Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. November 27. Szombat  Virgil

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A programozó kiváló programja

„Az álmom, hogy a robotika bekerül a közoktatásba”

Pásztor Andrea

2016.03.29. 08:00

Fehér asztalon fura kis robot masírozik egy fekete vonalat követve. Csillogó szemű gyerekek figyelik minden mozdulatát, mögöttük ott mosolyog szakálla mögül tanáruk, Kiss Róbert. Ez a kép fogad minket a Bányai Júlia Gimnázium robotika szakkörén. Az alagsori kis teremben lassan nyolc éve folyik komoly munka. Rangos versenyeken elért sikerek jelzik a foglalkozások színvonalát. Kiss Róberttel a szakkör szünetében beszélgettünk. Célunk az volt, hogy a Bányai robotikai sikerei mögé lássunk, megismerjük a tanár úr indíttatásait, motivációit.

 - Mindig kerestem a lehetőséget, hogy az informatikát kicsit közelebb hozzam a diákokhoz – kezdi a beszélgetést Kiss Róbert. - Tanárként azzal maximálisan egyet értek, hogy a legtöbb fiatalnak a felhasználói szintű programokra van szüksége később a munkája során, ennek tanítása nem hordoz magában sok lehetőséget. Az informatika másik területe, a programozás ellenben komoly szellemi kihívást jelent egy pedagógusnak. Ez speciálisan azoknak a „kiválasztottaknak” szól, akik valamilyen műszaki, informatikai irányba tanulnának tovább. Nálunk a programozás oktatás sajnos már nem része az alap tanterveknek, a távol-keleti országokban viszont nagy hagyománya van, Nyugaton pedig most kezdik bevenni a tanmenetbe, felismerve azt, milyen jól fejleszti a problémamegoldást, a kombinatív készséget, az úgynevezett algoritmusos gondolkodást. Az irreális elvárás, hogy a gyerekek úgy tanulják meg a programozást, hogy nyomogatják a számítógép billentyűit, és közben betűk jelennek meg a monitoron. Ha azonban egy valós problémát kell lefordítani a számítógép nyelvére, az már izgalmas kaland lehet a diákok számára is. Így találtam rá a robotikára. A Bányaiban 2008 óta „játszunk” a robotokkal, de már a GAMF-on is voltak ilyen próbálkozásaink az főiskolásokkal.

- Hogy működik ez a gyakorlatban?

- A karakteres programozásnál, ha lehagyunk egy betűt, az egész program nem működik. A robotikában viszont az általunk használt programkörnyezetben nagyon egyszerű eszközökkel tudják a gyerekek az algoritmusokat összerakni, ráadásul a robotok rögtön végre is hajtják az utasításokat, így sikerélményük is lesz a diákoknak. Például ha megírnak az egérrel vagy tableten az ujjukkal egy programot arra, hogy a robot a gyakorló pályán elmegy a vonalig, és elfordul balra, akkor azt tényleg láthatja is, hogy a robot végrehajtja. Ha mégsem, ki kell deríteni, hol rontották el a programot. Épp ez a problémamegoldó gondolkodás lényege. Közben építenek is, tehát manuálisan fejlődnek a motorikus képességeik is, ugyanakkor nem csak az informatikai tudásukat, hanem a természettudományi tárgyakban tanultakat is fel tudják használni feladataik megoldása során.  Úgy vélem, ez lenne a jövő útja, hisz olyan kompetenciákat fejleszt, amelyek a régi programozási tanításnál elképzelhetetlenek lettek volna.

- Milyen módszertani háttér áll e mögött a „játszadozás” mögött?

- Ennek a módszertana, az eszközháttere első osztálytól kezdve kidolgozott. Magyarországon a kezdeti próbálkozások után én állítottam össze azokat a tankönyveket, amelyeket a robotikával foglalkozó intézményekben használnak.  A Lego néhány hónappal ezelőtt jött ki azzal az eszközével, amit általános iskola első-második-harmadik osztályára szánt, és komplex természettudományi projekteket is összeállított hozzá. De már a legkisebb korosztálynak is van minderre lehetősége. Egy debreceni óvodában is megismerkedhetnek a gyerekek a robotikával, egy National Istruments-ben dolgozó mérnök jár le hozzájuk játszani, ők pedig nagyon élvezik.

- Van esély arra, hogy hazánkban is bekerüljön a közoktatásba a robotika?

- Ez a legnagyobb álmom, amiben osztozik velem több kollégám is. Szerencsére egy-két komolyabb cég is mellénk állt ebben a munkában, minisztériumi tárgyalások is folynak erről. A távlati cél, hogy minden diák megismerkedhessen játékos formában azokkal az algoritmusokkal, amelyek ott vannak a háztartásban, mindennapi életünkben. Hogy ne legyen varázslat számukra az, ha megnyomnak egy gombot a távirányítón, és az csatornát vált a TV-n. A robotokkal való oktatás segíthetne elérni, hogy lássák a háztartási gépeket, a telekommunikációs eszközöket is egyszerű algoritmusok működtetik. Csak meg kell találni a helyét az oktatásban, oda kell tenni mögé a megfelelő finanszírozást. Ez az oktatáspolitikusok dolga, a szakmai tartalmat pedig mi állítanánk össze. Innovatív pedagógusokból már összeállt erre a feladatra egy kiváló szakember gárda, akikkel azon dolgozunk, hogy egyszer természetes legyen az iskolákban a robotokkal való játszadozás.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Addig maradnak a versenyek. A Bányai saját versenyt is szervez, de szép sikereket ér el a hazai és a nemzetközi megmérettetéseken is.

- 2010-ben indítottuk el az Országos Robotprogramozó csapatversenyünket, amely a hazai programok közül a legjelentősebb. Komoly marketing munkával teremtettük meg a rendezvény presztízsét. Számos konferencia előadást tartottunk.  Iskolákban, sőt még a ferihegyi reptéren is, bemutatókat, tréningeket szerveztünk, ennek köszönhetően egyre több iskola kapcsolódott be a versenybe. Az elmúlt hétvégén adtunk helyet a hetedik ilyen megmérettetésnek. A verseny méreteit jelzi, hogy 2014-től már Kecskemét mellett Sopronban és Hajdúböszörményben is zajlanak a regionális fordulók. Idén közel 120 diák és mintegy 25 felkészítő tanár érkezett hozzánk.
A nemzetközi versenyek 2003-2004-től zajlanak, a legutóbbi World Robot Olympiadon a világbajnoki 15. helyet sikerült elérnie a Bányai csapatának. 53 ország a tagja ennek a versenyszervezetnek, világszerte 21 ezer csapat indult el rajta, büszkék vagyunk rá, hogy sikerült elérnünk az eddigi legjobb magyar eredményt. Idén is tele van a versenynaptárunk, lényegében az egész évben van mire készülnünk.

- Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen versenyre való felkészülés?

- Az első elképzelés megszületése után, a folyamatos teszteléssel, átalakításokkal az egész folyamat körülbelül 100 órát vesz igénybe. Ennyi munkát kell befektetni ahhoz, hogy nyugodt szívvel nekivághassunk egy nemzetközi megmérettetésnek.  A váratlan dolgok persze mindig egy adott verseny helyszínén jönnek elő, hisz ez egy technikai sport. A robot érzékelőivel tájékozódik a környezetéről, a szenzorokat befolyásolja a terem megvilágítása, az hogy milyen színű vagy épp poros-e az asztal felülete. Ezeket az adatokat mind figyelembe kell venni a programok megírásakor.  Ezért kell folyamatosan tesztelni, átalakítani, hogy minél kevesebb ilyen technikai hibalehetőség maradjon. Ez talán a legnagyobb meló a felkészülésben.

- Milyen technikai háttere van a Bányaiban a robotikának?

- Sok iskola, egyetem eszközparkjára van rálátásom, így biztosan tudom, hogy itthon nekünk van a legkomplexebb felszerelésünk. Mindent pályázati forrásból, apránként szereztünk be az elmúlt hét évben. Természetesen a nemzetközi versenytársakhoz képest óriási a lemaradásunk. Ők olyan szenzorokkal dolgoznak, amelyek négyszer annyiba kerülnek, mint a mieink, és szinte minden csapatnak van tartalék robotja is. Ők az olimpiádon végig tesztelték az éjszakát, mi pedig elméletben tervezgettük, mit csinálunk, ha megkapjuk a szabályok szerint karanténban lévő robotunkat. Mindemellett komoly mérnöki team is segíti a többi csapatot. Ennek tükrében még nagyobb siker a 15. hely, főként hogy elsőként vettünk részt egy ilyen versenyen. Idén már rutinosabbak leszünk, felkészültünk arra, hogyan lehetnénk még eredményesebbek. 

- A közelmúltban vehette át a MOL Mester-M Díjat, amelyet tehetséggondozó munkájának elismeréséért ítélt önnek MOL Új Európa Alapítványa. Mit jelent önnek ez a díj?

-  Nagyon jó érzés volt számomra, hogy sok jelölést kaptam a díjra. Szülők, jelenlegi tanítványaim és régi diákjaim is jelöltek, többen jelen is voltak a díjátadó ünnepségen. Írországból sőt USA-ból is érkezett jelölésem. Itt dolgozik szabadúszó informatikai szakemberként az egyik első diákom, akivel elkezdtünk robotikával foglalkozni. Ő már tizedikes korára messze elhagyott engem technikai tudásban, később bejutott az MIT-re, és dolgozott a Blackburrynek is. Én annak mindig örülök, ha egy-egy tehetséges diák túlszárnyal. Ilyenkor már csak az a dolgom, hogy bizonyos dolgokra ráirányítsam a figyelmét, egy-egy ötlettel segítsem. Az pedig, ha a tudással, amit itt szerzett meg, sikeres lesz a munkájában, számomra nagyobb elismerés minden díjnál.

 

Kiss Róbert matematika,kémia és informatika szakon végzett, majd 12 évig tanított a Bolyai János Gimnáziumban. Három év GAMf-os kitérő után kilenc éve került a Bányai Júlia Gimnáziumba, ahol matematikát és informatikát tanít, szakköri keretek között pedig a robotika rejtelmeibe avatja be diákjait. Volt már az Év tanára, átvehette a Bonis Bona, a  Nemzet tehetségeiért díjat, Tarján-emlékérmet kapott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságtól, legutóbb pedig a MOL Mester-M díjjal ismerték el tehetséggondozó munkáját.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Fiatal Uszonyosúszók VII. Világtalálkozója Kecskeméten

Fiatal Uszonyosúszók VII. Világtalálkozója Kecskeméten

Ezen a hétvégén rendezik meg a Fiatal Uszonyosúszók VII. Világtalálkozóját Kecskeméten. A kétnapo...

Vért adtak a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal munkatársai

Vért adtak a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal munkatársai

A XXII. Kormánytisztviselői Véradó Hét keretében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal segítő ...

Sértettből gyanúsított

Sértettből gyanúsított

A gyanú szerint félrevezette a hatóságot a lakiteleki „károsult”.

2021.11.27. 11:05

rendőrség, Kecskemét

Drogkereskedőkre csaptak le a TEK-esek Baján

Drogkereskedőkre csaptak le a TEK-esek Baján

A bajai rendőrök a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének bevonásával hajtottak végre drogr...

 Biztonságban az ünnepek alatt is

Biztonságban az ünnepek alatt is

Az adventi időszakban ugrásszerűen megnő a lakástüzek száma. Az esetek többségében a lángok egy-k...

Bács-Kiskunban is folytatódik az oltási akcióhét

Bács-Kiskunban is folytatódik az oltási akcióhét

A kormány egy héttel, december 5-ig meghosszabbítja az oltási akcióhetet, így a jövő héten is elő...

Scoregoal: Egy pont Veszprémből

Scoregoal: Egy pont Veszprémből

A hétfői 2-2-es, hazai döntetlen után Veszprémben is pontosztozkodással ért véget a bajnoki össze...

Stúdióbeszélgetés: Görbe László

Stúdióbeszélgetés: Görbe László

Idén is hétről hétre fellobban egy-egy gyertya a város adventi koszorúján, s a különféle egy...

KTE-Marsa Levente: Egy játékost csak feldobhat egy ilyen meccs

KTE-Marsa Levente: Egy játékost csak feldobhat egy ilyen meccs

Hétfőn 20 órás kezdéssel a Szombathelyi Haladás lesz a KTE HUFBAU ellenfele a Széktói Stadionban,...

Átadták a megyei Prima díjakat

Átadták a megyei Prima díjakat

Átadták a megyei Prima díjakat és a Közönségdíjat ma este a Four Points by Sheraton Hotelben. Egy...

Folyamatos az avargyűjtés városszerte – Videóval

Folyamatos az avargyűjtés városszerte – Videóval

Az ősszel minden évben együtt jár a lombhullatók levélhullása. Azonban fontos, hogy a Kecskeméti ...

Véradást szerveztek a Hírös Agórában – Videóval

Véradást szerveztek a Hírös Agórában – Videóval

Közös véradást szervezett ma a Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központban a Magyar Vöröskeresz...

Program a szórakozásért

Program a szórakozásért

Egy éven keresztül tanultak és dolgoztak kis települések életének színessé tételén szakemberek a ...

Holodomor – Videóval

Holodomor – Videóval

A XX. század egyik legnagyobb népirtásának, az ukrajnai Holodomornak az emlékére nyílt kiállítás ...

Avargyűjtési akció a Műkertvárosban

Avargyűjtési akció a Műkertvárosban

A csepergő eső sem tántorította el azokat a lelkes önkénteseket, akik pénteken délelőtt hozzáfogt...

Elhunyt Pálfy Gusztáv Munkácsy-díjas szobrászművész

Elhunyt Pálfy Gusztáv Munkácsy-díjas szobrászművész

Életének 80. esztendejében, türelemmel viselt, hosszú betegség után, november 26-án a kecskeméti ...

Jól sikerült a Gyerkőcök Alapítvány jótékonysági gálaműsora – Videóval

Jól sikerült a Gyerkőcök Alapítvány jótékonysági gálaműsora – Videóval

Énekszótól zengett tegnap (csütörtökön) este a Szentcsalád Plébánia. Jó hangulatú gálakoncerttel ...

A helyi operatív törzs legújabb határozata az óvodákról

A helyi operatív törzs legújabb határozata az óvodákról

A helyi operatív törzs legújabb határozata az óvodákban külső munkatársak által vezetett fak...

Fedezet nélküli kártyákkal bankoltak

Fedezet nélküli kártyákkal bankoltak

A Kecskeméti Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett, különösen nagy ká...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies