Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. November 15. Péntek  Albert, Lipót

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Ittzés Mihály zenetudósra emlékeztek

2019.02.02. 10:01

„Végtelenül tapintatos ember volt”, „mellénk szegődött”, „sokat köszönhetek neki”, „segített nekünk”, „tanácsát megfogadtam”. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok hangoztak el azon a különleges hangversenyen, amelyet Ittzés Mihály emlékére szervezett a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja. A február elsején megtartott koncerten nem csak Kodály Zoltán műveiben gyönyörködhettek a zeneszeretők, az est előadói az Ittzés tanár úrhoz fűződő emlékeiket is felidézték.

Rendhagyó hangversenynek lehettek részesei mindazok, akik elfogadták a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja hívását. Az Újkollégium dísztermében megtartott koncert előadói egyrészt Kodály Zoltán kompozícióival örvendeztették meg a megjelenteket, másrészt közülük többen – hangszeres és énekművészek, tanárok és kórustagok – pályájuk egy-egy korábbi eseményére, szakaszára is visszaemlékeztek. Ittzésné Kövendi Katával, Ittzés tanár úr feleségével beszélgetve olyan élményeiket osztották meg az érdeklődőkkel, melyekben a tavaly júniusban elhunyt zenetudós, a Kodály Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese is jelen volt, az ő segítségére, szakmai intelmeire számíthattak.

„Tematikus koncerttervei mindig nagyon érdekes feladatot adtak nekem. Így például az ő segítségével, tanácsait figyelembe véve állítottam össze egy dalcsokrot Kodály Zoltán ötfokú zenéjéből és az Angyalkertre is ő irányította rá a figyelmemet. Tanár úr kérései egyben feladatot, kihívást is jelentettek, amit meg kellett oldani. Olyan személyiség volt, aki – szerintem – semmit sem hagyott a véletlenre. Egy alkalommal a férjemmel kiállításmegnyitón vettünk részt a kerámia stúdióban, amelyen ő is megjelent. Mellénk szegődött, üdvözöltük egymást és csak ennyit mondott: tudtam, hogy ahol az ön férje lesz, kedves kollegina, maga is ott lesz, és azzal a kezembe nyomott egy énekes szemelvényanyagot. Egy ilyen kedves felkérést nem lehetett visszautasítani. Így születtek meg ezek a darabok, és boldogan, elégedetten mondhatom, hogy a mai napig az Antanténusz Gyermekkórus repertoárján e kettő összeállítás a gyerekek kedvence.” (Szegedi Ildikó, a Kodály Iskola tanára, az Antanténusz Gyermekkórus karnagya)

„Korábban is gyakran találkoztam a tanár úrral, a közelebbi szakmai kapcsolat azonban csak 2015 után alakult ki köztünk. A Magyar Művészeti Akadémia általa szervezett koncertjein több ízben is játszhattam. Sokat köszönhetek neki, komoly része volt abban, hogy a kortárs zenét megszerettem. Tanárként a tanítványaimnak ezt megpróbálom tovább adni, köztünk élő szerzők műveit is rendszeresen megszólaltatnak.” (Madarász Éva zongoraművész, a Kodály Iskola tanára)

„Néhány évvel ezelőtt azzal kerestem meg Mihályt, hogy a Kodály Vonósnégyes és a Kodály Intézet kapcsolatát próbáljuk meg szorosabbá tenni. Nem sokkal később előállt egy remek ötlettel, amelyhez pályázat útján még az anyagi forrást is biztosította: vidéken – Zircen, Pécsen, Sopronban – iskolákban játszhattunk ifjúsági koncerteken, melyeken a művek ismertetését ő vállalta. Kodály első vonósnégyesét különösen szerette, ezeken a hangversenyeken többször is megszólaltattuk. A darab egy népdallal kezdődik, és ezek az előadások mindig úgy indultak, hogy a gyerekekkel ezt először elénekeltette. Ezzel egy különleges hangulatot teremtett.” (Falvay Attila Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere)

„1969-ben a győri konziba egy nagyon szigorúnak látszó tanár bácsinál felvételiztem, azután később kiderült, hogy csak a szakálla miatt tűnt ilyennek. Ekkor találkoztam először vele. Sajnos, tanítani már nem tanított engem, mert felvettek ugyan, de ő épp akkor költözött családjával Kecskemétre.” (Fejérvári János brácsaművész)

„Végtelenül tapintatos ember volt és ezt én nagyon fontos dolognak gondolom. Amikor közös munkánk során olyan információba botlottunk, amely inkább pletyka jellegű volt és nem tartozott szorosan a tudományos munkához, akkor ő azt nagyon bölcsen elhallgatta. Volt úgy, hogy egy efféle adatra rákérdeztem, ám ő csak elmosolyodott, mint aki tudja, hogy miről van szó, épp csak erről nem óhajt bővebben beszélni.” (Klézli János énekművész, a Kodály Intézet tanára)

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

„Fiatalként, kiskamasz koromban ismertem meg a tanár urat. 13 éves voltam, amikor édesapámmal Kecskemétre jöttünk a Kodály Intézet által szervezett fantasztikus továbbképzések egyikére. Vele, illetve Erdei Péterrel és Kodály Zoltánnéval akkor találkoztam először. Ők is segítettek abban, hogy hogyan tudunk megmaradni Erdélyben, hogyan tudjuk a kultúránkat megőrizni.” (Szabó Péter Liszt Ferenc-díjas csellóművész, a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája)

„1969 és 1976 között ő is tagja volt a Kecskeméti Pedagógus Énekkar Egyesületnek. Később is figyelemmel kísérte a kórus munkáját, rengeteg tanáccsal, ötlettel, bírálattal, műsorvezetéssel segített nekünk.” (Krajcsovszki József kertészmérnök, a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus tagja, a Pedagógus Énekkar Egyesület elnöke)

„Készül egy lemezem a Hungarotonnál magyar szerzők műveiből. Nagyon sokat beszélgettünk tanár úrral erről, s miután úgy éreztem, hogy valahol »lukas« a lemez, valami még hiányzik róla, ő azt kérdezte tőlem: Judit, hát miért nem énekli el a Fáj a szívemet? Tanácsát megfogadtam, s még aznap éjjel, hajnalban, amikor a dal felvételével elkészültünk, köszönő emailt írtam neki. Sajnos levelemet, bár felesége felolvasta neki, betegsége miatt már nem értette meg. Másnap pedig már a halálhíréről értesített a család...”  (Rajk Judit énekművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense)

Az elhangzó művek közötti beszélgetéseket Ittzésné Kövendi Kata moderálta. Férjére ő is szeretettel gondolt vissza: „Nem szeretem azt mondani, hogy az özvegye vagyok, mert én a halála óta is minden nap az ő írásaival, levelezésével, előadásaival, kottái-könyvei listázásával, illetve egy közös Kodály-fordításkötet befejezésével foglalkozom, úgyhogy én vele élek azóta is.”

Varga Géza

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Akinek szívügye az újraélesztés

Akinek szívügye az újraélesztés

Élesben még soha nem kellett elsősegélyt nyújtani Andó Ilonának, de ha szükség lenne rá, abszolút...

Mulcsozni csak szépen, helyesen érdemes

Mulcsozni csak szépen, helyesen érdemes

Egy egészség- és környezetvédő kertművelési módszert mutatott be közönségének dr. Gyulai Iván, az...

Megmérettettek a megyei borok

Megmérettettek a megyei borok

Olyan érdeklődés fogadta, hogy egy tűt sem lehetett leejteni a kecskeméti Sheraton Hotel konferen...

Kecskeméten is beszólhatunk a papnak - videóval

Kecskeméten is beszólhatunk a papnak - videóval

November 20-án, szerdán 19 és 22 óra között bárki szabadon kérdezhet papoktól Kecskeméten. A Szól...

Sorozatosan lopott a 14 éves fiú

Sorozatosan lopott a 14 éves fiú

Elektromos kerékpárt, mobiltelefont lopott, sőt egy autót is feltört Kecskeméten az a 14 éves fiú...

Kecskemét átalakuló tömegközlekedéséről a Kiemelőben

Kecskemét átalakuló tömegközlekedéséről a Kiemelőben

Kedden döntött a közgyűlés arról, hogy januártól a DAKK helyett az INTER TAN-KER Zrt. lesz a kecs...

Gepida leleteket mutattak be Kecskeméten

Gepida leleteket mutattak be Kecskeméten

A Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai az M44-es autópálya nyomvonalán közel kétszáz gepid...

Olvasó papák, mamák – olvasó unokák

Olvasó papák, mamák – olvasó unokák

„Olvasó papák, mamák – olvasó unokák: válogatás családi literációs jó gyakorlatok&rdq...

Elítélték a gyalogost halálra gázoló autóst - Videóval

Elítélték a gyalogost halálra gázoló autóst - Videóval

A Kecskeméti Járásbíróság előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak az 55 éves nőnek az ügyében,...

Az utasok érdekeit szolgálják a fordítva kihelyezett utastájékoztató táblák

Az utasok érdekeit szolgálják a fordítva kihelyezett utastájékoztató táblák

Nem a buszmegállók felől, hanem az érkezési irányból látható néhány utastájékoztató tábla Kecskem...

Jól halad a volt kolostor felújítása

Jól halad a volt kolostor felújítása

Terv szerint halad a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet felújítása. Jól látható, hogy már a tet...

A Piaristák terén tart helyszíni rekonstrukciót a rendőrség holnap este

A Piaristák terén tart helyszíni rekonstrukciót a rendőrség holnap este

Helyszíni rekonstrukció miatt kell szakaszos útlezárásokra számítani holnap (csütörtök) késő délu...

Letartóztatásban a fegyveresen elkövetett rablással gyanúsított román férfi

Letartóztatásban a fegyveresen elkövetett rablással gyanúsított román férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak az 25 éves román férfina...

Állj közénk! – Kecskemétre is elért a kamara roadshow-ja

Állj közénk! – Kecskemétre is elért a kamara roadshow-ja

Hazai és nemzetközi versenyekre toboroztak autószerelő, mechatronikus és építőipari tanulókat ma ...

Először adták át a Neumann János Egyetem tudományos elismeréseit

Először adták át a Neumann János Egyetem tudományos elismeréseit

20. alkalommal rendezték meg ma (szerda) a Neumann János Egyetemen a kecskeméti felsőoktatás nagy...

Nyerjen osztrák síhétvégét családi fürdőzéssel!

Nyerjen osztrák síhétvégét családi fürdőzéssel!

Bár mindenki nyer, aki elmegy a Kecskeméti Fürdő családi napjára november 17-én, vasárnap mé...

Letartóztatási indítvány az M5-ös autópályán történt fegyveres rablás ügyében

Letartóztatási indítvány az M5-ös autópályán történt fegyveres rablás ügyében

A Kecskeméti Járási Ügyészség fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt i...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies