Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Január 23. Szerda  Zelma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Sok-sok dolog, amiért már megérte 2017 – Második rész

2018.01.03. 19:15

Városunk közismert személyiségeit kérdeztük arról, mi volt számukra, vagy az általuk vezetett intézmény, műhely számára 2017 legfontosabb feladata, kihívása, eredménye. Mi az, ami miatt emlékezni fog az elmúlt évre? Négy részletben közöljük válaszaikat nevük alfabetikus sorrendjében.

Sok-sok dolog, amiért már megérte 2017 – Második rész

Finta Zita, a Neumann János Egyetem kancellárja:
– A Neumann János Egyetem által nyújtott képzések sokszínűsége és az itt szerzett diplomák munkaerő-piaci értéke alapján eddig is méltán pályázhattunk a régió vezető felsőoktatási intézményének rangjára. A Gazdaságtudományi Kar 2017 őszi megalakulásával azonban már országos szinten is versenyképes szereplővé váltunk. Ez két körülményre vezethető vissza. Az első az egyetemhez idén csatlakozott oktatói gárda szakmai felkészültsége: a dr. Pázmándi Kinga megbízott dékán által vezetett csapat szakmai felkészültsége vitathatatlan. A másik az ősztől induló gazdaságtudományi képzések technikai és intézményi háttere: GTK-s hallgatóink az ország legmodernebb, legújabb campusát foglalhatják majd el. Akár az alapszakokat, akár a mesterszakokat nézzük, elmondhatjuk: magas szakmai színvonalú, ugyanakkor gyakorlatorientált képzéseink gyorsan fejlődő régiónkban minden végzett hallgatónk számára biztos elhelyezkedést, versenyképes jövedelmet és kiszámítható életpályamodellt tesznek elérhetővé.

Füredi András, a Füredi Autósiskola vezetője:
– A 2017-es évben is sikerült növekedő pályán tartani a Füredi Autósiskola és Képző Központot, mind a gépjárművezető-oktatás, mind a felnőttképzési tanfolyamok szervezése terén. Járműparkunk bővült egy új tehergépkocsival, így magasabb színvonalon tudjuk oktatni a leendő tehergépkocsi-vezetőket. Gyakorlati oktató kollégáink száma is nőtt, jelenleg 21 oktató közül választhatnak a tanulók. A felnőttképzés keretében több mint 40 tanfolyam található meg képzési kínálatunkban. Vezetéstechnikai tréningjeinken a visszatérő intézmények mellett egyre több magánszemély is részt vesz, ez számunkra öröm, hiszen hitvallásunk szerint a közlekedésben a biztonság a legfontosabb. Visszanézve azt tudom mondani, hogy 2017-ben is megtettünk mindent ügyfeleink bizalmáért és szolgáltatásaink színvonalának növeléséért. A jövőben is ezen fogunk dolgozni, ebben a szellemben szeretnék kívánni mindenkinek békés karácsonyi ünnepeket, 2018-ra pedig balesetmentes, boldog új évet!

Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek ügyvezetője:
– Valamennyi műhely teljesítette szakmai feladatait, ugyanakkor számos rendezvényt, kiállítást, tábort és irodalmi estet is megrendezhettünk. A Kerámia Stúdió indulásának negyvenedik évfordulójáról emlékeztünk meg, a számos rendezvény között a Vigadóban is rendeztünk kiállítást. Az idén is sor került a zománcműhely hagyományos alkotótelepére, fontosak voltak a szimpóziumai is, s az, hogy a fiatalok felé fordult. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben több, a gyűjteményhez kapcsolódó kiállítás volt, de sikeresek voltak a nyári táboraik is. A Katona József Emlékház gazdag tevékenységéből az Arany-emlékévhez való kapcsolódásukat és a Simándi-emlékkiállítást emelem ki. Komoly visszhangot keltett a Forrás nyári esszé-száma. Irodalmi estjeinken számos jeles vendéget köszönthettünk. Sajnos, Kecskemét közéletéből, művészeti és tudományos életéből többen örökre eltávoztak ebben az évben, Benes Józsefre, Farkas Gáborra, V. Székely Györgyre gondolok most. Rájuk is emlékezem az év lezárásakor.

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke:
– Tevékenységeim minden területén pozitív­umokról számolhatok be. A város dinamikus fejlődése folytatódik, amely sok ember összehangolt munkájának az eredménye. A kamara tevékenységeinél is sok jó dolog történt, folytatódik a duális képzési rendszer erősödése. Ugyan még sok a teendőnk, de folyamatosan javítjuk, alakítjuk a gazdaság igényeinek megfelelően. A kamara javaslatainak is megfelelően nőtt az adófizetési fegyelem, üdvözlendő, hogy ezzel együtt csökken a vállalkozások fajlagos adóterhelése. Az élő munkát terhelő adók, járulékok csökkentése terén vannak még teendők. Ami a magánéletemet illeti, szívesen látogatom a kecskeméti színházat, mind a prózai, mind a zenés előadásait. Külön kiemelem a Kecskemét City Balett produkcióit. Szívesen járok egyre szépülő piacunkra és nagyon szeretem figyelemmel követni a város sportéletét is. A város épülése-szépülése nyomán egyre inkább egy dinamikus, jól élhető, kellemes városban élhetünk, jó munkahelyekkel és színes szabadidős lehetőségekkel.

Kerti István alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője:
– A Kecskeméti Rendőrkapitányság a 2017-es évre elsődleges célként azt tűzte ki, hogy a 2016-os évben elért eredményeit megőrzi. Az eddigi adatok és visszajelzések alapján jól látszik, hogy ezt sikerült is elérnünk. Ami miatt ez különösen nagy eredmény, hogy közben az év első felében aktívan kivettük a részünket az államhatár őrzésében is. A 2017-es év több dolog miatt is emlékezetes. Vezetőként azért, mert engedélyt kaptunk a Kecskeméti Rendőrkapitányság közterületi állományának bővítésére, magánemberként pedig azért, mert ebben az évben állt szolgálatba a nagyobbik fiam. És ami a legizgalmasabb: megtudtam, hogy 2018-ban ötszörös nagypapa leszek.

 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke:
– Egyesületünk ez évi rendezvényein Kecskemét múltja, jelene és jövője is szóba került. Az év elején a történelmi belváros képének kialakulásáról hallhattunk előadást. Öveges László főépítész ismertette a Településképi arculati kézikönyv legfontosabb elemeit. Virágos Balkonok programunkkal az idén is igyekeztünk még szebbé tenni a városközponti erkélyeket. A Gyenes Kertészettel összefogva tavasszal beültettük a piacnál örökbe fogadott virágágyásokat. A nyáron kilátogattunk Bugacra, az Aranymonostor helyszínére, ahol a polgármester és dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgató mutatták be a feltárásokat és a jövőbeni terveket. Érzékeny pontja Kecskemétnek a kerékpáros közlekedés. Ennek megoldására kerekasztal-beszélgetésre hívtuk az érintett szervezeteket. Megismerhettük a Rudolf kert fejlesztési terveit, és javaslatokat tehettünk arra, hogy az miként illeszkedhetne be még jobban a város életébe. 2018-ban ünnepli egyesületünk újraalapításának 35. évfordulóját, melyet szeretnénk méltóképp megünnepelni.

Kőházy FankaDeli Ferenc, zenész:
Az elmúlt év számomra a megújulás, ha úgy tetszik, az újjászületés éve volt. Néhány év technikai szünet után a csillagok ismét úgy álltak, hogy zenekarral a hátam mögött állhattam színpadra. Ez nagyon felemelő érzés. Első könyvem is megjelent, mellyel kapcsolatos visszajelzések is nagyon felemelőek. Azt hiszem, leginkább ez mutatja számomra az irányt, amit a következő években szeretnék járni. A társadalom legtöbb szereplője sajnos úgy látom, felvette a modern idők, szerintem ön- és közveszélyes tempóját. Ezzel a tempóval szemben továbbra is olyan dalokat szeretnék készíteni, melyek nyugtatóan hatnak a hallgatóra, szinte egyfajta aktív meditáció jelleggel. A barátaimon ebben az évben vettem mindent elsöprően észre, hogy „nincsenek jól”. A lélekkovács lelkiségi beszélgetéseket is ezért indítottam el, hiszen még ha csak 30-40 ember is jön össze egy-egy alkalomra, legalább úgy térünk nyugovóra, hogy tettünk valamit egymásért és magunkért.

 

A körkérdés első része ITT olvasható!

Hirdetés
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ezzel lep meg minket a Sheraton télen

Ezzel lep meg minket a Sheraton télen

A Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont egyetlen kecskeméti szálláshelyké...

Több mint 4 milliárd forintos áfacsalás ügyét tárgyalták a Kecskeméti Törvényszéken

Több mint 4 milliárd forintos áfacsalás ügyét tárgyalták a Kecskeméti Törvényszéken

Több mint 4 milliárdos áfacsalás ügyében folytatódott a tárgyalás Kecskeméten. A vádlottak isméte...

Az U14-et követően az U8 és U10 szakosztály is Kiskőrösön jéghokizik

Az U14-et követően az U8 és U10 szakosztály is Kiskőrösön jéghokizik

A KESI Sólymok három szakosztálya már túl van az idei első megmérettetésén; az U8 (szupermini) sz...

Futsal: a Fradi nyerte a Derbit

Futsal: a Fradi nyerte a Derbit

Hétfő este a férfi futsal NBII keleti csoport 18. fordulójában a Fradit fogadta a Scoregoal Kecsk...

Bevezették a napi parkolóbérletet

Bevezették a napi parkolóbérletet

Januártól már napi parkolóbérletet is lehet váltani Kecskemét egész területére a városrendészet h...

Hírös mesterek, hírös mesterségek - Tarapcsik Sándor könyvkötő mester - Videóval

Hírös mesterek, hírös mesterségek - Tarapcsik Sándor könyvkötő mester - Videóval

A Hírös mesterségek program utolsó állomásán vettek részt ma délután a 3-4. és az 5-6. osztályos ...

Az ország legjobb 16 csapata közé jutott az Akadémia kadett leány csapata

Az ország legjobb 16 csapata közé jutott az Akadémia kadett leány csapata

A kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia kadett leány csapata január 20-án kitűnő játékkal régiós...

Csapatos csapatás

Csapatos csapatás

30 versenyben lévő csapattal utolsó előtti mérföldkövénél tart az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. á...

Kinevette a nőt, mire az szíven szúrta

Kinevette a nőt, mire az szíven szúrta

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Kecskeméti Törvényszéken azt a hatvanéves kiskunféle...

A 3. hét anyakönyvi hírei

A 3. hét anyakönyvi hírei

2019. harmadik hetének anyakönyvi hírei.

Ünnepeljük újra együtt Kecskemét sportját!

Ünnepeljük újra együtt Kecskemét sportját!

Ismét a szórakozás és ünneplés napja lesz 2019. február 2-a, a Kecskeméti Sportnap. Ebben kulcssz...

Az erkélyen át jutottak a lakásba a tűzoltók

Az erkélyen át jutottak a lakásba a tűzoltók

Rosszul lett egy lakó a Dobó körúton, a tűzoltókra volt szükség ahhoz, hogy elláthassák a mentők....

Téli séta a szabadidőközpontban

Téli séta a szabadidőközpontban

2019. január 26-án, szombaton 14 órakor a TÉLI SÉTÁVAL folytatódik az évszakos séták programsoroz...

Életműdíjat kapott Erdei Péter

Életműdíjat kapott Erdei Péter

Életműdíjjal tüntette ki Erdei Pétert a KÓTA. A Kecskeméten élő Liszt- és Bartók–Pásztory-d...

2019.01.21. 13:48

Kecskemét, Erdei Péter, életműdíj, KÓTA

A jövő mestereinek versenye

A jövő mestereinek versenye

Már javában zajlik a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elő...

Kerékpár - Lezajlott a Winter Kúp terepkupa-sorozat második kezelése

Kerékpár - Lezajlott a Winter Kúp terepkupa-sorozat második kezelése

Szombaton rendezték a téli terepkerékpározás legnagyobb helyi megmérettetésének második futamát. ...

Revansot vehet kedden a Cegléd csapatán a KTE-Piroska Szörp

Revansot vehet kedden a Cegléd csapatán a KTE-Piroska Szörp

A héten két tétmérkőzés is vár a KTE-Piroska Szörp férfi kézilabdacsapatára.

Idén is rekordot döntött a Violin Maraton

Idén is rekordot döntött a Violin Maraton

Ma rendezték meg immáron harmadik alkalommal a Violin Maraton futást Kecskeméten. A Kodály Iskolá...

Szerzői estet tartott Szokolay Zoltán költő

Szerzői estet tartott Szokolay Zoltán költő

Szokolay Zoltán tartott szerzői estet szombaton a Hírös Agóra Kulturális Központban a Bács-Kiskun...

Újabb tüntetés volt Kecskeméten

Újabb tüntetés volt Kecskeméten

Mintegy 400-an demonstráltak szombaton Kecskeméten. A tüntetést az ellenzéki pártok, valamint hár...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies