Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Szeptember 18. Szerda  Diána

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

2015.10.16. 14:49

A VOSZ megyei elnöksége javaslatokat gyűjtött a díj jelöltjeire, majd a beérkezett ajánlások alapján döntött a 10 kategória győzteséről, akiket most bemutatunk. Közülük kerülnek majd ki az idei fődíjasok.

A VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete idén is kitünteti a művészet, tudomány, oktatás és sport kimagasló megyei képviselőit. A vállalkozók felajánlásaiból származó, háromszor egymillió forintos Megyei Príma Díjat 2005 óta minden évben nagy érdeklődés mellett adják át.

A VOSZ megyei elnöksége javaslatokat gyűjtött a díj jelöltjeire, majd a beérkezett ajánlások alapján döntött a 10 kategória győzteséről, akiket most bemutatunk. Közülük kerülnek majd ki az idei fődíjasok.

A megye közvéleménye a következő hetekben szavazással segítheti a döntést. Ugyanis a legtöbb szavazatot elérő jelölt veheti majd át a közönségdíjat a november 26-ai gálaesten. Voksolni a következő hetekben, a mai naptól november 16-ig lehet. 

A jelöltek: 

Magyar irodalom és sajtópublicisztika

Füzi László, irodalomtörténész, intézményvezető, Kecskemét

1982-ben hívták a Forrás szerkesztőségébe dolgozni, családjával akkor költözött Kecskemétre. 1989 óta a lap főszerkesztője. Irodalomtörténészi kutatásainak középpontjában Németh László életének, munkásságának bemutatása áll. 2001-ben, Németh László születésének századik évfordulójára jelent meg közel hétszáz oldalas könyve az íróról, mely az első teljes Németh László monográfiának tekinthető. Önálló kötetein kívül rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban, heti- és napilapokban is. Tagja, tisztségviselője  több irodalmi társaságnak, szakmai szervezetnek. A Katona József Társaság alelnöke, a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társasága tagja, 2011-től a Németh László Társaság elnöke. Ugyancsak 2011 óta a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. ügyvezetői feladatait is ellátja. Díjai: József Attila-díj, 2004, Katona József-díj 2005, Tiszatáj-díj, 2006, Székelyföld folyóirat díja, 2011.

Füzi László

Magyar színház- és filmművészet

Dobó Enikő, színművész, Katona József Színház, Kecskemét

Dobó Enikő azon ritka jelentkezők egyike volt a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színész szakán, akik első próbálkozásra felvételt nyertek a képzésre. 2013-ban szerzett diplomát Kelemen József osztályában, ahol a vizsgaelőadások legfigyelemreméltóbb alakításait nyújtotta, így választotta ki Őt a kecskeméti Katona József Színház vezetősége arra, hogy a társulatban töltse szakmai gyakorlatát. Emlékezetes alakításaival már ekkor meghódította a közönséget, mind a felnőtt, mind pedig a gyermekelőadások felejthetetlen szereplőjeként. Zenés színházi műfajban egy év alatt szubrettből (Marica grófnő – Liza) primadonnává (Csókos asszony – Pünkösdi Kató) nőtte ki magát, majd a Csoportterápia című musical Jettijeként nyújtott alakításáért a közönség az évad legjobb női mellékszereplője díjat ítélte Neki 2015-ben. Kiváló énektudása színészi tehetséggel, szakmai alázattal, lelkesedéssel és munkabírással ötvöződik. Napjainkra nélkülözhetetlen tagjává vált a kecskeméti Katona József Színház társulatának.
 

Dobó Enikő

Magyar képzőművészet

Bruncsák András, festőművész, tanár, Kecskemét

Kezdő művészi éveit tanáránál és barátjánál, Szappanos Istvánnál töltötte, ő "vezette művészi, mesteri és emberi tapasztalatokra". 1985-ben a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán, majd 1991-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott. Mesterének Jets Györgyöt tartja. Saját munkáit a látott dolog egyediségére, karakterére építi. Természetelvű festő, alla prima technikákkal (akvarell, gouache) természet után készült munkáit tempera táblaképeken és murális eljárásokkal (freskó, sgrafittó, secco) fogalmazza újra. 1988 és 1996 között a Kecskeméti Tanárképző Főiskola, majd 1993 óta a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola festő osztályának tanára. A gyermekek 5-6 éves kortól kezdődően látogathatják a műhelyt és kis létszámú csoportokban biztosítja a növendékek érdeklődésének fenntartását, változatos, célirányos feladatokkal. A több éves munka alapvető céljának tekinti a tehetséges diákok sikeres szereplését a felvételi vizsgákon, valamint a művészi értékek átadását. 

Bruncsák András

Magyar tudomány

Dr. Kertész Gábor, kézsebész, a megyei kórház főorvosa, Kecskemét


1980-ban summa cum laude minősítéssel végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 1984-ben általános sebészetből, 1986-ban baleseti sebészetből, 1994-ben kézsebészetből tett szakvizsgát. Hazai és nemzetközi továbbképzések, kurzusok, konferenciák rendszeres résztvevője. 1980-tól kezdve a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában dolgozik, 1998-től főorvosi, 2002-től önálló részlegvezetői főorvosi kinevezésben. Az önálló kézsebészeti szakma egyik megalapítója Magyarországon. Ő végezte az első végtag-visszavarrást a megyében 1991-ben. Nevét elsősorban nem szakmai cikkek fémjelzik, hanem a gyakorlatban elsőként alkalmazott, különleges műtéti eljárások: hüvelykujj rekonstrukció, lábujj átültetés alkarra a fogóképesség visszaállítására. Az amerikai kiadású kézsebészeti kézikönyv a magyar kézsebészet megalapítójaként jegyzi. Alapító tagja a Hirös Manus Alapítványnak.

Dr. Kertész Gábor

Magyar oktatás és köznevelés

Kalocsa Béla, ornitológus, Baja

Nemzetközileg elismert ornitológus, 1974 óta  a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja, a Bács-Kiskun megyei helyi csoport elnöke. Nevéhez fűződik többek között a fekete gólya védetté nyilvánítása, a parti fecskék megóvása, a rétisas fészkelő helyeinek megmentése. Több terület környezetvédetté minősítése is az ő érdeme. Sokat tett a Hajós-Császártöltési tőzeges mocsár magasfalának védelméért. Egész eddigi életében bajai oktatóként a jövőt szolgálta, formálva nemzedékek szemléletét, tudományos fejlődését. Minden hétvégén terepfoglalkozást tart, amin jelenlegi és volt madarász-szakkörösök vesznek részt.  A gondjaira bízott gyermekek a természet és a tudomány iránt elkötelezett felnőttekként kerülnek ki a keze alól.  Sok diákot készített fel és indított el a tudomány útján, akikből mára nemzetközi sikereket elért kutatók, természetvédők, biológusok lettek. 

Kalocsa Béla

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

Magyar építészet

Boros Pál, építész, Kecskemét

A Bács-Kiskun megyei Építész kamara elnökségi tagja. A kecskeméti Építészműhely Kft. építészeivel és más kitűnő építészekkel együttműködve, munkája nyomán az ezredforduló egyik legjelentősebb városfejlesztési akciója valósult meg a Bocskai-Wesselényi-Rákóczi utcák által határolt tömbbelsőben. A terv figyelembe vette a környező beépítést, a megtartásra érdemes épületeket és építészetileg példaértékű, új beépítést teremtett. Nagyon jó példa arra, hogy bemutassuk, hogyan kell egy adott városi környezetben illeszkedő, a tömb adottságait és sajátosságait kihasználó új értékeket teremtő beépítést megvalósítani. Ugyancsak egyik tervezője a Rákóczi út rekonstrukciójának.  1998-ban Pro Architectura díjat kapott a Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskola tervezéséért, 1999-ben Ybl Miklós-díjas lett. 2004-ben DLA fokozatot szerzett. Legutóbbi, a Príma-díjas Farkas Gáborral közös munkája a kecskeméti Városi Mozi felújítása.

Boros Pál

 

Magyar népművészet és közművelődés

Dr. Munczig Dénesné, kulturális menedzser, Baja

1989-ben szerzett magyar-orosz szakos általános iskolai tanár diplomát a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. A Bereczki Máté Szakközépiskolában tanított 1989-től 2008-ig. Közben a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatási vezető szakirányú szakképzettséget, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézetben kulturális menedzser szakképzettséget szerzett. 2008-tól a Baja Hangja Kft. ügyvezető igazgatója volt, 2010 óta a Bajai Polgármesteri Hivatal kulturális referense. Feladatkörében kapcsolatot tart a kultúrateremtő-, közvetítő intézményekkel, civil szervezetekkel, művészekkel, a kulturális, civil és egyházi élet szereplőivel. Kiváló szakmai felkészültséggel látja el a konferenciák, kiállítás megnyitók, kulturális rendezvények, műsorok, szakmai továbbképzések szervezését.

Dr. Munczig Dénesné

 

Magyar zeneművészet

Boldoczki Gábor, trombitaművész, DLA fokozat, egyetemi adjunktus, Kiskőrös


2004-ben ő volt az első trombita-szólista, aki debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon Michael Haydn trombitaversenyeivel. Rendszeresen koncertezik olyan neves koncerttermekben, mint például a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, a párizsi Salle Gaveau,a Théâtre de Champs Élysée, a luzerni KKL, vagy a budapesti Művészetek Palotája. Meghívást kapott Dél-Amerika és Kína több városába is. A hagyományos repertoár mellett kortárs zeneművek keresett előadója. Nevéhez fűződik Georg Pelecis "Revelation" című darabjának első előadása Gidon Kremerrel és a Kremerata Baltica Kamarazenekarral 2006-ban a baseli "Les muséiques" fesztiválon, vagy a dubrovniki Nyári Zenei Fesztiválon Boris Papandopulo trombitaversenyének ősbemutatója, vagy 2003-ban Dubrovay László 2. trombitaversenyének ősbemutatója Budapesten. 2015-ben ő mutatta be Krzysztof Penderecki első trombitaversenyét. 2010-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem megbízott óraadója. 

 

Magyar sport

Suba Róbert, paralimpikon sportoló, Kiskőrös-Baja


Egy baleset tolószékbe kényszerítette, de ebből a nehéz helyzetből is megtalálta a kiutat a sport segítségével. Kiskőrösön él, bajai sportegyesületben edz. A magyar parakenus csapat tagjaként kiemelkedő sikereket ér el. Európai arany, világbajnoki bronzérmes. Az elmúlt két évben elért legjobb eredményei: felnőtt gyorsasági és parakenu Európa-bajnokság, 2014, Brandenburg, kenu 200m „A” kategória II. helyezett, felnőtt gyorsasági és parakenu világbajnokság, 2014, Moszkva, kenu 200m „A ”kategória III. helyezett, felnőtt gyorsasági és parakenu Európa-bajnokság, 2015, Brandenburg, kenu 200m „A” kategória I. helyezett, felnőtt gyorsasági és parakenu világbajnokság, 2015, augusztus, Milánó, kenu 200m „A ”kategória III. helyezett. Kitartása, a nehézségeket legyőző személyisége példa lehet a hasonló helyzetbe kerülő fiatalok számára. 

Suba Róbert

 

Ifjú tehetségek

Madarasi Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekar, Madaras


A Madarasi Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekart Geiger István alapította 1966-ban. 2001-ben Szente Alfonz Gergely vezetésével szerveződött újra a helyi fúvószenekar, melynek szakmai hátterét a helyi zeneiskola biztosítja. Azóta a megyei és országos fesztiválok, versenyek rendszeres résztvevői. Fellépéseik alkalmával a hagyományos fúvószene mellett gyakran szólalnak meg népzenei és könnyűzenei feldolgozások is. 2010-ben az országos minősítő versenyen koncertfúvós kategóriában kiemelt arany minősítést kaptak. Szerepeltek 2010-ben a Nemzeti Vágtán is. Két éve a bácsalmási német nemzetiségi tánccsoport állandó kísérői. Felléptek Újvidéken és a németországi Backnangban is. Rendszeres résztvevői a felső-bácskai ifjúsági zenei találkozóknak. 2014-ben elnyerték Bács-Kiskun megye Művészeti Díját.

Madarasi Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekar

SZAVAZZON!

Interjú Versegi Jánossal, a VOSZ Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökével: ITT!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kecskemét is kiállítja ... Foucault-ingáját

Kecskemét is kiállítja ... Foucault-ingáját

Néhányan úgy gondolták, hogy Kecskemétnek is csatlakoznia kell ifj. Zátonyi Sándor fizikatan...

A Ciróka is támogatja a kórház jótékonysági futóversenyét

A Ciróka is támogatja a kórház jótékonysági futóversenyét

Az Ilók és Mihók című előadást mutatja be a Ciróka a Fuss, hogy lélegezz! című programon szeptemb...

Készülnek a zebrák az Irinyi-Március 15. kereszteződésben

Készülnek a zebrák az Irinyi-Március 15. kereszteződésben

Megkezdték a zebrák felfestését az Irinyi út és a Március 15. utca kereszteződésében, ahol szepte...

Hagyományőrzők, táncházak és koncertek a Kecskeméti Népzenei Találkozón

Hagyományőrzők, táncházak és koncertek a Kecskeméti Népzenei Találkozón

Huszonkilencedik alkalommal várja a népzene szerelmeseit a Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös ...

Művészetek Napja a Hunyadivárosban

Művészetek Napja a Hunyadivárosban

Közel 20 hunyadivárosi művész mutathatja be műveit a Corvin Mátyás Általános Iskolában a hét végé...

A 14. KAFF legjobb alkotásai az Urániában

A 14. KAFF legjobb alkotásai az Urániában

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF-napot, szeptembe...

Tele energiával! – Erőművek éjszakája október 11-én!

Tele energiával! – Erőművek éjszakája október 11-én!

Kíváncsi vagy, mitől meleg a radiátor a távfűtéses lakásokban? Hogyan kerül forró víz a távhőrend...

Mikor indul el végre a felüljáró rekonstrukciója?

Mikor indul el végre a felüljáró rekonstrukciója?

A Halasi úti felüljáró ügyében tartottak sajtótájékoztatót kedden délelőtt a Szövetség a Hírös Vá...

Anyakönyvi hírek

Anyakönyvi hírek

A harminchetedik hét anyakönyvi hírei.

Súlyos sérüléseket szenvedett az elektromos kerékpáros

Súlyos sérüléseket szenvedett az elektromos kerékpáros

Egy elektromos kerékpárt vezető nő sérült meg abban a balesetben, amely a Széchenyivárosban törté...

Fáklyás felvonulással is megemlékeztek a Széchenyi évfordulójáról

Fáklyás felvonulással is megemlékeztek a Széchenyi évfordulójáról

Ki fáklyával, ki világító telefonnal emlékezett meg kedden este a Széchenyi István Idegenfor...

Félidei döntetlen után hat góllal kapott ki a Haladástól az SG Kecskemét Futsal

Félidei döntetlen után hat góllal kapott ki a Haladástól az SG Kecskemét Futsal

A férfi futsal NBI mai 4. fordulójában Szombathelyen volt jelenése a kecskeméti csapatnak. Igazi ...

Exkluzív interjú Kásler Miklóssal

Exkluzív interjú Kásler Miklóssal

Exkluzív interjút készített a Kecskeméti Televízió prof. dr. Kásler Miklóssal, az Emberi Erőforrá...

Új formában is támogathatjuk a kecskeméti olimpikonokat

Új formában is támogathatjuk a kecskeméti olimpikonokat

A Kecskeméti Televízió Sportmagazinjának múlt hét hétfői vendége Bodóczky László, a Kecskemé...

Szimfonikusok a filmzenék világában

Szimfonikusok a filmzenék világában

Tolkien magával ragadó birodalmának - hobbitok, törpök, tündék és varázslók világának - hang...

Séta az Alzheimer-kórban érintettekért

Séta az Alzheimer-kórban érintettekért

Egyéves fennállását ünnepelte ma a kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda (EFI). Ehhez kapcsol...

Letöltendő börtönt kaptak a milliárdos áfacsalók

Letöltendő börtönt kaptak a milliárdos áfacsalók

A Kecskeméti Törvényszék előkészítő ülésen hirdetett ítéletet hat vádlott ügyében, akiket költség...

450 diák futott a Széchenyi évfordulóján

450 diák futott a Széchenyi évfordulóján

Harmadik alkalommal tartotta meg évfordulós futását a Széchenyi István iskola. Idén 450 tanuló fu...

Ezeken a napokon számíthatunk áramszünetekre

Ezeken a napokon számíthatunk áramszünetekre

A héten több napon is áramszünetek lesznek Kadafalván és Ballószögön az áramszolgáltató háló...

Koncertek és gyerekprogramok özöne a héten a Hunyadivárosban

Koncertek és gyerekprogramok özöne a héten a Hunyadivárosban

Csík koncerttel, a Bohém Trió és a Nova Prospect zeneakor koncertjeivel, gyerekprogramokkal várjá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies