Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Szeptember 15.   Enikő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés
Csenki Csaba

2017.11.09. 15:25

És akkor a szerkesztőség ajtajában megjelent két alak. Fejükön sombrero, bajszuk alatt egy „Buenos dias!” kiáltás, a kettő közt meg két, vidáman csillogó szempár. Párbajellenfeleiket keresték. Mielőtt bárki felocsúdott volna, már kiosztották a lapokat, és… lőttek a jól megszokott egymás szemébe nézős interjúnak. De ki bánta?

Bár Szöllősi Péter társasjáték-fejlesztő és Gyimesi András, a Magyar Társasjátékos Egyesület kecskeméti alapítója többször is járt már nálunk, ilyen interaktív beszélgetésben még soha nem volt részünk. Ebben nagy szerepe van annak, hogy nemrég érkeztek haza Essenből, ahol Péter új játékait mutatták be a világ legnagyobb társasjáték-fesztiválján.

- Az Esseni fesztivál 63.000 m2-es területén 50 ország 1.100 kiállítója jelent meg, mintegy 1500-2000 új játékkal. A cél, hogy elnyerjék a közel 200.000 fős közönség, de leginkább a nagy gyártók és forgalmazók tetszését. Az olyan kicsi kiadók, mint mi, nem tehetnek mást, mint világszínvonalú terméket készítenek, évek alatt visszatérő tábort építenek, és megpróbálják valahogy felhívni magukra az új játékosok, és a kiadók figyelmét. Így történt, hogy az új játékaink közül kiemeltük a Mexikói Párbajt, és arra építettünk. Képzelheted, milyen feltűnő volt, amikor a mi standunknál hatalmas sombrerókban ülő figurák játszottak vigyorogva – mondja Péter, miközben szétosztja a lapokat, vázolja a szabályokat, a sorok írója pedig épp azon gondolkozik, sunyi seriffé válik játék közben, vagy inkább felfedi kilétét a rosszarcú gazemberek előtt.

És az Essenbe utazó csapat terve bejött! (Nem úgy, mint a seriffé vált újságíróé, aki bukta, hogy felvállalta a csillagot). A Vagabund kiadó asztalainál 500-700 játékos játszott a néhány nap alatt, és tíznél is több külföldi kiadó érdeklődött a nemzetközi kiadás után. De ami ennél is nagyobb eredmény: a Spiel des Jahres (a társasjátékok Oscarja) egyik zsűritagja is meglátogatta őket, majd elvitte tesztelésre két játékukat.

– Erre a díjra nem lehet nevezni – ezt már András mondja, mert Péter elfoglalt kissé, épp párbajhoz készülődik. – A leghatalmasabb élmény az volt, amikor a Spiel des Jahres (Az Év Játéka díj - a világ legrangosabb társasjáték-díja) egyik zsűritagja meglátogatott minket. Először nem fedte fel kilétét, csak odajött a standunkhoz, és érdeklődött az új játékaink iránt. Kérdezgetett, belenézett a dobozokba, majd kiválasztotta a Mexikói párbajt és a Viking turistákat, és utána fedte fel előttünk, hogy ő a Spiel des Jahres egyik zsűritagja, ezt a két játékot elvinné tesztelésre.

Péter győztesen hagyta el az első párbaj helyszínét, duplán zsebelve be a pontokat. Kezében még füstölög a pisztolycső, de máris átveszi a szót. – Magyar fejlesztésű játék még soha nem jutott odáig, hogy az asztalukra kerüljön. Nagyon örülünk ennek. Azt mutatja, hogy nagyon jó, amit csinálunk, jó úton járunk. Olyan színvonalas játékokat tettünk le az asztalra, ami odaillik a legnagyobb kiadók kínálatába is.

Ahhoz, hogy elérje a végső formáját, nagyon sok tesztelésen kell keresztülmenni a játéknak. 

Péter majdnem három éve találta ki ezt a Mexikói párbajt – akkor még csak számokkal –, de hiányzott belőle a csavar, amitől igazán jó lesz egy játék. A fejlesztő biztos volt benne, hogy ez egy jó játék lesz, így elkezdte megrajzoltatni. Aztán, amikor elkészült a grafika, az plusz inspirációt adott neki, és nagyjából másfél évvel ezelőtt (amikor legutóbb beszélgettünk) beugrott a párbaj szituáció. És ez tette jó és izgalmas játékká ezt a halálos családi pókerpartit. Mint minden játéknál, ennél is következett a tesztelés, csiszolgatás, finomítgatás, elkészül a végleges szabályrendszer. Ebben  pedig nagyon szívesen segítenek a családtagok, rokonok, barátok.

És ekkor jön a kérdés, melynek hatására két sombrerós vendégünk szeme egymásra villan:

- A játékok tesztelői a próbajátékok során segítik ötletekkel a további lépéseket?
András rántja először elő fegyverét, széles mosolyt villant a mexikói kalap peremének árnyékában: – Persze, mindenki elmondhatja. De ha el szeretné érni, hogy ötlete be is épüljön a játékba, ahhoz kell egy kis csavar. Úgy kell előadni, hogy Péter azt higgye, ő találta ki.

Persze Péternek sem kell több, komor arccal igyekszik lelőni a poént, még annak megszületése előtt.

– Alapvetően olyan alkat vagyok, hogy szívesen meghallgatom mások véleményét, aztán pedig elvetem. Az elképzeléseimet megpróbálom tűzön-vízen át végigvinni, mert azt gondolom, hogy ez a helyes. Szerintem, ha ragaszkodsz az eredeti elképzeléseidhez, jól teszed. Ezt nagyon régen megtanultam a könyvkiadásban. Az elején nagyon sokan próbáltak az ötleteikkel beleszólni (jó szándékkal), de a végén mindig szétcsúszott a projekt. Ezért aztán megpróbálok ragaszkodni a dolgaimhoz.

Aztán persze mindenki nagyot kacag, jelentősen segíti a dolgot, hogy felidézzük az esseni készülődést, a mindennapokat, azok felemelő és fárasztó pillanataival együtt. Már a Facebookon is nyomon követhettük, ahogy a kis csapat (Szöllősi Péter, Gyimesi András és Rózsa Károly) a világ legnagyobb társasjáték-fesztiváljára tartott. Ezek közül is az első beiktatott megálló, és a vidáman elfogyasztott sörök emelkedtek ki. Az elbeszélésből kiderült, hogy az ezt követő reggelen nem a fesztivál miatt fájt egyesek feje... Viszont az utolsó lazítás volt, mert a következő négy nap csak a munkáról szólt.

– Szórakozás, hobbi, munka. Ez mind, így együtt Essen. Az a fontos, hogy menjen a játék, legyen öröm, boldogság, szelfik, fotózások… az egész egy show! Hiába van egy világszínvonalú játékod, ha nem figyelnek fel rád, nem jutsz el messzire. És mi mindent megtettünk azért, hogy minél messzebbre jussunk. Szerdán bepakolás, csütörtökön még mi is izgultunk, hiszen először magyaráztuk, péntekre már gyakorlatilag ugyanazokkal a szavakkal el tudtuk magyarázni, szombaton meg már majdnem csak angolul ment.  Reggel hatkor keltünk, 6:30-kor reggeli, 7-kor indulás, éjjel 10-re értünk haza. Mind a négy napon.

A gyümölcsöző kapcsolatokról mi más is jutna eszünkbe, mint a Gyümi? Mindenek alapja! Péter első játéka, ami meghódította a világot.
– Most jön ki a Gyümi harmadik kiadása. Az eredetit, amit legjobban szeretnek, azt fejlesztettem egy kicsit tovább. Új feladatokkal bővül a játék, kicsit izgalmasabb lesz, lehet benne gyümölcsöket szüretelni, de mindeközben persze megtartja az egyszerűségét is. És közben folyamatosan zakatolnak fejemben az újabb tervek. Menedzselem az elkészült játékokat, tesztelési és megvalósítási stádiumba kerülnek az újak, aztán majd újra jön Essen. Mert ez egy ilyen játék. Soha nem lehet megunni, és mindig hoz újabb izgalmas, boldog és vidám pillanatokat – zárja a beszélgetést Péter, miközben összegzi az eredményt, és újra osztja a lapokat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Lángolt a kecskeméti szeméttelep

Lángolt a kecskeméti szeméttelep

Tűz ütött ki vasárnap éjszaka Kecskemét közelében, Kisfáinál, egy hulladéktelepen - adta hírül a ...

Remek hangulat Kadafalva Napján

Remek hangulat Kadafalva Napján

Kilencedik alkalommal rendezték meg Kadafalva Napját, amelyen a szervezők idén is igyekeztek mind...

Nagy utazás vár az SG Kecskemét Futsal csapatára

Nagy utazás vár az SG Kecskemét Futsal csapatára

Már kora délután nekivágnak az útnak a kecskeméti futsalosok, hiszen hétfőn 18:30-tól a Haladás V...

Ars Sacra Fesztivál – Kecskeméten is

Ars Sacra Fesztivál – Kecskeméten is

Péntek délután a Nemzeti Múzeum dísztermében dr. Bábel Balázs metropolita, kalocsa-kecskeméti érs...

Ökotudatosság kétkeréken

Ökotudatosság kétkeréken

Kerékpáron, saját pohárral, bögrével, étellel-itallal, pokrócokkal érkeztek az érdeklődők pénteke...

Kigyulladt egy autó az M5-ösön Kecskemétnél

Kigyulladt egy autó az M5-ösön Kecskemétnél

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett péntek este egy személygépkocsi az M5-ös autópálya Szege...

Megtartották a tanév első forgatagát

Megtartották a tanév első forgatagát

Péntek délután tartották meg a tanév első Éjszakai Forgatagát a Kecskeméti Spartacus Sportkör és ...

Letartóztatták az ukrán nőt, aki sírokat rongált meg a köztemetőben

Letartóztatták az ukrán nőt, aki sírokat rongált meg a köztemetőben

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 24 éves ukrán nőn...

Mesterszakácsok tartottak bemutatót a Szezonzáró Vigasságon

Mesterszakácsok tartottak bemutatót a Szezonzáró Vigasságon

Tokaji jércemell, gombás tésztasaláta és ínycsiklandó rozmaringos sertéskaraj is az asztalra kerü...

Rutai Balázs szerint még sokat kell fejlődniük

Rutai Balázs szerint még sokat kell fejlődniük

A kék oroszlánok meghatározó játékosa, Rutai Balázs zsúfolt heteken van túl. A kecskeméti futsalc...

Hétféle harcművészeti ág bemutatóiból kaphatnak kóstolót

Hétféle harcművészeti ág bemutatóiból kaphatnak kóstolót

Szeptember 21-én szombaton rendezik meg az idei Kecskeméti Harcművészeti Bemutatót, mel...

Mobilizált ügyfélszolgálat járt a kecskeméti nagyvállalatoknál

Mobilizált ügyfélszolgálat járt a kecskeméti nagyvállalatoknál

A kormányablak busz Kecskeméten teljesített szolgálatot 2019. szeptember 2-6 között, ahol a helyi...

Három pont az óvás után

Három pont az óvás után

A bajnokság 2. fordulójában 2-2-es végeredményt hozott a Rubeola FC elleni összecsapás. A meccset...

Vérünkkel segíthetjük Lívia gyógyulását

Vérünkkel segíthetjük Lívia gyógyulását

Irányított véradást szerveznek szeptember 19-én a Corvin Mátyás Általános Iskolában Gereben Lívia...

Nyugdíjasok vetélkedtek az Arborétumban

Nyugdíjasok vetélkedtek az Arborétumban

A kecskeméti Nyugdíjasok Megyei Jogú Városi Szövetsége huszadik alkalommal rendezte meg „MO...

Faragó Dániel: „Szeretnénk az ellenzékiség becsületét visszaadni”

Faragó Dániel: „Szeretnénk az ellenzékiség becsületét visszaadni”

Kecskeméten a Mi Hazánk Mozgalom színeiben a 25 esztendős Faragó Dániel indul polgármester-jelölt...

Családsegítés a 21. században

Családsegítés a 21. században

​Vidéken tizenhét, Budapesten kilenc, külhonban pedig négy helyi szolgálata működik az ...

A rendőr orra előtt állt meg csikorgó gumikkal - videóval

A rendőr orra előtt állt meg csikorgó gumikkal - videóval

Szabálysértési eljárást folytat a Kecskeméti Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya az el...

2019.09.13. 11:36

Kecskemét, rendőrség, zebra, gázolás, videó

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies