Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 18.   Ilona

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

25 év, 26 gyerek, 16 unoka

Nehéz, de gyönyörű élethivatás nevelőszülőnek lenni

Pásztor Andrea

2016.04.10. 11:19

Nevelőszülőket toboroznak szerte az országban. 2017-ig ugyanis mintegy kétezer új pótanyára, pótapára van szükség, akik hivatásként vállalják fel, hogy gondoskodjanak azokról a gyerekekről, akikről saját családjuk nem tud. Hogy mire is vállalkozik, ha valaki nevelőszülő lesz? Erre a kérdésre kerestük a választ a Kecskeméti SOS Gyermekfaluban. 

Képünk illusztráció

Egy verőfényes, szinte nyárba hajló napon látogatunk ki a gyerekfaluba, ahol Kiss Gergely területi igazgató fogad minket. Sétára indulunk a takaros kis házak között, sorban virágoznak a gyümölcsfák. Gyerekeket ugyan alig látni, hisz iskolaidő van, néhány kicsi azonban homokozik, motorozik a házakhoz tartozó kis udvaron. 

Közben Gergelytől megtudom, 2014-ben indult az a folyamat, amelynek célja, hogy az állami gondozásba került gyerekek a családhoz legközelebb álló közegbe kerüljenek. Így van ugyanis a legnagyobb az esélyük arra, hogy visszakapják azt az érzelmi biztonságot, amit elvesztettek, amikor el kellett szakadniuk családjuktól. 2014 januárjától a gyermekvédelmi szakellátásba kerülő, 12 év alatti gyermekek kizárólag nevelőszülőkhöz kerülhetnek, ez alól csak a speciális hátránnyal bírók képeznek kivételt. Megkezdődött a mintegy 3000, már otthonban gondozott gyerek kihelyezése is a nevelőszülőkhöz. Ez a folyamat 2017-re kell hogy befejeződjön, akkora a 12 év alatti gyerekek kizárólag nevelőszülő gondoskodhat, míg visszakerül családjába vagy örökbe nem fogadják. Magyarországon mintegy 5500 nevelőszülő van jelenleg, ám további kétezerre lenne szükség, hogy ez a terv megvalósulhasson.

- Több nevelőszülői hálózat létezik. Az SOS Gyermekfalvaknál a gyermekek elhelyezése két módon történhet: belső nevelőszülői hálózatban, ahol az alapítvány tulajdonában lévő házak valamelyikébe költözik be a nevelőszülő, és itt gondozza a gyerekeket, vagy saját háztartásban, azaz külső nevelőszülői hálózatban – magyarázza az igazgató, miközben az egyik házhoz tartunk. – Nálunk jelenleg 200 gyermek nevelkedik, róluk 12 nevelőszülő gondoskodik helyben, a külső nevelői hálózatban pedig 33-an dolgoznak. Bár itt jobb a helyzet az országos átlagnál, a térségben félévente 4-5 új nevelőszülőre lenne szükség.  

A nevelőszülők a legjobb esetben csak átmeneti gondoskodást nyújtanak – mutat rá Kiss Gergely. A tartós megoldást az lenne, hogy a gyerekek visszakerüljenek vér szerinti szüleikhez vagy örökbe fogadják őket. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a legtöbben már itt nőnek fel.

2014-ben 13 gyereket, 2015-ben egyetlen egyet sem sikerült „hazagondozni” a gyerekfaluból. Az örökbefogadás tekintetében tavaly örömteli év volt. Míg 2014-ben kettő, 2016-ban hat kicsi került új családba.

- Nem könnyű szakma, sok feltételnek kell megfelelnie annak, aki nevelőszülővé szeretne válni – árulja el az igazgató. - Első körben át kell esnie a pszichológiai alkalmassági vizsgán, majd megnézzük, alkalmas-e az otthona arra, hogy gyerekeket neveljen. Ezután részt vesz egy hatvan órás alaptanfolyamon, amikor még meggondolhatja magát. Ekkor még működési engedélyt kell szereznie az otthonára, így három-négy hónap is eltelhet, mire valakiből nevelőszülő válhat. Ezután újabb hónapokig várhat addig, hogy gyermeket kapjon. Aki azonban elég eltökélt és kitartó, egy gyönyörű hivatást találhat ebben a munkában – mondja Kiss Gergely. Amikor eddig jutunk a beszélgetésben, megérkezünk a 11-es házhoz, ahol már vár minket Nyerges Krisztina nevelőszülő.

Krisztina hét gyerekkel él itt. Egyszerű otthonukban nincsenek trendi bútorok. Egy régi kanapén ülünk le, mindenütt rend, tisztaság. Csak a játékokkal megrakott polc árulkodik arról, ha nincs épp iskolaidő, gyerekzsivajtól hangos a ház. Krisztina 25 éve került a kecskeméti gyermekfaluba. Azt mondja, mint minden munkában, itt is vannak mélypontok, a gyerekek szeretete azonban mindenért kárpótolja. Ő ugyan egyedülállóként vezeti a háztartás , neveli a gyerekeket, többen házasként látják el ezt a munkát.

- Négy testvér, egy másik testvérpár és egy kétéves apróság él most itt velem. Öten vannak a fiúk, mindannyian nagyon elevenek, sokszor nehéz velük, de 25 év alatt megtanultam kezelni a legproblémásabb gyerekeket is. A nagyobbak Kriszti néninek hívnak, akik azonban még kicsik voltak, amikor ide kerültek, anyának szólítanak - meséli.

Krisztinától megtudjuk, hogy Heves megyében született 1991. február 8-án érkezett a gyermekfaluba. Tanárnőként dolgozott egy kis faluban, amikor hallotta, hogy nevelőszülőket keresnek Kecskemétre. – Úgy gondoltam, ha ide jövök, még közelebb kerülhetek a gyerekekhez, mintha csak tanítanám őket. Kivártam, hogy betöltsem a 25 évet, és jelentkezhessek nevelőszülőnek. Idén ünnepeltük az ezüstlakodalmamat a gyerekfaluval – viccelődik.

A beszélgetést az emeletről leszűrődő kiáltás szakítja meg. - Aja! – hallatszik az egyik fenti hálószobából. - Ő Robika, magyarázza Krisztina, még csak kétéves, a délutáni alvásából riaszthatták fel az idegen hangok. Együtt megyünk fel, hogy pótanyukája megnyugtathassa a kisfiút. Néhány gyöngéd simogatás elég, és már alszik is tovább a csöppség.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Robika még anyukája pocakjában érkezett hozzánk – meséli, miután gondosan betakargatta. 16 évesen, mindenórás kismamaként került a házba édesanyja egy lakásotthonból. Úgy megesett rajta a szívem, hogy a kórházban én fogtam a kezét a szülés közben, pedig rosszul vagyok, ha vért látok.

Mivel együtt szeretett volna maradni a kisbabával, mindketten ide kerültek. Egy ideig elbabázgatott vele, aztán itt hagyta, ma már csak ritkán látogatja. Így Robika engem tekint az anyukájának. Neki még van esélye arra, hogy örökbe fogadják, tizenéves gyerekeim viszont nagy valószínűséggel itt érik majd el a nagykorúságot.

Nyerges Krisztina 25 éve nevelőszülő a gyernekfaluban

Közülük az egyik nagylány, a 16 éves Emese itthon van, épp a szintvizsgájára készül. Fotón ugyan nem szerepelhet - ezzel védik attól, felnőtt korában nehogy gondja legyen abból, hogy itt nevelkedett - kérdéseimre azonban szívesen válaszol. Elmeséli, hogy kilenc éve került Krisztina „családjába”, azóta ez az otthona. És nem is vágyik másra. Nevelőanyja olyan számára, mintha édesanyja lenne.

Amikor elbúcsúzom Emesétől, felmerül bennem a kérdés, mi lesz akkor, ha valaki kikerül a gyermekfaluból? Krisztina megnyugtat, természetesen nem hagyják magára nagyra nőtt 

gyerekeiket. Vannak ifjúsági házak és úgynevezett külső férőhelyek, ahol továbbra is gondjukat viselik, és utógondozó is segíti őket, hogy megtalálják a helyüket az életben. Örömteli, hogy aki itt nevelődik, a tapasztalatok szerint nem adja később állami gondozásba saját gyermekét. Korábban pedig jellemző volt, hogy az állami gondozottak újratermelték magukat.

Krisztina az elmúlt 25 évben 26 gyermeket nevelt. Tizenhat unokája van szerte a világban, nekik mindig ő lesz Nyerges mama. Időnként meglátogatják, egyik nevelt lányához Londonba is kiment. Ezt az utat kapta tőle születésnapjára. Sok nehéz helyzettel kellett megbirkóznia, hisz a legtöbb gyermek, aki elveszíti családját, sajátos nevelést igényel, sokan pszichiátriai kezelésre kell hogy járjanak. Előfordult, hogy ő maga is elkeseredett, főképp, amikor gyerekei nem tudták elfogadni egymást. Ezeken a mélypontokon lányai, fiai ragaszkodása, szeretete segítette át. Olyan pillanatokkal ajándékozták meg az elmúlt 25 évben, amelyekért mindenképp érdemes volt ezt a hivatást, ezt az életet választania. Meghatottan idézi fel régi kedves emlékeit:

– Sohasem fogom elfelejteni, amikor egy nyolcéves kisfiú az iskolában kapott pogácsáját nyújtotta nekem gyűrött szalvétában: anya, ezt neked hoztam. Akkor pedig azt sem tudtam sírjak-e vagy nevessek, amikor egy két és fél éves kislány, aki maminak hívott, egyszer ígéretet tett nekem: „Ha majd megöregszel, főzök, mosok rád, és pakolom a botodat…”

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án, - Magyarország nemzeti ünnepén - kedden a piaccsarnok és a hozzákapcsolódó szaba...

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony v...

A Szegények kenyerét ünnepelték a Wojtylában

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a Wojtylában

Krakkói és wadowicei vendégekkel, valamint Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekéve...

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Kis híján botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének bemutatása.  A...

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Két városrész egy-egy utcájában adták át augusztus 16-án szennyvízcsatornázásra a munkaterületet ...

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ju...

Idő gombostűjére tűzött lepkék a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

"Idő gombostűjére tűzött lepkék" a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

Huszonnégy kecskeméti kötődésű fotós képeivel nyílt meg csütörtök délután a Negyedik Kecskeméti F...

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Egy ember életét vesztette és egy másik személy súlyosan megsérült, amikor egy kisteherautó beleh...

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Mintegy 50 buszmegállót telepítenek és cserélnek Kecskeméten. Több helyszínen már elkezdődött a f...

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Emlékvéradást szervez az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának családja a tragédia közelgő évford...

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

A balesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki.

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

A rendelkezésre álló adatok szerint az 52-es számú főút 13-as kilométerénél 2019. augusztus 15-én...

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

E hét végén Kecskemét ad helyet a Nemzetközi Triatlon Európa Kupának. A szervező a Balatoni Úszói...

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

A 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 6/2018. (VIII.23.) PM rendelet 2. §...

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

Szrnka Levente, a Kecskeméti TE Kézilabda Szakosztályának játékosa idén nyáron a kínai Szuperliga...

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Szinte naponta megrongálják a Luca szökőkút melletti csigavonal alakú labirintusjátékot a vandálo...

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Nyolc fehér gólyát és egy egerészölyvet gyűrűztek meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Kec...

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Augusztus 4. és 11. között rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fiataljainak szo...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies