Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2018. Május 21. Hétfő  Konstantin

Időjárás 13°C / 24°C

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Zsibpiac: új családi program plázázás helyett

Vandlik János

2015.12.03. 08:03

A hivatalos neve „kirakodóvásárral összekapcsolt használtcikk-piac.” Szerintünk így azonban nem találna ki oda az a napi több tízezer ember, aki valamiért imádja. Zsibinek, zsibpiacnak, bolhapiacnak becézik, és egyre csak terjed a népszerűsége, a vasárnaponként zárva tartó multik közönsége is itt köt ki. Kimentünk, hogy megtudjuk, miért. Lehet, hogy függés lesz belőle…

Már befordulva a parkolóba, látszik, hogy „bővül a piac”. Régebben össze-vissza álltak az autók, most rendezett alakzatban, finom murvával leszórt placcon sorakoznak. Vasárnap reggel van, fél nyolc viszont még nincs, mégis, alig találunk helyet. Picit csodálkozom, előzetesen azt mondta egy kéretlen szakértőnk, hogy ilyenkor még viszonylagos nyugalom honol, csak a kereskedők kereskednek egymás között – már amennyire az nyugis lehet. A viszonteladók, a rutinosabbak ilyenkor csapnak le a kiváló ár-érték arányú dolgokra. Aki siet vagy nincs tisztában az értékkel, ilyenkor még olcsón odaadja a cuccot, akár nagy tételben. Aki pedig ráér, egyesével továbbadja jó árréssel. Az egyik eladó mondja, látott olyat, hogy az egyik terméket elkezdték a szélén árulni, aztán az idő előrehaladtával négy árusnál is látta, s mindig csak beljebb és beljebb haladt, egyre magasabb áron.

Parkolás után elindulunk a főbejáratnál jobbra, érdekességeket keresünk, amit majd fotózni is érdemes. Nem lépünk kettőt, máris szürreális, kemény angol szövegelés szűrődik ki a kecskeméti piaci valóság lágy őzéséből. Tengerentúli játékok, anyuka magyar, a lánya már amerikai, csak angolul beszél, „We are from Las Vegas” – mondja. Nem is leplezzük meglepetésünket, hogy mit keresnek itt használt amerikai játékokkal… Ők – valódi gringó-módra – a jóindulattal magyarázzák jelenlétüket és tevékenységüket, hogy „az itteni emberek is elérjék a jót, olcsón”. A mi közép-európai realitásérzékünk azonban inkább „big bizniszt” sejt. Azért, freedom ide vagy oda, nem engedték fotózni magukat. Kerülgetjük a szaporodó, tarka népet. Német vásárlók is járnak-kelnek – talán féltékenyen visszaveszik tőlünk a lomizott cuccot. No, de ennyit a bolhapiaci világpolitikáról, mert a lengyel piac valódi nemzetköziségét ma már leginkább az ukránok, románok és szerbek testesítik meg.

Raktárkiürítésből, valahonnan Nyugatról

A többség viszont magyar. Az egyik kecskeméti árus szórványosan vásárlóból lett minden-piacos függő, majd maga is kereskedni kezdett: – Olyan kincseket lehet találni, amit máshol nem, még a neten sem. Egyszer csak itt van előtted. Olyan játékok, amelyek a gyerekkoromat hozzák vissza. Az Atari 2600 videojátékot virsli-dzsojsztikkel az E-bay-en láttam 26 ezerért, itt pedig megvettem 500 forintért. Ide drága dolgot ne hozz ki, ide olyasmit hozz, amit kidobnál a kukába. Pár száz forintért eladom, és a végén összejön öt, nyolc, tízezer forintom, ha a gagyikat nézzük. A jobb dolgoknak magasabb az ára, akár tízezer forint darabja – folytatja. De, azt mondja, azokat ritkábban veszik meg. Ezért – mialatt a neten is árulja párhuzamosan – kirakja az olcsóbbak mellé, ha elviszik, oké, ha nem, akkor a neten majd elmegy. Sokan fordítva csinálják: párszázért megveszik a piacon például a kerámiát, megtisztítják, gyönyörűen lefényképezik és a Facebookon árulják. Ismerünk olyat, aki erre cserélte komoly hivatását, és most jobban él. – Vigyázz ez komoly függőséget okoz. Szombaton, vasárnap kelek hajnalban és jövök, itt vagyok fél tizenkettő, tizenkettőig. Tizenegy után már nem nagyon van semmi…

De most még csak kilenc óra, dőlnek, tódulnak be az emberek, nagyobb a forgalom, mint a déli határszakaszon. (A párhuzam az egyenruhásokra is áll, a törzsvendégeknek feltűnt, hogy egyre több a piaci őr.) Mindenféle van a nézelődők között, az egyszerű peremkerületi munkástól a hipszterszemüveges fiatalon és elődjén, a hatvanas, művészes hippin át a belvárosi dámáig, ismert politikusokig. Mindenki szereti azokat a dolgokat, amik a zsibin vannak, a gyerekkorunkat, nagyszüleinket vagy a minőségi kézműves időket idézik.

A kutyusig minden

Persze közhely, mindenki fújja a piac alapfilozófiáját, hogy ha valamit keresel, akkor csalódás ér, mert nem lesz. A piacon a váratlan lehetőségeket kell felismerni. A rutinosabbaknak megvan a saját útvonala, van, aki már módszeresen keresi a szerencséjét. Ki kell menni, és megtalálni a nagy fogást. Vásárlónak és eladónak egyaránt.

Két standdal arrébb egy régiségkereskedő régi dokumentumokat válogat elégedett arccal. Levelek, marhajegyek, színházi plakátok… – Kétezerért vettem két szatyorral, de már egy doksit eladtam ezerért, ez az ötvenes évekből származó plakát is elmegy legalább annyiért. És nézze, mennyi van még! A másik egy táskányi játékkal járt ugyanígy: 2500-ért szerezte meg a koffernyi használt cuccot, de egy Nintendót már el is pattintott 15 ezerért. Nem sokkal arrébb egy festőművész örül, ő a vásárlói sikerre formáz legendás példát: – Múltkor megláttam egy valódi Uitz Béla-festményt. 1800 forintért vettem meg az érdektelen árustól, ma egy ilyen kép 200-250 ezer forint körül van.

A családban mindenki régiségkereskedő volt

Hirdetés

Ha tényleg valódi Uitz volt – aki a századelő festője, Kassák Lajos sógora –, az valóban nem mindennapos fogás. Persze ez is olyan, mint az aranyásás, mindenki találhat néhány unciát, de az aranyrög ritka. Megyünk-megyünk, sok érdekes dolog van, egy pillantás erre-arra, egy „nézd már – aha…”, és már lépünk is tovább, mert minek. Persze azért – többekkel beszéltük –, egy-egy átlagos vevő néhány ezer forintot elkölt egy vasárnap délelőtt. De még ha csak ennyivel is számolunk, szép forgalmat generál a vásár, hiszen 5-től 20 ezer vásárló látogat ki a bolhapiacra egy nap. Jó, számoljunk átlagosan 13 ezer fővel, akik fejenként átlagosan 3000 forintot költenek. És akkor mindjárt egy hipermarket napi forgalmát kapjuk! (Egyszer volt szerencsém az egyik kecskeméti nagyáruházban megtudni ezeket a számokat, néhány éve 30-50 millió között mozgott.)

És itt át is fűzhetünk egy másik gondolatra, mert a piac- és vásárigazgatóságnál azt tapasztalták, hogy a vasárnapi bezárással érezhetően megnövekedett a piacok, így a zsibi forgalma is. Mert az érdeklődés bővülésével, a multi-konkurencia vasárnapi megszűnésével a kínálat is növekedett.

Aki nem járt volna ott mostanában, elmondjuk, a fő profil, a használt cikk mellett egyre több kiegészítő elemmel bővült a termékpaletta, sokan csokiért, zöldségért, gyümölcsért, továbbmegyek: pékáruért is kimennek családostól, barátostól. Ki-ki jókedvűen, egykedvűen sétál, nézelődik, alkudozik a sorok között. Vasárnapi családi program lett. Az egyik sétáló elmondta, olyan program, amiért nem kell fizetni, csak ha akar az ember.

Válogatott indokok, amiért érdemes kilátogatni
Renáta, Kecskemét: régiséget keresek, régi írógépet, klasszikus telefont, petróleumlámpát gyűjtök, majd dekupázsolom, szalvétatechnikával kidíszítem őket. Nem árulom, csak saját szórakoztatásomra készítem. Szeretem ezt a hangulatot, a szüleimmel és barátokkal is járunk ki, csak úgy.
Ildikó, Kecskemét: Ha van valami érdekes, akkor azt persze megvásároljuk, de különös céllal sose jövünk. Ebben a rohanó világban csak a retrót keressük, a nagymama korát szeretjük, régi vasaló, fapad stb. Minden héten jövünk, maximum 5-7 ezer forintot költünk, ennél többet nem, de ezért is lehet kincseket venni.
Gábor, Kecskemét: Ős piacos vagyok. Mindent lehet itt találni, a festményektől a kaukázusi szőnyegekig, bélyegekig. Minden van, de rendszeresen ki kell járni. Kiszámíthatatlan, vettem már gitárt is, a hetvenes évekből, egy Maya gitárt. Ez a Gibsonnak egy japán változata, a Doors-os srácnak is ilyen volt…
István: van egy autista gyerekem, aki dínó-mániás, neki szoktam mindig vinni… Nincs sok otthon, úgy 300 darab. 2-300 forintért találok neki. Nekem is kell ez-az néha, slag, szivattyú 8-10 ezerért. A legizgalmasabb dolog, amit találtam, egy nagymamám-féle csatos Omnia kávés fémdoboz.

Valóban kellemes program, és ha meggondoljuk, társadalmi előnye is van: valahol az újrafelhasználásban kap szerepet a zsibpiac, ahol a dolgok újraértékelődnek. – Akárhogy szépítem, szemetet árulunk – mondja valaki egy elég vegyes kínálatot keretbe foglaló ponyva felett. – Hiába nézed az enyémet, ez még semmi, van olyan is, menj hátra a murvára, akinek az áruján tisztán látszik, hogy kukázik. Amit más kidob a szemétbe, azt ő idehozza, és árulja.

Volt, aki kaukázusi szőnyeget talált, szinte ingyen...

És, tényleg. Nyugati lomisok, hagyatéki dolgok, padláson, sufniban felhalmozódott értéktelen lim-lom. Ami az egyiknek szemét, a másiknak érték. Valahogy úgy működik, mint az afrikai állatvilágban a hulladék­eltakarítás. És a bolhapiac, ilyen szemmel nézve, maga is mindenképpen értéket képvisel.

Hogyan illeszkedik a zsibi nagy kecskeméti piaci kultúrába?

A használtcikk piacot tudományosan nem szokás szorosan együtt vizsgálni a nagy hagyományú, középkorból eredeztethető kecskeméti piacfejlődéssel. Azonban jelentősége párhuzamosan együtt növekszik azzal a társadalmi jelenséggel, amely egyre inkább beemeli a használtcikk kultúrát a vásárlási szokások fő sodrába. Szakértők mondják, hogy ma már sokkal kevésbé ciki betérni egy turiba. Tisztán látható, hogy magas társadalmi presztízsű emberek is felvállalják azokat az előnyöket, amelyek a túltermelésből, a fogyasztásra alapozott gazdaságból fakadnak. Ezeknek köszönhetően egy használtruha-boltban is lehet például olcsón, kiváló minőségű árukra szert tenni. És ez csak az egyik vetülete a dolognak.

Neobarokk ülőgarnitúra Michelin-babával eladó

A másik, hogy az otthon felhalmozódott feleslegből is lehet hasznot termelni. A környezettudatos polgárok pedig az újrahasznosításban, a tárgyak újbóli felértékelésében találják meg az ilyen piacok, használt termékek szerepét. Tehát nem a nagy piaci kultúra része, szakemberek a régi szezonális vásárokhoz hasonlítják a zsibit, de a „kilencven” utáni években megváltozott a jellege, a régi paraszti és polgári holmik között feltűnt a retró, azaz – nálunk – a szocialista nosztalgia is. És egyébként ennek a fejlődési vonalnak a legfrissebb szereplője, a szintén használt holmik értékesítésére szakosodott garázsvásárok divatja, amelyről egyre többet hallani országszerte.

Elkapott
piaci dumák
Könyvek: piaci árus rábeszélő szövege, egyben rehabilitáló szakkommentárja egy De Sade márki-könyvhöz: „Ugyan, vegye már meg… Azt mondják, nem is volt olyan gonosz…”
a Radnóti-összes árát kérdezi valaki. Erre: „Mutassa, mi az? Valami vers? Akkor hatszáz. Na jó, öt…”
Bicikli:
„Aaaaakciós a lopott bicikli!”
Zoknis: „Asszonyok, minden 
féláron, féláron… FELÁRON! 
Nagyon megéri most…”
Kerámiás:
„Családi veszekedéshez 
itt az olcsó bögreee…”
Vevő a fejét vakarva néz 
valami rossz vételt:
„Vásár után okos a paraszt…”
Elégedetlen vevő hátraszól a feleségének:
„Nem adja olcsóbban, ha felidegel, a szomszédnál veszek baltát 
ezerér’, és felaprítom!”
Vegyeskereskedő: 
Mennyi? – Nyolcszáz. – Nem hallom! – Van itt hallókészülék is…

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Vasárnap Ezer Lámpás Éjszakája, hogy mindenki hazataláljon

Vasárnap Ezer Lámpás Éjszakája, hogy mindenki hazataláljon

Az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódóan 8. alkalommal kerül megrendezésre az Ezer Lámpás É...

Papírforma szerint alakult az utolsó hazai meccs

Papírforma szerint alakult az utolsó hazai meccs

A Hufbau – Akker KNKSE a női kézilabda NBI 25. fordulójában az éllovas FTC-t látta vendégül...

Az utánpótlás futball ünnepe volt a nemzetközi RUK torna

Az utánpótlás futball ünnepe volt a nemzetközi RUK torna

Rengeteg tehetséget, jó csapatokat, kitűnő hangulatot hozott az első nemzetközi torna, melyet a K...

Pünkösd - Szentmisék istentiszteletek, megemlékezések

Pünkösd - Szentmisék istentiszteletek, megemlékezések

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a reformá...

A Neumann János Egyetem mérnökhallgatói nyerték meg az idei Claas Unitech Mérnökversenyt

A Neumann János Egyetem mérnökhallgatói nyerték meg az idei Claas Unitech Mérnökversenyt

A legrátermettebb mérnökhallgatók mérték össze az általuk készített mezőgépek tudását a CLAAS Hun...

Riasztották a Gripeneket egy norvég Boeing 707-es miatt

Riasztották a Gripeneket egy norvég Boeing 707-es miatt

Már Románia légterében sem létesített rádiókapcsolatot a Norvegian légitársaság Boeing 707-es uta...

Szentmise a négyéves Boldogasszony Rózsakertben

Szentmise a négyéves Boldogasszony Rózsakertben

A Boldogasszony Rózsakert negyedik születésnapja alkalmából szombat délelőtt szentmisét...

A Kandó Electric csapata idén is indul a Shell Eco-marathonon

A Kandó Electric csapata idén is indul a Shell Eco-marathonon

Diákok ezrei készülnek, hogy új rekordokat állítsanak fel üzemanyaghatékony autóikkal a Shell Eco...

Rendőrző Bóbiták

Rendőrző Bóbiták

A kecskeméti óvodások játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek többek között a rendőrség munk...

2018.05.19. 09:15

rendőrség, óvoda, óvodások, Kecskemét

Legyőzte a Körmendet a KTE-Duna Aszfalt

Legyőzte a Körmendet a KTE-Duna Aszfalt

A kecskeméti győzelemnek köszönhetően jelenleg 1:1 a három győzelemig tartó párharc állása. ...

Állatok népesítették be a Kodály Iskola udvarát

Állatok népesítették be a Kodály Iskola udvarát

25. alkalommal rendezték meg a Kodály Iskola udvarán a Városi Aszfaltrajzversenyt. A megméretteté...

Bemutatták a Biblia színeit

Bemutatták a "Biblia színeit"

Színes tablók hozzák közelebb a Biblia történeteit a Ráday Múzeum előtti apró téren. A Biblia szí...

Kilenc kecskeméti családanya  lett kategória első az Ultrabalatonon

Kilenc kecskeméti családanya lett kategória első az Ultrabalatonon

Mire képes kilenc felnőtt nő, ha nagyon akar? Mindenféle pajzán fantáziát mellőzve maradjunk anná...

Vajon meddig csúfítják Kecskemét utcáit a választási plakátok?

Vajon meddig csúfítják Kecskemét utcáit a választási plakátok?

Még mindig választási plakátok és falragaszok éktelenkednek Kecskemét utcáin, pedig a pártoknak m...

Folytatódik a Beszélgessünk Hírös Kecskemétiekkel! programsorozat

Folytatódik a "Beszélgessünk Hírös Kecskemétiekkel!" programsorozat

A „Hírös kecskemétiek” című Pódiumbeszélgetés következő előadását rendezi meg 20...

Így közlekednek a buszok Pünkösdkor

Így közlekednek a buszok Pünkösdkor

Érdemes jól megvizsgálni a menetrendeket, hiszen például az Auchan Áruház zárva tartása miatt a 1...

Fussunk össze egy jó ügy érdekében!

Fussunk össze egy jó ügy érdekében!

Jótékonysági futást rendeznek jövő szombaton Kecskeméten. A cél az, hogy felhívják a figyelmet, m...

Vádmódosítással és az elsőrendű vádlott további kihallgatásával folytatódott a Parndorfi-ügy

Vádmódosítással és az elsőrendű vádlott további kihallgatásával folytatódott a Parndorfi-ügy

A mai napon vádmódosításra és az I. r. vádlott további kihallgatására került sor. A tárgyalás máj...

Letartóztatásban a trükkös lopással gyanúsított kiskőrösi férfi

Letartóztatásban a trükkös lopással gyanúsított kiskőrösi férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak az 53 éves kiskőrösi férfinak az előzetes ...

Feltárultak a múzeum titkai

Feltárultak a múzeum titkai

Interaktív előadásokon keresztül mutatták be a szakemberek, mi is zajlik a múzeumi kulisszák mögö...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies