Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 24. Szombat  Bertalan

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Három kutató munkáját támogatja a PADMA

2016.09.07. 12:36

Elkezdődött az első tanév a Pallasz Athéné Egyetemen. Elindult a gazdálkodási képzés, itt vannak az első elsőévesek, hogy az új intézményben mélyítsék el tudásukat. De nem csak ők érkeznek Kecskemétre, hanem a külföldi kutatók is. A közös bennük, hogy mindegyikük tudományos munkáját segíti a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány. Az egyetemről, az új karról, az intézmény, az alapítvány kapcsolatáról és a vendégkutatók élményeiről beszélgettünk.

Három kutató munkáját támogatja a PADMA

Berács József professzor

- Amit a célul tűztünk ki egy évvel ezelőtt, amikor meghirdettük a Gazdálkodási és Menedzsment Szakot, sikerült megvalósítani. Hatvanhárom nappali, és huszonkét levelezős hallgató kezdi meg tanulmányait a 2016-17-es tanévben. Az országban huszonhat helyen van már  gazdálkodási és menedzsment képzés, és büszkén mondhatjuk, hogy ezzel a hallgatói létszámmal a  hetedik helyen vagyunk a nappali képzési létszámot tekintve. A hallgatók eredményei a felvételi pontszámokban nyilvánulnak meg. Büszkék vagyunk arra, hogy két hallgatónk van a nappali képzésben, akik állami támogatásban részesülnek, mert elérték az előírt 448 pontos ösztöndíj határt. A többi hallgató fele a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány jóvoltából ösztöndíjban részesül azáltal, hogy teljesítette az általunk korábban meghatározott 350 pontos felvételit.

Berács József elmondta, a PADMA támogatásának köszönhetően egy táborral indul a képzés, ugyanis kiemelten szeretnének foglalkozni a tehetségekkel. Mindenki, aki hátrányos helyzetből indul, és alacsonyabb, határ közeli pontszámmal érkezik az egyetemre, azokat szeretnék felzárkóztató programokkal olyan úton elindítani, amitől sikeresek lehetnek. Ezen az úton egy nagyon gyakorlatorientált, de a tudományos kutatásokra is fogékony hallgatói kört kívánnak kialakítani, és útjára bocsátani. Olyanokat, akik nyelvet tanulnak, és ennek köszönhetően nemzetközi mobilitásra is alkalmasak.

- Ehhez pedig kapcsolatok kellenek a világból. Képzésünk programjába négy nagy nemzeti irányt határoztunk meg. Németország, Egyesült Államok, Vietnám. A negyedik pedig, ami a küldetésünk:  a Kárpát-medencei képzésben is szeretnénk sajátos és különleges szerepet betölteni, hiszen a PADMA egyik célja is ez. Ennek részeként stratégiai partnerünk a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Erdélyből. Ebből az intézményből kívánunk kutatókat meghívni. Jelenleg három kutatót köszönthetünk Kecskeméten. Ők már részben itteni kollégákkal dolgoznak együtt, részben pedig potenciális jelöltek arra, hogy a jövőben vendégoktatóként is visszatérjenek Kecskemétre – mondta a professzor.

Felföldi-Szűcs Nóra, tudományos munkatárs, a gazdálkodás-menedzsment szak oktatási felelőse 

- Amíg hallgatóink a felvételire készültek, addig mi is sok előkészítő munkát végeztünk. Három dologgal várjuk a Gazdálkodási és Menedzsment Szak elsőéves hallgatóit. Az első, egy orientációs tábor, a program stratégiai részeként. A lakiteleki táborban napközben szakmai programok lesznek, nyelvi szintfelmérők és szakmai beszélgetések. Szeretnénk bemutatni, hogy milyen játékos formában tudnak ismereteket elsajátítani a hallgatók. A részvétel a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatásának köszönhetően ingyenes (ezáltal pedig kötelező) az elsőéves nappali tagozatosok számára.

A második pillér, mely az elsőéveseket segíti, a Talentum Program. Dr. Felföldi-Szűcs Nóra elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy ebben a tanévben az új szak hallgatói közül is bekerül tizenöt fő (a hallgatók negyede) a tehetséggondozó programba.  Az előző évben már megvalósult program tapasztalatai közé tartozik, hogy azok a diákok, akik bizalmi kapcsolatot alakítanak ki a tanárokkal, akiknek szoros a kapcsolathálója egymással, és van kihez fordulni, ha problémájuk van a tanulásban, sokkal kevésbé morzsolódnak le.. Ezt szeretnék már az első tanítási hétre legalább részben megalapozni az orientációs táborban. Céljuk ugyanis, hogy a hallgatóik 90%-a diplomához jusson három és fél év múlva.

A harmadik nagy cél a nemzetköziség, mely az idegen nyelv megfelelő szintű elsajátításával és használatával jár. Három lépcsőben szeretnék erre felkészíteni a hallgatókat. Az első egy extra félév általános nyelvtanulás, ami nincs benne a tantervben, angol vagy német nyelven. A cél, hogy egy szintre hozzák a hallgatókat, akik ezután képesek lesznek arra, hogy a tavaszi félévben elkezdődő kötelező szakmai nyelvvel könnyebben boldoguljanak. A folyamat vége, amikor a szakmai nyelv tanulásával párhuzamosan minden egyes félévben felkínálnak egy idegen nyelven hallgatható tantárgyat.

- Amikor ezen a három lépcsőn átmennek a hallgatók, azt reméljük, hogy bátran tudnak jelentkezni egy-egy külföldi részfélévre, és teljesül az a cél, hogy mire diplomát szereznek, elmondhassuk, hogy minden negyedik hallgatónk volt külföldön – mondta Dr. Felföldi-Szűcs Nóra.

A PADMA kutatási ösztöndíja lehetővé teszi az intenzív együttműködést, melynek köszönhetően a világ bármely részén dolgozó kutatók bekapcsolódhatnak az egyetemi programba. A pályázat részeként z,r egytől négy hétig terjedő időszakban a helyszínen, Kecskeméten is kutatnak. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem három PhD fokozattal rendelkező oktatója is ennek köszönhetően folytat kutatást a Pallasz Athéné Egyetemen.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Alt Mónika Anetta egyetemi docens

Két kutatási területtel foglalkozik. A kiskereskedelemmel és a reklámmal. Kifejezetten a reklámüzenetek, a banki reklámok üzeneteit kutatja 2014 óta.

- A PADMA ösztöndíja nagy mértékben lendíti előre a kutatást. Egyrészt szakmailag, másrészt anyagilag is segít. Harmadik alkalommal járok Kecskeméten. Már az első alkalommal is nagyon tetszett a város. Bárkivel, akivel eddig kapcsolatba léptem, nagyon nyitott és segítőkész volt. Nagyon kellemes élmény reggel átsétálni a főtéren, és elvinni a lányomat az iskolába. Elhoztam ugyanis magammal, mert fontosnak tartom, hogy ne csak én teremtsek kapcsolatot, hanem ő is megismerje ezt a világot. A kutatás mellett szeretnénk kikapcsolódni is. Ez egyik a sport, illetve a rajzfilmstúdió meglátogatása, de várjuk az ajánlatokat, mert minden napra be szeretnénk iktatni valami érdekességet.

Seer László adjunktus

Szakterülete a digitális marketing és a különböző technológiai innovációk marketingje. A vállalati szférából érkezett, 2010 óta dolgozik az egyetemen. Kutatási területe a marketing, számítógépvezérelt környezetben.

- Néhány napja vagyok itt, de már most elmondhatom, hogy rengeteget haladtam. Az egyetem műszaki profilja nagyon erős. Egyrészt itteni kollégákkal szeretnék ismerkedni, másrészt az infrastruktúrát szeretném igénybe venni. A könyvtár, a különböző adatbázisokhoz való hozzáférés, illetve olyan dolgok, amelyek Kecskeméten már jelen vannak valamilyen szinten. Mint például okos várossá válás egyes, már látható lépései. Ezelőtt egyszer jártam itt, kilenc éves koromban, és csak arra emlékeztem, hogy a főtéren van egy cifra épület. De hétvégén már felfedeztem a várost, és kellemes a benyomásom. Nagyon nyugalmas, az emberek nagyon kedvesek.

Székely Imre tanársegéd

Területe a pénzügy, közgazdaságtan. Doktoriján belül az európai monetáris integráció kérdéseit, annak romániai aspektusait kutatja.

- Komoly szakmai tapasztalatokat jelent nekem az, hogy a PADMA segítségének köszönhetően konzulensemmel, Ábel Istvánnal együtt dolgozhatok. Ő a Pallasz Athéné Egyetem óraadó tanára, valamint a Magyar Nemzeti Bank vezető kutatója. Az ő szakmai tapasztalata sokat segít. Számomra nagy élmény látni azt a dinamikus fejlődést, ami itt Kecskeméten zajlik. Én is tízéves lányommal érkeztem, mint Mónika lánya, és ő is a Református Általános Iskolába jár ittlétünk alatt. Nagy öröm látni, hogy milyen segítőkészek és rugalmasak az emberek, hihetetlenül gyorsan reagáltak az iskola részéről is. Amikor körvonalazódott az ösztöndíj lehetősége, nyáron egy napra eljöttünk a családommal, és lenyűgözött bennünket a főtér és a környéke. Egy gyerekprogramon is részt vettünk a Szórakaténusz Játékmúzeumban. A gyerekeknek is hihetetlen élményt jelentett az, hogy ilyen lehetőségek vannak itt Kecskeméten.

Kapcsolódó cikk: 
 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Gólyák vetélkedtek a főtéren

Gólyák vetélkedtek a főtéren

A kecsketejben fürösztés és a kecskenyáj-terelés sem riasztotta meg a fiatalokat Kecskemét főteré...

Nemsokára kezdődik a tankönyvosztás

Nemsokára kezdődik a tankönyvosztás

Az idei tanév kiadványai már a legtöbb intézményben jövő hét közepétől átvehetők. ...

Befejeződik a Széktói Stadion pályájának felújítása

Befejeződik a Széktói Stadion pályájának felújítása

326 millió forintos beruházásnak köszönhetően bővül a Széktói Stadion labdarúgó pályája. Vár...

Mucha kiállítás nyílik a Bozsó Gyűjteményben

Mucha kiállítás nyílik a Bozsó Gyűjteményben

A Bozsó Gyűjtemény  szeptember 4-én, szerdán 17 órakor Alfons Mucha kiállításra in...

Vasárnap hajnalban lép tatamira Szabó Csaba a tokiói cselgáncs-világbajnokságon

Vasárnap hajnalban lép tatamira Szabó Csaba a tokiói cselgáncs-világbajnokságon

Szabó Csaba, a Kecskeméti Judo Club versenyzője is ott lesz augusztus 25. és szeptember...

A Mindszenti körúton épülhet az új faapríték-alapú fűtőmű

A Mindszenti körúton épülhet az új faapríték-alapú fűtőmű

A Mindszenti körúton épülhet meg a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. faapríték-alapú f...

Elbúcsúzott a kecskeméti képviselő-testület

Elbúcsúzott a kecskeméti képviselő-testület

A mai ünnepi közgyűlés végén elbúcsúzott egymástól a 2014–2019-es választási ciklus kecskem...

Hírös7 fesztivál 5. nap összefoglaló

Hírös7 fesztivál 5. nap összefoglaló

A Kecskeméti Televízió minden nap forgat a Hírös Hét Fesztiválon, hogy bemutassuk, milyen jól érz...

Megállapodás: 80 ország gyereksportolói érkeznek jövőre Kecskemétre

Megállapodás: 80 ország gyereksportolói érkeznek jövőre Kecskemétre

A Hírös Hét Fesztivál alkalmából tartott rendkívüli városi közgyűlésen aláírták a 2020-ban Kecske...

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum a Hírös Héten

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum a Hírös Héten

A Hírös Hét Fesztivál keretén belül 2019. augusztus 23-án pénteken 10:00 órától immáron 20. ...

Elismerések augusztus 20. alkalmából

Elismerések augusztus 20. alkalmából

Arató László r. ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes 2019. augusztus 21-én elismeréseke...

Az ünnepi közgyűlés díjazottjai, városunk kitüntetettjei

Az ünnepi közgyűlés díjazottjai, városunk kitüntetettjei

Kecskemét város ünnepi közgyűlésén városi díjakat adtak át, állami kitüntetetteket köszöntöttek. ...

Hatalmas siker volt Ákos koncertje

Hatalmas siker volt Ákos koncertje

Ákos másodszor nyerte el a Petőfi Zenei Díjat, a 2016-os Az Év Koncertje után ezúttal Az Év Férfi...

Tizenhárom bemutató a kecskeméti Katona József Színház következő évadában

Tizenhárom bemutató a kecskeméti Katona József Színház következő évadában

Tizenhárom  bemutatót tervez a 2019/2020-as évadában a kecskeméti Katona József Sz...

Mától újra jelentkezik a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán

Mától újra jelentkezik a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán

A nyári szünet után mától úja indul a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán. A híradó után a Kiem...

Közösen ünnepel két kecskeméti városrész

Közösen ünnepel két kecskeméti városrész

Szombaton színes programokkal ünneplik meg Rendőrfalu-Kósafalu napját.  A rendezvényre ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies