Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 24. Szombat  Bertalan

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Pál Attila - 30 éve Kecskeméten

Rákász Judit

2016.06.04. 08:16

 

Volt idő, amikor sikítozó lányok várták a színészbejárónál, és akár virágboltot nyithatott volna minden premier után. Évtizedek óta részt vesz a helyi civil és közéletben, sőt, futó viszonyba bonyolódott a politikával is. A közönség szeretete akkor sem hagyta el, amikor pályája hullámvölgybe került, így ez idáig ő az egyetlen kecskeméti színész, akiért tüntetést szerveztek a nézők. Pál Attilával annak apropóján beszélgettünk, hogy kereken 30 éve szerződött a Kecskeméti Katona József Színházhoz.

Pál Attila a Padlás című musicalben

- Szeret nosztalgiázni?

- Igen, talán túlságosan is... Bölcs barátaim szoktak figyelmeztetni, hogy jobb előre nézni, mert aki sokat forog hátra, előbb-utóbb az orrára esik.

Most mégis nosztalgiázni hívjuk. Emlékszik arra a napra, amikor pályakezdő fiatal színészként megérkezett a hírös városba?

- Meleg, augusztus végi nap volt. Mielőtt bementem a színházba, kiültem egy kávéra a Delikát teraszára. Sütött a nap, az emberek jöttek-mentek, én pedig arra gondoltam: egy-két évet eltöltök ebben a szép kis városban. Megtanulom a szakmát, kipróbálom magam mindenféle műfajban, aztán irány Budapest. Ennek 30 éve, és nem bántam meg, hogy itt maradtam.

Mi hozta Kecskemétre?

- 86-ban végeztem a Színház- és Filmművészeti Főiskola – ma már egyetem - operett-musical szakán. Mi voltunk az utolsó osztály, akik még dolgozhattak az iskola mellett. Én a Rock Színházban és a Budapesti Operettszínházban kaptam feladatokat, s így a főiskola végén több direktorral is tárgyaltam. Ám mielőtt eldőlhetett volna a sorsom, az egyik vizsgaelőadásunk után megjelent az öltözőben egy szemüveges, idős bácsi. „Kicsi fiam, szeretnék veled beszélni!” – mondta. Fogalmam sem volt, ki ez a csodabogár. Az osztálytársaim súgták meg, hogy ő Lendvay Ferenc, a legendás direktor. „Kicsi fiam, szeretném, ha eljönnél Kecskemétre.” Udvariasan megköszöntem, hogy rám gondolt, és gondolkodási időt kértem. „ Félreértesz, kicsi fiam!” - mondta, és elővett egy szerződést a táskájából. Szabadkoztam, hogy időre lenne szükségem, de az öreg nem engedett. „Nincsen de! Nálam jó helyen leszel! Ne gondolkozzál! Írd alá!” – mondta, és elővett egy tollat. Addig-addig erősködött, míg megfogtam a tollat, és aláírtam a szerződést.

- Rögtön nagy szerepeket játszott?

- Nem egészen… Az első szerepem a Háború és békében Rosztov gróf volt, ami finoman szólva nem nagy szerep. De optimista voltam… aztán megláttam a Marica grófnő szereposztását: Alfréd, a komornyik – Pál Attila! Egy világ omlott össze bennem! Ezért jöttem Kecskemétre? Hogy Alfrédot, a komornyikot játsszam? Végül a Bál a Savoyban című operettel billent helyre a világ, abban ugyanis megkaptam az első komolyabb szerepemet: Musztafa bej alakíthattam.

Ami meghozta a nagy sikert.

- 45-ször játszottuk a darabot partneremmel, Maronka Csillával, ugyanis a másik szereposztásban fellépő Dallos József és Kővári Judit az ötödik eladás után kiszállt a produkcióból. Közönségsiker lett az előadás. A nézők nem egyszer állva tapsoltak! Úgy érezték, hogy visszakapták a színházukat. Az eredeti kérdésre válaszolva, a Savoy után valóban nagy szerepek sora következett – többek között - a Csárdáskirálynőben, a Mágnás Miskában, az Én és a kisöcsémben, a Hello, Dolly!-ban. Igazi boldogság volt számomra, hogy szüleim is láthatták ezeket a produkciókat. Édesapám, műszaki emberként, aggódva figyelte a pályafutásomat. De amikor látta, hogy a közönség szeretettel vesz körül, ő is megnyugodott.

A Párcserében

Sztár lett Kecskeméten. Mit jelentett ez akkoriban? Sikítozó lányok várták előadások után a színészbejárónál?

- Előfordult ilyen is… A premierek után pedig annyi virágot dobtak a nézők a színpadra, hogy összeszedni alig bírtuk. Rengeteg levelet kaptam…

Szerelmes leveleket?

- Köszönő, gratuláló leveleket, és persze akadtak köztük szerelmes levelek is. De az én szívem akkor már foglalt volt, hiszen nem egészen két hónappal az után, hogy Kecskemétre érkeztem, megismerkedtem későbbi feleségemmel.

Mennyire változtatta meg a siker? Megváltoztatta egyáltalán?

- Azt remélem, hogy nem. Ugyanaz a Pál Attila voltam akkor is, amikor egymás után játszottam a főszerepeket, és a közönség a tenyerén hordozott, mint amikor kevésbé voltam reflektorfényben. Soha nem játszottam a „Művész Urat” a hétköznapokban.

Mindig igyekeztem olyan  közvetlen és barátságos lenni mindenkivel, amilyen természetemtől fogva vagyok. Azt hiszem, hogy a szeretet, amely 30 év után körülvesz Kecskeméten, ennek is köszönhető.

Sok rendezvényen, civil és közéleti eseményen vesz részt. Hogyan lehetett ezt összeegyeztetni a színházi feladatokkal?

- Ha csak tehettem, elfogadtam minden meghívást, akkor is, amikor 32 előadásom volt egy hónap alatt. Megtisztelőnek érzem, ha számítanak rám, fontosnak tartják, hogy részt vegyek egy eseményen, akár jótékonysági vagy kulturális program, céges rendezvény vagy valamelyik intézmény találkozója. Érdekel, mi történik a városban, hiszen 30 éve itt élek, itt születtek a gyerekeim, ide kötnek a barátaim, ismerőseim.

Ennek következtében hihetetlenül széles ismeretségi körre tett szert. Úgy tudjuk, ennek kollégái is hasznát szokták látni.

- Orvos, villanyszerelő, könyvelő, állatorvos, bébiszitter, hivatalos ügyintézés… Ha tudok, szívesen segítek. Egyszer azzal hívott fel az egyik kollégám, hogy sürgősen kellene ajándékba egy kismacska… megoldottuk! Ahhoz viszont nagyon kell szorítani a cipőnek, hogy saját magamnak kérjek segítséget.

A ’94-es választásokon kapcsolatba került a politikával is. Miért?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- A FIDESZ helyi szervezete kért fel, hogy legyek a párt országgyűlési képviselőjelöltje. Meglepett, hogy rám gondoltak, hiszen soha nem voltak politikai ambícióim. Végül három hónapig győzködtek, mire igent mondtam. Ugyanolyan érzés vet rajtam erőt, mint amikor Lendvay Feri bácsi Kecskemétre hívott: ha ennyire számítanak rám, akkor talán érdemes megpróbálni. De az élet másként hozta: a választás előtt négypárti egyezség jött létre, aminek értelmében az érintett pártok nem indítottak egymás ellen jelölteket. Az én körzetemben Zwack Pétert indította a Vállalkozók Pártja, én pedig annak rendje módja szerint visszaléptem Péter javára. Ezzel együtt a következő ciklusban a város kulturális bizottságának külső tagjaként dolgoztam, jelenleg pedig Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony felkérésére a város Értékmegőrzési Bizottságának tagjaként tevékenykedem.

Pál Attila az Óz címszerepében

Színház, közélet, civil feladatok – a családra is jutott idő?

- A mi családunkban a feleségem (ma már ex-em) jelentette a biztos hátteret. Neki köszönhetően Fanni, aki 24 éves, és a 21 éves Máté kiegyensúlyozott környezetben nőhetett fel. Én délelőtt próbáltam, délután és este játszottam, a ritka szabad estéimen pedig felléptem. Sok mindenről lemaradtam, ami egy apa életéhez hozzá tartozik, de szerencsére a gyerekekkel való kapcsolatom ezt nem sínylette meg. Számomra mindig fontos volt, hogy a családomat anyagi biztonságban tudhassam. Nem titok, hogy 30 évvel ezelőtt két bőrönddel és egy öreg autóval érkeztem Kecskemétre.  Sok munkával jutottam egyről a kettőre. Valamit valamiért. Mindennek megvan az ára.

A nagy sikereket idővel hullámvölgyek követték. Hogyan viselte ezt az időszakot?

- Nagyon nehezen... Bal József igazgatóságának utolsó évében döntött úgy, hogy nincs rám szüksége.  

A nézők viszont aláírásgyűjtésbe kezdtek, sőt, tüntetés is volt a Városháza előtt, hogy Pál Attila visszakerüljön a színházba.

- Hihetetlenül sokat jelentett lelkileg, hogy a nézők kiálltak mellettem. Máig hálás vagyok érte! Több mint 3 és félezer aláírást gyűlt össze! Ez is közrejátszott abban, hogy nem kerestem más lehetőséget. Inkább belevetettem magam az egyéb feladatokba.

Szerencsére nem tartott sokáig ez az időszak, hiszem a következő évadban Bodolay Géza lett a direktor, aki visszahívott, és újra a Kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja lettem.

- 30 év nem kevés - könnyű elfogadni az idő múlását?

- Nem állítom, hogy a születésnapomat az év fénypontjának tartom, de ez nem hiúsági kérdés. Minden születésnap egy lépéssel közelebb visz az egyszer szükségszerűen bekövetkező véghez. Márpedig én imádok élni! Képes vagyok a legapróbb dolgoknak örülni: egy jó ebédnek, vagy ha eső után végre kisüt a nap. Arról már nem is beszélek, ha szabadidőmben eljutok a tengerhez. Órákig tudom bámulni a vizet – az maga a boldogság.

Van olyan, amit másként tenne, ha újra kezdhetné a pályáját?

- Nem sok dolog jut eszembe. Alapvetően elégedett vagyok a pályámmal. Nagy sikereim voltak, sok szép szerepben kipróbálhattam magam, és a közönség szeretete végigkíséri az életemet. De azért a lelkem mélyén ott bujkál a kérdés: vajon mi lett volna, ha a fővárosban is megmérettetem magam.

Az elmúlt évadokban új szerepkörökben mutatkozott be a színpadon. Például a Párcserében, ami nem zenés és nem is könnyed vígjáték, nagy sikere volt. Valamiféle váltás történt?

- Cseke Péter biztatott, hogy próbáljam ki magam fajsúlyosabb darabokban, komolyabb szerepekben. Hogy ez váltás-e? A zenés műfaj mindig is megmarad a szívem csücskének. De örülök neki, ha szakmailag kihívást jelentő, izgalmas feladatokat kapok. A Párcsere óriási élmény volt. Ahogy a Caligula római katonájának szerepe is. Idén játszottuk az Isten pénze musical-t, amiben a próza szintén fontos szerepet kapott. Nem szeretem a skatulyákat. Színészek vagyunk, akik különböző feladatokat kapnak. Az én ars poeticam szerint az, hogy valaki jó vagy rossz volt egy adott este, alapvetően szubjektív dolog. Ahogy a fizikai adottságok megítélése is az. Egy dolog nem szubjektív: a belső igazság. Ha macskát játszom egy gyerekdarabban, vagy római katonát a Caligulában,  Bóni grófot a Csárdáskirálynőben, vagy Thénardier-t A nyomorultakban, ugyanúgy igyekszem megtalálni és megmutatni a szerep igazságát. Az operett is csak akkor működik, ha őszinte érzelmek lát a néző. A szép hang önmagában nem elég.

Milyen lesz a 30. évad?

- Még nem tudom, mit játszom. A darabokat ismerjük, de szereposztást nem. még nincs.

Lesz ünneplés?

- A születésnapomat már nem olyan szívesen ünneplem, de ezt a 30 évet, amit Kecskeméten és a színházban eltöltött, és amiben annyi jó és szép dolog volt, szívesen megünneplem. Gondolva a jövőre is, hiszen - ha a Jóisten és a mindenkori direktor összebeszél -, akár az 50 év is beleférhet.

Kivel ünnepelne szívesen?

- Mindenkivel! Az egész várossal!

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Gólyák vetélkedtek a főtéren

Gólyák vetélkedtek a főtéren

A kecsketejben fürösztés és a kecskenyáj-terelés sem riasztotta meg a fiatalokat Kecskemét főteré...

Nemsokára kezdődik a tankönyvosztás

Nemsokára kezdődik a tankönyvosztás

Az idei tanév kiadványai már a legtöbb intézményben jövő hét közepétől átvehetők. ...

Befejeződik a Széktói Stadion pályájának felújítása

Befejeződik a Széktói Stadion pályájának felújítása

326 millió forintos beruházásnak köszönhetően bővül a Széktói Stadion labdarúgó pályája. Vár...

Mucha kiállítás nyílik a Bozsó Gyűjteményben

Mucha kiállítás nyílik a Bozsó Gyűjteményben

A Bozsó Gyűjtemény  szeptember 4-én, szerdán 17 órakor Alfons Mucha kiállításra in...

Vasárnap hajnalban lép tatamira Szabó Csaba a tokiói cselgáncs-világbajnokságon

Vasárnap hajnalban lép tatamira Szabó Csaba a tokiói cselgáncs-világbajnokságon

Szabó Csaba, a Kecskeméti Judo Club versenyzője is ott lesz augusztus 25. és szeptember...

A Mindszenti körúton épülhet az új faapríték-alapú fűtőmű

A Mindszenti körúton épülhet az új faapríték-alapú fűtőmű

A Mindszenti körúton épülhet meg a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. faapríték-alapú f...

Elbúcsúzott a kecskeméti képviselő-testület

Elbúcsúzott a kecskeméti képviselő-testület

A mai ünnepi közgyűlés végén elbúcsúzott egymástól a 2014–2019-es választási ciklus kecskem...

Hírös7 fesztivál 5. nap összefoglaló

Hírös7 fesztivál 5. nap összefoglaló

A Kecskeméti Televízió minden nap forgat a Hírös Hét Fesztiválon, hogy bemutassuk, milyen jól érz...

Megállapodás: 80 ország gyereksportolói érkeznek jövőre Kecskemétre

Megállapodás: 80 ország gyereksportolói érkeznek jövőre Kecskemétre

A Hírös Hét Fesztivál alkalmából tartott rendkívüli városi közgyűlésen aláírták a 2020-ban Kecske...

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum a Hírös Héten

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum a Hírös Héten

A Hírös Hét Fesztivál keretén belül 2019. augusztus 23-án pénteken 10:00 órától immáron 20. ...

Elismerések augusztus 20. alkalmából

Elismerések augusztus 20. alkalmából

Arató László r. ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes 2019. augusztus 21-én elismeréseke...

Az ünnepi közgyűlés díjazottjai, városunk kitüntetettjei

Az ünnepi közgyűlés díjazottjai, városunk kitüntetettjei

Kecskemét város ünnepi közgyűlésén városi díjakat adtak át, állami kitüntetetteket köszöntöttek. ...

Hatalmas siker volt Ákos koncertje

Hatalmas siker volt Ákos koncertje

Ákos másodszor nyerte el a Petőfi Zenei Díjat, a 2016-os Az Év Koncertje után ezúttal Az Év Férfi...

Tizenhárom bemutató a kecskeméti Katona József Színház következő évadában

Tizenhárom bemutató a kecskeméti Katona József Színház következő évadában

Tizenhárom  bemutatót tervez a 2019/2020-as évadában a kecskeméti Katona József Sz...

Mától újra jelentkezik a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán

Mától újra jelentkezik a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán

A nyári szünet után mától úja indul a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán. A híradó után a Kiem...

Közösen ünnepel két kecskeméti városrész

Közösen ünnepel két kecskeméti városrész

Szombaton színes programokkal ünneplik meg Rendőrfalu-Kósafalu napját.  A rendezvényre ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies