Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 27. Szerda  Hella

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Csenki Csaba

2017.08.21. 14:26

Volt már a válogatott, rendszeresen szerepel kölcsönversenyzőként egy fővárosi csapatnál, Debrecenben profi szerződést kínáltak neki.  De ő úgy döntött, egy fenékkel két lovat ül meg. Pontosabban, a nyerget és az iskolapadot. Minkó Rolanddal, a Veloroom-Kecskeméti Első Sor kerékpárversenyzőjével beszélgettünk, aki igazi sikernek azt tekinti, hogy Aranykoszorús diákként végzett a Katona József Gimnáziumban, és felvették a Budapesti Műszaki Egyetemre.

Minkó Roland (balról a második) a DeGaVi Tipográfia kölcsönversenyzőjeként - Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

- Sokan mondják, hogy a bringázást kiegészítő sportként kezdték, aztán szerelem lett, ami mindent elsöpört. Nálad hogy volt ez?
Szerelem első látásra. Amikor láttam a kiírást 2014-ben, hogy megrendezik az I. Veloroom Kupát (5 kilométeres időfutam Hetényegyháza és Kerekegyháza között – a szerk.) szereztem egy kölcsön bicajt. Egy acélvázas Csepelt, amivel egyedül kezdtem edzeni. Aztán a verseny alatt annyira megtetszett a közeg, hogy elhatároztam, folytatom.

- És rögtön csapatban csapattad?
- Akkor, ott, sok ismerőst nem szereztem, így továbbra is egyedül edzettem. Én is a Ladánybenei útra jártam ki, ahogy a legtöbb országútis. Tekertem az acélvázassal a kerékpárúton, egyszer csak jött egy sor, Sáfár Tamás, Juhos Geri, Mészáros Máté, akik már akkor is emblematikus figurái voltak a régió országútis életének. Szóltak, hogy csatlakozzak hozzájuk. És mentem, és tudtam tartani a tempót, és nagyon megtetszett a dolog. Azonban eljött a pillanat, amikor vissza kellett adnom a kölcsönbringát. Nem volt mivel tekernem, és hatalmas ürességet éreztem.

- És jött a szülők győzködése?
- Nem kellett őket győzködni, látták rajtam az elszántságot, és segítettek. Vettünk egy használt Corratec-et, ami már egy alu-karbon gép volt, és az első két szezonomat (benne az első igazolt szezonnal) azzal teljesítettem. A Veloroom-Kecskeméti Első Sor tagjaként, Sáfár Tamás irányítása alatt beletekertem 15000 kilométert, aztán 2015 végén lett meg a  karbon GIANT TCR-em, amivel azóta is versenyzem. Abban most körülbelül 24000km van.

- Dobálózunk itt a tízezer kilométerekkel. Sokan még autóba se tesznek évente annyit, amennyit te a bicajodba. Hogy jön ez össze?
Amikor igazoltként összejött egy 4-5 fős csapat, minden nap volt edzésünk Tamással. Hétvégén pedig önállóan, valamint a környékbeli amatőrökkel tekertünk a „Laza100”-on. Vagyis heti hat-hét edzés volt, 350-450 kilométer hetente. Ma már megyünk 600-700-akat is egy hét alatt.


- Eredmények?
- A 2015-ös szezonban kisebb versenyeken tudtam is nyerni. Aztán 2016-ban az országúti és az időfutam OB-n sikerült megszereznem a harmadik helyet, aminek eredményeként behívtak az U19-es válogatottba, és az „A” keret tagjaként utazhattam Luxemburgba a világkupára, Belgrádba, valamint egy svájci versenyre, a GP Rüebliland-ra. Ez volt a legelső nagy lépcsőfok, amit megléptem, és úgy érzem, azóta is tart a fejlődés. Most U23-as vagyok. Ebben a korosztályban nincs állandó válogatott sor, így most nem vagyok válogatott tag.

- Van viszont más, ami miatt még a televízióban is láthattunk. Nem is egyszer!
- 2017-re a DeGaVi Tipográfia (egy nagy múltú csapat, mely hosszú szünet után most éled újjá – a szerk.) összerakott egy U23-as sort, de hat helyett öten vannak, így engem hívtak meg, hogy kölcsön versenyzőként én legyek a hatodik csapattag. A Tipográfia tagjaként részt vehettem egynaposokon, és többnapos körversenyeken. Ilyen volt a V4 Kerékpárverseny, a Bihari Kör, a Tour de Hongrie és legutóbb a Székely Kör. Utóbbi kettőt a tévé is közvetítette, ez külön élmény volt, és felelősség is. Mert amit csináltunk, azt mindenki láthatta. Furcsa volt, amikor Cegléd felé tekerve a közvetítő helikopter minket vett. Nagyon jó érzés volt, hogy több tucat kecskeméti bringás átjött Ceglédre, hogy lássa a befutót!

- Fizikálisan mennyire vesz igénybe egy többnapos verseny?
- Ezek eléggé megterhelő versenyek, mert több napon keresztül kell a maximumot hozni, vagy a maximum közeli teljesítményt leadni. 160-180 kilométeres szakaszok 1000-2000 kilométeres szintkülönbséggel… Ezeken a lehető legjobb idővel végig kell menni, este pedig regenerálódni, hogy a következő napokban ugyanúgy, vagy még jobban tudjunk teljesíteni.

- Hogyan lehet tanulni a versenyeken az ellenfelektől?
- Ahogy év elején elkezdtük ezeket az elit nemzetközi versenyeket, mindig az volt az érzésem, hogy nem vagyok odavaló. Részben, mert nem voltam elég erős, hogy mindig ott maradjak a főmezőnnyel, másrészt ügyességben sem éreztem azt, hogy nekem ott a helyem. És ahogy haladtunk előre a versenynaptárban, egyre több többnapos versenyen vettünk részt, azt vettem észre, hogy ha egy visszafordítós vagy 90 fokos kanyarhoz érkezünk 55-tel, akkor nem én vagyok az, aki megijed a többiektől, vagy hamar fékez, hanem most már be merek én is menni belső íven, később fékezni, és oda merem rakni a kereket, ahova régen nem mertem. Az ember így a versenyeken tapasztalatot szerez, és beépül a tudatalattijába egyfajta tudatos tudatlanság.

- Vannak mélypontok? Hogy vészeled át?
- Nekem, az alföldi bringásnak, amikor jön egy nagy hegy, már meglátni sem kellemes. Méregetem a távolból, és tudom, hogy nekem oda fel kell tekernem. Aztán, amikor elkezdődik az emelkedő, és őrült tempóval elindulnak a csapatok a hegyi hajrára, nálam akkor jön el a mélypont, és jön ki a max pulzusom. 

- Kecskeméten hogyan tudtok a hegymenésre készülni?
- Sehogy. A hegyek és emelkedők hiánya a környéken, eléggé befolyásolja a teljesítményt. Ha valaki igazán jól akar hegyen menni, akkor hegyen is kell edzenie. Az erő lehet, hogy megvan síkon, lehet, hogy az ember tud gyorsan menni, de hegymenetben más izmok dolgoznak, és rendszeres gyakorlás nélkül egyszerűen nem megy felfelé olyan gyorsan a bicikli. Sajnos erre itt nincs lehetőség. Ha heti egy-két alkalommal, egy-két órára fel tudnánk menni a Vízműdombra, az nagyon sokat segítene nekem és a fiatalabb kecskeméti válogatott társaimnak is.

- Voltál már a magyar válogatott tagja, rendszeresen szerepelsz kölcsönversenyzőként. Egy csapat se jelentkezett még be érted?
- A 2016-os szezon végén Debrecenben a DKSI egy U23-as sort hozott létre, amibe erőteljesen kereste a jó bringásokat. November tájékán felhívtak, hogy lenne-e kedvem hozzájuk csatlakozni. Egy hét gondolkodási időt kértem, ugyanis két dolog között kellett választanom: a jó és a rossz érettségi eredmény közt. Ugyan sok dolgot biztosítottak volna ahhoz, hogy a tanulás folytatódjon, de úgy éreztem, ha Kecskeméten maradok az Első Sorban, biztosan sokkal több időm lesz az iskolára figyelni, mintha minden hétvégén Szlovákiába, Olaszországba, vagy hasonló helyekre járnánk versenyekre.

Megérte?
- Nagyon nehéz döntés volt, de nem bántam meg, hogy a józanész döntött. A Katona József Gimnáziumba jártam, angol-magyar kéttannyelvű képzésre, ahol a matekot, a fizikát, a biológiát, a történelmet angolul tanultuk. Így elég jó angoltudásom van, amit a nemzetközi versenyeken is tudok kamatoztatni. De ami ennél is fontosabb, hogy az érettségim jelesre sikerült. A magyar sosem volt az erősségem, így az négyes lett, a többi mind ötös. Fizikából és angolból tettem emelt szintű érettségit, és eredményeim alapján felvettek a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök szakára.


- Hogyan éled meg a sikereket?
- Azt gondolom, a sportban nem feltétlenül sikereket érek el. Magamhoz képest fejlődök, és ezt magamban könyvelem el sikerként. Az iskolát valóban sikeresen teljesítettem, Aranykoszorús diákként végeztem. Ehhez a négyes magyar miatt nem lett volna elég az eredményem, de hozzájöttek a sportban elért eredményeim, így az igazgató úr méltónak talált az elismeréshez. Ő sok mindenben támogatott engem és a többi Katonás válogatott bringást, Hakk Bencét és Gulyás Mátét is! De a nagyon jól érezhető, hogy egyre több helyi vállalkozó fedezi fel a kerékpározás rejlő támogatási lehetőségeket, vagy, mert önmaga is rendszeresen sportol valamit, vagy, mert fontos neki az egészséges ifjúság és persze a környezetvédelem is!

- Tehát Budapesten élsz szeptembertől. Kinéz valami szerződés egy fővárosi csapatnál?
- Külföldön már rég elkezdődött az átigazolási szezon, de Magyarországon ez október vége, november eleje. Egyelőre felajánlást nem kaptam, de úgy gondolom, a Tipográfiánál továbbra is szívesen látnának versenyzőként. El tudnám képzelni, hogy az egyetem mellett náluk versenyezzek. Ha alakulna jövőre Magyarországon egy kontinentális csapat, akkor mindenképp szeretnék oda bekerülni. Mindent megteszek, hogy egyre jobb kerékpáros legyek, de a legfontosabb most, hogy megálljam a helyem egyetemistaként.  

(Fotók: Minkó Zsolt, csapatképek: Facebook)

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A szabadságharcos Kecskemét

A szabadságharcos Kecskemét

Az 1848-49-es szabadságharc emlékei a Kecskeméti Katona József Múzeumban korabeli eseményekre uta...

Tradicionális ételek és italok a Duna-Tisza közén

Tradicionális ételek és italok a Duna-Tisza közén

A Slow Food mozgalom egyik irányvonala a „Slow Travel”, azaz lassú utazás. Ez a rohan...

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart május 28-án, csütörtökön, erről tájékoztatta ...

Idén is mestermunkákat vár a kamara

Idén is mestermunkákat vár a kamara

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is meghirdeti „MESTERMUNKA”...

Pünkösdi nyitva tartás a piacokon

Pünkösdi nyitva tartás a piacokon

A kecskeméti piacok pünkösdi nyitva tartásáról adott ki közleményt az Intézmény- és Piacfenn...

Felfüggesztett börtönt kapott az utcán verekedő 17 éves fiú

Felfüggesztett börtönt kapott az utcán verekedő 17 éves fiú

A Kecskeméti Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt tárgyalás nélkül - bünte...

Palkovics: a munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

Palkovics: a munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent...

Életveszélyes sérüléseket okoztak az elszabadult kutyák Kiskunhalason

Életveszélyes sérüléseket okoztak az elszabadult kutyák Kiskunhalason

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sérté...

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Megérkezett a várva várt jó hír: STARTOLHATNAK TÁBOROK. Válasszon hasznos, élménydús nyári p...

Maszkosztás és fogadóóra a Vacsiközben

Maszkosztás és fogadóóra a Vacsiközben

Közel 200 darab mosható maszkot osztott ki dr. Tóth Szilárd a Vacsiközben hétfő délután. A városr...

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Szakemberek összefogásával elindult Kecskeméten az a magánlaboratóriumi szolgáltatás, amelynek ke...

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Megkaptuk, a Ciróka Bábszínház szervezésében megvalósuló online Országos Gyermeknap részlete...

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Újabb két évre kötelezte el magát az SG Kecskemét Futsal kötelékébe Koós Károly. A klub vezetőség...

Indul a Piszekút tér rekonstrukciója Kecskeméten (videóval)

Indul a Piszekút tér rekonstrukciója Kecskeméten (videóval)

Még a héten elindul a Piszekút tér rekonstrukciója a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében. A munkála...

Holnaptól áramszünetek Kecskeméten

Holnaptól áramszünetek Kecskeméten

Május utolsó hetében Kecskemét több pontján is számíthatnak a fogyasztók áramszünetekre.  A ...

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Kifosztással gyanúsítják a 25 éves kecskeméti nőt, aki előbb megharapta időskorú áldozatát, majd ...

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedni minden életkorban szórakoztató kikapcsolódás és egyben az egyik leghasznosabb szabad...

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

„Hogyan éljünk egészségesen? Mit jelent az egészségtudatos életmód?” Online rajzpályá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies