Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 18.   Ilona

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

MegaLux: napenergiával vágtak át Dél-Afrikán

Nyolc nap, 4033 kilométer és három díj

2016.10.11. 16:15

Szombaton délután érkezett haza Dél-Afrikából a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem MegaLux járműépítő csapata, amely három díjat is elnyert a napelemmel hajtott autók SASOL Solar Challenge elnevezésű nemzetközi versenyén. Egyik díjuk már velük volt, a másik kettő azonban csomagjaik egy részével együtt Dubaiban ragadt. Többek közt ezt is elmesélte nekünk Kutasi Zoltán, a MegaLux csapatvezetője, aki a hazaérkezésük után elsőként nekünk adott interjút.

MegaLux: napenergiával vágtak át Dél-Afrikán

– Mennyiben volt más ez a verseny, mint az ausztráliai?

– Jóval bonyolultabb volt annál, ugyanis az időjárás rendkívül kiszámíthatatlan Dél-Afrikában, és ez nagyban megnehezíti a versenyt. Az akkumulátorunk egy pici plusz energiát raktároz el, amit a napból gyűjtünk reggelente. Nagyon jól kell gazdálkodnunk ezzel az energiával, hogy ne fogyjon el a verseny során. Így komoly taktikai felkészülést igényelt, hogy eldöntsük, mikor milyen gyorsan menjünk. Az idei évben az Országos Meteorológiai Szolgálat segítette a munkánkat, és minden nap elküldték a következő napi előrejelzést. Ez sokat segített a tervezésben, de még így is sokszor nehezítette a versenyt a felhős ég, a hatalmas szél.

– Hogy teltek a verseny napjai?

– Minden napunk nagyon korán indult, hisz a versenyautó energiája csak a napból jöhet, ami ugye nem nyolc órakor kel. Nekünk hat órára mindent össze kellett készítenünk, az autónak készen kellett állnia a versenyre. Ahogy feljött a nap, a teteje már bedöntve várta, hogy feltöltődhessen. Azután pedig minden erőnkkel azon voltunk, hogy a legtöbbet hozzuk ki az adott napból. A konvojunk egy felvezető autóval indult, középen haladt a MegaLux, mögötte pedig egy követőautó a telemetria rendszerrel, amellyel figyeltük az autó adatait. A közúti forgalomban haladtunk, annyi segítségünk azonban volt, hogy előttünk haladt egy motoros „marsall” is. A miénk vér profi volt, a kereszteződésekben megállította a forgalmat, hogy ne kelljen lassítanunk.

A rohanásunkat jellemzi, hogy 4033 kilométert tettünk meg a nyolc nap alatt, ez egy normál személyautóval is komoly kihívás lenne, nemhogy egy ilyen bonyolult energiatakarékos járművel.

– Volt időtők a verseny mellett egy kicsit körülnézni Dél-Afrikában?

– Nem igazán. Az indulás előtt Pretóriában nem jutott rá időnk. Át kellett vennünk az utánfutót, felkészíteni az autót a versenyre, majd a gépátvételek, ellenőrzések következtek. Az ottani közlekedési hatóság is levizsgáztatta az autót, hisz rendszámot kapott egy útvonalengedéllyel. A verseny közben – hiába haladunk el a legfantasztikusabb helyek mellett – egy pillanatra sem lehet megállni, szétnézni. Ez egy igazi ágyúgolyó futam, ami nyolc napon át a folyamatos rohanásról szólt számunkra. Miután véget ért a verseny, még komoly feladatok vártak ránk. A versenyautót és minden felszerelést össze kellett pakolnunk az utánfutóba, és még a hét elején elindítottuk hajón Magyarországra. Várhatóan majd valamikor december elején érkezik haza. Így csak néhány napunk maradt arra, hogy egy kicsit körülnézzünk Fokvárosban, és gyönyörködjünk a természeti csodákban.

– A jóval nagyobb stábbal és költségvetéssel rendelkező holland és japán csapat mögött lettetek harmadikak, de két másik díjat is hazahoztatok. Számítottatok ekkora sikerre? 

– Nagyon kezdők voltunk ebben a mezőnyben, hisz most voltunk ott első alkalommal, először láttuk azt az utat, amin végig kellett mennünk a versenyautóval. Ez nekünk egy plusz nehezítő körülmény volt versenytársainkhoz képest. Az első öt-hat csapat már többször is részt vett a versenyen, nekik természetesen egyszerűebb feladatuk volt. Így mindenképp nagyon elégedettek vagyunk az eredményeinkkel. Jóleső érzés, hogy mi lettünk a legeredményesebb kezdő csapat, de ez nem lenne olyan nagy érdem, ha mellette nem szerezzük meg a harmadik helyet is. Ez a kettő együtt óriási elismerés számunkra.

Elsőre talán nem tűnik olyan nagy dolognak, de a Nemzetközi Napenergia Szövetségnek díját is mi kaptuk meg, ami hihetetlen nagy megtiszteltetés. A versenyen is ezért gratuláltak nekünk a legtöbben. Ez a díj ugyanis azt jelenti, hogy a mi csapatunk tükrözi leginkább az ISF küldetését, ennek a hatalmas világszövetségnek a célkitűzéseit.

– Akkor messze túlszárnyaltátok a várakozásaitokat?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Abszolút. Ennél jobb helyre semmiképp sem számíthattunk, egyáltalán nem vagyunk elkeseredve amiatt, hogy a harmadik helyen végeztünk. Nem is merült fel a verseny közben egyszer sem, hogy előzzük meg a japánokat vagy a hollandokat, hisz mindketten többszörös világbajnokok, sokadszorra vettek részt a versenyen. Az azért nagyon felemelő volt, hogy az egyik nap mi voltunk a legjobbak. Ugyanannyi kilométert tettünk meg, mint a Tokai Solar és a Nuon Solar csapata, de mi értünk be leghamarabb. Az pedig nagyon komoly eredmény, hogy ilyen csapatokat megszorongathattunk, még ha csak egy napra is a nyolc közül.

– Mi lesz az első dolgotok itthon?

– Először is alaposan kipihenjük magunkat, értékeljük, helyre tesszük magunkban az eredményeinket, azután a következő héten tartunk egy csapatmegbeszélést, és közösen döntünk a további céljainkról. A legfontosabb feladatunk – ahogy minden évben – hogy új csoporttagokat toborozzunk, hisz többen is végeztek/végeznek az egyetemen. El kell döntenünk azt is, melyik versenyen, milyen autót kell indítanunk, és milyen feladatokra keresünk új hallgatókat.

– Melyik lesz a következő versenyetek?

– A legvalószínűbb, hogy jövőre újra útra kelünk Ausztráliába, ahol tavaly hetedik helyen végeztünk. Most teljesen új autót kell építeni, ami hatalmas kihívás. A verseny szabályai minden negyedik évben változnak, és épp most van a fordulóév. Korábban nyolc, tavaly már hat négyzetméter napelemmel lehetett indulni, jövőre pedig már csak négy négyzetméter a megengedett.  Ahogy a technológia fejlődik, fejlődnek a napelemek is, és a versenyautók tapasztalata is egyre bővül, ehhez igazítják a szabályokat is.

A napelemes autók már most is olyan sok energiát tudnak gyűjteni, és annyira hatékonyan működnek, hogy sebességük már szinte a veszélyesség határát súrolja. Mi is mentünk 120 km/óra fölött a versenyen, ami már elég izgalmas egy ilyen nagyon könnyű, speciális autóval.

– Sokan szurkoltak nektek itthonról. Elértek hozzátok a gratulációk?

Rengeteg gratulációt kaptunk már kint is. Örülünk, hogy a támogatóink is elégedettek voltak eredményeinkkel, és a közösségi oldalon is sok pozitív visszajelzést kaptunk követőinktől. Igyekeztünk minőségi videókat, híranyagokat feltenni magunkról a verseny közben, ezeket végig figyelemmel kísérték. Persze biztos sokkal nagyobb sajtónyilvánosságot kaptunk volna, ha rossz hírünk lenne. Ha mondjuk összeverekednénk a tanszék előtt, azt milliók néznék meg a youtube-on, a mi látogatottságunknak azonban súlya van. Bízunk benne, hogy a következő versenyünkön is legalább ennyien szurkolnak majd nekünk.

Szombaton még csak egy díjjal érkeztek haza, vasárnapra megjött Dubaiból a másik kettő is

A rendőrök is kiszúrták a Megaluxot

A verseny egyik napján rendőrökkel is „összetűzésbe” került a csapat. Egy rendőrautó levillogta és megállította a versenyautót. Nem tudták a dél-afrikai rendőrök, mi a csuda lehet ez a futurisztikus jármű, ezért nem akarták tovább engedni a MegaLuxot. A csapatnak meg kellett várnia a verseny szervezőit, hogy megoldják az utólag már viccesnek tűnő helyzetet. A rendőrök miatt elég sokat csúsztak, de szerencsére ezt a kiesést végül figyelmen kívül hagyták a szervezők. Végül villogó rendőrautós felvezetéssel érkeztek meg az aznapi célba Port Elizabeth-be.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án, - Magyarország nemzeti ünnepén - kedden a piaccsarnok és a hozzákapcsolódó szaba...

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony v...

A Szegények kenyerét ünnepelték a Wojtylában

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a Wojtylában

Krakkói és wadowicei vendégekkel, valamint Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekéve...

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Kis híján botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének bemutatása.  A...

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Két városrész egy-egy utcájában adták át augusztus 16-án szennyvízcsatornázásra a munkaterületet ...

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ju...

Idő gombostűjére tűzött lepkék a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

"Idő gombostűjére tűzött lepkék" a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

Huszonnégy kecskeméti kötődésű fotós képeivel nyílt meg csütörtök délután a Negyedik Kecskeméti F...

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Egy ember életét vesztette és egy másik személy súlyosan megsérült, amikor egy kisteherautó beleh...

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Mintegy 50 buszmegállót telepítenek és cserélnek Kecskeméten. Több helyszínen már elkezdődött a f...

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Emlékvéradást szervez az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának családja a tragédia közelgő évford...

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

A balesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki.

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

A rendelkezésre álló adatok szerint az 52-es számú főút 13-as kilométerénél 2019. augusztus 15-én...

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

E hét végén Kecskemét ad helyet a Nemzetközi Triatlon Európa Kupának. A szervező a Balatoni Úszói...

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

A 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 6/2018. (VIII.23.) PM rendelet 2. §...

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

Szrnka Levente, a Kecskeméti TE Kézilabda Szakosztályának játékosa idén nyáron a kínai Szuperliga...

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Szinte naponta megrongálják a Luca szökőkút melletti csigavonal alakú labirintusjátékot a vandálo...

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Nyolc fehér gólyát és egy egerészölyvet gyűrűztek meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Kec...

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Augusztus 4. és 11. között rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fiataljainak szo...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies