Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Május 25. Szombat  Orbán

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Bodnár Péter: a kosárlabda jövője szempontjából fontos a kecskeméti beruházás

2017.02.02. 17:02

Szerdán bemutatták a régi uszoda átalakításával kialakítandó, Kecskemét Önkormányzata és a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia által finanszírozott multifunkcionális sportcsarnokot, amelynek a második üteme decemberben fejeződött be. A harmadik ütem hamarosan indul, az átadás a nyár végére várható. Az ipari műemlékké minősített uszoda átalakítása több mint 700 millió forintba kerül, amelyből több mint 400 millió forintot a Kosárlabda Akadémia gyűjtött a TAO támogatásokból, a 200 millió forintot kitevő önrészt az Önkormányzat biztosította. A Kosárlabda Akadémia sportfejlesztési pályázatát a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége támogatta. A bemutatón Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára és Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője is részt vett, akiknek Ivkovicné Béres Tímea, a házigazda, a Kosárlabda Akadémia vezetője mutatta be az épületet. A bejárás után Bodnár Pétert kérdeztük

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, Ivkovicné Béres Tímea, a Kosárlabda Akadémia vezetője és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere

Komoly infrastrukturális beruházásokra ad lehetőséget a kormány döntése a látvány csapatsportágak támogatására. Mit profitált ebből a kosárlabda?

A magyar kosárlabda sportág infrastrukturális szempontból rendkívüli lemaradásban van. A nemzetközi mérkőzések megpályázásakor óriási bajban vagyunk, hiszen alig találunk az országban 4-5 olyan csarnokot, amely alkalmas lehet rangos események lebonyolítására.

Amikor egy sportág jövőjéről, minőségi utánpótlás-fejlesztéséről beszélünk, akkor le kell szögezni, hogy megvalósíthatatlan anélkül, hogy valódi otthonuk legyen az utánpótlás-nevelést végző szervezeteknek. Ezért nagyon fontos ez a kecskeméti beruházás a többi mellett, mint például Pécsett a PVSK munkacsarnoka, vagy a Rátgéber Akadémia Csarnoka, ha végre elkezdődik az építése. Ezekben a létesítményekben már nem vendégként, hanem valódi házigazdaként szerepelhet a kosárlabda sportág. Nem könyörögni kell azért, hogy edzést tarthassanak, vagy mérkőzést játszhassanak, hanem gyakorlatilag mindenki más a kosárlabda sportág mögé kerül. Így valóban elvárható lesz, és számon kérhető a minőségi utánpótlásnevelő munka. Az infrastruktúra hiányában, megfelelő csarnokok hiányában nehéz minőséget követelni a tagszervezeteinktől. Szerencsére Kecskemét városvezetése időben felismerte a TAO támogatás révén megnyíló lehetőséget. A tornatermek felújítása mellett ez a sportcsarnok is elkészül, amely elsősorban a kosárlabda utánpótlásnak lesz a bázisa.

Kecskeméten 600 fölé nőtt a gyerekek száma, akik az Akadémia keretein belül kosárlabdáznak. Országos szinten, ez a komoly támogatás, amit a szövetség tudott adni mit jelentett, mennyivel több fiatal van az Akadémiákon, egyesületekben, mint mondjuk 5-6 évvel ezelőtt?

A TAO támogatás egy utolsó pillanatban nyújtott mentőöv volt a látvány csapatsportágak számára. Azok a sportágak, akik a legnagyobb létszámmal képviseltetik magukat Magyarországon, de az olimpia szempontjából nem voltak eredményesek, a korábbi sportfinanszírozási rendszerben rendkívül hátrányos helyzetbe kerültek. A kosárlabda sportolók regisztrált létszáma 2010-ben 25 ezer volt, amely a TAO támogatásnak is köszönhetően, ma már meghaladja az 55 ezret. Tehát több mint megduplázódott. Ennek volt köszönhető az, hogy a 2010-re meghirdetett, akkor 10 évre tervezett, Új pályán stratégiai programunkat 2015-ben módosítani kellett. A célok nagy részét 5 év alatt elértük a tervezett 10 év helyett. Ezért tudtuk hamarabb elkezdeni és meghirdetni a mennyiségből minőségbe elvet, amit kötelezően a sportszervezeteinknek végre kell hajtani. Most már nem csak a tömegesítésre kell koncentrálniuk, hanem arra, hogy minél több olyan gyereket neveljenek, akik később, az adott területen lévő legfelsőbb bajnoki osztályban lévő csapatoknak, mint pedig a nemzeti válogatottaknak utánpótlást jelentsenek.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Kecskemét nagyon jó helyeztben van, mert Ivkovicné Béres Tímea, a női válogatott csapatvezetője, a kecskeméti Kosárlabda Akadémia létrehozója, valamint Stojan Ivkovic, a férfiválogatott szövetségi kapitánya is itt él. Folyamatosan szervezik az utánpótlást nevelő edzők továbbképzését. A szövetség ezt koordinálja?

Sokat kell tenni azért, hogy mint a sportszakemberek szempontjából, mind a létesítmények szempontjából a lehető legjobb minőséget tudjuk biztosítani. Ivkovicné Béres Tímea által felépített kecskeméti Kosárlabda Akadémia a legjobb példa arra, hogy hogyan lehet a minőségi képzéshez megfelelő körülményeket teremteni. Jó érzékkel felfedezte, hogy egy használaton kívüli ipari műemléket, a város régi uszodáját hogyan lehet a kosárlabdasport céljaira felhasználni. A minőségi munkában főként azokra a szakemberekre számítunk, akik a legjobb minőséget képviselik Magyarországon, a magyar kosárlabdázásban. Ez egy rendkívül nehéz feladat, hiszen a legjobb edzők általában a felnőtt kosárlabdában dolgoznak és nem az utánpótlásban. Sikerült egy olyan rendszert elindítanunk, aminek köszönhetően a többszörös magyar bajnok és kupagyőztes Székely Norbert utánpótlással kezdett foglalkozni, de mondhatom a női szövetségi kapitányunkat, Stefan Sviteket, aki a miskolci utánpótlásban kezdett dolgozni: Nagyon bízom abban, hogy sikerre vezetnek azok a megbeszélések, amelyek után Stojan Ivkovic, a férfiválogatott szövetségi kapitánya nem egy klubcsapatnál, hanem az utánpótlás nevelés, az edzőtovábbképzés területén tevékenykedik tovább. A kecskeméti akadémia adja magát, hogy itt olyan munkát végezzen, amely az egész régióra hatással lesz. Nagy szükség van az ő szaktudására, illetve tevékenységére, ezért kértük, hogy ebbe a munkába is intenzíven kapcsolódjon be.

Az igazolt kosárlabda sportolók létszámának a növekedését tudta-e követni a megfelelően felkészült edzők létszámának a növekedése?

A sportszakember képzés az egyik legnagyobb problémája jelenleg a látvány csapatsportágaknak. Az óriási sportolói létszámnövekedést nem tudta minőségben lekövetni a sportszakember, edzői, játékvezetői létszámnövekedés. Ezért is kellett nekünk a lehető leghamarabb a megfelelő lépéseket tenni annak érdekében, hogy a minőségi edzőképzés visszaálljon, illetve újra elinduljon. A Testnevelési Egyetemmel rendkívül szoros együttműködésben újra indul a szakedzőképzés. A legfelső szinten tudnak az edzőink tanulni, új alapokra került az OKJ-s sportedzőképzés is, ami azt jelenti, hogy a Testnevelési Egyetem vállalta, hogy kizárólag a magyar kosárlabdázók országos szövetsége által elfogadott szakmai tematika és oktatókkal valósítja meg azt a képzést, amivel sportedzői végzettséget lehet szerezni.

A MKOSZ kiemelten figyel arra, hogy ha a kosárlabda sportágban a TAO révén komoly pénz áll rendelkezésre, akkor kizárólag olyan edzők végezhessenek tevékenységet, aki a szövetség által is elfogadott, megfelelő szinten tudják a munkájukat végezni, és nem kárt okoznak azutánpótlásban, hanem a sportágat viszik előre.

Hirdetés
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Az agrárminiszter Kecskeméten - A természeti érték közös örökség

Az agrárminiszter Kecskeméten - A természeti érték közös örökség

A változatos természeti környezet, a gazdag élővilág közös örökség, védelme komoly feladat, amely...

Felrobbant egy gázpalack egy lángoló kecskeméti melléképületben

Felrobbant egy gázpalack egy lángoló kecskeméti melléképületben

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül húsz négyzetméter alapterületű tároló pén...

Keramikus kiállítás nyílik a Kápolna Galériában

Keramikus kiállítás nyílik a Kápolna Galériában

A Mastro márkát Strohner Márton designer alapította 2012-ben. A fiatal tervez...

Parkolási lehetőség a volt KTE pályán a Sörfesztiválozók számára

Parkolási lehetőség a volt KTE pályán a Sörfesztiválozók számára

Hétvégén ismét kicsit naposabb arcát mutatja az időjárás, így igazán jónak ígérkezik a Kecskeméti...

Bérszámfejtő, tb-ügyintéző álláslehetőség

Bérszámfejtő, tb-ügyintéző álláslehetőség

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara állást kínál bérszámfejtő, tb-ügyintéző munkakörb...

II. Globális Klímasztrájk Kecskeméten is

II. Globális Klímasztrájk Kecskeméten is

Május 24-én a PETmen is csatlakozik a II. Globális klímasztrájkhoz, amelyre Magyarországon több v...

2019.05.24. 09:26

klímaváltozás, főtér, Kecskemét

Karácsonykor rablás, Szilveszterkor kifosztás

Karácsonykor rablás, Szilveszterkor kifosztás

A Kecskeméti Járási Ügyészség felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette, magánlaksé...

Főzőtudásukat mérték össze a kollégisták

Főzőtudásukat mérték össze a kollégisták

Hét bogrács étel sem tud kifogni egy kollégiumnyi fiún. Pillanatok alatt elfogyott az étel a Kecs...

A kecskeméti Mercedesről nyilatkozott Szijjártó Péter

A kecskeméti Mercedesről nyilatkozott Szijjártó Péter

A Kecskeméti Televíziónak nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,...

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita: ,,Klinikai és idegrendszeri elváltozásokat okoz a géphasználat

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita: ,,Klinikai és idegrendszeri elváltozásokat okoz a géphasználat"

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató tartott előadást a Hírös Város Turisztikai Központban. Az e...

Muzsikál az Erdő – Kerékpártúra Tőserdőbe

Muzsikál az Erdő – Kerékpártúra Tőserdőbe

A Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete május 25-én ingyenes kerékpáros kirándulás...

A katonahősökre emlékeztek

A katonahősökre emlékeztek

A hősök napja alkalmából szerveztek megemlékezést ma délután a köztemetőben. A résztvevők koszorú...

2019.05.23. 17:28

26 kép

Hősök Napja, megemlékezés, köztemető, Kecskemét

Gyermeknapot tartottak a Mezei Utcai Közösségi Házban

Gyermeknapot tartottak a Mezei Utcai Közösségi Házban

Gyermeknapi előadást és játéknapot szerveztek a Mezei Utcai Közösségi Házban. Az egész napos esem...

Koncert az édesanyáknak

Koncert az édesanyáknak

Lélekemelő koncerten vettek részt az édesanyák szerda este a Hírös Agóra színháztermében. A Bács-...

A felsőoktatás jelene és jövője

A felsőoktatás jelene és jövője

A felsőoktatás jelenéről és jövőjéről szólt a Hírös Szabadegyetem programsorozatának tegnap délut...

Esküt tettek a honvédségi Airbus-ok fedélzeti altisztjei a Repülőbázison

Esküt tettek a honvédségi Airbus-ok fedélzeti altisztjei a Repülőbázison

Tizenhat fiatal esküdött fel a haza szolgálatára ma (csütörtök) délelőtt, az MH 59. Szentgyörgyi ...

Széchényivárosi Meseíró Pályázat

Széchényivárosi Meseíró Pályázat

Június 15-ig  pályázhatnak a Széchenyivárosi általános iskolák alsó és felső osztályos ...

Sportolj Vacsiköz!

Sportolj Vacsiköz!

Ingyenes alakformáló tornasorozat indul 2019. május 24-én, a Kandó Kálmán Szakközépisko...

Koncerttel ajándékozták meg az édesanyákat

Koncerttel ajándékozták meg az édesanyákat

Egy lélekemelő koncerten vehettek részt a meghívott édesanyák szerda este a Hírös Agóra szín...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies