Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Január 28. Kedd  Károly,

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Jók a legjobbak közül - A Magyar Minőség folyóirat interjúja Kurdi Viktorral

2018.02.19. 14:12

A Magyar Minőség folyóirat februári számában olvasható az alábbi interjú Kurdi Viktorral. A BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatójával Sződi Sándor, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. minőségszakértője beszélgetett.

Jók a legjobbak közül - A Magyar Minőség folyóirat interjúja Kurdi Viktorral

- Szeretném, ha nyitányként egy rövidített szakmai önéletrajzzal kezdenénk. Légy szíves emeld ki eddigi életutad számodra legfontosabb állomásait!

- 1996-ban szereztem vízellátás-csatornázás szakirányon építőmérnöki diplomát Baján, a Vízügyi főiskolán. Ebben az évben helyezkedtem el a kecskeméti székhelyű BÁCSVÍZ Rt-nél, mint gyakornok. A másfél éves gyakornoki időszakról nagyon szép emlékeim vannak. Kiváló mentorok keze alatt sajátíthattam el a víztermelési rendszer működését és nagy lendülettel vethettem bele magam abba a "számítógépes munkába", melynek kapcsán 1997 közepére a cég két legnagyobb vízműtelepe automata üzemmódra állhatott át. Az automatizálási csapat legfrissebb tagjaként rajzolhattam a SCADA rendszer képernyőit, foglalkozhattam azzal, hogy miként jelenjenek meg a technológia különböző pontjain mért értékek, vagy éppen státusz jelzések a diszpécser előtti monitoron. Később ennél az üzemnél kaptam üzemvezetői megbízást, mely során nagy hasznát vettem a gyakornoki időszakban kiépített kapcsolataimnak. Szakmai pályafutásom fordulópontját jelentette 2003, amikor a "cső másik végére" a csatornaszolgáltatási ágazathoz kerültem. Előtte nem éreztem magaménak a csatornázással, szennyvíztisztítással kapcsolatos területet és egy ideig nagyon küzdöttem e döntés ellen. Utólag már azt látom, hogy a vezetővé válás útjának meghatározó időszaka volt ez számomra, és a csatornaszolgáltatási ágazatnál töltött 2,5 évért is nagyon hálás vagyok vezetőimnek és munkatársaimnak. 2007-ben, 33 évesen választottak meg a cég elnök-vezérigazgatójának, mely mozzanat előtt még két évig volt lehetőségem munkatársaimmal együtt a cég fejlesztési és az informatikai területén értéket teremteni.

 - Melyek a főbb jellemzői egy keresztény szemléletű coach és vezetőnek?

- Vezetői alapvetés számomra az a bibliai idézet, mely arról szól, hogy akként bánjatok az emberekkel, ahogyan szeretnétek, hogy veletek is bánjanak. Igyekszem ezt az elvet alkalmazni a vezetői munkám során. Meggyőződésem, hogy csak a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés mellett lehet tartós eredményeket elérni. Három évvel ezelőtt kezdtem el intenzíven érdeklődni az iránt, hogy a coaching szemlélet miként segítheti a vezetői munkát. Ekkor találtam rá egy teológiai főiskolán a keresztény szemléletű coach és vezető képzésre, mely képzést 2015/2016-ban abszolváltam. Örülök, hogy látom a megvalósulását annak, amint a coaching kérdezéstechnika és szemlélet alkalmazásával a vezetői eszköztáram hatékonyabban működik, mert ez még jobban segít a cég fejlesztésében.

- Még 45 éves sem vagy, de már a „vízi közműves” körökben a szakma nagy öregjének, „régi motorosnak” tartanak. Véleményed szerint, leginkább mely tulajdonságaid érdemesítenek erre?

- Amikor megszülettem, Édesapám abban az évben lett vízműves Kunszentmiklóson, ahol akkoriban nagy volumenben épültek a víziközmű hálózat különböző elemei. Gyerekként látva a közösséget, látva az "vizes szakma" különlegességét és sajátosságait, már akkor kezdett kialakulni benne valami "mozdony füstje" érzés. Az építéssel, üzemeltetéssel kapcsolatos élményeim meghatározónak bizonyultak a pályaválasztáskor, így vízgazdálkodási technikus lettem. A technikumban igen gyakorlatorientált képzést kaptam, mely tovább erősítette a szakma iránti elkötelezettségemet és meghatározta a főiskolai, majd egyetemi irányvonalat számomra. Első munkahelyes vízműves vagyok és az idővel szépen gyarapodtak a szakmai kapcsolataim is, melyek közül jó néhány a diákévekben gyökerezik. Hosszú évekig jó érzés volt mindig a legfiatalabb lenni, vagy a fiatalabbak közé tartozni egy-egy szakmai találkozón, és nagy meglepetéssel tört rám nemrégen az az érzés, hogy mostani pályakezdő mérnökök akár 22 évvel is fiatalabbak nálam! Visszakanyarodva a kérdésre, szerintem a szakma iránti elkötelezettség az a tulajdonságom, mely leginkább látható a vízműves körökben.

- A szakma újdonságait miként követed? Mit teszel ismereteid megújításáért?

- A céges elfoglaltságaimon túl lehetőségem van több szervezet munkájában is közreműködni (Magyar Víziközmű Szövetség, Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Tudományos Ismeretterjesztő Társaság), így nagyon sok rendezvényre, szakmai napra és konferenciára eljutok. A programok során sok-sok benyomás ér, melyet hazaérkezve közvetlen munkatársaimmal megvitatunk, értékelünk, mérlegelünk. Az idő előre haladtával érzékelem azt is, hogy a közvetlen szakmai kérdések távolodnak tőlem. Ennek egyik oka lehet az, hogy manapság iparágakon belül is hatalmas specializációs folyamat zajlik és egy embernek nagyon nehéz több területen is igazán képben lenni. A másik pedig talán az, hogy a vezetési, illetve egyéb feladatok nem teszik már lehetővé számomra a szakmai kérdésekben való komolyabb elmerülést. Jó érzés viszont az, hogy ha valamelyik munkatársam tud a BÁCSVÍZ színeiben helyi vagy országos szinten sikert elérni, annak nagyon-nagyon tudok örülni.

- Amikor különböző tréningeken, beszélgetések alkalmával a „minőség iránt elkötelezett gazdasági vezetőkről” esik szó: a neved pozitív példaként jön elő. Mi jellemzi minőség felfogásodat. Mit jelent Neked a jó minőség?

- Számomra a minőség egyrészről azt jelenti, hogy ügyfeleink elégedettek szolgáltatásainkkal, másrészről pedig jelent egyfajta kiválóságra való törekvést is a munkaszervezeten belül. De jelenti azt is, hogy ha valamilyen projekt mellett elköteleződünk, akkor azt vigyük végig teljesen, tegyük fel az "i"-re a pontot is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a cégünknél már a 70-es, 80-as években - az akkori vezetésnek köszönhetően - meghonosodott a kiválóságra való törekvés elve. Nem elégedtek meg a középszerűvel és ez az elv a hierarchia teljes spektrumában érződött. Jó dolog, hogy ezt sikerült átmenten az ezredfordulót követő időszakokra is.

 - A cégen belüli minőségkultúra fejlesztéséért mit tud tenni az elnök-vezérigazgató?

- A mai napig emlékszem egy korábbi tanácsadói útmutatásra, mely szerint egy ütközet előtt két féle vezényszóval lehet harcba hívni a katonákat: az egyik az „Előre!”, a másik az „Utánam!”. Az utóbbi akkor is meggyőzőbb, ha később netán kiderül, hogy a csatákban veszíteni is lehet. Vezetői elkötelezettség és részvétel nélkül nem lesznek sikeresek azok a szervezeti egységeken túlmutató projektek, fejlesztések, amelyek folyamatszemléletű, rendszerszintű megközelítést igényelnek.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az ezredfordulón az első víziközmű-szolgáltatók között voltunk, akik integrált minőség- és környezetirányítási rendszert vezettek be, 2010-ben Dél-alföldi Regionális Minőségi Díjat nyertünk, 2016-ban az energiairányítási rendszert integráltuk. Többször értünk el jó helyezést a Legjobb Munkahely felméréseken, illetve Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban Díjat is nyertünk.

Ezekre büszkék lehetünk, sokat tettünk értük. Ugyanakkor nem volt és nem is lesz problémamentes a működésünk, tökéletes az irányítási rendszerünk, de ha ezt képesek vagyunk magunk felismerni és mindent megteszünk a jobbítás, a tudatosság erősítése érdekében, akkor a holtpontokon átlendülve mindig előbbre tudunk lépni.

- A BÁCSVÍZ Zrt. pozitív társadalmi szerepvállalását milyen tényekkel tudnád leginkább alátámasztani?

- Hiszünk abban, hogy a társadalmi szerepvállalás nem csak kötelesség, de elköteleződés is. Társaságunk egy hosszú távon és felelősen gondolkodó közszolgáltatóhoz méltó módon igyekszik részt vállalni a társadalom és a környezet iránti felelősségből. Fókuszterületeink a CSR szemléletmód és tudatosság erősítése, a környezettudatosság, környezetvédelem népszerűsítése, valamint az egészségmegőrzés fontosságának hirdetése. Szponzorációink, valamint szociális, kulturális, környezetvédelmi vonatkozású szerepvállalásaink, támogatásaink is e fenti célokat szolgálják. Hisszük, hogy az ismeretterjesztés és szemléletformálás egyik leghatékonyabb eszköze a példamutatás, és bízunk benne, hogy tevékenységekkel hiteles mintaként tudunk szolgálni a társadalmi felelősségvállalás terén: Több száz érdeklődő részvételével megrendezzük a Víz Világnapjához, valamint a Föld Napjához kapcsolódó nyílt napjainkat, részt veszünk a működési területünkön szervezett, környezetvédelemhez kapcsolódó kampányokban, rendezvényeken (pl. Autómentes napon). A megújuló energiaforrások használatát folyamatosan bővítjük, energiairányítási rendszert vezettünk be a hatékony felhasználás érdekében. Madárbarát munkahelyként működünk. Véradóbarát munkahely címünkhöz illően évente két alkalommal szervezünk önkéntes véradást kollégáink körében. Mindezen erőfeszítéseinket 2012-ben CSR Kiválóságért díjjal jutalmazták.

- A Magyar Víziközmű Szövetségben betöltött tisztségedről és egyéb társadalmi megbízatásaidról közreadnál néhány információt?

- Mérföldkő volt szakmai pályafutásom során, amikor 2010-ben a magyarországi víz- és csatornaszolgáltatók és vízipari cégek érdekképviseletét ellátó Magyar Víziközmű Szövetség elnöki székében találtam magam. Azóta elnökként vagy alelnökként igyekszem ezen a területen is szakmánk ügyeinek előmozdítását a szakmai népszerűsítését, a csapvíz iránti bizalom erősítését, a szakmai utánpótlás biztosítása érdekében országos szinten. A társadalmi megbízatásaimból kiemelkedik még a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában végzett munkám, ahol 2016 őszétől általános alelnökként segítem Elnök úr munkáját.

- Munkádat több elismerés, kitüntetés fémjelzi. A teljesség igénye nélkül megemlítenél ezek közül néhányat?

- Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy több elismerésben is részesülhettem pályafutásom során. Azt hiszem, hogy ez leginkább visszajelzése annak, hogy a munkatársaimmal végzett küldetésünkre szűkebb-tágabb környezetünk elismeréssel tekint. Jó érzés, hogy vannak az elismerések között olyanok, melyek a szakma, a vezetés vagy éppen a közéleti szerepvállalás területeivel hozhatók kapcsolatba. Az ISO 9000 Fórumtól 2012-ban kapott „Minőségért” egyéni vándordíj volt az első szakmai elismerésem.

- Három gyermek édesapjaként, rengeteg munkád mellett miként tudsz kikapcsolódni, regenerálódni? Mi a hobbid?

- Hálás vagyok Istennek nagyszerű feleségemért Anitáért, aki kezdettől fogva támogatja a karrierem. Sokszor nagy fegyelmet igényel, hogy a naptárunkban vigyázzunk az értékes minőségi időre. Van közös hobbink, mint a motorozás és az utazás vagy éppen a kertészkedés, de vannak közös sportos kikapcsolódásaink, mint a futás vagy az úszás. A bennem rejtőzködő versenyszellemet pedig a teniszpályán próbálom megélni.

- Köszönöm válaszaidat! Kívánok tartalmas és további munkasikerekben is bővelkedő éveket, kiváló egészséget!

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Egyre jobban használható a helyi buszok közlekedését figyelő alkalmazás

Egyre jobban használható a helyi buszok közlekedését figyelő alkalmazás

Január óta az új helyi járatok mozgását lehet nyomon követni egy alkalmazás segítségével. Az utas...

Gyalogosokat és kerékpárost sodortak el személygépkocsik Kecskeméten-frissítve

Gyalogosokat és kerékpárost sodortak el személygépkocsik Kecskeméten-frissítve

Újabb balesetek helyszíne volt ma kora este Kecskemét. Az uszoda előtt két gyalogost, míg az Ipol...

Egészséges életmód klub indult

Egészséges életmód klub indult

Folytatódik az Életigen előadássorozat a Hírös Agórában Zsiga Attila életmód tanácsadóval. Hétfőn...

Áramszünetek jönnek Kecskeméten

Áramszünetek jönnek Kecskeméten

Áramszüneteket jelentett be az áramszolgáltató e hétre. A félnapos áramkimaradásokra oszlopcserék...

Már keresik a Neumann János Egyetem új kancellárját

Már keresik a Neumann János Egyetem új kancellárját

Február 10-én köszön le hivatalosan Finta Zita a Neumann János Egyetem kancellárja. A megüresedő ...

Év végén nyithat az IKEA kecskeméti átvevő pontja

Év végén nyithat az IKEA kecskeméti átvevő pontja

Az IKEA tervei szerint 2020 végén nyitna meg három másik város mellett Kecskeméten is a lakberend...

Anyakönyvi hírek - 4. hét

Anyakönyvi hírek - 4. hét

2020. negyedik hetének anyakönyvi hírei.

Kiszélesíti együttműködését az egyetem és a szakképzési centrum

Kiszélesíti együttműködését az egyetem és a szakképzési centrum

Együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Egyetem és a Kecskeméti Szakképzési Centrum j...

IX. Aranyhomok Kupa a Kecskeméti Fürdőben

IX. Aranyhomok Kupa a Kecskeméti Fürdőben

2020. február 1-jén szombaton és 2-án vasárnap kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Arany...

„Versekre rajzolt” grafikák a Kápolna Galériában

„Versekre rajzolt” grafikák a Kápolna Galériában

Próza és zene, kísérletezés és megtalált forma, inspirálódás és reflektálás jellemezte a Kortárs ...

Elcsapta az elejét egy autónak a busz

Elcsapta az elejét egy autónak a busz

Valószínűleg kilógott az eleje egy autónak a Miklóstelepi út–Hetényegyházi út kereszteződés...

Egyre gyakoribbak a benzinlopások Kecseméten

Egyre gyakoribbak a benzinlopások Kecseméten

Újabb benzincsövet vágtak át ismeretlenek Kecskeméten. Most a Hunyadivárosban csaptak le az elköv...

2020.01.26. 12:09

benzin, lopás, benzinlopás, Kecskemét, autó

Vádemelés a máriavárosi kalapácsos gyilkosok ellen

Vádemelés a máriavárosi kalapácsos gyilkosok ellen

Egy 64 éves férfi kalapáccsal megölte ismerősét, aki rajta kapta őt élettársával máravárosi ottho...

Madarász Dóra is ott lesz a Tokiói Olimpián

Madarász Dóra is ott lesz a Tokiói Olimpián

A kecskeméti nevelésű Madarász Dóra vezérletével soha nem látott sikert ért el a női asztalitenis...

Nagykorú lett a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub

Nagykorú lett a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub

18 éve alakult meg a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub. Ez alkalom méltó megünneplése miatt gyűlt össz...

Egyirányúsítások és a Centrum Áruház környékének rekonstrukciója

Egyirányúsítások és a Centrum Áruház környékének rekonstrukciója

Márciusban kezdi meg az önkormányzat a Centrum Áruház környékének felújítását, és tervek kés...

Lakossági fórum a belvárosi fejlesztésekről

Lakossági fórum a belvárosi fejlesztésekről

Lakossági fórumon ismertették szakemberek, köztük Király József a 8. számú választókerület önkorm...

Szalézi Szent Ferenc-díjjal tüntették ki kollégánkat, Erdei Orsolyát

Szalézi Szent Ferenc-díjjal tüntették ki kollégánkat, Erdei Orsolyát

Kecskeméti újságírók munkáját ismerték el a katolikus újságírás jeles védőszentjéről elnevezett, ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies