékolt pihenőpontokkal is kedveskednek a szervezők a kilátogatóknak. Szállásból és étkezési lehetőségekből sincs hiány. Tehát az idei Kurultajra jelentősen növelték az árnyékoló felületek méretét és az ülőhelyek számát, fejlesztették a terület vízellátását, az útvonalakat és a kempinget is.

A Magyar-Turán Alapítvány szervezőmunkája olyan kapcsolatrendszert és bizalmi tőkét teremt a keleti rokonnépek és Magyarország között, amelyre hazánknak nagy szüksége van – nyomatékosított a sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a rendezvény fővédnöke, aki a helyszínen is tiszteletét teszi. A szervezők emlékeztettek arra is: több mint száz jurtából álló nomád táborában minden program ingyenes, a látogatóknak kizárólag a parkolásért és a kempinghasználatért kell fizetniük.

Részletes program a Kurultaj hivatalos honlapján érhető el, ide kattintva.

Magyar_zaszlo_kurultaj_60

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Módosul a menetrend a lajosmizsei és a kecskeméti vasútvonalakon

Módosul a menetrend a lajosmizsei és a kecskeméti vasútvonalakon

A Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vonalon jelentős változások lesznek augusztus 22-től ...

Ma és holnap akár meg is ázhatunk

Ma és holnap akár meg is ázhatunk

Az aszályt jelentősen enyhítő mennyiségű esőre ugyan nem sok esély van, de kisebb mennyiségű csap...

2022.08.14. 08:56

aszály, időjárás, eső, Kecskemét , zápor

Szabó István: Küzdeni tudásból megint jelesre vizsgázunk

Szabó István: Küzdeni tudásból megint jelesre vizsgázunk

A Kecskeméti TE 1-0-ra győzte le a Mezőkövesdet az OTP Bank Liga 3. fordulójában, a mérkőzés után...

Kecskeméti TE: Legyőztük a Mezőkövesdet, megvan az első siker!

Kecskeméti TE: Legyőztük a Mezőkövesdet, megvan az első siker!

Megszerezte első győzelmét az OTP Bank Ligában csapatunk, hiszen Szabó István együttese a Katona ...

Labdarúgó NB I - Hét év után nyert ismét az élvonalban a Kecskemét

Labdarúgó NB I - Hét év után nyert ismét az élvonalban a Kecskemét

Az újonc Kecskeméti TE egygólos győzelmet aratott a vendég Mezőkövesd felett a labdarúgó OTP Bank...

Felkészülési mérkőzést játszott a Kecskeméti NKSE

Felkészülési mérkőzést játszott a Kecskeméti NKSE

Felkészülési mérkőzésen szenvedett vereséget a szigetszentmiklósi csapattól a Kecskeméti NKS...

Egy hétre bezár a Természet Háza

Egy hétre bezár a Természet Háza

Olvassák el a Kiskunsági Nemzeti Park tájékoztatóját. 

Kecskeméti TE: Győzelemre hajtunk a Mezőkövesd ellen is

Kecskeméti TE: Győzelemre hajtunk a Mezőkövesd ellen is

Szombaton ismét hazai pályán, ezúttal a Mezőkövesd ellen lép pályára a Kecskeméti TE 18 órás ...

Indulhat a szurkolás!

Indulhat a szurkolás!

Ma kezdődnek a versenyek a Nemzetközi Gyermek Játékokon, amelynek idén egy angliai váro...

Elkezdődött a Kurultaj

Elkezdődött a Kurultaj

Kezdetét vette Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepe, a Kurultaj. A háromnapos eseményre megépül...

Valóságvesztés az Agórában

Valóságvesztés az Agórában

Tóth Enikő, hírportálunk munkatársa, olvasóink egyik kedvenc fotósa lett augusztusban a hónap alk...

Szlovákiát is legyőzte férfi kosárlabda-válogatottunk Kecskeméten

Szlovákiát is legyőzte férfi kosárlabda-válogatottunk Kecskeméten

Szlovákiát is legyőzte férfi kosárlabda-válogatottunk Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnokban...

Bugacon rendezik meg a Kecskeméti Kisvasúti Napot - VIDEÓVAL

Bugacon rendezik meg a Kecskeméti Kisvasúti Napot - VIDEÓVAL

Kézihajtányozás, kiállítás és sok más színes program várja az érdeklődőket szombaton Bugacon...

Szombaton a Mezőkövesdet fogadja a KTE - VIDEÓVAL

Szombaton a Mezőkövesdet fogadja a KTE - VIDEÓVAL

Szombaton 18 órakor a Mezőkövesdet fogadja a Kecskeméti TE az OTP Bank Liga 3. fordulójában. A KT...

Kurultaj - Megnövekedett forgalomra kell számítani Bugac térségében

Kurultaj - Megnövekedett forgalomra kell számítani Bugac térségében

A hétvégén megrendezett hagyományőrző rendezvény, a Kurultaj miatt Bugac térségben nagyobb f...

Augusztus 14-ig lehet jelentkezni az egyetemi kollégiumba

Augusztus 14-ig lehet jelentkezni az egyetemi kollégiumba

​Lassan lezárulnak a kollégiumi jelentkezések az egyetemeknél. Érdemes gyorsan intézkedni az...

Kultúrában utazunk – folKulture’ Kerekegyházán

Kultúrában utazunk – folKulture’ Kerekegyházán

Két felvonásos, új műsorral készül közösen a Kecskemét Táncegyüttes és a Szabadkai Róna Táncegyüt...

Ifjúsági olimpiai győzelem

Ifjúsági olimpiai győzelem

Szenzációs versenyzéssel Deák Zalán, a Kecskeméti Sportiskola futója megnyerte a 100 méteres síkf...

A két akadémista célja a felnőtt válogatottság

A két akadémista célja a felnőtt válogatottság

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról két játékos kapott meghívót az Európai Ifjúsá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies