Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2018. December 19. Szerda  Viola

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Végül lebukott a „halott” vádlott

Sajtótájékoztató a Kecskeméti Törvényszéken

2018.12.03. 12:44

Hamis halotti anyakönyvi kivonattal próbált valaki kibújni a felelősségrevonás alól, Kecskeméten tárgyalják Czeglédy Csaba ügyét Szegedi Törvényszékkel szemben, a jogásznap a műhibaperekről is szól majd – főként ezekkel a témákkal foglalkozott a mai sajtóbeszélgetés a Kecskeméti Törvényszéken, ahol dr. Bicskei Ferenc elnök bemutatta dr. Csorba Petra új sajtószóvivőt is.  

Dr. Csorba PetraAz igazgatási és civilisztikai – a polgári perek területét érintő – ügyek sajtókommunikációjában dr. Csorba Petra bírónő segíti mostantól dr. Sárközy Szabolcs sajtószóvivő munkáját a Kecskeméti Törvényszéken.

Kecskeméten lesz Czeglédy Csaba Szegedi Törvényszék elleni pere

Az  új szóvivő nyitotta a részletezett témák sorát, azzal, hogy az ismert jogász, volt szombathelyi önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba keresetet terjesztett elő a Szegedi Törvényszék ellen személyi szabadságának, illetve az egészséghez fűződő jogának megsértése miatt.

– Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint gazdasági csalással gyanúsítják őt és 21 társát – mondta Czeglédyről dr. Csorba Petra.

A nyomozás lezárult, vádemelés azonban még nem történt az ügyben. Viszont az eljárásban történtek olyan mulasztások, például késedelmes ügyintézés, amelyeket a volt politikus polgári peres eljárásban sérelmez. A Szegedi Ítélőtábla jelölte a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki a per lefolytatására.

A szóvivő szerint Czeglédy két dolgot sérelmez főként. Egyrészt a fellebbezése felterjesztésével kapcsolatos 18 napos késést, ugyanis az első fokú bíróságnak a törvény szerint ezt haladéktalanul meg kellett volna tennie a másodfok felé. Másrészt, hogy az óvadék iránti kéreleméről az előzetes letartóztatás meghosszabbítása miatt nem döntött külön a bíróság. A Kecskeméti Törvényszék határoz majd arról, hogy ez valóban járt-e érdeksérelemmel. A felperes egyelőre csak a jogsértés megállapítását kérte, de a perfelvételi eljárás lezárultáig bármikor felvetheti, hogy fizessenek neki sérelemdíjat.

Halottnak próbálta beállítani magát

Dr. Sárközy SzabolcsDr. Sárközy Szabolcs, a büntetőügyekért felelős szóvivő, egy különleges üggyel folytatta. Költségvetési csalás miatt folyik eljárás egy 43 éves lajosmizsei férfi ellen, aki egy „gabonás ügyben” fiktív számlák befogadásával 101 millió forintos kárt okozott. 2017 őszén kezdődött a tárgyalás, ahol a vádlott először meg is jelent – tagadva a bűncselekményt –, majd eltűnt, több tárgyaláson már nem látták. Körözést adtak ki ellene, mire egyszer csak jelzés érkezett a rendőrségtől, hogy a vádlott sógora szerint az illető meghalt. Bevitt ugyanis a rendőrségre egy szerb halotti anyakönyvi kivonatot és egy baleseti jegyzőkönyvet. Ezek szerint a délszláv Nis település környékén közlekedési balesetben meghalt az egész család.

A bíróságon furcsállották az ügyet: próbáltak utánajárni, hogy a magyar hatóságok hivatalosan értesültek-e erről a balesetről. Hamar ki is derült, hogy semmi nyoma a hivatalos adminisztrációban.

Ráadásul egy párhuzamos NAV-eljárásban úgy tudták, hogy a férfi Macedóniában tartózkodik. Mivel nem volt igazolható a halála, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Kiderült, hogy él, a bogárok elkapták, és átadták a magyar hatóságoknak. Cifrázza az ügyet, hogy a vádlott sógora egy kecskeméti ügyvédtől kapta a fent említett hamis dokumentumokat, aki azt állította, hogy valaki bedobta a postaládájába. Ezeket átvizsgálva kiderült, hogy a bélyegző nem stimmel, nincs is olyan ügyintéző, aki a papíron szerepel, az ügyszám sem létezik – több sebből vérzett az okirat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A férfi elfogása és átadása után, már Magyarországon elmondta, igazából nem is ő bujkál, hanem a felesége, akit egy másik ügyben letöltendő szabadságvesztésre ítéltek – amit egyébként a nő azóta meg is kezdett. Végűl közokirat hamisítással is kiegészült a vádlott bűnlajstroma, s hiába szeretett volna óvadékkal szabadlábra kerülni, a bíróság valahogy ezt nem tette lehetővé…

Sikeres a büntetőügyek gyorsítása

A Kecskeméti Törvényszék vezetője és szóvivői pozitív tapasztalatokról számoltak be a nyáron életbe lépett új büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatban. Az eljárások gyorsításában jelentős szerepet kap ennek az az eleme – az úgynevezett előkészítő ülés –, amely lehetővé teszi, hogy tárgyalás nélkül befejezzék az ügyet, ha a vádlott a váddal egyezően elismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Így a nyomozati iratok alapján iratismertetés, tanúmeghallgatás és bizonyítás nélkül is meghozható az ítélet.

Sárközy Szabolcs elmondta: november 28-áig ilyen előkészítő ülésen a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén 166 ügyet fejeztek be, és mindössze 91 előkészítő ülést követően került sor tárgyalásra. Baján és Kecskeméten kimagasló ez a gyorsítás, Bicskei Ferenc törvényszéki elnök szerint nagyon szeretik a bírák ezt a jogeszközt, amit valóban hatékonynak tart. – Első tapasztalataink szerint ez a gyorsító csomag valóban gyorsítást fog hozni, aminek nagyon örülünk, főleg annak, hogy Kecskeméten nagyon eredményesen alkalmazzák, hiszen megyei és országos szinten is leterheltnek számít a Kecskeméti Járásbíróság. – fogalmazott az elnök.

Műhibaperek – orvosszakértői bizonyítás a jogásznap témája

Dr. Bicskei FerencSzó esett a februári jogásznapról is, amelyet ebben az évben február elsején tartanak, a másnapi jogászbál előtt. A jogásznap témája rendkívül érzékeny területet, az orvosszakértői bizonyítás nehézségeit érinti. Mind a büntető eljárásokban, mind a polgári vonalon, az úgynevezett műhibaperek tekintetében. – Örökké aktuális ez a terület, melyben az elmúlt húsz év során nagyon megváltozott a bírósági gyakorlat. Megfelelő pervezetéssel megnyugtatóan feltárhatók az orvosi mulasztások, ha történtek ilyenek – hangsúlyozta dr. Bicskei Ferenc. Hozzátette, a megfelelő gondosságot kell ezekben vizsgálni a beteg érdekeit is szem lelőtt tartva, de nem szabad átesni a ló túloldalára sem. A rendszerváltás óta egyre gyakrabban marasztalják el a kórházakat, az elnök megítélése szerint azonban néha túlzott szigorral járnak el a bíróságok.

A büntető eljárások vonatkozásban pedig úgy kerül elő ez a téma, hogy a mostani gyakorlat szerint az orvosi dokumentációt a szakértő csak akkor kapja meg, amikor a sértett kezelése már befejeződött. Ezzel szemben Franciaországban például a sértett kórházba kerülésekor a szakértő azonnal együttműködik az orvosokkal, és olyan tények rögzítését kérheti, amelyek a kezelés során nem feltétlenül, csak a bírósági tárgyalás során relevánsak. Például, hogy fogyasztott-e alkoholt vagy pontosan milyen mély egy szúrt seb stb. Sokszor ezek az adatok az utólagosan kapott orvosi papírokból rekonstruálhatatlanok – mondta dr. Sárközy Szabolcs.

Változik és fejlődik az elektronikus kapcsolattartás

Dr. Csorba Petra az elektronikus kapcsolattartás fejlődéséről is beszámolt. Az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartás már szinte főszabály a polgári után a büntetőügyekben is, amire egy úgynevezett Általános Nyomtatványkitöltő Rendszeren keresztül van lehetőség. 2019. január 1-jétől ezek az űrlapok megújulnak, de a változásokról a bíróságok megújult honlapjain, a Birosag.hu-n lehet tájékozódni. Magánszemélyek továbbra is benyújthatják papírlapon a nyomtatványokat, de ezeknek a tartalma is egyszerűsödni fog.

Hirdetés
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Súlyos betegséggel küzdő családnak gyűjt a Védőháló Karitatív Egyesület

Súlyos betegséggel küzdő családnak gyűjt a Védőháló Karitatív Egyesület

Az elmúlt évek sikeres gyűjtései után, rendhagyó és akár hagyományteremtő módon idén hatodik alka...

Évzáró ünnepséget tartott a KLC-KTE SI

Évzáró ünnepséget tartott a KLC-KTE SI

Évzáró ünnepséget tartott a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Labdarúgó Akadémia kedden délután ...

A Bolyai Tehetségnapon díjazták a legtehetségesebbeket

A Bolyai Tehetségnapon díjazták a legtehetségesebbeket

A Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban hagyomány, hogy nemcsak saját diákjaiknak, hanem a város é...

Baleset történt Kecskemét határában, a Mártírok úti kereszteződésnél

Baleset történt Kecskemét határában, a Mártírok úti kereszteződésnél

Két személygépkocsi karambolozott a 44-es főúton, Kecskemét határában, a Mártírok úti kereszteződ...

Rangadót nyert a Scoregoal és ezzel a tabella második helyére ugrott

Rangadót nyert a Scoregoal és ezzel a tabella második helyére ugrott

Igazi csúcsmérkőzésre látogattak ki a kecskeméti futsal szurkolók, hiszen a tabella második helye...

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában adott koncertet az M. Bodon Pál Kamarazenekar

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában adott koncertet az M. Bodon Pál Kamarazenekar

December 18-án az M. Bodon Pál Kamarazenekar vendégeskedett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolá...

Jövőre elköltözik a repülőbázis

Jövőre elköltözik a repülőbázis

Jövőre elköltözik Kecskemétről az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. Ezt kedden jelentette ...

Másfél millió forintból fejleszthette oktatási eszközparkját a szakszolgálat

Másfél millió forintból fejleszthette oktatási eszközparkját a szakszolgálat

15 új laptopot kapott a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kecskeméti Tagintézménye. A N...

Ügyintézési szünet a kecskeméti kormányablakokban december 28-án

Ügyintézési szünet a kecskeméti kormányablakokban december 28-án

Technikai okok miatt 2018. december 28. (péntek) napján szünetel az ügyintézés a Bács-Kiskun Megy...

Winterkúp 2.1 - Elborult bringások tükörjégen és havon - Videóval

Winterkúp 2.1 - Elborult bringások tükörjégen és havon - Videóval

Vasárnap rendezték meg a Velorookm Kerékpárbolt szervezésében a Winter Kúp téli terepkerékpár-ver...

Évértékelő karácsonyi vacsorát tartottak a Hunyadivárosban

Évértékelő karácsonyi vacsorát tartottak a Hunyadivárosban

Év végi vacsorán összegezte a Hunyadiváros 2018-as évét Pászti András a városrészben tartott kará...

Pénzt kértek azért, hogy ne licitáljanak - befolyásolták a földárverések menetét

Pénzt kértek azért, hogy ne licitáljanak - befolyásolták a földárverések menetét

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vesztegetés elfogadása hatósági eljárásban bűntette miatt vádat ...

Ürgeöntés, Tücsöklakodalom, Gólya-nóta...

Ürgeöntés, Tücsöklakodalom, Gólya-nóta...

Kodály Zoltán „állatkertje” címmel gyermekkari hangversenyt rendeznek kedd ...

Elengedjük az átfolyó vizeket, miközben a talajok egyre vízhiányosabbak

Elengedjük az átfolyó vizeket, miközben a talajok egyre vízhiányosabbak

Magyarország vízkár veszélyeztetettsége Európában egyedülálló. A gyakori ár- és belvíz komoly kár...

Ismét Polgárőr-bál lesz év elején

Ismét Polgárőr-bál lesz év elején

Már hagyomány, hogy az év elején polgárőrök gyűlnek össze  Kadafalván, hogy bállal nyissák m...

Megérkezett Kecskemétre a betlehemi láng

Megérkezett Kecskemétre a betlehemi láng

Betlehemből, a Születések Templomából  cserkészek vitték a betlehemi lángot Linzbe, majd mag...

Több száz gyereknek gyűjt az önkéntes ház

Több száz gyereknek gyűjt az önkéntes ház

Két jótékonysági gyűjtést is szervezett a Bács-Kiskun megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház...

Az utolsó napon is hoztak még ajándékot játékgyűjtő akciónkra

Az utolsó napon is hoztak még ajándékot játékgyűjtő akciónkra

Még a gyűjtés utolsó napjára is jutott kellemes meglepetés: a Kecskeméti Médiacentrum és a Városi...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies