Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Április 6. Hétfő  Vilmos, Bíborka

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

12 éves gyerek letartóztatásban? Megtörténhet…

Vandlik János

2020.02.21. 10:38

Megrendítő hír a közelmúltból: egy 15 éves fiú halálra szúrta az apját Orgoványon. Fiatal kora ellenére nagyon súlyos következményekkel kell szembenéznie, jelenleg is letartóztatásban van. Mit tehet az igazságszolgáltatás a fiatalokkal, gyerekekkel hasonló esetben? Sokan nem tudják, hogy bizonyos tettekért akár egy 12 éves gyerek is büntethető, sőt hosszú letartóztatásba is kerülhet. Dr. Sárközy Szabolcs bíró néhány konkrét esettel világítja meg a kérdés hátterét.

Képünk illusztráció Fotó: iStock

– Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos bűncselekményekért nemcsak a 14 éves, hanem a 12 évet betöltött gyerekek is büntethetők – mondja dr. Sárközy Szabolcs bíró, büntetőkollégium-vezető, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője. – A gyermekkorúak büntethetőségének azért van jelentősége, mert valamilyen szinten elvárható, hogy egy gyerek is tudja azt, hogy bizonyos tetteiért komoly, akár büntetőjogi felelősséggel tartozik. Olyannal, ami az egész életére is kihatással lehet. Esetükben is előfordulhat, hogy egy bűncselekménynek egyéves letartóztatás vagy javítóintézet lesz a vége.

A bíró szerint azért fontos az érintetteknek – szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak – erre odafigyelniük, mert akár egy kisstílű kihágásból is lehet bírósági ügy. Előfordulhat, hogy az elkövető szemében egyszerű lopásnak tűnik valami, pedig a törvények szerint jóval nagyobb súlyú rablásba keveredik. Sárközy Szabolcs érzékletes – nem a megyénkben történt – példát hozott erre: egy gyerek egy lépcsőházban meglátta, hogy egy másik bement a lakásba, sáros cipőjét az ajtó előtt hagyta, és a kulcs is kint maradt a zárban. Gondolt egyet, rázárta az ajtót, és elszaladt a lábbelivel. Azt gondolnánk, lopott… Mivel azonban bezárta az ajtót, védekezésre képtelen állapotba helyezte a másikat, és ezzel megvalósította a rablás kategóriáját, ami már büntetendő 12 éves kortól.

Dr. Sárközy Szabolcs bíró (Fotó: Banczik Róbert)– Szerencsére ritkán fordul elő, hogy 14 év alattiak bíróságra kerülnek – teszi hozzá. – A jogszabály megléte óta, hét éve a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén mindössze két ilyen ügyet tartunk nyilván. Országosan sem nagyobb az arány. Ami érdekes és közös ezekben a konkrét esetekben, hogy a gyermekkorúak nem egyedül követték el a bűncselekményt: az egyik esetben egy 14 évesnél idősebb, a másik esetben pedig egy felnőtt társsal. Tény azonban, hogy társtetteseivé váltak a bűntettnek. Ráadásul mindkét esetben néhány ezer forintos értékért követtek el rablást, okoztak traumát másnak és kockáztatták saját sorsukat is.

– Az egyik ügyben egy mindössze háromezer forint értékű sapkát raboltak el egy fiatalkorú járókelőtől. A 16 éves fiú fényes nappal, a frekventált széchenyivárosi Aradi téren ököllel megverte a sértettet. A gyerekkorú ugyan nem ütött, de mivel biztatta társát, részesévé vált a bűncselekménynek. Egyszerre gyerekes és felkavaró történet: ritkán fordul elő, hogy egy sapka eltulajdonítása rablásnak minősül. Az ilyen cselekmény legtöbbször komolyabb érték miatt történik – mondja a bíró.

A lopást az erőszak teszi rablássá. Kérdésünkre, hogy egy pofon vagy egy szóbeli megfélemlítés is erőszaknak minősül-e, Sárközy Szabolcs így felelt: – Egy pofon is, de az élet és testi épség elleni közvetlen fenyegetés is ugyanolyan erőszak. Sőt, még a verés kilátásba helyezése is, ha reális az alapja.

A fenti támadás nem okozott komolyabb sérülést, mégis rablásnak minősült. Egy felnőtt esetében ez kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Gyerekkorú esetében ugyan nem lehet kiszabni szabadságvesztést – csak javítóintézeti nevelést –, de érdekes, hogy a letartóztatása viszont elhúzódhat akár egy évig is.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Sokan azt gondolnák, hogy a rablás mellett például lopásért is büntethető egy gyerek – magyarázza Sárközy Szabolcs –, pedig ezért nem. A zsarolás – a nem közvetlen élet vagy testi épség elleni, de súlyos fenyegetés – sincs a büntethetőség körében. Holott ez a két cselekmény fordul elő legtöbbször ebben a korosztályban. Testi sértésért viszont akkor büntethetők, ha az életveszélyt vagy halált okoz. Viszont ebben az esetben is könnyen kerekedik sokkal nagyobb baj, mint ami előre látható. Ha például egy gyerek a játszótéren ellöki a másikat, és az beüti a koponyáját, akkor életveszélyt okozó testi sértést követ el. Nem akarja ugyan a sértett halálát, de ha ellöki, akkor abban a tudatban cselekszik, hogy valamilyen sérülést okozhat neki. Noha lehet, hogy csak úgy gondolkodik, hogy elesik, és megzúzódhat a térde, keze. Pedig tette akár végzetes is lehet. Ebben a vonatkozásban a gondatlanságot kell vizsgálni. Emiatt sok kritika érte a jogszabályt, hiszen ezt felnőttek esetében is igen nehéz feltárni. Kérdés, hogy gyerekként felismerhette-e azt, hogyha ellöki a másikat, annak például súlyos koponyasérülése keletkezhet. Egy 12 éves gyerek lehet, hogy azt se tudja, hogy a koponyában létfontosságú szervek vannak, melyek sérülése halált is okozhat. Nincs tisztában az anatómiával. Ilyenkor a hatóság azt vizsgálja, hogy rendelkezik-e a következmények felismeréséhez szükséges belátással. Beszámítható-e, ebben a vonatkozásban mit tud a világról. A jogalkotó mégis azt mondja, hogy ezért felelhet egy gyerek is. Összetett folyamat, nagy kihívás elé állítja a jogászokat.

A rablásról azonban mindenki tudja, hogy bűn. A bíró szerint inkább azzal van a gond, hogy sokan nincsenek tisztában a ténnyel, hogy akár egy sapka eltulajdonítása is lehet rablás. Sőt az is, ha 20 forint értékű dolgot vesz el valaki erőszakkal.

– Azt kell tudatosítani mindenkiben – szülőkben, gyerekekben –, hogy egy ilyen 5-6-ikos által elkövetett, heccnek induló meggondolatlanság is kettévághatja egy gyermek életét – hangsúlyozza dr. Sárközy Szabolcs.

Miért büntethetők a gyerekek 12 és 14 év között?
A Büntető törvénykönyv 16. paragrafusa szerint nem büntethető, aki a büntetendő cselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be, kivéve az emberölés, az erős felindulásban elkövetett emberölés, a testi sértés, a terrorcselekmény, a rablás és a kifosztás elkövetőjét, ha a bűncselekmény elkövetésekor a tizenkettedik életévét betöltötte és az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

A témáról a Kecskeméti Televízió Kiemelő című műsorában is beszélgettek dr. Sárközy Szabolccsal. A stúdióbeszélgetés itt tekinthető meg:

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Helyreállították a romkerti ivókutat

Helyreállították a romkerti ivókutat

Helyreállították hétfőn azt az ivókutat Kecskemét központjában, a Romkertben, melyet vasárnapra v...

Gereben Lívia májusban már a kispadra is leült volna

Gereben Lívia májusban már a kispadra is leült volna

Gereben Lívia, az Atomerőmű KSC Szekszárd válogatott kosárlabdázója úgy készült, májusban –...

Felolvasósorozat V.: A talléros kalap

Felolvasósorozat V.: A talléros kalap

Új sorozat indult a Kecskeméti Televízióban. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatá...

Online óvodai foglalkozások indulnak Kecskeméten

Online óvodai foglalkozások indulnak Kecskeméten

Kecskemét önkormányzati fenntartású óvodái a mai naptól online foglalkozást indítanak a gyerekekn...

KTE-Duna Aszfalt: Forray Gábor pulzusnövelő feladatai - Videóval

KTE-Duna Aszfalt: Forray Gábor pulzusnövelő feladatai - Videóval

A KTE-Duna Aszfalt szakemberei hétről-hétre jelentkeznek videós összeállításokkal, amelyeken...

A KORONA- emléktábla

A "KORONA"- emléktábla

A Katona József Emlékház zárt udvarában 2011 óta látható az az emléktábla, amely Király Sándor sz...

Ingyenes parkolás-bérletek

Ingyenes parkolás-bérletek

A Kecskeméti Városrendészet tájékoztatója a már megváltott parkolási bérletekről.

Az Akadémián és a Sportiskolán több mint 1500 fiatal online edzésterv szerint sportol

Az Akadémián és a Sportiskolán több mint 1500 fiatal online edzésterv szerint sportol

A vészhelyzet bejelentésével szinte egyidőben az országban az elsők között dolgoztuk ki az online...

Börtönbüntetés vár az elgázolt gyalogost az út közepén hagyó sofőrre

Börtönbüntetés vár az elgázolt gyalogost az út közepén hagyó sofőrre

A Kecskeméti Járási Ügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt vádat e...

Nagy Versmondás és Versmondók Találkozása Online

Nagy Versmondás és Versmondók Találkozása Online

A Költészet Napja alkalmából rendszeresen megrendezésre kerülő Nagy Versmondás és a Versmondók Ta...

Nézze vissza a virágvasárnapi Szószékeket!

Nézze vissza a virágvasárnapi Szószékeket!

A Kecskeméti Televízió virágvasárnap római katolikus szentmisét, illetve református és evangéliku...

Városi Alapkezelő: őrizzük meg a munkahelyeket Kecskeméten!

Városi Alapkezelő: őrizzük meg a munkahelyeket Kecskeméten!

A kecskeméti önkormányzat tulajdonában álló Városi Alapkezelő Zrt. a nehézségek orvoslása érdekéb...

Így védekezik és segít Kecskeméten az önkormányzat

Így védekezik és segít Kecskeméten az önkormányzat

A koronavírus jelen van minden megyében, így Bács-Kiskunban is. Csak Kecskeméten több tucatnyi em...

Vandálok tették tönkre a főtéri ivókutat

Vandálok tették tönkre a főtéri ivókutat

B. Kis Jánostól kaptuk a fotót, amelyen jól látszik, hogy szombat éjjel valaki ledöntötte a lábár...

2020.04.05. 09:54

Kecskemét, ivókút, vandál, rongálás, Romkert

POKET zsebkönyvek, már Kecskeméten is!

POKET zsebkönyvek, már Kecskeméten is!

Kecskemét kulturális életének új színfoltja egy új könyvautomata a város szívében. Egyre többen o...

Motorosok tisztelegtek az egészségügyben dolgozók előtt Kecskeméten

Motorosok tisztelegtek az egészségügyben dolgozók előtt Kecskeméten

Közel 100 motoros énekelte egyszerre az Ismerős Arcok Nélküled című számát. A Kecskeméti Mentőáll...

Felolvasósorozat IV.: Az okos lány

Felolvasósorozat IV.: Az okos lány

Új sorozat indult a Kecskeméti Televízióban. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatá...

Zajlik az élet a Vadaskertben

Zajlik az élet a Vadaskertben

Zavartalan az állatok ellátása és a park gondozása a Kecskeméti Vadaskertben, a folyamatban ...

Virágzó kecskeméti színházi élet - online - Videóval

Virágzó kecskeméti színházi élet - online - Videóval

A teátrum épülete helyett most az online teret tölti meg élettel a Kecskeméti Katona József Nemze...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies