Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 26. Kedd  Fülöp

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
AFV

2016.05.06. 12:45

A beszélgetés az Otthon mozi művészettörténeti filmklubjának apropóján született Mészáros Mariannával, a Kandó Kálmán Szakközépiskola művészetelmélet tanárával. A mozi előterében a művészetoktatást és a művész-utánpótlást illetően a múltról, a jelenről, és egy kicsit a jövőről is kérdeztük a tanárnőt.

Fotók: A Fehér Vera

- Milyen cél vezérel a hivatásodban?
- Az egész életemet arra tettem, hogy a művészetet közelebb hozzam a diákokhoz. A Bolyai János Gimnáziumban tanítottam 21 évig. Azokból a diákokból, akik gimnáziumba járnak, feltehetően értelmiség lesz, s az értelmiségnek fontos dolga a nyitottság, hogy befogadó legyen, műpártoló legyen. Ha pedig felnőttként olyan helyzetbe kerül, hogy megteheti, akkor vásároljon eredeti műtárgyakat. Ez volt az én elsődleges küldetésem a Bolyaiban. A Kandó művészeti tagozatán pedig most elméletet tanítok: művészet-, szobrászat-, festészetelméletet, végzős osztályom van.

- Az elhivatottságom abban is megnyilvánul, hogy megpróbálok és régen is próbáltam minden lehetőséget megragadni a cél érdekében. Tudom, hogy a tanórán kívül sokkal hatásosabb minden, mint bent a tanteremben. Így alakultak ki annak idején, a 90-es években az első művészettörténeti nagy kirándulások, melyeket 16 éven keresztül folytattunk. Ezek a kirándulások nagyon kemény tanulmányi túrának számítottak. Egyszer egy utazási irodán keresztül szerveztük az utat, akkor is mi mondtuk meg, hogy mi legyen az utazási csomagban. Az utazási irodás szakemberek azt mondták, hogy ezt a „csomagot” másnak nem is lehetne eladni. Tényleg tanulni mentünk ezekre a helyekre, én is tanulni jártam ide, illetve azért, hogy például a leendő művészettörténet órákhoz diákat készítsek. Ilyen egy hetes úton jártunk például Görögországban, Angliában, Belgiumban, Hollandiában, Párizsban, Provance-ban, Törökországban. 2010-ben volt az utolsó ilyen nagy kirándulás.

- Milyen kirándulásokat szervezel ma, mire van lehetőség?
- Ma már olyan nagy kirándulásokat nem szervezek, de legfeljebb egynapos budapesti vagy bécsi kirándulásokat és kiállítás látogatásokat igen. Nagyon nehéz megtölteni egy buszt - a világ nagyon megváltozott. Ma inkább kütyükre költik ugyanazt a pénzt, amit régen egy ilyen benyomás átéléséért tettek félre a szülők. Emiatt nem jön össze a minimális létszám sem. A diákok változtak, számomra sokkal nehezebb kordában tartani őket, vagy rávenni a kötött programokra. Az eredeti cél az volt, hogy ha majd felnőnek, és visszatérnek egy-egy kuriózumnak számító helyszínre, akkor már legyen bizonyos jártasságuk. Ma tényleg más, hiszen sokkal elérhetőbbek az információk az internetnek köszönhetően – bár engem nem elégítene ki, ha csak virtuálisan sétálhatnék végig egy utcán. Én is változtam: ma már nem mernék felelősséget vállalni 35 diákért.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Hogyan jött a művészettörténeti filmklub ötlete?
- Csenki Csabáné Túri Edit, az Otthon mozi vezetője keresett meg, az ő ötlete volt a filmklub. Ez a második tanév, amikor vetítjük ezeket a filmeket. Először azt gondoltuk, hogy havi rendszerességgel fog menni a dolog. Aztán rájöttünk, hogy rengeteg olyan film van, amit jó lenne látni, de azokat itt nem forgalmazhatjuk. A dolog pikantériája az, hogy én is akkor látom először a filmet, amikor a nézők, akiknek bevezetőt tartok. Ilyen módon kihívás nekem is, hiszen előfordul, hogy a film témájának utána kell néznem. Éppen ezért a bevezetőkben nem beszélhetek közvetlenül a filmről, viszont a témára rá tudom hangolni a nézőket.

- Volt-e olyan diákod, aki kiemelkedő művészeti sikereket ért el?
- Néhány kandós diákomból művészettörténész lett, s a bolyaisok közül is művésszé vált néhány tanítvány. Volt persze olyan is, akit én abszolút művésznek képzeltem el - aztán nem az lett. És kellemes meglepetések is érnek, ősszel találkoztam az Art Marketen egy lánnyal, aki Pesten a Kisterem Galériában dolgozik: művészettörténész lett, és mondta, hogy az én bolyais óráim voltak meghatározóak számára. Ezek nagyon jól esnek az embernek, én szeretek volt tanítványokkal találkozni.

- Közvetlenül az órákon nem feltétlenül lehet visszacsatolást kapni a munkánkról, és a művészetoktatás egyébként is hosszabb távon „hat” a fiatalokra. Inkább olyan ez, mintha magot ültetnénk, ami később kikel, vagy nem kel ki. Én hintem a magot kegyetlenül, ezen ne múljék semmi! Szigorú tanárnak tartanak, én inkább következetesnek mondanám magam. Amit megígérek és megígérnek, azt be kell tartani, fontos a pontosság, megkövetelem a figyelmet, számon tartom a házi feladatokat.

- Mit gondolsz, milyen helyzetben van ma a kecskeméti művészutánpótlás generációja?
- Azt gondolom, hogy kemény tradíciók uralkodnak Kecskeméten. Az értelmiség nem annyira a társadalomtudományokhoz, vagy a humán területhez tartozott, hanem inkább műszaki és agrárértelmiség volt. Hozzájuk, nyilvánvalóan nem állt annyira közel a művészet, illetve a közízlés nagyjából a 19. század végénél megállt. Ezeket az ízlés-falakat, amiket az emberek maguk köré építenek, nagyon nehéz áttörni. A diákjaimnak mindig nagyon határozott elképzelésük van arra vonatkozóan, hogy mit szeretnek és mit nem szeretnek. Én próbálom őket rávenni, hogy ezeket kissé levetkőzzék, és úgy alkossanak véleményt valamiről, hogy előbb nyissanak felé, járjanak utána. Kodály azt mondta, hogy a zene mindenkié – sajnos a művészetre ez nem igaz. A művészet azé, aki akarja. Kecskeméten a vizuális művészeteket nem akarják olyan sokan. Áttörésnek számított a kecskeméti művészetoktatásban 93-ban Bruncsák Andrásék Szabadiskolája, s abban az évben indult a Kandóban is a művészeti tagozat, és azóta van a Katedra is. De ezek még nem termelték ki azt az új befogadói vagy alkotói generációt, ami fellendíthetné a város kortárs művészeti életét. Ezt megelőzően a nagy durranás a Rajzfilmstúdió és a Kerámia Stúdió volt a hetvenes években, akkor került ide sok művész, amikor ezek megnyitottak – akkor nagy pezsgés volt. Én egyelőre azt a fajta pezsgést, ami a 70-es 80-as években itt tapasztalható volt, azt nem nagyon látom Kecskeméten. Persze, van művészeti élet a városban, de a progresszív, modern irány hiányzik.

Akik Kecskeméten művészetet vásárolnak - és ezzel közvetetten diktálják az irányzatok fejlődését - elsősorban a figurális műveket és a tájképeket választják.

A mai fiatalok zárkózottak, illetve elvárják azt a külvilágtól, hogy az megértse őket. Túl könnyen kategorizálnak, skatulyáznak másokat – miközben ők maguk kevésbé nyitnak, kevésbé próbálják megérteni a környezetüket, s ennek talán inkább fordítva kellene lennie. A diákok megmérettetéséhez és a művészeti eredmények minőségi ugrásához adott a Fringe és az Ifjúsági Otthon Diákgalériája. A művésztanároknak kellene jobban ösztönöznie a diákokat arra, hogy bemutatkozzanak, hiszen egy-egy ilyen alkalom során a kiállító maga is összegzi addigi munkásságát, s ez hozzájárul a fejlődéséhez. 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Megérkezett a várva várt jó hír: STARTOLHATNAK TÁBOROK. Válasszon hasznos, élménydús nyári p...

2020.05.25. 19:15

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Szakemberek összefogásával elindult Kecskeméten az a magánlaboratóriumi szolgáltatás, amelynek ke...

2020.05.25. 16:03

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Megkaptuk, a Ciróka Bábszínház szervezésében megvalósuló online Országos Gyermeknap részlete...

2020.05.25. 15:47

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Újabb két évre kötelezte el magát az SG Kecskemét Futsal kötelékébe Koós Károly. A klub vezetőség...

2020.05.25. 14:59

Indul a Piszekút tér rekonstrukciója Kecskeméten (videóval)

Indul a Piszekút tér rekonstrukciója Kecskeméten (videóval)

Még a héten elindul a Piszekút tér rekonstrukciója a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében. A munkála...

2020.05.25. 11:39

Holnaptól áramszünetek Kecskeméten

Holnaptól áramszünetek Kecskeméten

Május utolsó hetében Kecskemét több pontján is számíthatnak a fogyasztók áramszünetekre.  A ...

2020.05.25. 11:00

A Magyar Ilona Általános Iskola nyerte meg az OK digitális versenyét

A Magyar Ilona Általános Iskola nyerte meg az OK digitális versenyét

2020 áprilisában rendezték meg a „Délkelet-magyarországi pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ...

2020.05.25. 10:17

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Kifosztással gyanúsítják a 25 éves kecskeméti nőt, aki előbb megharapta időskorú áldozatát, majd ...

2020.05.25. 07:43

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedni minden életkorban szórakoztató kikapcsolódás és egyben az egyik leghasznosabb szabad...

2020.05.24. 21:03

6 kép

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

„Hogyan éljünk egészségesen? Mit jelent az egészségtudatos életmód?” Online rajzpályá...

2020.05.24. 20:02

Két autót tört fel tegnap a kecskeméti nő, a nyomozók elfogták

Két autót tört fel tegnap a kecskeméti nő, a nyomozók elfogták

A kecskeméti rendőrök elfogtak egy nőt, aki egyetlen éjszaka alatt két autótulajdonost káros...

2020.05.24. 12:09

Bíróság elé állhat a facsemetéket tördelő fiatal

Bíróság elé állhat a facsemetéket tördelő fiatal

A kecskeméti nyomozók befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek gyanúsítottja a megyeszé...

2020.05.24. 09:41

Nyereményözön a Kertészkedő magazinban

Nyereményözön a Kertészkedő magazinban

Folyamatosan nyerhet, ha nézi a Kecskeméti Televízió Kertészkedő magazinját hétköznaponként ...

2020.05.23. 20:57

Odafigyelésből jeles - avagy hogy használd a közösségi médiát hasznosan

Odafigyelésből jeles - avagy hogy használd a közösségi médiát hasznosan

Egy Facebook-posztnak köszönhetően sikerült meglepetést szerezni annak az idős kecskeméti ta...

2020.05.23. 10:57

Eperrel a bajba jutottakért (videóval)

Eperrel a bajba jutottakért (videóval)

Epret kínáltak önkéntesek a Széchenyivárosi piacon ma reggel. A nagy sikerű „A Spárga ...

2020.05.23. 09:52

13 kép

Maszkosztás és köztéri fogadóóra a Vacsiközben

Maszkosztás és köztéri fogadóóra a Vacsiközben

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója, ame...

2020.05.23. 08:48

Figyelem! Eper akció szombaton reggel a Széchenyivárosi Kispiacon

Figyelem! Eper akció szombaton reggel a Széchenyivárosi Kispiacon

A Városi Veszélyalap gyarapítása érdekében lesz eper akció, szombaton reggel a Széchenyiváro...

2020.05.22. 21:57

Kinyitnak a kecskeméti hulladékudvarok

Kinyitnak a kecskeméti hulladékudvarok

A DTkH Nonprofit Kft. a járványügyi intézkedések enyhítése miatt, hétfőtől egy-egy napra ismét ki...

2020.05.22. 20:07

Jogosítvány egészségügyi vizsga nélkül-videóval

Jogosítvány egészségügyi vizsga nélkül-videóval

​Péntektől az is átveheti jogosítványát, akinek nincs egészségügyi vizsgája. Az erről szóló kormá...

2020.05.22. 19:43

Május 25-étől változik a Mercedes-gyár kiszolgálását végző buszok menetrendje

Május 25-étől változik a Mercedes-gyár kiszolgálását végző buszok menetrendje

A Mercedes–Benz Manufacturing Hungary Kft. kiszolgálását végző autóbuszjárat...

2020.05.22. 19:00

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies