Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Szeptember 24. Csütörtök  Gellért

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

2020.09.15. 09:05

Folytatódik az Egy Tenyérnyi Figyelem Roadshow. A kecskeméti stábbal ezúttal Sziksósfürdőn találkozhattak nemrég, akik mozgással szeretnének tenni az egészségük érdekében. A prevenciós célú, hosszútávú egészségfejlesztési projektet a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület egy pályázat nyomán még 2018-ben hívta életre. Ez alkalommal világhírű sportolók kísérték el a szervezőket a programra.

 Az Egy Tenyérnyi Figyelem Roadshow (T.E.NY.É.R: Tér – Erő – Nyerő – Életmód – Reform – a szerk.) kezdeményezése három megyét érint, egy kecskeméti központú kreatív csapat 2018 óta igyekszik népszerűsíteni az egészséges életmód elveit és gyakorlatát, az EFOP 1.8.6-17-2017-00001 pályázatnak köszönhetően. Azt szeretnék megtanítani az érdeklődőknek, hogy kis odafigyeléssel is lehet jelentős lépést tenni ezen az úton – tudtuk meg Szamler László kommunikációért, célcsoport-kapcsolattartásért és szervezetfejlesztésért felelős HR-referenstől. – A Dél-Alföld régió területén szervezett programjaink elsődleges célja – mondta –, összhangban a felhívás elvárásaival, a lakosság egészségfejlesztése, a szabadidősport- tevékenység elterjesztése és a sportszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok számára, az ágazatközi szereplők tevékenységének összehangolásával. A komplex lakossági testmozgásprogramok és szabadidősport-események megvalósítása kapcsán cél, hogy a projektek mérhető módon ösztönözzék és segítsék a lakosság fizikai aktivitását, a minőségi sportszolgáltatásokhoz való gyors és egyenlő esélyű hozzáférését, valamint a szakemberek, sportszolgáltatók közötti tudatos tapasztalatcserét, szemléletformálást.

A kisebb-nagyobb településeken nagy sikerrel jelent meg a stáb az elmúlt két évben, azonban a koronavírus- járvány tavaszi első hulláma ezt a kezdeményezést is megszakította. – Nem adtuk meg magunkat, és hisszük, hogy nagyobb szükség van most a mozgás nyújtotta segítségre, mint bármikor – hangsúlyozta Szamler László. Így amint a korlátozásokat feloldották, újraindították programjaikat – többek között a legnépszerűbb Egy Tenyérnyi Figyelem Roadshow-t – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében egyaránt.

Mivel a viszonylag nagy területet felölelő program helyszínei jelentős különbséget mutatnak adottságok tekintetében, ezért mindenhol megpróbálják a tartalmat a település lehetőségeihez mérten testre szabni. Ennek megfelelően mindenhol szép számmal vesznek részt rendezvényeiken, ahová általában különleges vendégeket is hívnak a szervezők. Sziksóstófürdőn három nemzetközi hírű sportoló is együtt mozgott az résztvevőkkel és mesélt a vendégeknek kitartásról, egészségről, a mozgás öröméről.

A S.P.O.T – Sport, Prevenció és Tudatformálás – programelemben világversenyek kecskeméti kötődésű szereplői is segítik a társadalmi célú munkát. – Ebben a programban kizárólag a részvétel a fontos – emelte ki Szamler László. – A példaképek által képviselt sportág köré csoportosítjuk a programelemeket, kiegészítve azokkal a sportágakkal, melyeket kiegészítő, kondicionáló céllal preferálnak. Az inaktív felnőtt lakosság bevonása a cél, ezért az eseményen mozgásformákat mutatunk be az életmódprogramunkon keresztül.

A példát adó sportolókat meg is szólaltattuk a Szeged melletti helyszínen.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Palkovits István mezeifutó-világbajnok

Saját bevallása szerint nem csapatjátékos, de nyitottságban nincs hiány, ezért nagyon szeret kosarazni és röpizni is, amit mindenkinek kipróbálásra ajánl.
– A tömeget nemcsak a napsütés hozta Szeged mellé, a sziksósfürdői kemping és strand területére, hanem a különböző programok: vízitorna, strandröplabda, különböző aktivitások. A fiatal hosszútávfutót, Palkovics Istvánt arról kérdeztük, hogy sportolóként mi jut rögtön az eszébe a „strand” és a „sport” kapcsolatáról?
– Egy jó röplabdázás a vízben, az igen csábító dolog számomra is – mondta Palkovics István. – Kiskoromban röplabdáztam különféle sporteseményeken, de a röplabda egy vágyálom maradt. Mivel nem vagyok egy csapatjátékos, maradtam inkább a futásnál. Nagyon szeretek emellett még focizni is, nagyon élvezem a hasonló szórakoztató élményeket strandolás közben. Mindegy mi, csak legyen valami, ami összehoz egy társaságot, és a társaság hangulata hat rám is.
– Kell ez a hangulat ahhoz, hogy valaki megszeresse a sportot? Vagy enélkül is el lehet indulni?
– Előfordulhat, hogy valaki mondjuk letéved egy ilyen strandröplabdajátékhoz, aztán jövő héten már elmegy edzésre. Simán el tudom képzelni, hogy indulhat így egy jó sportolás…
– Nehéz azért magunkat rendszeresen, minden nap megmozdítani, én mindig azt mondom, hogy a sportolás nagyon komoly lemondással jár a mindennapokban. Ez mennyire igaz?
– Ez igaz, például a strandnál maradva: én is el szoktam járni strandra, a hétvége szabad. Persze, amikor menni kell, menni kell: hétköznap, negyven fokban… Olyankor nincs strand, napozás, hanem a pályán barnulsz vagy égsz le, és ennyi…
– De azért megéri, nem?
– Persze, megéri. Én imádom, amit csinálok, és nem is szeretnék mást csinálni, de nyitott vagyok bármire.

Fábián Melinda világbajnok harcművész

Azzal együtt, hogy egy világbajnok ketrecharcos, a mindennapi életben egy nagyon kedves teremtés. Hogy jön ez össze? – kérdeztük Fábián Melindától.
– Általában ez az első kérdés, ha interjút adok – mutatott rá. – Ez nyilván az alapszemélyiségemből is fakad, de persze önmagában az, hogy valaki küzdősportot űz, nem zárja ki, hogy kedves legyen a magánéletben. Sőt, a ketrecharcos lányok körében nemzetközi szinten is azt tapasztaltam, hogy a magánéletben mindenki nagyon kedves, közvetlen és barátságos. Valószínűleg ennek az az oka, hogy aki az extremitásokban mozog, extrém sportot űz, az a magánéletben is egy extrém jellemmel párosul.
– Mi kell ahhoz, hogy valakit ennyire beszippantson egy sportág, nálad mi volt a szikra?
– 12 évesen kezdtem sotokan karatéval. Nem volt kötelező, birkózó édesapám ösztönzött, hogy sportoljak valamit. Nagyon sok sportágat kipróbáltam előtte, a kosárlabdától az úszásig. S hogy végül a sotokan karaténál ragadtam le, ebben így utólag a nevelőedzőm szerepét látom, no meg, hogy nagyon szeretem a harcot és a harc lélektanát.
– Tudsz lazítani is, vagy mindig kell csinálni valamit?
– Ritkán van olyan, hogy lazsálok, és úgymond nem csinálok semmit. Negyedévente egy-két ilyen napot engedek meg magamnak. Úgy vagyok vele, hogy amíg érzem magamban a tüzet, hogy menjek és hajtsak, addig csinálom.

Virág András Európa-bajnok profi karateversenyző, a T.E.N.Y.É.R projekt sportszervezője

Éppen a világbajnoki cím megszerzésére készül. Eddigi szereplései nyomán már kiérdemelte a „magyar titán” elnevezést a tengerentúlon. A kecskeméti származású Virág Andrással beszélgettünk.
– Alapvetően kecskeméti versenyző voltam, innen kerültem Budapestre az MTK-hoz, majd onnan szerződtem New Yorkba, a Karate Combathoz. Volt már két meccsem, jelenleg is felkészülésben vagyok, és bármikor szólhatnak, hogy mehetek a következő versenyre – vázolta András, hogy milyen kihívás előtt áll.
 

Sportágáról elmondta, a Karate Combat egy full contact karate, ahol a helyszín úgy van kialakítva, hogy a versenyzők nem tudnak kilépni a tatamiról. Ez rákényszeríti őket a folyamatos küzdelemre, a hajtásra a végső cél, a kiütés érdekében. – Csak úgy szabadulhatsz 3 percnél hamarabb a küzdelemből, ha kiütnek vagy te ütöd ki az ellenfeled.

Ehhez a versenyhez valamilyen karatemúlt kell, a ringben azonban nincsenek stílusmegkötések. András végső célja, hogy megszerezze a világbajnoki címet. – Elég közel járok már hozzá, a legutóbbi versenyemen küzdöttem volna az övért, de sajnos közbeszólt a vírus. Úgyhogy most várok a következő alkalomra, amelyre a hívás bármikor megérkezhet.

 

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Több tucat refis diák került karanténba

Több tucat refis diák került karanténba

Megjelent a koronavírus a Kecskeméti Református Gimnáziumban is. Egy teljes osztály (10. d), a 10...

Roma festőművész alkotásai az iparkamarában

Roma festőművész alkotásai az iparkamarában

Ifj. Kunhegyesi Ferenc Bács-Kiskun Megyei Prima Díjas festőművész alkotásaiból nyílik k...

Hétvégén se áll meg az élet a Spartacusban

Hétvégén se áll meg az élet a Spartacusban

Pénteken éjszakai forgatagot, szombaton ifjúsági megyei bajnokságot rendez a kecskeméti Spar...

Lázár János könyvet adott ki Churchillről

Lázár János könyvet adott ki Churchillről

A Teniszakadémiáról szóló sajtótájékoztatón Lázár Jánost egy nemrégiben kiadott könyvről kérdeztü...

Minden indokolt esetben ingyenes a PCR teszt

Minden indokolt esetben ingyenes a PCR teszt

Minden indokolt esetben ingyenes a PCR teszt. A koronavírus-fertőzésgyanús személyeknek továbbra ...

Forgalomkorlátozás a József Attila és a Bibó István utcában

Forgalomkorlátozás a József Attila és a Bibó István utcában

A Kecskeméti Városrendészet ezúton tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot és a Tisztelt Gépjárművezet...

Az Anno Musica a Tér a térben térzene pénteki fellépője

Az Anno Musica a "Tér a térben" térzene pénteki fellépője

Ezen a héten is lesz "Tér a térben" térzene Kecskemét központjában. Az Anno M...

Számos lehetőséget nyit meg az egyetem számára az alapítványi működés (videóval)

Számos lehetőséget nyit meg az egyetem számára az alapítványi működés (videóval)

A kecskeméti egyetem mindig más utakon járt, mint a magyar felsőoktatás általában, és most ez adj...

Október 4-én zár az Ország Lili kiállítás

Október 4-én zár az Ország Lili kiállítás

Október 4-én zár az Ország Lili kiállítás a Bozsó Gyűjteményben. Megtekinthető a gyűjtemény nyitv...

Petőfi Sándor szavalóversenyt rendeztek a Rákócziban

Petőfi Sándor szavalóversenyt rendeztek a Rákócziban

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a koronavírus miatt a 2020. március 11-re tervezett  P...

Tetten érték a szemetelőket (videóval)

Tetten érték a szemetelőket (videóval)

​Szemetelőket kerített kézre közös munkával a Katonatelepi Polgárőr Egyesület és a Kecskeméti Vár...

Lakossági kérdőív Kecskemét jövőjéért

Lakossági kérdőív Kecskemét jövőjéért

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a lakosság bevonásával közösen szeretné azt a folyamato...

Elkezdődött a Kecskeméti Aqua Hotel építése (videóval)

Elkezdődött a Kecskeméti Aqua Hotel építése (videóval)

Hétfőn elindult a Kecskeméti Aqua Hotel építése a fürdő mellett. A 3 csillagos szálloda nem lesz ...

Szülinappal egybekötött kiállításmegnyitó

Szülinappal egybekötött kiállításmegnyitó

Bruncsák András akvarelljeiből nyílt kiállítás kedden a Wojtyla Barátság Központban. A megnyitóna...

Zsinórban harmadik győzelmét zsebelte be az SG Kecskemét Futsal

Zsinórban harmadik győzelmét zsebelte be az SG Kecskemét Futsal

Izgalmakban gazdag, gólokban szegény mérkőzésen tudott nyerni a Messzi István sportcsarnokban az ...

Ezek a szabályok érvényesek jelenleg a gyermekosztályon

Ezek a szabályok érvényesek jelenleg a gyermekosztályon

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház weboldalán adott tájékoztatást a Csecsemő-és Gyermekgyógyá...

Anyakönyvi hírek - 2020. harminchetedik és harmincnyolcadik hét

Anyakönyvi hírek - 2020. harminchetedik és harmincnyolcadik hét

2020. harminchetedik és harmincnyolcadik hetének anyakönyvi hírei.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies