Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 17. Szombat  Jácint

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Víz Világnapja: bemutatták a BÁCSVÍZ legújabb fejlesztéseit

2019.03.21. 14:26

Sajtónyilvános ünnepséget tartott a BÁCSVÍZ Zrt. a Víz Világnapja alkalmából a cég kecskeméti II. számú vízműtelepén. A program meghívottjai megtekinthették az újonnan kialakított üzemfelügyeleti központot, és hallhattak azokról a fejlesztésekről is, amelyeket az online ügyintézés egyszerűsítése és az ügyfélkiszolgálás színvonalának további emelése céljából hajtottak végre. 

Az ünnepségen Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a víziközmű szolgáltatás területén is egyre nagyobb szerepet kap a technológia és a cég fontosnak tartja az üzemeltetés folyamatos fejlesztését, emellett büszkék is az idén 69 éves vállalat hagyományaira és történetére, melynek igyekeztek méltó emléket állítani, amikor a korábbi gépházból kialakították a jelenlegi modern irányítóközpontot. Itt kerül kiállításra a jogelőd kecskeméti vízmű vállalat közelmúltban előkerült, 1908-as keltezésű ”A létesítendő Városi vízmű előmunkálataira vonatkozó lényegesebb ügyiratok” című dokumentuma is, valamint látható a Lechner Ödön által tervezett víztorony is, amely sajnos végül nem került megépítésre.

Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere is ünnepi köszöntőt mondott, majd személyesen jelentette be az „Év Vize a BÁCSVÍZ-nél” elnevezésű, idén első alkalommal meghirdetett házi verseny győztesét, a ceglédberceli telep vizét.

A központi üzemfelügyeleti rendszer

A BÁCSVÍZ Zrt. a következő évek sikerének egyik zálogaként tekint az élőmunka-hatékonyság növelésére, melyet további automatizálással, szervezetfejlesztéssel kívánnak elérni. E cél érdekében vágott bele a szolgáltató a vízműtelepek üzemirányításának központi felügyelet alá vonását célzó projektbe 2018-ban, mely folyamat eredményeként hat vidéki vízműtelep állandó ügyelete egy helyre integrálódott, mégpedig a kecskeméti II. számú telepre.

Az előkészítő munkák során, 2018 tavaszán a BÁCSVÍZ szakemberei több társvízmű üzemirányító központját meglátogatták tapasztalatszerzés céljából. A kecskeméti projekt tavaly októberben fordult célegyenesébe, ekkora kiválasztásra kerültek az új, komplex feladatkör ellátására alkalmas személyek, valamint az egyes telepi technológiák automatizáltsági fokát is felmérték. Meghatározták, hogy az indulásig milyen fejlesztésekre van szükség, megkezdődött a munkatársak képzése, felkészítése, ezzel párhuzamosan pedig zajlott a II. számú vízműtelep diszpécser- és szociális helységeinek felújítása.

Az üzemirányítási rendszer felépítéséhez beszerzésre került egy redundáns szerverpár, valamint a központi adatbázis tárolóegysége, melyek egy új szerver szekrényben lettek elhelyezve a telepen. Ezen felül önálló, nagy teljesítményű szünetmentes tápellátást biztosító egységek is beszerelésre kerültek, növelve az üzembiztonságot. Az új szervereken a már eddig is használt Vision SCADA szoftver legfejlettebb verziója fut, szintén redundáns üzemmódban. A megjelenítő eszközök tekintetében is a komplexitást tartották szem előtt, így a 12 darab 27”-os nagy felbontású monitor mellett egy fixen beépített projektor, valamint egy hálózatba kapcsolt, smart funkciókkal felruházott multifunkciós megjelenítő eszköz is az üzemfelügyelő munkatársak rendelkezésére áll. Az adatátviteli rendszer szintén duplikált, optikai kábelen és mikrohullámú linken keresztül is áramolhat az információ a telephelyek és a központ között. A telekommunikációs összeköttetést ezen felül IP és mobiltelefonok biztosítják.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A központi üzemfelügyelet 2019. február 1-jétől működik „élesben”, az eddigi tapasztalatok szerint kiválóan. Immár másfél hónapja közös diszpécserszolgálat felügyeli a kecskeméti, a ceglédi, a kiskunfélegyházi, a kunszentmiklósi, a nagykőrösi és a tiszakécskei üzemmérnökségekhez tartozó víztermelő telepek működését, valamint a hibafelvételi tevékenységet is ugyanitt látják el napi 24 órában. A 2019. év fejlesztése lesz, hogy a jelenleg még külön üzemelő kunszentmártoni térség vízműtelepeit is bekapcsolják a rendszerbe, ekkor valósul majd meg a teljes működési terület központosított felügyelete.

Megújul a cég online ügyfélszolgálati felülete és a mobilapplikációs alkalmazás

2018. április 8-tól kezdődően megújításra kerül a BÁCSVÍZ Zrt. online ügyfélszolgálati felülete és a mobilapplikációs alkalmazása is. A www.bacsviz.hu honlapról elérhető elektronikus ügyintézés menüpont alatt az ivóvíz- és csatornaszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket intézhetik a felhasználók kényelmesen, várakozási idő nélkül, az általuk tetszőlegesen választott időpontban. A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos beadványaikat az eredményes ügyintézést segítő elektronikus űrlapokon tudják eljuttatni a céghez. A regisztrált felhasználók továbbra is egyszerűen igényelhetnek e-számlát, ellenőrizhetik vízfogyasztási adataikat,  víz- és csatornadíj számlájukat biztonságosan, bankkártyás fizetéssel rendezhetik. Az ügyfelek a regisztrációt követően a felhasználási hely tulajdonosváltozás miatti átírását, mellékmérő cseréjére vonatkozó megrendelést, számlamásolat igénylését, a részszámlában elszámolt vízmennyiség módosítását vagy a havi mérőállásra történő bejelentési igényüket is jelezhetik az elektronikus felületen. Azokra az esetekre, amikor elengedhetetlen a felhasználó személyes ügyintézése (pl. közmű bekötés megrendelése esetén), ezen a felületen lehetőség van időpontot foglalni, amellyel előre ütemezetten, minimális várakozás idő mellett történhet meg a személyes ügyintézés.

A BÁCSVÍZ rendelkezik iOS és Android típusú mobil eszközökre telepíthető alkalmazással is, melyben a kibocsátott számlák egyszerűen megtekinthetők, és bankkártyás fizetéssel, biztonságosan rendezhetők. Ellenőrizhetők a vízfogyasztási adatok, a részszámlában elszámolt vízmennyiség módosítható, az e-számlára váltás is elindítható és természetesen időpont is foglalható személyes ügyintézéshez.

A megújuló online ügyfélszolgálat és mobilapplikációs alkalmazás széleskörű elterjesztése érdekében az  e-számlára váltás esetén a BÁCSVÍZ Zrt. egyszeri, 1.000 forintos kedvezményt ad felhasználóinknak a lakossági vízdíjukból.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nemzetközi díszfácán tenyésztő találkozó Kecskeméten

Nemzetközi díszfácán tenyésztő találkozó Kecskeméten

Második alkalommal rendezték meg 2019. augusztus 16-án Kecskeméten a nemzetközi díszfácán tenyész...

UTAT-TÖRŐK - Kiállítás nyílt a volt Szigmában

UTAT-TÖRŐK címmel kiállítás nyílt a volt Szigmában, a Rákóczi úton. A tárlaton Angelo Minuti...

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Kis híján botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének bemutatása.  A...

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Két városrész egy-egy utcájában adták át augusztus 16-án szennyvízcsatornázásra a munkaterületet ...

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ju...

Idő gombostűjére tűzött lepkék a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

"Idő gombostűjére tűzött lepkék" a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

Huszonnégy kecskeméti kötődésű fotós képeivel nyílt meg csütörtök délután a Negyedik Kecskeméti F...

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Egy ember életét vesztette és egy másik személy súlyosan megsérült, amikor egy kisteherautó beleh...

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Mintegy 50 buszmegállót telepítenek és cserélnek Kecskeméten. Több helyszínen már elkezdődött a f...

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Emlékvéradást szervez az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának családja a tragédia közelgő évford...

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

A balesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki.

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

A rendelkezésre álló adatok szerint az 52-es számú főút 13-as kilométerénél 2019. augusztus 15-én...

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

E hét végén Kecskemét ad helyet a Nemzetközi Triatlon Európa Kupának. A szervező a Balatoni Úszói...

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

A 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 6/2018. (VIII.23.) PM rendelet 2. §...

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

Szrnka Levente, a Kecskeméti TE Kézilabda Szakosztályának játékosa idén nyáron a kínai Szuperliga...

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Szinte naponta megrongálják a Luca szökőkút melletti csigavonal alakú labirintusjátékot a vandálo...

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Nyolc fehér gólyát és egy egerészölyvet gyűrűztek meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Kec...

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Augusztus 4. és 11. között rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fiataljainak szo...

A jövő anyukája

A jövő anyukája

Nincs még egy olyan jelenség, mint az anya. Egyszerre feleség, édesanya, takarítóvállalat, asszis...

Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeya beszél, mosolyog, Rukaya életveszélyben

Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeya beszél, mosolyog, Rukaya életveszélyben

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott hároméves ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies