Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bahget Iskander - Magyar táj, arab ecsettel

Csenki Csaba

2016.05.23. 09:46

Honnan tudja a hetényegyházi ember, hogy itt a tavasz? Zöldbe és virágba borul a főutcán Bahget Iskander kertje, a frissen harsanó fű illata lengi be a települést. A kert tulajdonosával beszélgettünk a kis tavacska partján, ahol egykor Faludy György is időzött.

Fotó: Vandlik János

- Már akkor is tervezte, hogy épít egy gyönyörű kertet, amikor elhatározta, hogy kiköltözik Hetényegyházára?
- Ha nem lett volna egy akkora terület, ahová megálmodtam a kertem, nem is költöztem volna ki. Nagyon jól éreztem magam a városban. Volt azonban egy vágyam. A fotográfia és a vizuális kultúra foglalkoztatott már akkor is, és nagyon szerettem volna, hogy legyen egy saját műtermem. Mivel soha nem szerettem másoktól függni és másokra támaszkodni, tisztában voltam azzal, hogy magamnak kell megvalósítani az álmaimat. Az itthoni feltételek azonban sajnos nem tették volna ezt lehetővé, így, mivel mérnök és műszaki tanár vagyok megragadtam a Mezőgép ajánlatát: a vállalat tolmácsa és műszaki ügyintézőjeként Algériába utaztam. Azért vállaltam a nagy utat és a sivatagi munkát a családommal, hogy megvalósítsam álmaimat. Egy ház műteremmel és egy gyönyörű kerttel. Az összes keresetem Magyarországra hoztam, vettem cementet, téglát, cserepet, ajtót, ablakot, és 1983-ban belevágtam az építkezésbe.

Bahget Iskander kertje Hetényegyházán - A külső műterem

- Kik segítettek az álom megvalósításában?
- Kezdettől fogva a saját elképzelésemet valósítottam meg. Nagy, nyitott tereket szerettem volna, egy belül „átlátszó” házat, kevés fallal, lehetőleg ajtók nélkül. Az épületben és a kertben párhuzamosan gondolkoztam, és aszerint építettem is mindkettőt. Úgy képzeltem el az egészet, hogy lesz egy belső, fedett műtermem, az a vakus, és egy külső, a napfényes kert. Kovács Ferenc építész barátom akkor partnerem volt ebben. Több mint 30000 munkaórám van abban, ahogy ez a ház és környezete kinéz. Eleinte minden nap dolgoztam rajta reggeltől estig, de ma már minden beállt. Így, bár a munka soha nem fogy el, egyre több időt tudok azzal tölteni, hogy élvezem életem munkájának gyümölcsét.

Fotó: Bahget Iskander- Amikor az ember bárhol megemlíti az ön nevét, gyorsan kiderül, hogy nagyon sokan ismerik és szeretik. Jól sejtem, hogy nem egyedül, vagy szűk családi körben kell élveznie a gyönyörű kert által nyújtott élményt?
- Szeretek a kertben, kellemes társaságban ücsörögni és beszélgetni. Nagyon sok barátom van, és ha vendégül látom őket, kényelmesen elférünk a kertben. A kert is, mint a ház, „átlátszó”. Éppen ezért nem is ültettem tele fával. Bár nagy, nyitott területek vannak, ha valakinek arra van szüksége, hogy elvonuljon egy csendesebb beszélgetésre, akkor mindig talál egy kellemes kis zugot. Büszke vagyok arra, hogy a világ minden tájáról nagyon sok ember járt már itt. 2012-ben például tizenhárom arab diplomata volt nálam vendégségben, de Faludy György, Kányádi Sándor, Buda Ferenc, a Forrás szerkesztői, és még nagyon sok ismert művész ült és beszélgetett már itt. Egyfajta „irodalmi műkertté” vált a hely. De nem csak irodalmárok jönnek. Volt, hogy Budapestről, a Kertészeti Egyetemről érkezett egy egész busz. Arra büszke vagyok, hogy nagyon komolyan veszem ezt a dolgot. Nem várok senkitől dicséretet, hisz’ nem azért csinálom. Úgy érzem, hogy nekem az Isten adta feladatul, hogy ezzel kell foglalkoznom, és vigyáznom kell rá. Persze az is hatalmas érzés, amikor az ember hajnalban kimegy a kertbe, kávézik és gondolkodik. Hálás vagyok azért, hogy az Isten adott nekem egy ilyen látásmódot, mellé ezt a fajta érzékenységet. Ez a fizetségem.

- Kiből lehet vendég?
- A barátaimat meghívom, de egyébként nem teszek lépéseket azért, hogy valaki eljöjjön és írjon róla, vagy forgasson itt egy műsort. A kertemnek már híre van. Sokan és sokat filmeztek már itt. Ők kerestek meg, hogy megnézzék és bemutassák „Iskander világát”. A Magyar Televízió mellett forgatott többek között az Al Jazeera Televízió is, valamint a közelmúltban járt itt a londoni székhelyű AL Ghad Al Arabi TV Chanal is. Mindkét televízió tartalmas, közel 30 perces epizódot készített az életpályámról.

Faludy György - Fotó: Bahget Iskander

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Diplomaták is gyakran jönnek Önhöz. Hogyan zajlanak ezek az események?
- Bármilyen ember jön hozzám, olyan nincs, hogy kötelező protokoll. Lehet bármekkora rangú ember, ha barátként érkezik, nagy szeretettel várom. Azt szeretem, ha emberi módon tudunk beszélgetni. Úgy érzem, hogy értékelik és tisztelik a munkásságomat. Büszkék rám. Nemrég volt nálam például Dr. Nouredine Benomar,  az Arab Diplomaták Tanácsának elnöke és egyben a Marokkói Királyság nagykövete, valamint a Palesztín Nagykövetasszony, Marie Antoinette Sydney. Nagyon régóta terveztük ezt a látogatást. Rendkívül kedves, barátságos emberek, akikkel tudjuk egyszerűen csak jól érezni magunkat.

Diplomaták Iskander kertjében

- Ne kerteljünk, Ön fotóművész is, aki nem csak a kertben ücsörög egyedül vagy vendégeivel. Fotókat készít, melyeket aztán bemutat a közönségnek. Mi a legközelebbi dolog, amire készül?
- Bulgáriában lesz egy kiállításom, ami nagyon fontos nekem. Tavaly ősszel voltam ott, a „Magyarok nyomában elnevezésű projekttel”. A csapat tagjai voltak: DR. Duncsev Toso, DR. Bocskov Jordán, és jómagam, Bahget Iskander. 3-4000 kilométert tettünk meg, végig utaztuk Bulgáriát. Ebből, az itt gyűjtött és készített anyagból készül majd egy könyv, és lesz egy kiállítás valamikor 2016-2017-ben. A legközelebbi kiállításom Szófiában lesz, a Nemzeti Kultúrpalotában, a Márvány Teremben, ahol 60-80 képem kerül bemutatásra. Ez a Bolgár művészetek hónapja keretében kerül megrendezésre. Az a megtiszteltetés ért, hogy Európát, így Magyarországot is én képviselhetem ezen a rangos rendezvényen. A kiállítás június 3-20-ig lesz megtekinthető. 2014-ben volt már Bulgáriában vándorkiállításom több városban, és állítottam már ki Szófiában, a Balassi Intézetben is.

Fotó: Bahget Iskander- Mi a titka annak, hogy itthon és külföldön egyaránt szeretik Önt és művészetét?
- Úgy érzem, hiteles vagyok Magyarországon, ahol nagyon sok barátom van, és hiteles vagyok az arab országokban is. Semmit nem teszek érdekből. soha, senkitől nem kértem és kérek semmit. Önmagamat próbálom adni, annyit, amennyi én vagyok. Arra vágyom, hogy egyszer majd tisztul a világ, és valaki „keresztapaként” ott áll a művészetem mellett, és azt mondja: Iskander művészete lehet 20-30 év múlva a fény, ami Kecskemétet, Magyarországot más dimenzióba emeli. Magyarországot nagyon szeretem. Elköteleződtem a magyar kultúra iránt. Ezt mutatja az is, hogy saját ötletből és indíttatásból sok áldozat árán, elkezdtem a „Magyarország arab szemmel” sorozatommal Magyarország imázsát is építeni. Kiállításaim voltak a legnagyobb arab múzeumokban: Kairóban, Damaszkuszban, Katarban, és sok más helyen, és ilyenkor a világban mindig pozitív képel jelent meg Magyarország. Szívesen csinálom, és nagyon szeretem.

- Mi a titok?
- Nagyra becsülöm és tisztelem az embert, és soha nem törekedtem nagy dolgokra. Mindig kicsikre, kis lépésekben. Egyik tégla a másikra, aztán a harmadik, a negyedik és így tovább. Természetesen kell a megfelelő alap is, mert nem lehet a levegőbe építkezni. Nagy vágyaim soha nem voltak. Egyszerre soha nem csináltam két dolgot. Egyiket befejezem, kezdem a másikat, és mindig gondolkodom a következő fázison.  Közben soha nem felejtem el azokat, akik az utam során segítettek, mellettem álltak, és akikre számíthattam.

A belső műterem - Fotó: Vandlik János

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Refis kórussiker Budapesten

Refis kórussiker Budapesten

Szép sikert ért el a hétvégén Budapesten a Kecskeméti Református Gimnázium Psalmus Kórusa. A Jámb...

Megélt csodák képei – Gróf Zoltán festőművész kiállítása

Megélt csodák képei – Gróf Zoltán festőművész kiállítása

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már több mint tíz éve támogatja a helyi alko...

Gombászklub és gyógynövényklub a Természetgyógyász Napokon – Slow Fooddal karöltve

Gombászklub és gyógynövényklub a Természetgyógyász Napokon – Slow Fooddal karöltve

Mi a SLOW FOOD? Ki gondolná, hogy e kifejezés számunkra is ismerős tevékenységet takar? Sok ember...

Ez ütős lesz: Horváth Kornél Kecskeméten

Ez ütős lesz: Horváth Kornél Kecskeméten

A Kossuth-díjas Horváth Kornél bemutató előadást tart a Kodály Iskolában november 27-én,&nbs...

Jótékonysági hozok-viszek az Ifjúsági Otthonban

Jótékonysági hozok-viszek az Ifjúsági Otthonban

Feleslegessé vált ruhákat, cipőket, használati és dekor tárgyakat várnak az Ifjúsági Otthon Teázó...

Megérkezett az első hó, óvatosan az utakon!

Megérkezett az első hó, óvatosan az utakon!

Hétfő reggel Kecskeméten is havazásra, havas esőre ébredhettünk. Egyelőre nem érkezett hír balese...

Minden, amit az aluljáró lezárásáról tudni kell

Minden, amit az aluljáró lezárásáról tudni kell

November 19-én teljes egészében lezárják az aluljárót. Ezzel igencsak megváltozik a közlekedés Ke...

Goldoni vagy gondold ki?

Goldoni vagy gondold ki?

Pénteken egy nem agyonkoptatott, de sokat ígérő darabbal folytatta 2018/19-es évadját a Kecskemét...

Átadták az új makett szobrot a főtéren

Átadták az új makett szobrot a főtéren

Ünnepélyes keretek közt leplezték le a Tapintható Láthatatlan II. nevet viselő makett szobrot&nbs...

650 Árkon-bokron kerékpáros tájékozódási túra

650 Árkon-bokron kerékpáros tájékozódási túra

Kecskemét városa ebben az évben ünnepeli fennállásának 650 éves évfordulóját. A nagy eseményről m...

Jótékonysági jazz estet tartott a Rotary

Jótékonysági jazz estet tartott a Rotary

Az immár negyed százada megalakult Rotary Club Kecskemét kellemes jótékonysági  zenés estre ...

2018.11.18. 12:45

12 kép

Rotary Club, jazz, zene, jótékonyság, Kecskemét

Újabb döntetlen: RKSK - KTE 1-1

Újabb döntetlen: RKSK - KTE 1-1

Féltávhoz érkezett az NBIII. közép csoportja, a 15. fordulóban a Rákosmente vendége volt a Kecske...

Egy bronz és két ötödik hely az Országos Diákolimpiáról

Egy bronz és két ötödik hely az Országos Diákolimpiáról

 Közel kétszáz kis birkózó részvételével rendezték szombaton a szabadfogású diákolimpia orsz...

Élhető Magyar Vidék Jövő - műhelykonferencia a könyvtárban

Élhető Magyar Vidék Jövő - műhelykonferencia a könyvtárban

Az elmaradott vidéki kistelepülések felzárkózásának lehetőségeiről tartottak műhelykonferenciát a...

Prizmákat, lámpákat is telepítenek a gyalogosok védelmére

Prizmákat, lámpákat is telepítenek a gyalogosok védelmére

Nagy volumenű gyalogosátkelőhely-biztonsági munka folyik a városban. Egy tavaszi döntés nyomán 45...

Goldoni bemutató Kecskeméten!

Goldoni bemutató Kecskeméten!

November 16-ától látható a Nagyszínpadon a kecskeméti Katona József Színház legújabb fergeteges k...

 Határmezsgyék és átjárások a TIT szellemében

Határmezsgyék és átjárások a TIT szellemében

A Magyar Tudomány Ünnepének ez évi mottója a Határtalan tudomány címet viseli. Ez hatotta át a sz...

Wass Albert kecskeméti emlékművéért gyűjtöttek

Wass Albert kecskeméti emlékművéért gyűjtöttek

Csütörtök este immár negyedik alkalommal szervezett adománygyűjtő rendezvényt a Hírös Rovókör és ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies