Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Csenki Csaba

2017.11.09. 15:25

És akkor a szerkesztőség ajtajában megjelent két alak. Fejükön sombrero, bajszuk alatt egy „Buenos dias!” kiáltás, a kettő közt meg két, vidáman csillogó szempár. Párbajellenfeleiket keresték. Mielőtt bárki felocsúdott volna, már kiosztották a lapokat, és… lőttek a jól megszokott egymás szemébe nézős interjúnak. De ki bánta?

Bár Szöllősi Péter társasjáték-fejlesztő és Gyimesi András, a Magyar Társasjátékos Egyesület kecskeméti alapítója többször is járt már nálunk, ilyen interaktív beszélgetésben még soha nem volt részünk. Ebben nagy szerepe van annak, hogy nemrég érkeztek haza Essenből, ahol Péter új játékait mutatták be a világ legnagyobb társasjáték-fesztiválján.

- Az Esseni fesztivál 63.000 m2-es területén 50 ország 1.100 kiállítója jelent meg, mintegy 1500-2000 új játékkal. A cél, hogy elnyerjék a közel 200.000 fős közönség, de leginkább a nagy gyártók és forgalmazók tetszését. Az olyan kicsi kiadók, mint mi, nem tehetnek mást, mint világszínvonalú terméket készítenek, évek alatt visszatérő tábort építenek, és megpróbálják valahogy felhívni magukra az új játékosok, és a kiadók figyelmét. Így történt, hogy az új játékaink közül kiemeltük a Mexikói Párbajt, és arra építettünk. Képzelheted, milyen feltűnő volt, amikor a mi standunknál hatalmas sombrerókban ülő figurák játszottak vigyorogva – mondja Péter, miközben szétosztja a lapokat, vázolja a szabályokat, a sorok írója pedig épp azon gondolkozik, sunyi seriffé válik játék közben, vagy inkább felfedi kilétét a rosszarcú gazemberek előtt.

És az Essenbe utazó csapat terve bejött! (Nem úgy, mint a seriffé vált újságíróé, aki bukta, hogy felvállalta a csillagot). A Vagabund kiadó asztalainál 500-700 játékos játszott a néhány nap alatt, és tíznél is több külföldi kiadó érdeklődött a nemzetközi kiadás után. De ami ennél is nagyobb eredmény: a Spiel des Jahres (a társasjátékok Oscarja) egyik zsűritagja is meglátogatta őket, majd elvitte tesztelésre két játékukat.

– Erre a díjra nem lehet nevezni – ezt már András mondja, mert Péter elfoglalt kissé, épp párbajhoz készülődik. – A leghatalmasabb élmény az volt, amikor a Spiel des Jahres (Az Év Játéka díj - a világ legrangosabb társasjáték-díja) egyik zsűritagja meglátogatott minket. Először nem fedte fel kilétét, csak odajött a standunkhoz, és érdeklődött az új játékaink iránt. Kérdezgetett, belenézett a dobozokba, majd kiválasztotta a Mexikói párbajt és a Viking turistákat, és utána fedte fel előttünk, hogy ő a Spiel des Jahres egyik zsűritagja, ezt a két játékot elvinné tesztelésre.

Péter győztesen hagyta el az első párbaj helyszínét, duplán zsebelve be a pontokat. Kezében még füstölög a pisztolycső, de máris átveszi a szót. – Magyar fejlesztésű játék még soha nem jutott odáig, hogy az asztalukra kerüljön. Nagyon örülünk ennek. Azt mutatja, hogy nagyon jó, amit csinálunk, jó úton járunk. Olyan színvonalas játékokat tettünk le az asztalra, ami odaillik a legnagyobb kiadók kínálatába is.

Ahhoz, hogy elérje a végső formáját, nagyon sok tesztelésen kell keresztülmenni a játéknak. 

Péter majdnem három éve találta ki ezt a Mexikói párbajt – akkor még csak számokkal –, de hiányzott belőle a csavar, amitől igazán jó lesz egy játék. A fejlesztő biztos volt benne, hogy ez egy jó játék lesz, így elkezdte megrajzoltatni. Aztán, amikor elkészült a grafika, az plusz inspirációt adott neki, és nagyjából másfél évvel ezelőtt (amikor legutóbb beszélgettünk) beugrott a párbaj szituáció. És ez tette jó és izgalmas játékká ezt a halálos családi pókerpartit. Mint minden játéknál, ennél is következett a tesztelés, csiszolgatás, finomítgatás, elkészül a végleges szabályrendszer. Ebben  pedig nagyon szívesen segítenek a családtagok, rokonok, barátok.

És ekkor jön a kérdés, melynek hatására két sombrerós vendégünk szeme egymásra villan:

- A játékok tesztelői a próbajátékok során segítik ötletekkel a további lépéseket?
András rántja először elő fegyverét, széles mosolyt villant a mexikói kalap peremének árnyékában: – Persze, mindenki elmondhatja. De ha el szeretné érni, hogy ötlete be is épüljön a játékba, ahhoz kell egy kis csavar. Úgy kell előadni, hogy Péter azt higgye, ő találta ki.

Persze Péternek sem kell több, komor arccal igyekszik lelőni a poént, még annak megszületése előtt.

– Alapvetően olyan alkat vagyok, hogy szívesen meghallgatom mások véleményét, aztán pedig elvetem. Az elképzeléseimet megpróbálom tűzön-vízen át végigvinni, mert azt gondolom, hogy ez a helyes. Szerintem, ha ragaszkodsz az eredeti elképzeléseidhez, jól teszed. Ezt nagyon régen megtanultam a könyvkiadásban. Az elején nagyon sokan próbáltak az ötleteikkel beleszólni (jó szándékkal), de a végén mindig szétcsúszott a projekt. Ezért aztán megpróbálok ragaszkodni a dolgaimhoz.

Aztán persze mindenki nagyot kacag, jelentősen segíti a dolgot, hogy felidézzük az esseni készülődést, a mindennapokat, azok felemelő és fárasztó pillanataival együtt. Már a Facebookon is nyomon követhettük, ahogy a kis csapat (Szöllősi Péter, Gyimesi András és Rózsa Károly) a világ legnagyobb társasjáték-fesztiváljára tartott. Ezek közül is az első beiktatott megálló, és a vidáman elfogyasztott sörök emelkedtek ki. Az elbeszélésből kiderült, hogy az ezt követő reggelen nem a fesztivál miatt fájt egyesek feje... Viszont az utolsó lazítás volt, mert a következő négy nap csak a munkáról szólt.

– Szórakozás, hobbi, munka. Ez mind, így együtt Essen. Az a fontos, hogy menjen a játék, legyen öröm, boldogság, szelfik, fotózások… az egész egy show! Hiába van egy világszínvonalú játékod, ha nem figyelnek fel rád, nem jutsz el messzire. És mi mindent megtettünk azért, hogy minél messzebbre jussunk. Szerdán bepakolás, csütörtökön még mi is izgultunk, hiszen először magyaráztuk, péntekre már gyakorlatilag ugyanazokkal a szavakkal el tudtuk magyarázni, szombaton meg már majdnem csak angolul ment.  Reggel hatkor keltünk, 6:30-kor reggeli, 7-kor indulás, éjjel 10-re értünk haza. Mind a négy napon.

A gyümölcsöző kapcsolatokról mi más is jutna eszünkbe, mint a Gyümi? Mindenek alapja! Péter első játéka, ami meghódította a világot.
– Most jön ki a Gyümi harmadik kiadása. Az eredetit, amit legjobban szeretnek, azt fejlesztettem egy kicsit tovább. Új feladatokkal bővül a játék, kicsit izgalmasabb lesz, lehet benne gyümölcsöket szüretelni, de mindeközben persze megtartja az egyszerűségét is. És közben folyamatosan zakatolnak fejemben az újabb tervek. Menedzselem az elkészült játékokat, tesztelési és megvalósítási stádiumba kerülnek az újak, aztán majd újra jön Essen. Mert ez egy ilyen játék. Soha nem lehet megunni, és mindig hoz újabb izgalmas, boldog és vidám pillanatokat – zárja a beszélgetést Péter, miközben összegzi az eredményt, és újra osztja a lapokat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Refis kórussiker Budapesten

Refis kórussiker Budapesten

Szép sikert ért el a hétvégén Budapesten a Kecskeméti Református Gimnázium Psalmus Kórusa. A Jámb...

Megélt csodák képei – Gróf Zoltán festőművész kiállítása

Megélt csodák képei – Gróf Zoltán festőművész kiállítása

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már több mint tíz éve támogatja a helyi alko...

Gombászklub és gyógynövényklub a Természetgyógyász Napokon – Slow Fooddal karöltve

Gombászklub és gyógynövényklub a Természetgyógyász Napokon – Slow Fooddal karöltve

Mi a SLOW FOOD? Ki gondolná, hogy e kifejezés számunkra is ismerős tevékenységet takar? Sok ember...

Ez ütős lesz: Horváth Kornél Kecskeméten

Ez ütős lesz: Horváth Kornél Kecskeméten

A Kossuth-díjas Horváth Kornél bemutató előadást tart a Kodály Iskolában november 27-én,&nbs...

Jótékonysági hozok-viszek az Ifjúsági Otthonban

Jótékonysági hozok-viszek az Ifjúsági Otthonban

Feleslegessé vált ruhákat, cipőket, használati és dekor tárgyakat várnak az Ifjúsági Otthon Teázó...

Megérkezett az első hó, óvatosan az utakon!

Megérkezett az első hó, óvatosan az utakon!

Hétfő reggel Kecskeméten is havazásra, havas esőre ébredhettünk. Egyelőre nem érkezett hír balese...

Minden, amit az aluljáró lezárásáról tudni kell

Minden, amit az aluljáró lezárásáról tudni kell

November 19-én teljes egészében lezárják az aluljárót. Ezzel igencsak megváltozik a közlekedés Ke...

Goldoni vagy gondold ki?

Goldoni vagy gondold ki?

Pénteken egy nem agyonkoptatott, de sokat ígérő darabbal folytatta 2018/19-es évadját a Kecskemét...

Átadták az új makett szobrot a főtéren

Átadták az új makett szobrot a főtéren

Ünnepélyes keretek közt leplezték le a Tapintható Láthatatlan II. nevet viselő makett szobrot&nbs...

650 Árkon-bokron kerékpáros tájékozódási túra

650 Árkon-bokron kerékpáros tájékozódási túra

Kecskemét városa ebben az évben ünnepeli fennállásának 650 éves évfordulóját. A nagy eseményről m...

Jótékonysági jazz estet tartott a Rotary

Jótékonysági jazz estet tartott a Rotary

Az immár negyed százada megalakult Rotary Club Kecskemét kellemes jótékonysági  zenés estre ...

2018.11.18. 12:45

12 kép

Rotary Club, jazz, zene, jótékonyság, Kecskemét

Újabb döntetlen: RKSK - KTE 1-1

Újabb döntetlen: RKSK - KTE 1-1

Féltávhoz érkezett az NBIII. közép csoportja, a 15. fordulóban a Rákosmente vendége volt a Kecske...

Egy bronz és két ötödik hely az Országos Diákolimpiáról

Egy bronz és két ötödik hely az Országos Diákolimpiáról

 Közel kétszáz kis birkózó részvételével rendezték szombaton a szabadfogású diákolimpia orsz...

Élhető Magyar Vidék Jövő - műhelykonferencia a könyvtárban

Élhető Magyar Vidék Jövő - műhelykonferencia a könyvtárban

Az elmaradott vidéki kistelepülések felzárkózásának lehetőségeiről tartottak műhelykonferenciát a...

Prizmákat, lámpákat is telepítenek a gyalogosok védelmére

Prizmákat, lámpákat is telepítenek a gyalogosok védelmére

Nagy volumenű gyalogosátkelőhely-biztonsági munka folyik a városban. Egy tavaszi döntés nyomán 45...

Goldoni bemutató Kecskeméten!

Goldoni bemutató Kecskeméten!

November 16-ától látható a Nagyszínpadon a kecskeméti Katona József Színház legújabb fergeteges k...

 Határmezsgyék és átjárások a TIT szellemében

Határmezsgyék és átjárások a TIT szellemében

A Magyar Tudomány Ünnepének ez évi mottója a Határtalan tudomány címet viseli. Ez hatotta át a sz...

Wass Albert kecskeméti emlékművéért gyűjtöttek

Wass Albert kecskeméti emlékművéért gyűjtöttek

Csütörtök este immár negyedik alkalommal szervezett adománygyűjtő rendezvényt a Hírös Rovókör és ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies