Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. November 30. Szerda  András, Andor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Kecskemét jelképe volt…” - Búcsú Orosz Lászlótól

2016.02.12. 08:57

Orosz Lászlót először Szegeden láttam, egy egyetemi előadóteremben. Akkor tanított a szegedi egyetemen, én hallgató voltam, de Laci bácsi ott és akkor nem előadást tartott, hanem ő is meghallgatott egy előadást. Diáktársaimmal oldalba böktük egymást, ritka dolog volt, ha egy tanár beült meghallgatni egy másik tanár előadását. Orosz László nevét akkor már ismertem korábbról, őt magát azonban egészen addig nem láttam.

 

Abban az időszakban, amikor Kecskemétre kerültünk, találkoztam Grezsa Ferenccel. Kecskeméten feltétlenül keresd majd meg Orosz Lászlót, mondta Grezsa tanár úr, akkor a szegedi főiskola főigazgatója, később az egyetem tanszékvezető tanára, Németh Lászlóval foglalkozó „tudomány-ág” megalapozója. Orosz László az ország legjobb magyartanára, nekem az osztályfőnököm is volt, az első osztályába jártam Kecskeméten, a Katona József Gimnáziumban, mondta akkor Grezsa Ferenc. Három évtizeddel később, a fiam osztályával szemben a Katona József Gimnázium folyosóján fedeztem fel azt a ballagási tablót, amelyen Orosz László először szerepelt osztályfőnökként, a tablón természetesen ott volt az akkor érettségiző Grezsa Ferenc is…

Kép: http://oroszlaszlo.blogspot.hu/Orosz Lászlót nem kellett megkeresnem Kecskeméten, szinte az első itteni napjainkban találkoztam vele. Pintér Lajossal mentem fel a Művelődési Központ lépcsőjén, Laci bácsi (már akkor is Laci bácsi volt mindenkinek) szembejött velünk, Lajos bemutatott neki, Laci bácsi akkor ennyit mondott, örülök, hogy itt vagy köztünk, s beszélgetni kezdtünk, mintha már korábban is beszélgettünk volna egymással, s ahogy később is beszélgettünk egymással. Örülök, hogy itt vagy köztünk, máshol és mástól ezt a mondatot soha nem halottam…

Azt gondolom, Kecskeméten mindenki tudta akkor is, hogy kicsoda Orosz László. Az Eötvös Collégiumban végzett, klasszikus műveltsége magatartását, életvitelét is áthatotta, irodalomtörténeti munkássága teljes életműre elegendő, Katona Józsefről, Berzsenyi Dánielről, a magyar verstani gondolkodás kezdeteiről, Kecskemét irodalmi hagyományairól írt könyvet, részt vett fontos irodalomtörténeti kézikönyvek és lexikonok létrehozásában, összeállításában, kritikai kiadásokat jelentetett meg, köztük a Bánk bán kritikai kiadását, ezt a mindenkori kritikai kiadásoknak mintát jelentő munkát. Irodalomtörténészi munkássága összenőtt Katona Józseffel, Orosz László alakja pedig ezen a kapcsolódáson keresztül is Kecskeméttel. Mindezek mellett Orosz László tanár volt, ahogy Grezsa Ferenc mondta, a mindenkori magyartanárok egyik legkiválóbbja. Tudása, magatartása önmagában is tekintélyt biztosított számára, ahogy, természetesen irodalomértése és irodalomszeretete is. Tudós tanár volt, Németh László, Orosz Laci bácsi egyik legkedvesebb szerzője használta ezt a kifejezést, de több is volt annál, amit Németh László elvárt a tudós tanároktól. Németh ugyanis azt várta el a tanároktól, hogy a tanítás mellett kutassanak is, s így kapcsolódjanak a tudományhoz. Orosz László azonban tudós volt, a reformkor egészét kutatta, s nyilvánvalóan neki volt a legteljesebb képe Katona Józsefről, ideértve mindazt, amit tudni lehet róla, s azt is, amit már soha nem tudunk meg róla, s tanár is volt, erről a tanítványai tudnának sokat mondani, tudósként volt tanár, s tanárként tudós, nála az egyik tevékenység sem rendelődött alá a másiknak, mindkettőben kiteljesítette magát. Mindezzel együtt mégis embernek volt a legkiválóbb, abban, ahogy a tudósi és a tanári lét a mértékletességében, visszafogottságában, szerénységében találkozott egymással. Mindezt az életében is tudtuk róla, de ha nem tudtuk volna, akkor egyetlen találkozás meggyőzhetett volna bárkit erről, s mondtuk is mindezt vele kapcsolatosan, csöndesen, magunk között, most, halálának hírét halva azonban le is kellett írnom ezt.

Kép: hirosnaptar.hu

Sokszor sokat beszélgethettem vele. A Forrás elindításában is megvolt a szerepe, s a megőrződésében is. A legtöbb írása, tanulmánya, recenziója természetszerűen a Forrásban jelent meg, a kapcsolat megalapozásában nyilvánvalóan Szekér Endrének lehetett kulcsszerepe. Egyszer arról is tanulmányt kellene írni, hogy miképpen tudott egymás mellett és egymást segítve dolgozni két ilyen különböző alkatú kiváló tanár egyetlen tantestületben. Nálunk a szerkesztőségben mindig ünnep volt, ha Orosz László bekopogott hozzánk. Ha levelet írtunk neki, s kértük valamire, akkor bejött, szóban adta meg a kérésünkre a választ. Ha könyve jelent meg, akkor behozta, s dedikálta nekünk, ha korrektúrát küldtünk a címére, akkor kézben hozta azt vissza, ha egy-egy téma felmerült benne, akkor bejött, jelezte, hogy mivel foglalkozik, miről írna nekünk. Ha bekopogott hozzánk, akkor megállt az élet, a szerkesztőségi asztal mellé ültünk, s beszélgettünk. Sokat mesélt az Eötvös Collégiumról, kollégiumi társairól, különösen sokat Lator Lászlóról, a negyvenöt utáni Válasz szerkesztőségéről, Sárközi Mártáról, arról, hogyan került kapcsolatba a Katona József Társasággal, beszélt Tóth Lászlóról, néha Németh Lászlóról is, s így tovább. Az utóbbi időben, amikor a mi gondolkodásunkban is megjelent a szerelmes földrajz, egyre többet mesélt a gyerekkoráról, Csépáról, aztán a beregi tájakról. A Forrást is nálunk fizette elő, ragaszkodott ahhoz, hogy előfizesse a lapot, s amíg tehette, a borítékban félretett számokért is bejött hozzánk, akkor is beszélgettünk. Az utóbbi években, amikor még egyáltalán meglátogathatott bennünket, minden alkalommal elmondta, a gyerekeinek az lesz majd az öröksége, hogy a Forrást a halála után is előfizessék.       

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Huszonöt évvel ezelőtt emlékeztünk meg Katona József születésének kétszázadik évfordulójáról. Emlékszem, mindazok, akik részt vettek az emlékezések szervezésében, az utolsó beszélgetésen megkapták Laci bácsitól Katona József verseinek díszkiadását, Laci bácsi dedikációjával. Ezt a könyvet azóta is külön szeretettel őrzöm.

Néhányszor jártam nála, akkor, amikor egy-egy közös munka is összekapcsolt bennünket, így a Kecskemét irodalmi öröksége című könyvének új kiadása, amelyben, az általa írtak „folytatásaként” én írtam Kecskemét ezerkilencszáznegyvenöt utáni irodalmi életéről. Lakásuknak az egyszerűsége mellett a kiválóan válogatott könyvtáruk lepett meg, ehhez hasonlóan jól válogatott könyvtárral nem találkoztam. Ez a könyvtár nem törekedett a teljességre, inkább azt láttam, hogy összeállításakor, gyűjtésekor a művekre irányult a figyelem, a magyar és a világirodalom legfontosabb munkái mind ott voltak azon a lakótelepi szoba falát betöltő polcon.            

Orosz László halálának hírét megosztottam Ilia Mihály tanár úrral, míg tehették, leveleztek egymással, Ilia tanár úr később is állandóan érdeklődött Laci bácsi hogyléte felől. Levelemre azonnal érkezett a válasz, „Kecskemét jelképe ment el Orosz Laci bácsival”. Pontosnak érzem ezt a mondatot. Orosz László tudásával, Kecskemét irodalmi, kulturális örökségének gondozásával, ehhez az örökséghez való ragaszkodásával és ennek az örökségnek a gazdagításával valóban Kecskemét jelképévé vált.

 Szegényebbek leszünk nélküle.

 

                                                                                              Füzi László   

Dr. Orosz Lászlót Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.                
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Figyeljünk rá, hogy ne az eladó fizesse jövőre az építményadót!

Figyeljünk rá, hogy ne az eladó fizesse jövőre az építményadót!

Építmény idei eladásakor nagyon fontos, hogy időben kössünk szerződést és nyújtsuk is be&nbs...

A Vecsés ellen folytatná remek hazai sorozatát a KTE-Piroska Szörp

A Vecsés ellen folytatná remek hazai sorozatát a KTE-Piroska Szörp

Eddig sem volt könnyű dolga Tóth Norbert legénységének, de pénteken igazi nagyvad látogat a Messz...

Segítség a mell önvizsgálatában - Videóval

Segítség a mell önvizsgálatában - Videóval

Egy mell mulázst kapott a mai napon a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda egy pályázatnak köszön...

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

Megkezdődött a lakossági és nyugdíjas parkolóbérletek regisztrációja - Videóval

Megkezdődött a lakossági és nyugdíjas parkolóbérletek regisztrációja - Videóval

Megkezdődött a regisztráció a Kecskeméti Városrendészetnél a jövő évi parkolóbérletek igényléséhe...

Jó formában utazik Kozármislenybe a KNKSE

Jó formában utazik Kozármislenybe a KNKSE

Fontos győzelmet szerzett legutóbb a kecskeméti női kézilabdacsapat; Berkes-Kaiser Melittáék a Pé...

Edu-Show kosárlabda kupa lesz Kecskeméten (videó)

Edu-Show kosárlabda kupa lesz Kecskeméten (videó)

Kecskemét 5. alkalommal ad otthont az Edu-Show kosárlabda kupának december 3-án. A szenior k...

Bodrozsán Alexandra kilépett a Momentumból

Bodrozsán Alexandra kilépett a Momentumból

Facebook-oldalán jelentette be Bodrozsán Alexandra, Petőfiváros önkormányzati képviselője, hogy e...

A biztosító berendezés hibája miatt hosszabb a menetidő Kecskemét térségében

A biztosító berendezés hibája miatt hosszabb a menetidő Kecskemét térségében

Meghibásodott a biztosítóberendezés Nagykőrös és Kecskemét között, emiatt hosszabb menetidőre kel...

Scoregoal: nagy csata és Haladás győzelem a rangadón

Scoregoal: nagy csata és Haladás győzelem a rangadón

Nagy csatát vívott a két felsőházra pályázó alakulat. A címvédő Szombathely a második félidőben e...

Keresi a rendőrség Bernhardt Zahn-t

Keresi a rendőrség Bernhardt Zahn-t

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a férfi megtalálása érdekében.

A német és a magyar nemzet közös értékeit vitatta meg az MCC

A német és a magyar nemzet közös értékeit vitatta meg az MCC

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kecskeméti képzési központja Németország és Magyarország &ndas...

Kulcsfontosságú meccs következik a Honvéd ellen

Kulcsfontosságú meccs következik a Honvéd ellen

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét szerdán már a fővárosban csap össze az újonc Honvéddal.

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

2022.11.28. 18:08

Esti gyors, hírek, Kecskemét , helyi hírek

Biztonságban az ünnepek alatt is

Biztonságban az ünnepek alatt is

Az adventi időszakban ugrásszerűen megnő a lakástüzek száma. Az esetek többségében a lángok egy-k...

Szerbiába költözött a Kiskun Párduc?

Szerbiába költözött a Kiskun Párduc?

Ismét videóra vettek egy állatot, amely sokak szerint hasonlít a Kecskeméten is feltűnt Kisk...

Megnyílt a SISA 70 kiállítás - videóval

Megnyílt a SISA 70 kiállítás - videóval

Szombaton nyitotta meg kapuját a Sisa József ötvös- és zománc iparművész emlékkiállítása a Cifrap...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies