Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Augusztus 9. Kedd  Emőd

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Védőnők fogtak össze a nehéz sorsú kecskeméti családokért

Pásztor Andrea

2016.11.14. 08:37

E-Kecsap. Erről a névről ma már csak kevesek gondolják Kecskeméten, hogy valami paradicsomkészítmény lehet. 2014 novemberében három védőnő, egy ügyvédnő és egy szociálpedagógus hozta létre az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványt, becenevén, az E-Kecsapot. Azóta számos jótékonysági akció kötődik ehhez a névhez, a tagok már megszámlálni sem tudják, hány családnak nyújtottak segítő kezet.

A szervezet születésnapja kapcsán kerestük fel azokat a különleges hölgyeket, akik az arcukat, személyiségüket adják az E-Kecsap sikeréért. Hol is találkozhatnánk velük máshol, mint munkahelyükön, a Hosszú utcai rendelő védőnői szobájában. Egy meleg tea mellett kezdenek bele történetükbe, amely jóval korábban kezdődött az alapítvány megszületésénél.

„Kicsiben” ugyanis régóta próbálták segíteni a különböző problémákkal küzdő családokat. Három-négy évvel ezelőtt azonban egy olyan esettel találkoztak, aminek megoldásához komoly összefogásra volt szükség.  – Egy nyolc hónapos daganatos kisfiú édesanyja teljesen a padlóra került. Elveszítették albérletüket, és még élelmiszerre sem jutott pénze – mesél a kezdetekről Szabóné Kis Éva. – Gyűjtésbe kezdtünk, ekkor kapcsolódott be a munkánkba Tedd Tündi, aki szociálpedagógus. Ő főállású édesanya, de olyan óriási szíve van, amibe mindenki belefér, és mindenkin igyekszik is segíteni is. Egy gondos anyuka vetette fel, mi lenne, ha nagyban, alapítványként segítenénk a családokon. Egy ideig érlelődött bennünk a gondolat, majd úgy döntöttünk, belevágunk.

Egy ügyvédnő, Kissné Dr. Szabó-Kis Mária ajánlotta fel a formálódó csapat számára a segítségét, így 2014 novemberében Szabóné Kis Éva, Nagy Szilvia, Koleszárikné Németh Beáta, Kissné Dr. Szabó-Kis Mária és Tedd Tünde hozták létre az alapítványt, később csatlakozott hozzájuk Jónás Ágnes. Életre hívták facebook csoportjukat, hogy minél több embert elérhessenek, és ettől kezdve egyre aktívabb segítő munkát végeznek.

– Számunkra is meglepő volt, milyen sokan ajánlották fel a segítséget, amikor a közösségi oldalon felhívást tettünk közzé – folytatja Nagy Szilvia. – A kezdetektől fogva nagyon fontosnak tartottuk, hogy az emberek lássák, hogy jó helyre került az adományuk. Ezért minden esetben be is mutatjuk az átadást.

Nem csupán tűzoltást szeretnénk végezni. Igyekszünk a lehető leghatékonyabb módon, hosszú távon segíteni, így többször leülünk beszélgetni a családokkal arról, milyen céljaik vannak. Törekszünk arra, hogy ők maguk jöjjenek rá, hogyan tudnának változtatni életükön, mi pedig ehhez igyekszünk megadni a kellő segítséget, iránymutatást.

– Csak annyit segítünk, hogy a családok továbbra is hasznosnak érezzék magukat – veszi át a szót Jónás Ágnes. – Ne kényelmesedjenek el, és csak hátradőlve várják az adományokat. Az a célunk, hogy ráébresszük őket, bár bizonyos szempontból nehéz helyzetben vannak, ők is sokat segíthetnek más rászoruló családokon.  Ez az alapítványunk egyik legfőbb alapelve.

Sok szép példát sorolnak fel arra, hogyan valósul ez meg ez a gyakorlatban. Egy fekvő beteg édesanya például hosszú ideje nem tudott otthon takarítani, egy másik családanya pedig vállalta, hogy kipucolja náluk az ablakokat. Olyan jól esett segítenie, hogy az ablaktisztítás után kitakarította az egész házat. Sőt rájött arra, hogy kisgyermeke mellett nyugodtan vállalhat is hasonló munkát, hogy kiegészítse jövedelmüket. Máshol egy kémény omlott le, aminek újjáépítésében szintén egy másik család apukája segített. De volt olyan eset is, amikor az egyik anyuka megtanított egy másikat kenyeret, kiflit, zsemlét sütni.

– Általában egyszerre 20-25 családdal állunk kapcsolatban Természetesen nem csak a saját körzetükből kerülnek ki ezek a családok, a többi kecskeméti védőnő is jelzi számukra, ha valahol nagy a szükség – mondja Beáta. – Vannak, akik rövid távon, mások hosszabb időre szorulnak rá segítségünkre. És szerencsére ma már sokan vannak olyanok is, akik teljesen egyenesbe jöttek. Ők is nagyon szívesen támogatják aktuális rászorultjainkat. Ez számukra és számunkra is óriási öröm.

Büszkén mesélik el, milyen sok cég állt melléjük. A gyereknapra gyűjtött plüsseiket például ingyenesen tisztította ki egy ezzel foglalkozó cég, de van fodrász, fogorvos és optikus és számos más szakember is, aki rendszeresen segíti az E-Kecsap családjait.  A Fornetti állandó támogatójuk, és több kecskeméti csoport is rendszeresen szervez gyűjtéseket számukra.

Garázsvásárt is szervezett az E-Kecsap a rászoruló családok támogatására

– Ma már elmondhatjuk, hogy egy állandó támogató kör áll mellettünk – ezt már Tedd Tünde, az alapítvány motorja fűzi hozzá, aki időközben csatlakozott a beszélgetéshez. – A cégeket nem nekünk kell megkeresnünk, a vezetők jelentkeznek, hogy segíthessenek. Amikor például egy kisfiúnak szerettük volna elemet cseréltetni a hallókészülékébe, egy hallókészülékeket forgalmazó cég felajánlotta, hogy ezentúl állja ezt a költséget. Csodálatos volt látni azt is, milyen összefogás indult, amikor egy autista kisfiú álmát szerettük volna teljesíteni. Egy korlátot kellett építeni házuk teraszára, hogy felügyelet nélkül is kint tudjon levegőzni. Egy család pedig felvállalta ezt. Hihetetlen boldogság volt látni a kisfiú arcát, amikor először kimehetett a felújított teraszra.

Minden évben a november és a december kínálja a legtöbb feladatot az alapítvány számára. Egyrészt amiatt, mert a nehézsorsú családok közül sokan nem tudják előteremteni a tűzifára valót, másrészt a karácsonyra is fel kell készülniük. A tűzifa esetében arra biztatják pártfogolt családjaikat, hogy maguk is gondoskodjanak a fűtésre valóról. Amit félre tettek télre, azt megduplázza az alapítvány.

Karácsonykor nem az a céljuk, hogy valami mindenképp kerüljön a rászoruló gyerekek karácsonyfája alá. Minden esetben utánajárnak annak, mire van a leginkább szüksége a kicsiknek, mi szerezné számukra a legnagyobb örömet. Az egyes kívánságokat kiposztolják facebook oldalukon, ezeket pedig szinte néhány órán belül lestoppolják cégek, magánszemélyek. Tavaly harminc kisgyerek karácsonyát varázsolták széppé ezzel az akciójukkal.   

– Minket is feltölt, boldoggá tesz, amikor látjuk a csillogó gyerekszemeket. Amikor hírt kapunk arról, hogy egy-egy család többé nem szorul a segítségünkre. De az is sokat jelent számunkra, hogy egy igazi baráti közösségé forrt össze a csapatunk – mondja Tünde, miközben a többiek lelkesen bólogatnak. – Szeretetben, barátságban pedig sokkal könnyebb úrrá lenni a nehéz helyzeteken. Így tudjuk megvalósítani Teréz anya útmutatását, amit az alapítvány mottójául választottunk: „Nagy dolgokat nem tehetünk az életben, csak kis dolgokat nagy szeretettel”.

Brikettel segíthetjük a rászorulókat
Az E-Kecsap Alapítvány minden téli időszakban szervez brikett akciót a nehéz sorsú kecskeméti családok támogatására. Egyrészt várják a brikett felajánlásokat, másrészt pénzadományt is küldhetnek azok a magánszemélyek, cégek, akik fontosnak tartják, hogy egyetlen kisgyereknek se kelljen fagyoskodnia a hideg hónapokban. Az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány számlaszáma: OTP Bank, 11732002-20410229 Az utalásnál érdemes megjegyezni, hogy brikettre szánják az összeget az adományozók.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kosár: ezúttal Szlovákia ellen nézhetjük meg férfi válogatottunkat Kecskeméten

Kosár: ezúttal Szlovákia ellen nézhetjük meg férfi válogatottunkat Kecskeméten

Augusztus 12-én, pénteken 17 órától újfent a pályán láthatjuk a magyar férfi kosárlabda-válogatot...

Kecskeméti TE: szurkolói információk a Mezőkövesd elleni focimeccshez

Kecskeméti TE: szurkolói információk a Mezőkövesd elleni focimeccshez

Szombaton 18:00-kor a Mezőkövesdet fogadja csapatunk az OTP Bank Liga 3. fordulójában, ennek apro...

Scoregoal: a felnőttek között is számítanak Kajtár Mátyásra

Scoregoal: a felnőttek között is számítanak Kajtár Mátyásra

A mindössze 16 esztendős játékos már az előző idényben is szerephez jutott a felnőtt NBI-ben...

2022/ 31. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 31. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 31. hetének anyakönyvi hírei

Scoregoal: kihívásokkal teli szezon előtt áll az utánpótlás

Scoregoal: kihívásokkal teli szezon előtt áll az utánpótlás

Augusztus 17-én, szerdán elstartolnak a Scoregoal U17-es és U20-as korosztály edzései, ...

Önkénteseket keresnek a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akcióhoz

Önkénteseket keresnek a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akcióhoz

Önkénteseket keresnek a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akcióhoz a július 26. és augu...

Nemzetközi versennyel és edzőtáborral folytatják a felkészülést a Kesi birkózói

Nemzetközi versennyel és edzőtáborral folytatják a felkészülést a Kesi birkózói

10 ország, közel 200 birkózója részvételével rendeztek nemzetközi felkészülési viadalt, a Vasas F...

16 döntő és 3 kecskeméti érem az MVM Serdülő Országos Bajnokságon

16 döntő és 3 kecskeméti érem az MVM Serdülő Országos Bajnokságon

Az MVM Serdülő Országos Bajnokságot 2022. augusztus 3-6. között Debrecenben rendezték meg. Ez a s...

Brutálisan megvert egy kecskeméti férfit egy ukrán rabló

Brutálisan megvert egy kecskeméti férfit egy ukrán rabló

Egy hazafele sétáló férfire csapott le a 37 éves ukrán rabló, aki összeverte, majd meglopta áldoz...

Óriási buli volt az idei Jazzfőváros is

Óriási buli volt az idei Jazzfőváros is

Hatalmas tömegeket vonzott a JAZZFŐVÁROS Fesztivál a Benkó Zoltán Szabadidőközpont területére. A ...

Fergeteges swing party a Jazzfővároson

Fergeteges swing party a Jazzfővároson

A pénteki bemelegítés után szombaton igencsak felpörgött hangulat várta a bulizni ...

Fokozott rendőri ellenőrzések a megyében

Fokozott rendőri ellenőrzések a megyében

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el a megye egész ...

Hírös Vacsora a jótékonyság jegyében

Hírös Vacsora a jótékonyság jegyében

A Hírös Hét Fesztivállal összhangban, „Hírös Vacsora” címmel a Bács-Kiskun Megye...

Traumagyógyítás kerámia virágokkal

Traumagyógyítás kerámia virágokkal

Az idén 50. születésnapját ünneplő Várbíró Kinga Evelin keramikus iparművésznek nyílt retrospektí...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies