Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. December 6. Péntek  Miklós

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Erőszak a családban: amikor a menekülés az egyetlen út

Pásztor Andrea

2017.07.17. 08:58

Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol jelenlegi vagy volt párja. Sokak számára mégis természetes, hogy eltűrik a családon belüli erőszakot. Úgy nőttek fel, hogy apjuk verte az anyjukat, ezért azt hiszik, rájuk se várhat más az életben. Riportunkban két erős nő mesél arról: van kiút.  

Erőszak a családban: amikor a menekülés az egyetlen út

Kis híján megölte a férje

Viktóriát eddig minden partnere bántalmazta. Az erőszak már gyerekkorát is megkeserítette, hisz anyja és aktuális mostoha apjai is rendszeresen megverték őt. A család egy ismerőse meg is erőszakolta a kislányt, amikor még csak hat és fél éves volt. Egyik férfi karjából menekült a másikéba, míg 2000-ben hozzá nem ment akkori szerelméhez, akinek három gyermeket is szült. Sajnos róla is gyorsan kiderült, agresszív a feleségével, de ha ahhoz volt kedve, két lányát és fiát is ököllel ütötte.

– Én úgy gondoltam, hogy a nőnek kell összetartani a családot, ezért sokszor füllentettem az orvosnak a gyerekek a kék-zöld foltjairól – mondja magyarázkodva az 50 év körüli asszony. Arcán látszanak a megpróbáltatások nyomai. Miközben mesél a borzalmakról, fia és két lánya is közbe-közbe szúrja, nekik mit kellett elszenvedniük.

– Engem lerúgott az ágyról! – Nekem össze-vissza verte a fejemet! –Engem pedig hasba rúgott! – sorolják egymás szavába vágva, miközben fél szemmel a Magyar népmeséket nézik egy régi tévén.

Anyjuk sokáig tűrt, mert nem látott más lehetőséget négyük számára. Amikor több fogát is kiverte a férje, feljelentette, de mivel nem készült orvosi látlelet, nem lett nagy ügy a dologból. Egyik rémtörténet követi a másikat, nem győzöm kapkodni a fejem. Arról, amikor kis híján felgyújtotta a házat a férfi, hogy eldugdosta az ennivalót a kicsik elől, meg arról, amikor fojtogatta Viktóriát, mert az egy aprót ráütött a rosszalkodó fiú fenekére.

Hamar kiderül egy újabb sötét folt az asszony múltjából. Első párja eladta közös gyermeküket az Egyesült Államokba. Azt mondja, az adott erőt neki, amikor sikerült felvenni kapcsolatot a már 23 éves fiával. Akkor döntötte el, nem élné túl, ha még egy gyermekét elvennék tőle. Persze a végső döntéshez az is kellett, hogy kis híján megölje a férje.

Ezt már a gyerekek mesélik. – Leszorította anyát az ágyhoz, és a hátára térdelt, úgy ütötte vágta – mondják. Még el is játsszák, hogy el tudjam képzelni. Aztán a kisebbik lány elkiáltotta magát: Jaj de jó, apát viszik el a rendőrök, mi pedig költözhetünk a mamához! Ettől ijedt meg a férfi, így elmenekülhettek otthonról.

Sajnos azonban a mamánál se mindenki fogadta tárt karokkal őket. Viktória öccse legalább olyan veszélyt jelentett rájuk, mint a brutális apa. Így kerültek előbb a kecskeméti családok átmeneti otthonába, ahol beszélgettünk, innen pedig egy nyugat-magyarországi intézetbe, hogy biztonságban legyenek minden rokonuktól.

Viktória azt mondja, egy időre biztosan leszámolt a férfiakkal. – Anyám annak idején azért adott intézetbe, hogy pasizhasson, de nekem egyetlen pasi sem ér annyit, mint a gyerekek – fejezi be a történetét. Szeretne önkormányzati lakásba költözni, és a saját lábára állni. Annyit szenvedtek már együtt, hogy bíznak benne, ezután már csak felfelé van út.

A lelki terror is pokol lehet

– Ha vér nem folyik, nem veszik komolyan az embert – kezdi a beszélgetést másik riportalanyom. A negyvenes évei vége felé járó asszony nyolcéves lányával szökött el hazulról, egy Kecskeméthez közeli településről. A férje ugyanis lelkileg nyomorította meg mindkettőjüket. Csilla, természetesen nem ez az igazi neve, esetkonferenciára érkezett Kecskemétre, amikor leültünk beszélgetni. Biztonsága érdekében az ország egy távoli városában helyezték el egy átmeneti otthonban.

Azt mondja, próbált segítséget kérni országos szervezetektől, bejutni valamelyik krízisházba, de sokkal nehezebb, ha nem fizikai bántalmazás miatt menekül egy nő. – Pedig valószínűleg egy idő után én is kórházba, rosszabb esetben a hullaházba kerültem volna. Ezt nem akartam megvárni – fűzi hozzá, majd belekezd történetébe.

Amikor beleszeretett párjába, nevezzük Pistának, azt gondolta, ő a legjobb ember, a tökéletes családapa. 39 évesen szülte meg közös gyermeküket, ami Csilla számára maga volt a csoda. Később azonban egyre nyilvánvalóbbá vált számára, mennyire vakká tette a szerelem.

– Rá kellett jönnöm, hogy a tökéletesség látszata csak egy szerep, amit mások előtt játszik. Én és a kislányom valójában csak használati tárgyak vagyunk számára – mondja nem kis keserűséggel a hangjában. – Ha olyan kedve volt, megsimogatott minket, máskor pedig belénk rúgott.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ezt persze csak szavaival vagy makacs hallgatásával tette a férfi, aki teljesen kiszámíthatatlan volt. Sokszor azt se lehetett tudni, éppen miért haragszik a családjára. Ilyenkor káromkodott, dühöngött, szidott mindenkit. Gyűlölte, aki nem adott igazat neki. Lelkiismeret-furdalást, félelmet keltett, öngyilkossággal fenyegetőzött.

– Volt, hogy két hónapra kiköltözött a kisházba. Hiába könyörögtem, mondja el, mi a baj, csak dacosan nézett – meséli Csilla. – Amikor kivittem hozzá a kétéves gyereket, megtanított neki egy mondatot: anya, takarodjál a tanyámból!

Az asszony eleinte némán tűrt, próbált a kedvében járni, mindent megtett azért, hogy segítsen a férfin. Sokat olvasott. Először azt hitte, depresszióban szenved a párja, aztán rájött, hogy a nárcisztikus személyiség jegyei illenek rá leginkább.

– Saját magán kívül semmi sem volt fontos számára, mi is csak addig voltunk jók, amíg azt tettük, ami neki tetszett – folytatja. – Többször mondta, hogy elveszi tőlem a gyereket, majd szerez neki más anyukát.

Miközben Csilla megaláztatásaikról mesél, angyalarcú, szőke kislánya csak szomorúan néz maga elé. Amikor megkérdezem, félt-e az apjától, csak bólint. Aztán elmondja, ágya mellé tette xilofon ütőjét, hogy védekezhessen, ha éjjel rátámadna.

Pista eltiltotta a kislányt és anyukáját a barátaiktól, még az is baj volt, ha hangosan nevettek, jól érezték magukat. Azt rendre óriási balhé követte. Volt, hogy haza se mertek menni, annyira féltek a férfi haragjától.

Egyszer úgy hagyta ott őket az őrjöngő férfi, hogy most kocsival elüt valakit, aztán öngyilkos lesz. Szerencsére senkivel nem futott össze, de ő a kórházban kötött ki.

Néhány hónapja azon kapta fel a vizet, hogy engedélye nélkül el mertek menni strandra. Nem vette fel a telefont, amikor szólni akartak neki, amikor pedig hazaértek, őrjöngött, hogy összetöri mindkettőjüket. Egy ideig csak remegtek a félelemtől, aztán összepakoltak némi ruhát, és eljöttek otthonról.

A Máltai Szeretetszolgálat családok Átmeneti Otthonába kerültek, ahol pszichiáter foglalkozik a sérült kislánnyal. Apja terrorja miatt sokszor hányt és szorongott, most elmúlt minden problémája. Innen költöztek át egy másik intézménybe. Csilla azóta munkát talált, kislánya életkedve is kezd visszatérni. Abban bíznak, hogy vesznek egy kis tanyát, ahol nyugalomban élhetnek majd.

– Senkin sincs, csak a kislányom, nem hagyhattam, hogy ilyen pokolban nőjön fel. Remélem, hogy kiheveri azokat a sebeket, ami az apja okozott neki – néz rám, mintha megerősítést várna. Annyit még kér, írjam bele a cikkbe: sorstársai ne várják meg, míg már késő lesz. Merjenek lépni akkor is, ha igazi pofon nem csattan el…

 

Hová fordulhatnak az édesanyák?
Számos civil szervezet, intézmény foglalkozik azzal, hogy minden nőhöz eljusson, az erőszak semmilyen esetben sem elfogadható. Ezek közé tartozik a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), az Ökumenikus Segélyszervezet, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat.
Probléma esetén a Kecskeméti Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálatot érdemes hívni a 76/507-630-as telefonszámon. Személyes találkozás után az intézmény kollégái, ha szükségesnek tartják, felhívják az ország különböző részén található krízisházak központi számát. Ezek helye számukra sem ismert, hogy semmiképp se juthassanak a bajba jutott családok nyomára.
A családsegítőn keresztül lehet bejutni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonába is. Ide kizárólag Kecskemétről helyeznek el rászorulókat várólista alapján. Jelentkezni egyéni kérelem alapján, a gyermekjóléti szolgálat ajánlásával személyesen, telefonon a 76/485-696-os számon vagy írásban, a bacskai.gabor@maltai.hu címen lehet. Itt igény szerint jogász, pszichológus nyújt segítséget a családoknak. 
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A bor folyékony, a tett jótékony – videó

A bor folyékony, a tett jótékony – videó

Hogyan lesz a forralt borból kerekes székes hinta? A válasz egyszerű: jótékonysággal. Aki az adve...

A Füredi Mikulás is meglepte az apróságokat

A Füredi Mikulás is meglepte az apróságokat

Játékokkal, édességekkel, mesekönyvekkel és gyümölcsökkel megrakodva érkeztek csütörtök délután a...

Gong Mikulás és betlehemezés a Mosolysziget intézményben

Gong Mikulás és betlehemezés a Mosolysziget intézményben

Huszonnegyedik alkalommal indult útjára a Gong rádió Mikulása, hogy megajándékozza a város iskolá...

A pontosan vezetett dokumentáció mindenkinek elemi érdeke

A pontosan vezetett dokumentáció mindenkinek elemi érdeke

Hat év, másfél ezer kérelem, 45 milliárd forintnyi vitatott érték – az Innovációs és Techno...

Felzárkóztató program a hátrányos helyzetűekért

Felzárkóztató program a hátrányos helyzetűekért

A megye szociális szakemberei osztották meg tapasztalataikat csütörtökön a megyeházán azon a fóru...

Gyalogost gázoltak a Mária körúton

Gyalogost gázoltak a Mária körúton

Személyautó gázolt gyalogost ma reggel Kecskeméten, a Serfőző utca és a Mária körút kereszteződés...

Családi veszekedésből autórongálás

Családi veszekedésből autórongálás

A Kecskeméti Járási Ügyészség garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy 33 év...

Adventi adománygyűjtés a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Adventi adománygyűjtés a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 2019. adventi időszakában Kecskeméten a Városháza el...

Egyszer volt, hol nem volt – volt egyszer százmillió kattintás

Egyszer volt, hol nem volt – volt egyszer százmillió kattintás

Szerte a nagyvilágban több mint százmilliószor kattintottak már a Magyar népmesék internetre felt...

Az alacsony ökológiai lábnyom is fontos szempont az új kecskeméti buszflotta felállításánál

Az alacsony ökológiai lábnyom is fontos szempont az új kecskeméti buszflotta felállításánál

Az új buszflottáról és a sofőrök kiválasztásáról is beszélt Hajdu Márton a Kecskeméti Televí...

Mit tegyen, ha szabálytalanul parkoló külföldi autó akadályozza? – VIDEÓ

Mit tegyen, ha szabálytalanul parkoló külföldi autó akadályozza? – VIDEÓ

Mit tehet egy autós, ha külföldi rendszámú, akár unión kívülről érkezett autó miatt nem tud kiáll...

Lajosmizsei állatkínzás: januárban várható ítélet

Lajosmizsei állatkínzás: januárban várható ítélet

Jövő januárban várható ítélethirdetés annak a 37 éves férfinek az ügyében, aki változó létszámban...

Házi gyaloglóbajnokot hirdetett a CédrusNet

Házi gyaloglóbajnokot hirdetett a CédrusNet

Megszületett a CédrusNet 5000 lépéses kihívásának házi bajnoka. A kezdeményezést novemberre hirde...

2019.12.04. 18:42

Kecskemét, CédrusNet, gyaloglás, kihívás

Elkezdődött a kórházi parkolóház építése

Elkezdődött a kórházi parkolóház építése

Egy évig lesz lezárva a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nyíri úti parkolója. December 4-től tilos behaj...

„Cipősdobozokkal” ajándékoz a Mikulás Egyetem

„Cipősdobozokkal” ajándékoz a Mikulás Egyetem

Jó állapotban lévő, már nem használt játékokat vár a Neumann János Egyetem Hallgatói Önkormányzat...

Készül Kecskemét 2020-as költségvetése

Készül Kecskemét 2020-as költségvetése

Megkezdődött Kecskemét jövő évi költségvetésének tárgyalása a szakbizottságokban. Szerdán a Város...

Hogy került Erős Pista a szaloncukorba?

Hogy került Erős Pista a szaloncukorba?

Elsőre meglepőnek tűnt, de hatalmas sikert aratott az Univer Erős Pistával ízesített szaloncukor ...

A kecskeméti diákszínjátszás nagy napja

A kecskeméti diákszínjátszás nagy napja

" A magyar nyelvű diákszínjátszásnak generációkon átívelő, otthont teremtő tevékenységéért, az Or...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies