Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 20. Szerda  Sebestyén

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Áfavágás nagy döntésekkel

Csenki Csaba

2016.02.08. 08:16

Pörög a lakáspiac. A CSOK 10+10 elindítása mellett a kormány decemberben bejelentette, hogy ideiglenesen, a 2016 és 2019 közötti időszakban 27 százalékról 5 százalékra csökkenti az újlakások áfáját. Vagyis a az új lakások értékesítésekor kiállított számlán 2016. január 1-jétől már 5%-os kulcs szerepel a 27% helyett. Nagyon jól hangzik. De ki lesz a nyertes? Az építtető? Az kivitelező? Első körben építőipari cégektől vártuk a választ arra, hogy ők mit prognosztizálnak.

A szabályok szerint 2016. január 1-jétől 2019. december 31-ig akkor érinti az újépítésű ingatlanokat az 5%-os forgalmi adó, ha a többlakásos épületekben lévő lakás hasznos alapterülete nem több 150 négyzetméternél, míg családi házaknál nem haladja meg a 300 négyzetmétert. A kormány az alacsonyabb áfát kiterjesztette a magánépítkezőkre is azzal, hogy adó-visszatérítési támogatást vezetett be. Eszerint az új ingatlan építkezésekor a bekerülési költség után visszakaphatja az építkező a teljes 27%-os áfát, legfeljebb 5 millió forintig.

Utánajárunk, kinek, hogyan jön be, és mit hoz az új szabályozás. Elsőként építkezéseken néztünk körül. Megnéztük, hogyan csapódik le az áfa csökkentés társasházak és családi házak esetén.

LAKÁS - Simon Gergely ügyvezető, Simon Bence projektmenedzser, Építő Simon Kft.

Az áfa csökkentés természetesen bennünket is érint, így aztán igyekeztünk minden fórumon utánajárni a dolgoknak, hiszen felelősek vagyunk a cégünkkel és a vásárlóinkkal szemben egyaránt. Mindennek az alapja egy Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott állásfoglalás a témában. Ez alapján a lakás, mint termék áfája lement 27%-ról 5%-ra, és az, hogy a kivitelező ebből mennyit ad át, egyáltalán átad-e valamit a végfelhasználónak, arra semmilyen kötelezettség sincsen. Tehát azt minden kivitelező maga dönti el, hogyan alakítja árai az áfacsökkentés követően. A döntést tehát teljesen rábízták a piacra.  A döntéshozók azt várják, hogy egyre több beruházás lesz, nagyobb lesz a kínálat is, és ez majd alakítja az árat. Arról nem szól a jogszabály, hogy a csökkentés hatását hogyan kell kezelni a cégeknek. A kivitelező azt tesz a számára kedvező helyzettel, amit jónak lát. Van, aki azt mondja, akkora a kereslet, hogy akkor is eladom a lakást, ha nem csökkentem az ára. Megteheti.

A dolgot bonyolítja, hogy vannak folyamatban lévő ügyek – nálunk is -, melyek nem 2016-ban kezdődtek. Vannak olyan ügyfelek, akikkel még 2015-ben leszerződtünk egy előszerződéssel. Fizettek előlegeket, és idén lesz átadva nekik a lakásuk. Tehát egy részét tavaly fizették be, egy részét idén fizették/fizetik be, és akkor jön a jogos kérdés a vásárlók részéről, hogy akkor most, az áfa csökkentésének fényében ez hogy van.

Nos, ez attól függ, milyen előszerződést kötött. Nettó + áfa összeg szerepelt a szerződésben, vagy egy bruttó ár. Ha utóbbi, akkor a minisztériumi állásfoglalás szerint a két fél közötti megegyezés dönt. Ha bruttó árral szerződtek, a kivitelező nyugodtan kérheti a bruttó árat, attól függetlenül, hogy az áfa tartalma most már sokkal kevesebb lett. A nettó + áfa esetén, értelemszerűen, azokat, amiket tavaly fizetett be, azt 27%-os, amit az idén, azt pedig 5%-os áfával kell számolni. Mi bruttóban szerződtünk mindenkivel, viszont azoktól, akik idén fizetnek vételárrészt- hiába bruttóban egyeztünk meg – csak 5%-os áfát kérünk. Vissza van nettósítva, és 5%-kal számoljuk az idei számlák áfáját.

Hogy mi lesz a folytatás, hosszú távon olcsóbb vagy drágább lesz az ár, még nem tudni. Alakul a piac. Van esély arra, hogy az alvállalkozókkal drágábban fogunk tudni szerződni, mint tavaly. Ha elindulnak más beruházások is, nőhet a kereslet a jó munkaerő iránt, ami munkabéremelkedést hozhat az ágazatban dolgozóknak. Az építőanyag-gyártók, akik a válságban nem tudtak emelni, már most bejelentették, hogy megteszik az emelést, és a nagyobb beruházási kedv a telekárakra is hatással lehet. Az elemzők szerint épp ezen okok miatt nagyon sok területen egyáltalán nem fog változni a lakások ára.

Családi ház esetében úgy értelmezzük, ha van egy vevő, aki generál kivitelezéssel bízza meg a céget, a vásárló nem tud visszaigényelni. Vannak esetek, amikor erre van lehetősége. Ha ő maga szervezi az alvállalkozókat, azok számlái alapján jogosult ÁFA visszaigénylésre, 5 millió forintig. Vagy akkor van esélye a csökkentett áfára, ha kivesz egy fontos momentumot a generálból, mondjuk a gépészetet. Ez esetben viszont kötelező műszaki ellenőrt is alkalmaznia. Ha a kivitelezőé a telek, ő építi fel a házat is, mintha a sajátja lenne, és utána eladja az egészet, mint egy terméket, akkor 5%-os az áfa. Így csökkenhet egy drágább ház ára.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Mi úgy döntöttünk, a folyamatban lévő kivitelezések esetében átlagban másfél és hárommillió forint között csökkentjük a lakásárakat. Hogy mit hoz a jövő?  Azt majd a piac foga meghatározni. Mindenesetre az áfa csökkentése lefelé vinné az árakat, a CSOK pedig felfelé. Több dolog határozza meg tehát a kialakítandó árat, ezeket a hatásokat kell minden cégnek mérlegelni. És ez hosszú távon felelős döntéseket kíván.

 

CSALÁDI HÁZ - Kocsis István értékesítési vezető, Modern Home Studio

- Ebben a témában nem szabad várni egy egysége megnyilvánulást. Én, személy szerint a Modern Home olvasatát tudom elmondani. Azt gondolom, ebben a helyzetben nagyon reálisan, és minden paramétert figyelembe véve kell állásfoglalást készíteni egy generálkivitelezőnek. És ez nagyon fontos. Lesz, aki nem fog felelősen dönteni, mert a piacon elfoglalt helyzetét szeretné most pénzzel megvenni. Minél újabb egy építőipari cég, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ezt a típus áfa kedvezményt szeretné visszaadni a megbízójának, ezzel csökkentve az árat, és növelve megrendelései számát. De van olyan kivitelező is, aki azt mondja, ezzel az áfa csökkentéssel ő nem foglalkozik. Elteszi, mert megteheti. A törvény szerint ugyanis a generálkivitelezőnél landoló előnyről, kedvezményről maga dönt. Azt gondolom, ez egy olyan gazdaságélénkítő döntés, ami nem érte el azt a hatását, amit a kormány prognosztizált karácsonykor. Nem biztos, hogy a lakosságnak kevesebbe fog kerülni egy új lakás vagy ház felépítése. Igazából az állam az építőipar cégeket támogatta meg ezzel az áfafizetési kedvezménnyel, és rájuk van bízva, hogy ezzel az ölükbe hullott előnnyel hogy élnek. Mindenki másképp.

Természetesen nekünk is van egy álláspontunk. Felelősek akarunk lenni azért, hogy a vállalásunk hosszútávon is megállja a helyét. Figyelembe kell vegyük a cég működését is. Mert arra az összegre, ami elvileg a mi hasznunk, nagyon sokan bejelentkeztek már. Tisztában vagyunk azzal, hogy lehet ezt lazábban, de lehet szigorúbban is venni. De ahhoz, hogy felelősek legyünk azért az 50-60 házért, amit az idén építünk – figyelembe véve a cég nyereségét és életképességét is – kell számolnunk a növekménnyel. Építőanyagárban és munkabérben is. Lesz egy munkaerőmozgás, elindul egy munkabér lobbi. Amikor már nem tudjuk egymástól elszippantani, és vissza akarjuk külföldről csábítani, még drasztikusabb emelések jönnek.

Inkább elébe megyünk a dolognak. Tudjuk a várható növekményt, és megpróbáljuk arányosítani az elosztást. Mit kap a vásárló, mi marad belőle nekünk. A törvény szerint a generálkivitelező törvényesen jár el akkor is, ha benyeli, ha egy az egyben, a matematikai számításokat követve visszaadja a megrendelőnek, vagy leülünk, és elmondjuk az érveinket, amiből születik egy ajánlat. Aki hozzánk bejön, nem fog találkozni kivitelezési árcsökkentéssel. Mi továbbra is br. 186000Ft/nm áron építjük a házainkat. Landolt nálunk egy előny, és ennek az arányáról kezdünk el beszélgetni. Úgy alakítjuk, hogy mindkét félnek előnyös legyen még akkor is, ha marad az ár. (Ami egyébként is alacsonynak számít a piacon.) Inkább olyan műszaki tartalmat adunk pluszba, mely energetikailag, biztonságtechnikailag vagy árnyékolástechnikailag megtakarítást eredményezhet a megrendelő számára.

Hogy végül ki mennyit nyer az áfa csökkentésen? A bruttó beruházást tekintve, a jelen állapot szerint, ha 5% marad a generálkivitelezőnél, akkor reálisan számolt. A legvalószínűbb, hogy nem lesz lakásár-csökkentő hatása az áfa csökkentésnek.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A kijárási tilalmat is megszegte az ittas sofőr

A kijárási tilalmat is megszegte az ittas sofőr

A kecskeméti rendőrök őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki hajnalban ittasan autózott.

2021.01.20. 14:12

Már a vasútállomáson is vásárolhatunk helyi buszjegyeket és bérleteket

Már a vasútállomáson is vásárolhatunk helyi buszjegyeket és bérleteket

Már a kecskeméti vasútállomáson is megvásárolhatjuk a helyi buszjegyeket és bérleteket. A januárt...

2021.01.20. 13:55

Volt hó, nincs hó - videóval

Volt hó, nincs hó - videóval

850 ezer m2-nyi útfelületet, több mint 70 km kerékpárutat és járdát, valamint 250 gyalogos átkelő...

2021.01.19. 19:15

7 kép

Kedden este Múzsa a Kecskeméti Televízió műsorán

Kedden este Múzsa a Kecskeméti Televízió műsorán

A Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője, Lukács László, Hodován Milán, alkalmazott zeneszerző...

2021.01.19. 18:18

Elkezdődött az új tűzoltólaktanya építése - videóval

Elkezdődött az új tűzoltólaktanya építése - videóval

​Elkezdődött az új tűzoltólaktanya építése Kecskeméten. A többfunkciós létesítmény építési munkál...

2021.01.19. 17:08

11 kép

A KTE HUFBAU  visszavágott a Békéscsabának

A KTE HUFBAU visszavágott a Békéscsabának

Szombaton Békéscsabán 1-0-ra kikapott ugyan csapatunk az NBII-es Békéscsaba vendégeként, de a ked...

2021.01.19. 16:41

 A magyarországi németek kitelepítésére emlékezünk

A magyarországi németek kitelepítésére emlékezünk

1946. január 19. Ez a dátum a német nemzetiségiek körében egy emléknapnak számít, melyre a némete...

2021.01.19. 14:01

Még egy körben elszállítják a kidobott fenyőket

Még egy körben elszállítják a kidobott fenyőket

Folytatódik a kiszolgált karácsonyfák elszállítása. A Duna–Tisza közi Hulladékgazdálko...

2021.01.19. 11:04

Anyakönyvi hírek - 2021/2. hét

Anyakönyvi hírek - 2021/2. hét

2021. második hetének anyakönyvi hírei.

2021.01.19. 09:24

Több buszjárat menetideje rövidül február 1-től

Több buszjárat menetideje rövidül február 1-től

Menetidő-korrekciót hajt végre a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. az egységes menetidő alkalma...

2021.01.19. 08:42

Scoregoal: pontot rabolt a Nyírgyulaj

Scoregoal: pontot rabolt a Nyírgyulaj

Nagy volt a tét a kecskemétiek számára, hiszen győzelemmel már matematikailag is bebiztosították ...

2021.01.18. 21:50

Kuti József és Görbe László volt a Kiemelő vendége - Videóval

Kuti József és Görbe László volt a Kiemelő vendége - Videóval

Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze és Görbe László piarista szerzete...

2021.01.18. 20:30

Kiemelő: Az ökumenikus imahétről szól a hétfői stúdióbeszélgetés

Kiemelő: Az ökumenikus imahétről szól a hétfői stúdióbeszélgetés

Kecskeméten is megkezdődött az ökumenikus imahét. A Krisztus-hívők egységének megerősítéséért sze...

2021.01.18. 17:17

Egy órán belül két ittas sofőr

Egy órán belül két ittas sofőr

Egy órán belül két ittas sofőrt is őrizetbe vett a rendőrség. Egyikük balesetet okozott, a másik ...

2021.01.18. 15:09

A héten kétszer is összecsap a ZTE-vel a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

A héten kétszer is összecsap a ZTE-vel a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Kedden és pénteken is a Zalaegerszeg lesz a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét ellenfele a bajnokság fol...

2021.01.18. 14:33

Új tűzoltólaktanya épül Kecskeméten - Videóval

Új tűzoltólaktanya épül Kecskeméten - Videóval

Többfunkciós létesítmény építési munkálatai kezdődtek meg Kecskeméten, az épületegyüttes a város ...

2021.01.18. 12:25

Veretlenül lett aranyérmes az U15-ös futsalcsapat

Veretlenül lett aranyérmes az U15-ös futsalcsapat

Vasárnap Izsákon rendezték meg az U15-ös korosztály számára a megyei futsal torna döntőjét. Az SG...

2021.01.17. 17:14

Hétfőn sem lesz melegünk

Hétfőn sem lesz melegünk

Nemcsak éjszakára, de hétfőn napközbenre is mínuszokat mond az Országos Meteorológiai Szolgálat i...

2021.01.17. 16:27

Gőzerővel folyik a kecskeméti repülőnap szervezése

Gőzerővel folyik a kecskeméti repülőnap szervezése

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a légierő is régen várt fejlesztési pál...

2021.01.17. 14:07

Elhunyt Sas József, a hírös város „táncos komikusa”

Elhunyt Sas József, a hírös város „táncos komikusa”

Életének 83. évében hosszan tartó súlyos betegség következtében vasárnap hajnalban elhunyt Sas Jó...

2021.01.17. 12:57

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies