Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2018. Október 19. Péntek  Nándor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Sok-sok dolog, amiért már megérte 2017 – Első rész

2018.01.02. 11:14

Városunk közismert személyiségeit kérdeztük arról, mi volt számukra, vagy az általuk vezetett intézmény, műhely számára 2017 legfontosabb feladata, kihívása, eredménye. Mi az, ami miatt emlékezni fog az elmúlt évre? Mától négy részletben közöljük válaszaikat nevük alfabetikus sorrendjében.

Fotó: Borsos Szilárd

 

Dr. Ailer Piroska, a Neumann János Egyetem rektora: – A 2017-es év sok újdonságot és eseményt hozott intézményünk életébe, ezek közül most csak a három legfontosabbat emelném ki. Az első az új Campus építése, amely idén februárban kezdődött, és néhány héttel ezelőtt az Oktatási épület elérte a legmagasabb pontját, megtartottuk a bokrétaünnepet. Szorosan kapcsolódva az építkezéshez, a kecskeméti gazdaságtudományi képzés is mérföldkőhöz érkezett az idén, október végén létrejött Kecskeméten a Gazdaságtudományi Kar. Ehhez több hónapos előkészítő munka után nagyobb létszámban oktatókat vettünk fel, akik szeptembertől dolgoznak az intézményünkben. Fontos lépés volt, hogy velük és a korábban már e szakterületen oktatókkal együtt meg tudtuk alapítani az új kart, ily módon immár ötkarúvá vált az egyetem. A harmadik kiemelkedő esemény az intézmény nevének módosítása volt, melynek köszönhetően augusztus 1-jétől Neumann János nevét viselhetjük. Névadónk a világ egyik legismertebb magyar származású tudósa, akinek életműve mindannyiunk számára példaértékű lehet. Talán ezek voltak a legfontosabb események, amiről mindenképp emlékezni fogunk 2017-re, de biztos vagyok abban is, hogy a 2018-as év is fontos dolgokat tartogat számunkra.

Bak Lajos, a Hírös Agóra igazgatója: – Feladatokban és eredményekben egyaránt bővelkedő évet zár a Hírös Agóra idén decemberben. Ebben az évben auditálták minősített közművelődési intézményi címünket, ami nagy szakmai elismerés számunkra. Természetesen a Kodály-emlékév, az ehhez kapcsolódó koncertek, események szervezése volt számunkra a legnagyobb kihívás 2017-ben. Különösen nagy feladat volt az országban egyedülálló Kodály nyomában vetélkedő megszervezése, lebonyolítása. Sok-sok színvonalas produkcióval neveztek a vetélkedőre. A játék csúcspontján, a díjátadón, a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban több mint 1000 gyermek és felnőtt énekelt együtt. Aki nem lehetett ott velünk, honlapunkon élőben követhette az eseményt, így a világ számtalan pontján ugyanazt a Kodályhoz köthető két dalt, a Röpülj pávát és A juhászt énekeltük. Így méltóképpen zárjuk az emlékévet.

Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia igazgatója: – Nekem nagyon egyszerű a válasz erre a kérdésre, hiszen ebben az évben a régi fedett uszoda sportcsarnokká alakításának átadása volt a csúcspont. Természetesen nemcsak a szépen felújított épületről van itt szó, hanem a hihetetlen közösségépítő erejéről, amit azóta is tapasztalunk. Hetente négyszáz gyermek fordul itt meg. Nemcsak a kosárlabda akadémiásoknak, hanem sok más sportágnak is otthont ad a csarnok, volt már itt mindenféle küzdősport-, judo-, birkózórendezvény is, valamint általános iskolák is használják. Vagyis azt lehet mondani, hogy nemcsak a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémiának lett ezzel otthona, hanem a város utánpótlásának is. Annak is örülünk, hogy az ipari műemlékké nyilvánított épület végre újra funkcionál. A 2011-ben bezárt, leromlott állapotú, használaton kívüli uszodaépületből három év alatt létrehozott multifunkcionális sportcsarnokban három sportpályát, egy center- és két gyakorlópályát, valamint öltözőket és irodákat alakítottak ki.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Budai László, az Agroker Áruház ügyvezető igazgatója: – Két dolgot említenék az Agroker Áruház kiemelkedően sikeres 2017-es üzleti évéből. Egyik, hogy sikerült a vezető márkánkkal, a Husqvarnával a vásárlóink olyan széles körét elérni, amilyenre még az elmúlt években egyszer sem volt példa. Minőségi Husqvarna gyepápoló gépeink minden várakozást felülmúló értékesítési számokat hoztak az idei évben. A második kiemelkedő eredményt a munkavédelmi, munkaruházati termékek sikere hozta az Agroker Áruház számára. A 2017-ben értékesített minőségi munkavédelmi lábbelik száma minden elvárásunkat felmúlta. Szerencsére a 2017-es évet a sikerek évének nevezhetem mind üzleti, mind magánéleti szempontból. Itt szeretnék kellemes ünnepeket kívánni családom minden tagjának és kollégáimnak is!

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója: – Nehéz egyetlen fontos eredményt vagy eseményt kiemelni, hiszen a 2017-es esztendő a kegyelem éve volt, amelynek során nap mint nap megerősítést kaptunk arra, hogy bár számos elvégzendő feladatunk van még, jó irányba haladunk. A Pécsi Országos Színházi Találkozón a szakmai zsűri és a közönség is díjakkal halmozta el művészeinket és produkciónkat: Nagy Viktornak és Kocsis Pálnak köszönhetően Kecskemétre került – többek között – a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj és a közönségzsűri díja is. Júniusban teátrumunk volt a házigazdája a 33. Europassio Kongresszusnak, s külön öröm volt számunkra a sok elismerés, amelyet az arborétumban megtartott Újvilág passió előadás után kaptunk 13 nemzet képviselőitől. Természetesen óriási megtiszteltetés és boldogság volt számomra az idei Prima Díj! Erőt és kitartást ad a 2018-as évkezdéshez az a megszámlálhatatlanul sok gratuláció, amelyet a díjátadást követő napokban kaptam, s amelyeket ezúton is hálás szívvel köszönök.

Csík János, a Csík Zenekar vezetője: – Hála istennek mozgalmas, feladatokkal teli évet zárhat a zenekar idén is. Az a célunk minden egyes fellépésnél, koncertnél, hogy meg tudjunk felelni azoknak az igényeknek, amelyeket egyébként jogosan támaszt a közönségünk, hiszen egy sok díjjal kitüntetett zenekar komoly elvárásokkal kell, hogy szembenézzen. Az új számaink és produkcióink is mindig ezt a szemléletet tükrözik. Sokfelé megfordultunk ebben az esztendőben is, határon innen és túl, Szombathelytől egészen Vásárosnaményig. A nyár természetesen a fesztiváloké volt, sok remek muzsikussal dolgozhattunk együtt. Idén a koncertezés mellett bőven kijutott a tervezésből és szervezésből is, hiszen jövőre 30 éves lesz a zenekarunk. Kitaláltunk egy igazi újdonságot is: a Tölcséresbanda nevű fúvószenekarral is együtt muzsikáltunk. Ez egy igazán rendhagyó, izgalmas fúzió. Ők, több remek zenészbarátunkkal együtt, a szokásos Óévbúcsúztató koncertünkön is velünk lesznek, az egykori Syma csarnokban.

Farkas Gábor építész: – A 2017-es év történéseinek összegzésére eddig nem sok időm adódott, hiszen az év végi hajrá a mi szakmánkban is létezik. A feltett kérdésre röviden válaszolva azt mondhatom, hogy sikeres évet zárok szakmai és magánéleti téren egyaránt. Tavasszal átvehettem az ötvenéves szakmagyakorlás elismerését, az aranydiplomát, augusztusban átadták a terveim alapján készült nagykőrösi főtér második ütemét, valamint nemrég átvehettem a Prima Primissima Díjat. Mindezeken túlmenően nyertes pályázat után megkezdhettem Alsónémedi településközpontjának tervezését. Családunk apraja-nagyja köszöntött engem és a feleségemet ötvenedik házassági évfordulónk alkalmából, ami szintén egy fontos mérföldkő az ember életében. Örülök annak, hogy a család felnőtt tagjai sikeresen tevékenykednek szakmájukban, a fiatalok pedig az egyetemi és általános iskolai tanulmányaikban értek el szép eredményeket. 2017 végén elmondhatom, hogy kerek a világ, minden rendben volt.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Van esélyünk a villogó tévé vagy a látványos kütyükkel szemben?

Van esélyünk a villogó tévé vagy a látványos kütyükkel szemben?

Könyvek vagy kütyük című programján, olyan írónőként mutatkozik be Berg Judit a Hírös Agóráb...

Az úszók is megkezdik a versenyszezont a hétvégén a Kecskeméti Fürdőben

Az úszók is megkezdik a versenyszezont a hétvégén a Kecskeméti Fürdőben

2018. október 20-21-én a Bácsvíz-KVSC és a Hírös Sport Nonprofit Kft. közös szervezésében kerül s...

Új részvényessel bővült a BÁCSVÍZ Zrt. tulajdonosi köre

Új részvényessel bővült a BÁCSVÍZ Zrt. tulajdonosi köre

Rendkívüli közgyűlést tartottak október 19-én, pénteken a BÁCSVÍZ Zrt. kecskeméti központjában. A...

Gimnazisták ítélkeztek a Kecskeméti Járásbíróságon

Gimnazisták ítélkeztek a Kecskeméti Járásbíróságon

Gimnazisták ítélkeztek a Kecskeméti Járásbíróságon. Az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmáb...

Október 23-án nyitva lesz a Piaccsarnok

Október 23-án nyitva lesz a Piaccsarnok

Október 23-án, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc ünnepén, munkaszüneti napon, a belvárosi pi...

Örökifjak és még ifjabbak énekeltek a Kodály Iskolában

Örökifjak és még ifjabbak énekeltek a Kodály Iskolában

Idén ünnepli várossá válásának 650. évfordulóját Kecskemét. A jeles évforduló kapcsán szervezett ...

2018.10.19. 09:03

20 kép

zene, Kodály Iskola, ének, Kecskemét

A Mercedes-Benz a magyar autóipar jövőjébe fektet be

A Mercedes-Benz a magyar autóipar jövőjébe fektet be

A Mercedes-Benz az állandó fejlesztésnek köszönhetően folyamatosan képes alkalmazkodni a legújabb...

Amerika napot tartottak a Katedrában

Amerika napot tartottak a Katedrában

Nem csupán álmainkban, hanem a Katedra Középiskolában is visszaintegetett Amerika. Ma tartották u...

2018.10.18. 16:59

22 kép

Amerika Nap, Amerika, Katedra Középiskola, Kecskemét

Regionális tudományi vándorgyűlést tartanak az egyetemen

Regionális tudományi vándorgyűlést tartanak az egyetemen

Vándorgyűlésnek ad helyet a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi kara csütörtökön és pénteken....

2018.10.18. 15:49

12 kép

vándorgyűlés, GAMF, Kecskemét

Keresik a forrást a Lánchíd Sportpálya felújításához

Keresik a forrást a Lánchíd Sportpálya felújításához

Heves vita bontakozott ki a csütörtöki közgyűlésen a Lánchíd utcai sportpálya felújításával kapcs...

Boldog(talan)ság - Cserháti-est a Hírös Agórában

Boldog(talan)ság - Cserháti-est a Hírös Agórában

Szerdán este a Hírös Agóra Kulturális Központban egy kivételesen érdekes és mély színházi estben ...

2018.10.18. 11:28

23 kép

Cserháti Zsuzsa, emlékest, Kecskemét, Hírös Agóra

Újabb makett szobor kerül majd a Főtérre

Újabb makett szobor kerül majd a Főtérre

A csütörtöki közgyűlésen a képviselőtestület megszavazta a Városrendezési és Városüzemeltetési Bi...

Újabb hat térfigyelő és rendszámfelismerő kamerát telepítenek

Újabb hat térfigyelő és rendszámfelismerő kamerát telepítenek

A csütörtöki közgyűlés döntött: legkésőbb május végéig újabb közterületekre kerülnek térfelügyele...

Megújul a Kiskőrösi út

Megújul a Kiskőrösi út

Megújul a Kiskőrösi út. Az érintett szakaszon félpályás útlezárásokra kell számítani. Ezzel újabb...

Kecskeméten is magas a szálló por koncentráció

Kecskeméten is magas a szálló por koncentráció

Kecskeméten is egészségtelen a levegő a magas szálló por koncentráció miatt - közölte az Ors...

Bíróság elé állt a tolvaj, aki ellopta a Bartók-szobrot

Bíróság elé állt a tolvaj, aki ellopta a Bartók-szobrot

Először tagadott a Kecskeméti Járásbíróságon, de végül beismerte tettét Cs. József, aki az ügyész...

Kecskemét 650: érmeautomata a Deák Ferenc téren

Kecskemét 650: érmeautomata a Deák Ferenc téren

Kecskemét város fennállásának 650. évfordulója alkalmából egy emlékérme-automata került kihelyezé...

Csavarhúzóval próbált betörni, azonnal elfogták

Csavarhúzóval próbált betörni, azonnal elfogták

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 2018. október 6-án 8 óra 50 perckor őrizetbe vett...

Találkozás a konstruktív párbeszéd jegyében Beregszászon

Találkozás a konstruktív párbeszéd jegyében Beregszászon

2018. október 10-11-én került megrendezésre a Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal és gesztora a M...

Hogyan működhetne jobban a Kálvin téri okos parkoló?

Hogyan működhetne jobban a Kálvin téri okos parkoló?

Kecskeméten gyakran gondot okoz a parkolás a közlekedőknek a belvárosban. A kritikus részeken sok...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies