Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 5.   Sarolta, Emese

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Keserédes Sómese: leteszteltük, milyen a megreformált menza

Pásztor Andrea

2015.10.01. 14:14

Sózni vagy nem sózni? – ez a legfőbb kérdés a tanévkezdés óta az iskolai, óvodai konyhákon. Hosszas halogatás után ugyanis szeptember 1-jével elindult a menzareform.

Keserédes Sómese: leteszteltük, milyen a megreformált menza

Egy hónapja állandó téma a szülők körében, vajon megeszi-e a gyerek a megreformált ebédet az óvodában, iskolában. Vannak, akik a biztonság kedvéért otthonról is küldenek jó falatokat csemetéjüknek, de felreppentek olyan pletykák is, miszerint egyes intézményekben osztálysót adnak be, hogy azzal tegyék ehetővé az ebédet.

De miről is szól pontosan a szeptember 1-jével életbe lépő rendelet? A cél, hogy egészségesebb és a korábbinál változatosabb fogásokat kapjanak a gyerekek a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon. Az ételek összetételét pontosan meghatározták. Száműzték a konyhákból az egészségtelen adalékanyagokat, így például szeptember 1-jétől nem lehet porból krumplipürét készíteni. Helyette viszont sokkal több zöldség, friss gyümölcs kerül a menzán az asztalokra, és ügyelni kell arra is, hogy elegendő tejterméket fogyasszanak a gyerekek. A legfontosabb változás pedig, hogy ezentúl kevesebb sóval, cukorral kell főzniük a közétkeztetési szolgáltatóknak. A cél nemes: egészséges táplálkozásra szoktatni a fiatalokat, hogy felnőttként elkerüljék őket a szív- és érrendszeri betegségek. A kérdés csak az, hogyan lehet egyszerre finom és egészséges a menza, vagyis le lehet-e nyomni a gyerekek torkán az új szabályokat.

Kóstoló őrjárat

Megpróbáltunk utánajárni, hogyan realizálódnak az új szabályok a kecskeméti közétkeztetésben. Elsőként a Református Konviktus ebédlőjébe mentünk, hogy saját gyomrunkon teszteljük a reform menzát. A pletykákat hallva kicsit félve kanalaztunk a borsólevesbe, de szerencsére senkinek sem esett nehezére lenyelni. A sok zöldség miatt egyáltalán nem tűnt fel, hogy sótlanabb lenne. A második fogástól, a kecskeméti tarjától pedig egyenesen el voltak ragadtatva szerkesztőségünk tagjai. A diákok ugyan másodikfélét nem választhatnak a konviktusban, ők rántott szeletet, párolt répát és petrezselymes krumplit falatoztak mellettünk. Azt mondták, ehető az is, bár a köret kicsit sótlan, a hús íze kompenzálja.

Anya se főzne jobban?

Miután a refi konyháját leteszteltük, kíváncsiak voltunk, mi a helyzet más intézmények menzáján. A Precíz Kft. nyolc kecskeméti iskola mintegy 3500 diákja számára főz naponta.  Ezek közül a Kodály-iskolába invitál minket Beregszászi Zoltánné ügyvezető. Nem véletlen, hisz itt már régóta nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges étrendre, így talán nem volt olyan éles a váltás szeptember 1-jén.

A 2.a osztálynak láthatóan ízlik a leves

A zsemlegombóc leves után választhattak a gyerekek májpástétommal tálalt burgonyafőzelék valamint a gyümölcsmártásos főtt hús között. Desszertként túrórudi is járt a kodályosoknak.  A 2. a osztálynak kifejezetten ízlik az ebéd. Néhányan ugyan azt mondják, tavaly finomabb volt a leves, egy kisfiú azonban kikéri magának.

– Én anyukámnak is mondtam, hogy jöjjön csak be, van mit tanulnia a konyhás néniktől – újságolja Valter Artúr. – A múlt heti finomfőzelék például annyira ízlett, hogy repetát is kértem belőle.

 

Ezek után bátran ülünk le az asztalhoz egy adag menüvel a Precíz Kft. ügyvezetőjének társaságában. - Lehetetlen teljes mértékben követni az előírásokat – szögezi le mindjárt a beszélgetés elején Beregszászi Zoltánné. - Nem tudjuk az utolsó grammig betartani a rendelet szabályait, hisz sok esetben már az alapanyag több sót tartalmaz, mint amit a kész fogásra előirányoztak nekünk. Éppen ezért csak annyit tehettünk, hogy minimálisra csökkentettük a só és a cukor mennyiségét. Kizárólag zsírszegény húsokkal dolgozunk, a konzerv pedig tabu a konyháinkon. Bulgurt, kölest, hajdinát eddig is használtunk, elfogadták, szeretik a gyerekek, a csőben sült és a párolt zöldséggel is csak keveseknek van gondja. Gyanítom, ők otthon sem eszik meg a zöldséget. Az új ízvilág elfogadásában sokat segítenek a pedagógusok, nélkülük nehéz dolgunk lenne.  

Beszélgetés közben mi is nekilátunk az ebédnek. A zsemlegombóc leves fotósunk kedvence, meg is eszi az utolsó kanálig. Egy kis csípős paprikát ugyan tenne bele, mondja, egyébként minden tekintetben megfelel az ízlésének. – Hogy lehet ez?– kérdezzük Beregszásziné Gizikét.

Kiderül, a korosztályra előírt sómennyiséget 2020-ig kell elérni, addig is évente 10 százalékkal kell csökkenteniük.

 

Folytatásként a gyümölcspüré mellett döntünk. Nem tűnik fel, hogy kevesebb lenne benne a cukor, kellemesen savanykás, ízletes a hús is, jó menzásként semmit sem hagyunk a tányéron. Hiányérzetünk csak azért lehet, mert a túrórudiból sajnos nekünk nem jár.

Tragikomédia a konyhán

A Bakos és Társai Bt. két konyhában - a Mátyás iskolában és a Bolyai gimnáziumban - főz. Ezekből tizenegy további iskolába szállítják az ételt a tálalókonyhákra, emellett ők biztosítják az étkezést egy önkormányzati és két egyházi fenntartású óvodában is. Mi a Bolyaiba mentünk próbamenüre, előzetes figyelmeztetés nélkül, nehogy csak miattunk legyen sósabb aznap az ebéd.

Még a folyosón elegyedünk szóba egy tanárnővel, aki láthatóan otthonról hozta az ebédet. – Két hétig bírtam a reform menzát, aztán feladtam - mondja Kothenczné Kemény Éva. – Lemondtam a menzát, mert nem sikerült megszokni az új ízvilágot. Ha nekünk nem is, az ételkiszállítóknak mindenképp kedvez az új rendelet, és a büfé forgalmát is fellendítheti.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az ebédlőben kiderül, nem minden tanár adta fel. Asztaluknál egy piros doboz jár körbe, tele fűszerekkel.

- Himalája só, erős paprika, fekete és cayenne bors, ezek a legszükségesebbek ahhoz, hogy élvezhetővé tegyék a reform menüt – mutatja Ábel Józsel.

 

– Tudjuk mi, hogy nem a konyhások hibája, de másképp nem bírjuk megenni – magyarázza.

Bakos Tamás, a Bakos és Társa Bt. ügyvezetője is látja, hogy fűszerezik át a tanárok az aznapi csontlevest, a sertéspörköltet, bab- vagy sárgaborsófőzeléket. - Tragikomédia, mondja mosolyogva. –A gyerekek azt hihetik, hogy elfelejtettünk főzni. Amikor nekilátok az ebédnek, gyorsan megértem, miről beszél.  

– Alapvetően egyetértek a rendelettel, a só csökkentésével kapcsolatban azonban nem lennék ilyen szigorú – vélekedik Bakos Tamás.  - Bár tény, hogy a só bevitelünk egyharmada is kielégítené élettani igényeinket, az ételek ízét mégiscsak ez az ásványi anyag emeli ki. Éppen ezért sajnos velem is többször előfordult, hogy sírva ettem saját ételeinket, és kénytelen voltam utána sózni.

Tábla hívja fel a figyelmet a túlzott sófogyasztás veszélyeire - mutatja Bakos Tamás

Ezt egyébként bárki megteheti. A rendelet ugyanis lehetőséget ad arra, hogy ha nem is az asztalokhoz, de az ebédlő sarkába kitegyék a sószórót, egy kis elrettentő tábla kíséretében, amely a túlzott só fogyasztás veszélyeire figyelmeztet.

Miközben a levest kanalazom, nem túl lelkesen, látom, hogy a gimisek közül sokan élnek is a lehetőséggel. Kóstolás nélkül sóznak, a konyhás nénik nem győzik utánatölteni a sószórót.  A szomszéd asztalnál három lány épp végez az ebéddel. Azt mondják, kis sóval „elment” a mai menü, a tegnapi mustáros ragu viszont egészen jó volt. - Én épp ma mondtam le a menzát – közli Piránszki István, egy 12.-es fiú. – Így se, úgy se eszem meg, akkor meg miért fizessek érte? – kérdi.

A leves egyébként ehető, érződik a zöldség, a hús íze, valami mégis hibádzik, néhány kanálnál nem megy le több. A sárgaborsó főzeléknél már bánom, hogy én csak óvatosan sóztam a pultnál, a pörkölttel együtt is íztelen. Úgy érzem magam, mint a Sómese királya.

- Ez van, ha pontosan betartjuk a megkövetelt sómennyiséget – tárja szét a kezét Bakos Tamás. - Természetesen nagyon rossz hallani a kritikát, de sajnos meg van kötve a kezünk.

 

Kísérletezgetünk persze, igyekszünk zöldfűszerekkel kompenzálni a só hiányát, de mivel egyelőre ugyanannyi pénzből gazdálkodhatunk, mint tavaly, csodát nem tehetünk.

A zsebpénz sok mindent megold

Bakos Tamás úgy véli, nem elsősorban az alapanyagok listáját kellene megreformálni, fontos lenne költeni a diákok szemléletformálására is, amit ez a rendelet nem old meg. -  Hihetetlennek tűnik, de a kisdiákok sok ételt egyáltalán nem ismernek – mondja. - A sült csirkecombot például 30 százalékuk érintetlenül küldi vissza. Sokan nem tudják egyszerre enni a köretet és a húsfélét, de a kés és a villa használata is kihívást jelent. Éppen ezért én nagyobb hangsúlyt fektetnék arra, hogy egy pedagógus szakember étkezési kultúrát is tanítson a gyerekeknek.

Az aggódó szülőknek annyit üzenne az ügyvezető, ők mindent megtesznek azért, hogy élvezhetővé tegyék az előírásoknak megfelelő ételeket. Ha azonban otthon inkább zsebpénzzel tömik a diákokat, számolniuk kell azzal, hogy nem salátát, hanem bizony csipszet, csokit vagy kólát vesznek majd rajta…

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kerti partit adtak a Mélymerülés utcalap szerkesztői

Kerti partit adtak a Mélymerülés utcalap szerkesztői

Jó hangulatú nyáresti kerti partit adtak a Mélymerülés utcalap szerkesztői szombat...

Kitárult a koronárium (videóval)

Kitárult a koronárium (videóval)

Ingyenesen megtekinthető a Gondoskodó Szolgálat diszpécserközpontja, ahol egy koronavírus mementó...

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A sz...

Kecskemét Kincsei (videóval)

Kecskemét Kincsei (videóval)

Hétfőn indul a Kecskemét Kincsei, a Kecskeméti Televízió új magazinműsora, amelyben minden alkalo...

2020.07.03. 19:13

múzeumok, Kecskemét, kultúra, magazin

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Jövő hétfőn, azaz július 6-án kezdik meg a szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem szakemberei Kecs...

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Egész délelőtt lázas munka folyt a Nagytemplom homlokzatán. Vörös Márta, az érsekség főépítészéne...

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 23 éves lajosmizsei fé...

Füzesgyarmatról igazolt szélsőt a KTE HUFBAU

Füzesgyarmatról igazolt szélsőt a KTE HUFBAU

Széleken bevethető támadóval bővült a KTE HUFBAU kerete, Constantinescu Dan-Marius az NBIII. kele...

Családi programok a szombati Széchenyivárosi Kispiacon

Családi programok a szombati Széchenyivárosi Kispiacon

Július 11-én szombaton, a Széchenyivárosi Kispiac több okból kifolyólag is tartogat majd meglepet...

Köszönjük, Magyarország! - A 100 éves Eötvös Cirkusz Centenárium előadása

"Köszönjük, Magyarország!" - A 100 éves Eötvös Cirkusz Centenárium előadása

Kecskemét volt a kulturális kormányzat ajándék gálaműsorainak legújabb állomása. A csütörtöki ese...

Stabil Kecskemét 2020-as költségvetése

Stabil Kecskemét 2020-as költségvetése

Nincs veszélyben a 2020-as költségvetés. Ezt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jelentette ki...

Nem fogadta el a közgyűlés a Volánbusz beszámolóját - Videóval

Nem fogadta el a közgyűlés a Volánbusz beszámolóját - Videóval

Bár 230 millió forinttal kevesebbet kér a Volánbusz Zrt. 2019-es tevékenységéért, mint 2018-ban, ...

Példaértékű munkát végzett a Gondoskodó Szolgálat - Videóval

Példaértékű munkát végzett a Gondoskodó Szolgálat - Videóval

Tovább folytatja tevékenységét a Gondoskodó Szolgálat, annak ellenére, hogy véget ért a veszélyhe...

Újabb ittas sofőr került őrizetbe

Újabb ittas sofőr került őrizetbe

A kecskeméti rendőrök mindössze egy nap alatt lezárták a vizsgálatot, és a sofőrrel szemben bírós...

Adorján Jánosra emlékeztek a Repülő-műszakiak Napján - Videóval

Adorján Jánosra emlékeztek a Repülő-műszakiak Napján - Videóval

​Csütörtökön délelőtt ünnepelték az MH Légijármű Javítóüzemben a Repülő-műszakiak ...

Hitelfelvétellel folytatódhatnak a megkezdett beruházások - Videóval

Hitelfelvétellel folytatódhatnak a megkezdett beruházások - Videóval

​6.5 milliárd forint beruházási hitel felvételéről döntött ma (csütörtökön) a közgyűlés, valamint...

Bronzérmes lett a Spari

Bronzérmes lett a Spari

4:2-re nyert a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér a Statisztika SE ellen a&...

Ők kapják a város rangos kitüntetéseit

Ők kapják a város rangos kitüntetéseit

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a város fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékein...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies