Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 25. Hétfő  Orbán

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Varga Géza

2015.11.01. 14:20

A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács (ICCJ) 2015. június 28. és július 1. között megtartott éves nemzetközi konferenciáján dr. Róna Tamás is részt vett. A rangos római eseményen az Alföldi Régió vezető rabbija szorgalmazta, hogy három év múlva a tanácskozást Kecskemét rendezhesse meg. Kérése „zöld lámpát” kapott, erről értesítette őt a napokban a szervezet ügyvezető főtitkára, Anette Adelmann. 

Újabb lépés a nagy cél felé

Ez a lehetőség egy lépéssel közelebb hozta dr. Róna Tamásegy másik kezdeményezésének megvalósítását is, melyet a magyarországi egyházak és felekezetek és a hírös város vezetői is egyöntetűen támogatnak: 2018-ban legyen Kecskemét az Európai Egyházak és Felekezetek Közötti Párbeszéd Fővárosa!


– Hogyan született meg az ötlet, s melyek voltak az első lépések? 
– Tavaly szeptemberben Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke invitálására egy végtelenül lelkes csapat gyűlt össze azért, hogy az Európa Ifjúsági Fővárosa cím majdani elnyerése érdekében az első lépéseket megtegyük – emlékezik a kezdetekre dr. Róna Tamás. – A megbeszélésen kiváló kecskemétiek, például Buda Ferenc és Füzi László mellett én is részt vettem. A város mindig nyitott volt az új lehetőségek iránt, illetve sok alkalommal bizonyította már befogadókészségét is. Kecskemét ezen nemes hagyományaira építve fogalmaztuk meg célunkat: a rangos címet a 2018-as évre pályázza meg a város! A történelmi egyházak és felekezetek és a város vezetői azonnal az ötlet mellé álltak. Munkacsoport alakult a pályázat előkészítésére, kidolgozására, engem az ifjúsági évre vonatkozó vallási programok referensi feladatainak ellátására kértek fel. 

– A kandidálás megtörtént, és eddig csupa jó hír látott napvilágot.
– Igen, eddig nagyszerűen szerepeltünk, hiszen 19 másik európai várossal versenyezve bejutottunk a döntőbe, ahol már csak négy vetélytársunk akad. Kemény munka áll emögött, esélyeinket a legkülönbözőbb módon próbáltuk növelni. Az egyik lehetőségünk a minél nagyobb befolyással bíró támogatók szerzése volt, és ebben a feladatban nekem is jutott szerep. A magyarországi Keresztény-Zsidó Társaságtárselnökeként az a megtiszteltetés ért, hogy a nemzetközi szervezet szokásos, éves konferenciáján részt vehettem. Az elmúlt 15 évben hazánkból senki nem kapott meghívást, ezért is éreztem különösen nagy ajándéknak, hogy a nyári római tanácskozáson ott lehettem. Tudtam, hogy a rendezvényen Ferenc pápa is részt vesz, így az itáliai útra már két levéllel a zsebemben indultam el. A spanyol nyelven megfogalmazott dokumentumokban a legapróbb részletekre is figyeltünk.

Az egyik levélben Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere támogató és a programokat befogadó nyilatkozata állt. A másikban a magyarországi egyházak és felekezetek által is egyöntetűen támogatott saját kezdeményezésemet írtam meg: 2018-ban legyen Kecskemét az Európai Egyházak és Felekezetek Közötti Párbeszéd Fővárosa!

– Hogyan sikerült a kéréseket a katolikus egyházfőhöz eljuttatnia?
– Rabbi Abraham Skorka, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium rektora segített. A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács vezető testületének tagja több évtizede Ferenc pápa egyik legbizalmasabb barátja, tanácsait, javaslatait Buenos Aires egykori érseke mindig megfogadja. Mindketten állhatatos hívei a vallások közötti párbeszédnek, így amikor a római konferencián Skorka rabbinak elmondtam, hogy a párbeszéd évével én is ugyanezt a célt szeretném Kecskeméten szolgálni, ő is az ügyünk mellé állt. Az ő révén rendkívüli magánkihallgatási lehetőséget kaptam, és a Kecskemétről hozott leveleket így nem közvetítők útján, hanem személyesen adhattam át Ferenc pápának.

– Milyen élményt őriz erről a találkozásról?


– Maga a csoda volt az az öt perc. A magánkihallgatás előtt természetesen izgultam, majdani első megszólalásom szavait félve kerestem, de amikor kezet fogtunk, minden aggódásom szertefoszlott. Ferenc pápa meleg mosolyát még most is magam előtt látom.

Közvetlensége, az a figyelem, ahogy végighallgatott, magával ragadó volt. A leveleket átvette, és Kurt Koch-tól, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnökétől már másnap kaptam egy kisebb, finom visszajelzést is arról, hogy „értő fülekre talált a kérésem”.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Dr. Róna Tamást Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta

– Azóta több hónap is eltelt már. Érkezett-e válasz a Vatikánból?
– Ferenc pápa az ICCJ konferenciája után, míg a katolikus egyházfő tevékenységét közvetlenül segítő hivatali apparátus augusztusban töltötte szabadságát, így tudtam, hogy nagyon gyors választ nem várhatok. A pápához eljuttatott kérések egyébként is olyan jelentősek, amelyekre a reagálást széleskörű egyeztetés előz majd meg. A közelmúltban azonban egy újabb „csoda” történt. A római tanácskozáson az ICCJ vezető testületének több tagjával is egyeztettem arról, hogy a szervezet éves konferenciáját 2018-ban Kecskeméten tartsa meg. A napokban emailt kaptam a szervezet ügyvezető főtitkárától. Anett Adelmann arról értesített, hogy a közelmúltban összeült a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács vezető testülete, és javaslatom „zöld lámpát” kapott tőlük: a három év múlva esedékes tanácskozást a hírös város rendezheti meg.

Ez óriási horderejű döntés, következményeit ma még fel sem tudjuk mérni. Ennek érzékeltetésére talán elég, ha annyit mondok: a római eseményen a világ öt kontinensének 40 országából közel 300 kiválóság vett részt: egyetemi rektorok, tudósok és természetesen vallási vezetők, köztük például rabbi Ehud Bandel, a Rabbik az Emberi Jogokért nemzetközi emberi jogi szervezet alapító igazgatója, professzor dr. Philip A. Cunningham, a philadelphiai Szent József Egyetem Zsidó-Katolikus Kapcsolatok Intézetének igazgatója, David Rosen, az Egyesült Államok ortodox rabbija, a Vallásközi Konzultációk Nemzetközi Zsidó Bizottsága elnöke, valamint Ferenc pápa.

Ez a rendezvény az általam megálmodott „Párbeszéd Éve” központi eseménye lehetne. Nagyszerűen összesimulhatna a város nagy fesztiváljával, a reményeink szerint már az Európa Ifjúsági Fővárosa cím birtokosaként szervezett 2018-as Csiperóval.

– Hogyan tovább, mi lesz a következő lépés?
– Novemberben az ICCJ delegációja érkezik majd Kecskemétre. A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács küldöttei a magyarországi egyházak és felekezetek és a város vezetőivel is találkoznak. Reményeim szerint egy közös szándéknyilatkozat aláírása után utaznak majd vissza.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Be akartak törni a Kecskemét CAMPUS-ba

Be akartak törni a Kecskemét CAMPUS-ba

Egy öt fős csoport próbált bejutni az egyetemi campusba, a biztonsági rendszer azonban szerencsér...

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Kifosztással gyanúsítják a 25 éves kecskeméti nőt, aki előbb megharapta időskorú áldozatát, majd ...

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedni minden életkorban szórakoztató kikapcsolódás és egyben az egyik leghasznosabb szabad...

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

„Hogyan éljünk egészségesen? Mit jelent az egészségtudatos életmód?” Online rajzpályá...

Két autót tört fel tegnap a kecskeméti nő, a nyomozók elfogták

Két autót tört fel tegnap a kecskeméti nő, a nyomozók elfogták

A kecskeméti rendőrök elfogtak egy nőt, aki egyetlen éjszaka alatt két autótulajdonost káros...

Nyereményözön a Kertészkedő magazinban

Nyereményözön a Kertészkedő magazinban

Folyamatosan nyerhet, ha nézi a Kecskeméti Televízió Kertészkedő magazinját hétköznaponként ...

Maszkosztás és köztéri fogadóóra a Vacsiközben

Maszkosztás és köztéri fogadóóra a Vacsiközben

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója, ame...

Figyelem! Eper akció szombaton reggel a Széchenyivárosi Kispiacon

Figyelem! Eper akció szombaton reggel a Széchenyivárosi Kispiacon

A Városi Veszélyalap gyarapítása érdekében lesz eper akció, szombaton reggel a Széchenyiváro...

Kinyitnak a kecskeméti hulladékudvarok

Kinyitnak a kecskeméti hulladékudvarok

A DTkH Nonprofit Kft. a járványügyi intézkedések enyhítése miatt, hétfőtől egy-egy napra ismét ki...

Jogosítvány egészségügyi vizsga nélkül-videóval

Jogosítvány egészségügyi vizsga nélkül-videóval

​Péntektől az is átveheti jogosítványát, akinek nincs egészségügyi vizsgája. Az erről szóló kormá...

Május 25-étől változik a Mercedes-gyár kiszolgálását végző buszok menetrendje

Május 25-étől változik a Mercedes-gyár kiszolgálását végző buszok menetrendje

A Mercedes–Benz Manufacturing Hungary Kft. kiszolgálását végző autóbuszjárat...

Egyelőre nem épülhet meg a Vacsiköz új szupermarkete

Egyelőre nem épülhet meg a Vacsiköz új szupermarkete

A napokban lebontották az egykori Vacsi közi ABC épületét, amelynek helyére egy modern szupermark...

Ezentúl csak havonta egyszer viszik el a szelektív hulladékot, de Kecskemét kivétel!

Ezentúl csak havonta egyszer viszik el a szelektív hulladékot, de Kecskemét kivétel!

A DTkH Nonprofit Kft. holnapján adott tájékoztatást a szelektív hulladékok begyűjtését érintő fon...

Versünnep a KTV-ben – Kiderülnek az eredmények

Versünnep a KTV-ben – Kiderülnek az eredmények

A számítógépek és a televíziók képernyője előtt hirdetik ki szombaton a Versmondók találkozójának...

Leander sétány, Kecskemét

Leander sétány, Kecskemét

Leander sétányt alakítottak ki a Rákóczi út elejétől egészen a Nagykőrösi utca elejéig. Ezzel kap...

Újra megrendezték a Slow Food Termelői Piacot-videóval

Újra megrendezték a Slow Food Termelői Piacot-videóval

Szarvasgomba, kürtöskalács, mézes finomságok, hagyományos péksütemények, kenyerek és szebbnél sze...

Menetrendi módosítások május 25-től

Menetrendi módosítások május 25-től

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. tájékoztatja a Tisztelt Utazóközönséget, hogy Kecskemét Meg...

Egy nap alatt megtalálták a rendőrök a lopott kocsit

Egy nap alatt megtalálták a rendőrök a lopott kocsit

A tanyavilágban találták meg azt a személygépkocsit a rendőrök, melyet május 19-én loptak el a ke...

Újra Szekszárdon edz Gereben Lívia

Újra Szekszárdon edz Gereben Lívia

Megkezdte az edzéseket a szekszárdi kosárlabdacsapatnál Gereben Lívia. A kecskeméti származású sp...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies