Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Senki sincsen biztonságban a szexuális bűnözőktől

Pásztor Andrea

2020.01.29. 10:17

Pornográf képeket csalt ki egy 11 éves kislánytól egy 25 éves férfi az Instán csetelve – borzolta a kedélyeket a napokban az ügy, ami sajnos napjainkban már nem számít ritkaságnak. Az eset különlegessége, hogy bár tudták, ki az elkövető, a feljelentés után öt hónappal még semmi sem történt. Négy rendőrkapitányságot járt meg az ügy, a kislány apukája előbb a Legfőbb Ügyészséghez, majd az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, végül pedig a médiához fordult. Így január 22-én végre rács mögé került az elkövető. Az apuka hírportálunknak részletesen beszámolt arról, min ment keresztül családjuk az elmúlt féévben. 

Képünk illusztráció

A kislány ballépése tavaly augusztus 31-én történt – kezdi a történetet az édesapa, Sándor. Azért kezdett csetelni a férfivel, aki ráírt, mert volt egy közös ismerősük. A férfi jól tudta, hogyan kell bánni egy serdülőkorú lánnyal. Tudta, mennyire éheznek a dicséretre, arra, hogy a lelküket simogassák. Azzal kezdte, hogy küldjön magáról egy fotót, ezt viszonozta is. Aztán egész alakos képet kért, és így tovább. Amikor pedig az első picit is kompromittáló fotót kicsikarta a lányból, zsarolni kezdte. Ha nem megy tovább a játékban, kirakja a Facebookra, azt Instára névvel együtt. Jól bevált taktika. A kislány elkövette azt a hibát, hogy a paplan alatt fotót készített magáról, és elküldte. A férfi tovább követelőzött.

– Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mi olyan viszonyban vagyunk a gyermekeinkkel, hogy amikor ez megtörtént, a lányom odaállt elém, és elmesélte. "Apa! Kérlek, segíts! Azt hiszem nagy butaságot csináltam."- mondta, ezért is nem nyughattam az elmúlt fél évben – folytatja Sándor.

Az esetek többségében azonban nem így történik – vélekedik az édesapa. Sokszor még nagyobb bajba kerülnek a lányok. Ha olyan kaliberű bűnözőről van szó, akár a találkozásra is rávehetik az áldozatot, aztán elrabolhatják, kivihetik külföldre. Más esetben az is elképzelhető, hogy az eset után teljesen magába fordul a tinédzser, és önkezével vet véget az életének.

Bárkivel megtörténhet

Sándor azt mondja, kár a szülőknek abba az illúzióba ringatniuk magukat, hogy az ő lányukkal ez biztosan nem történhet meg. Igenis minden tinédzser ki van téve ennek a veszélynek.

– Mindig is tisztában voltam azzal milyen veszélyeket rejt a világháló, milyen hatással vannak a fiatalokra a közösségi oldalak.

Azzal mindenki tisztában van, hogy az internet ablak a világra, de azzal már nemhogy ezen az ablakon nem csak mi nézhetünk ki, hanem minket is megleshetnek, sőt be is mászhatnak rajta keresztül az otthonunkba.

Az internet világában lényegében határok sem léteznek. Elég két véletlen klikkelés, és máris ott van egy idegen ember féltve szeretett lányunk szobájában. Ezért is vezettem be – már jóval az események megtörténte előtt-ó – családunkban kiber házirendet. (Az iskolákban az internet veszélyeit oktató hivatásos rendőr előadó azt mondta a házirendemre, hogyha a szülők 10 százalékát megtennék annak, amit én, akkor neki semmi dolga nem lenne.)

Budapestről költöztünk egy kis településre, lányom pedig szerette volna a közösségi médián keresztül tartani a kapcsolatot ottani társaival, barátaival. Közösen hoztuk létre Facebook-profilját, megbeszéltük, hogyan használhatja. Megbeszéltük azt is, amíg felnőtt nő nem lesz, bármikor bárhonnan ránézhetek, és rá is néztem rendszeresen az adatlapjára, a beszélgetéseire. Az Instagram-regisztrációjához elég egy Facebook-belépés. Én pedig egyedül azzal nem voltam tisztában, hogy az Instagram is elindított egy csetes platformot, ami asztali gépről nem elérhető pedig az ellenőrzéshez én csak azt használtam. Két héttel az indulás után így pedig már meg is történt a baj.

Ha valaki megkérdezte volna tőlem, mit tartok a legveszélyesebbnek a serdülőkori problémák közül, ez lett volna az utolsó, amire gondolok. Nagyon sokat beszéltünk hasonló esetekről, ezért el se tudtam volna képzelni az én 130-es IQ-val rendelkező gyönyörű lányomról, hogy ő is egy ilyen eset áldozatává válhat. 

A serdülő kor egy nagyon érdekes korszak. Tombolnak a hormonok, a lányok szexuális érésével azonban nem jár együtt a józan, megfontolt gondolkodás. Hiába néznek úgy ki, mint a nők, még gyerekek. Sok mindenre képesek azért, hogy megsimogassák az egójukat. Megdicsérik a profilképüket, és már küldik is a fürdőruhás fotót, nem mérik fel ennek a következményeit.

Az áldozat is hibás?

A kislány édesanyjával tett feljelentést a tiszakécskei rendőrkapitányságon, mivel egy közeli településen élnek. Innen Ceglédre helyezték az ügyet, arra hivatkoztak, hogy nem tartozik az illetékességük alá. (Annak ellenére, hogy korábban azt állították.) Az édesapa - rá néhány nappal - már Ceglédre vitte be a bizonyítékokat. Innen Kecskemétre került az ügy, majd Tiszakécskére, aztán a Pest megyei kapitánysághoz, majd onnan ismét Ceglédre. Végül ismét a Pest megyei rendőrséghez került az ügy, ők tartóztatták le a férfit szexuális erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt. Az édesapa az ügy késlekedését írásban jelezte először a kecskeméti ügyészségnek, aztán a Legfőbb Ügyészségnek, végül az országos rendőr-főkapitánynak. Mivel semmi sem történt, végső elkeseredésében a médiához fordult, így közel fél évre a történtek után végre elfogták az elkövetőt.

– Ha ez az eset nem egy olyan karakán emberrel történik, mint én, aki ráadásul járatos a jogban is, és nem ijed meg a bürokrácia útvesztőitől sem, ez az ember valószínűleg még mindig szabadon élne – vonja le a következtetést Sándor. – Ha mondjuk egy elvált anyuka kerül ilyen helyzetbe, nem biztos, hogy lett volna hozzá ereje, türelme, hogy végigvigye az ügyet. Sőt valószínűleg elhitették volna vele, hogy a lányával van a hiba.

Az áldoztahibáztatás ugyanis nem csak a rendőrségre, de egész társadalmunkra jellemző. Ezért sem kerül a felszínre a hasonló zaklatások nagy része. Attól félnek a gyerekek és a szülők is, hogy megbélyegzik őket, és amúgy sem találják meg, így felelősségre sem fogják vonni az elkövetőt.

Sok esetben a szülőnek se merik elmesélni a lányok, ha zaklatás áldozatai lesznek. Attól tartanak – sajnos jogosan –, hogy őket fogják hibáztatni. Magyarországon ugyanis az nem alapvetés, hogy a gyerek még naivan, hiszékenyen gondolkodik. Óvatlan és könnyen hibázik, éppen ezért nem kellene őt még pluszban büntetni a botlásiért.  Azzal viszont mindenki egyet ért, hogy aki ilyet tesz egy kislánnyal, az egy szemétláda.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az iskolák szerepe is fontos

Sándor felesége egy középiskola igazgatója, ők ott most stratégiát dolgoztak ki arra, hogyan készíthetnék fel diákjaikat a hasonló helyzetekre. Az a céljuk, hogy a fiatalok bizalommal forduljanak kérdéseikkel a tanárokhoz. Ha pedig bármelyik gyereknek hasonló problémája adódik, azt kezeljék a tanárok és a diákok is anélkül, hogy az áldozatot hibáztatnák. A fő cél, hogy ha otthon nem is, az iskolában merjék elmondani, mi történt velük. Segítsék, támogassák őket az ilyen szituációk megoldásában és feldolgozásában, hiszen ezzel kézzel fogható példán keresztül tanulhatják meg a gyerekek az ilyen esetekben megfelelő viselkedési normát.

Hogyan nyomozható le, ki a zaklató?

- Sok klikkelgetés után minden közösségi oldalnak hozzá lehet férni a privacy policy-jához, vagyis az adatvédelmi politikájuk leírásához – magyarázza Sándor. Az Instagram esetében ez kinyomtatva három oldal volt, és kiderült belőle, hogy a bűnüldöző szervek egy bizonyos e-mail címen, komoly formulákat betartva kérhetik ki a zaklató IP címét.

– Ezt én el is vittem három nappal a feljelentést követően a ceglédi rendőrségre, a beszélgetés általam kigépelt oldalaival és a fotókkal együtt. Ennek ellenére csak másfél hónappal később küldték el az adatigénylést, pedig két hétre rá már meg is jött a válasz az Instagramtól. Tisztában voltak vele, hogy ki az elkövető, és hogy mi a további teendő, így nem emiatt húzódott el a nyomozás.

– Nem töröltük a lányom Insta-profilját, szerettem volna ugyanis, hogy a rendőrség folytassa a beszélgetést a férfivel. Esetleg vegyék rá egy találkozóra a lányommal, ami már tettenérés lett volna, így azonnal felgyorsult volna az elkövető felelősségre vonása is. Erre azonban nem voltak hajlandók, három hónapot vett igénybe a bizonyítékok megtekintése is.

Hogy mi változott az eset óta? Decemberben törölték mindkét lányuk Facebook- és Ista-profilját, mint kiderült, ez egy gyakorlott felhasználó számára sem egyszerű feladat. A közösségi oldalakon ugyanis nincs olyan gomb, amivel törölhetjük magunkat. Miután megtaláljuk a módját, 30 napnak el kell telnie ahhoz, hogy tényleg törlődjön a profil, de eközben már be sem szabad jelentkezni, mert akkor újra lehet kezdeni az egész folyamatot. – Megmutattam nekik, hogy nem lehetetlen, amit kérek. Így én is töröltem magam, pedig a munkámban nagy segítségemre volt a közösségi oldal – meséli az édesapa.

Önbíráskodás helyett

Sokan kérdezték tőlem, ha tudom, ki zaklatta a lányom, miért nem kapom el. Azért nem tettem, amit szívem szerint tettem volna, mert ha börtönben ülök, már hiába mondja a lányom, hogy apa, kérlek segíts – mondja Sándor.

– Végig az motivált, hogyha elkezdődik a vizsgálati szakasz, és rábukkannak a bizonyítékokra az elkövető gépén, telefonján, újabb esetekre derül fény. Teljesen egyértelmű volt ugyanis, hogy nem csak az én kislányomat pécézte ki magának. Most végre kiderül, hány áldozata lehetett még. A rendőrségnek pedig kutya kötelessége lesz felkutatni minden lányt, és véleményem szerint nyomozást kell indítaniuk minden egyes ügyben.

A szülők felelőssége

Sándor lánya nagyon nehéz időszakon van túl. Az első ijedtség után hullámzó volt a hangulata. Leginkább amiatt aggódott, hogy a férfi szabadlábon volt, és lányok százai voltak kitéve annak, hogy ugyanazt tegye velük, mint vele.

– Amikor a múlt héten, látott a televízióban, beült az ölembe, átkarolt, vállamra hajtotta a fejét és annyit mondott zokogva: nagyon sajnálom, és nagyon-nagyon köszönöm, apa. Én megígértem neki, hogy ezután is mindig segítek rajta, csak forduljon felém bizalommal. Ő pedig megígérte többet nem tesz ilyet.

Sándor úgy gondolja, ez minden szülő kötelessége: az elfogadás, a feltétel nélküli szeretet és támogatás.

– Amikor bevallotta a lányom, mi történt, én biztosítottam arról, mindenképp mellette leszek, mindenben segítek neki, de természetesen a felelősségre vonása és a megfelelő büntetése sem maradt el. Ezt üzenném minden szülőnek, aki hasonló helyzetbe kerül. Egy gyerekkori botlás miatt nem mehet tönkre egy lány, egy család élete. Ami nagyon fontos, amikor feljelentést tesznek, kérjék az adatok teljes, zárt kezelését, utólag ezt már nem lehet módosítani. Így sem a gyermek, sem a szülők neve, címe, egyéb adatai sem szerepelnek az ügyiratokban. Ha ugyanis a vádemelési szakasz jön, az ügyvéd betekinthet az ügyiratokba, és akár ki is adhatja az adatokat a zaklatónak.

Változni kell a rendőrségi eljárásnak is

Sándor a rendőrség hatékonyságát is megkérdőjelezi. Azt mondja, ha nem félnének a lányok attól, hogy őket hibáztatják, mindenki feljelentést tenne. Ha a hatóság is másként állna az ilyen bűncselekményekhez, nem történhetne meg, hogy fél évig szabadon mászkáljon egy szexuális zaklató. Amerikában az ilyen embereket komolyan nyilvántartják, gondoskodnak arról, hogy soha ne tudja lemosni magáról a szégyent. – Ettől mi még nagyon messze vagyunk, de bízom benne, hogy változik a helyzet – nyilatkozta nekünk.

Sándort a média beszámolóját követően meghívta az országos rendőrfőkapitány-helyettes, hogy megbeszéljék a nyomozás késlekedésének okait. Azt mondja, kérdésekkel és javaslatokkal készül majd erre a találkozóra. Szeretne ő is tenni azért, hogy minél kevesebb gyerekkel történjen meg az, ami az ő lányával történt. Ha pedig mégis beleesnek a csapdába, ne menjen rá az egész életük…

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

„Az arckifejezések megértése sok autistának okoz nehézséget” – VIDEÓ

„Az arckifejezések megértése sok autistának okoz nehézséget” – VIDEÓ

Kik az autisták? Hogyan élnek? Mit tudnak vagy éppen mit nem tudnak? Ezek a kérdések talán sok em...

Megrongálták a Rákóczi iskola sportpályáját

Megrongálták a Rákóczi iskola sportpályáját

Megrongálták a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola sportpályájának műanyag burkolatát –&nbs...

Már nem keresik a kukákat borogató fiatalokat

Már nem keresik a kukákat borogató fiatalokat

Beazonosították a felhívásban szereplő személyeket - közölte a rendőrség szóvivője.

Több meghibásodást javítottak a hétvégén a BÁCSVÍZ munkatársai

Több meghibásodást javítottak a hétvégén a BÁCSVÍZ munkatársai

Sűrű hétvégéjük volt a BÁCSVÍZ Zrt. munkatársainak. Több meghibásodás miatt is intézkedniük kelle...

Szökjön ki egy fürdőbe!

Szökjön ki egy fürdőbe!

2020. február 29-én szombaton egész nap kedvezményes jegyárakkal vehetik igénybe a vendégek a Kec...

Felborított egy buszmegállót a viharos szél Katonatelepen

Felborított egy buszmegállót a viharos szél Katonatelepen

Szerencsére senki sem sérült meg, amikor hétfőn délelőtt felborította a buszmegállót a Kocsis Pál...

U17 és U20-as futsal győzelmek

U17 és U20-as futsal győzelmek

A hétvégén mindkét utánpótlás korosztályban győzni tudott az SG Kecskemét Futsal Nyírbátor ellen....

A legjobb magyar asztaliteniszezők versenyeznek Kecskeméten

A legjobb magyar asztaliteniszezők versenyeznek Kecskeméten

Soha nem volt ilyen nagyszabású országos asztalitenisz magyar bajnokság, mint amit február 28-a é...

265 vendég a Hosszú Utcai Óvoda bálján

265 vendég a Hosszú Utcai Óvoda bálján

27. alkalommal rendezte meg a már hagyományossá vált Szülők-Nevelők Bálját a Ferenczy Ida Óv...

Drabant Anita tarolt Karcagon

Drabant Anita tarolt Karcagon

Február 20-23. között Karcagon tartották az Asztalitenisz Diákolimpia országos döntőjét. Dra...

Csontváry-ihlette rajzokat vártak a pályázatra

Csontváry-ihlette rajzokat vártak a pályázatra

Több száz rajz és festmény hevert pénteken a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola sportcsarn...

Kecskeméti birkózó sikerek a szabadfogású diák I-es Magyar Bajnokságon

Kecskeméti birkózó sikerek a szabadfogású diák I-es Magyar Bajnokságon

Sikeres Magyar Bajnokságot zárt a Csepel-Pénzügyőr csapata szabadfogású diák I-es korosztály...

2020.02.23. 13:07

Csepel-PSE , Kecskemét, birkózás, sikerek

Döntetlennel zárult a szomszédvárak csatája

Döntetlennel zárult a szomszédvárak csatája

Nem bírt egymással a Kecskeméti LC és a Lajosmizsei VLC a labdarúgó megyei I. osztály tavaszi sze...

2020.02.23. 08:00

39 kép

Kecskeméti LC, labdarúgás, Lajosmizsei VLC, megye I

A Mercedes-gyár újra csatlakozott a Tetris challenge-hez

A Mercedes-gyár újra csatlakozott a Tetris challenge-hez

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár karosszériaüzemének munkatársai is csatlakoztak a ,,Tetris challe...

Feljutott a rájátszás felsőházába a HÉP-RÖPKE SE

Feljutott a rájátszás felsőházába a HÉP-RÖPKE SE

A kecskeméti lányok egy szűk óra leforgása alatt győzték le idegenben az alapszakasz utolsó mérkő...

Miért van szükség faápolási munkákra?

Miért van szükség faápolási munkákra?

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. parkfenntartási csoportja az Eper utcában végzett f...

Változik a KEKO pénztár nyitvatartása a vasútállomáson

Változik a KEKO pénztár nyitvatartása a vasútállomáson

Változik a vasútállomáson található menetjegy- és bérletárusító pénztár nyitvatartása - adta...

A tankok elé állt ’56-ban a most 95. születésnapját ünneplő Gömöry Katalin

A tankok elé állt ’56-ban a most 95. születésnapját ünneplő Gömöry Katalin

Gömöry Katalint 95. születésnapján köszöntötte Kecskemét nevében Engert Jakabné alpolgármester sz...

Oldódott a helyzet, de még vannak problémák a közvilágítással

Oldódott a helyzet, de még vannak problémák a közvilágítással

Az elmúlt két hétben a Kecskeméti Médiacentrumhoz csökkenő ütemben érkeztek bejelentések közvilág...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies