Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Február 18. Hétfő  Bernadett

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

2017.02.23. 10:19

Négy év alatt a nemzetközi hírnévig jutott a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia, amely az egykori válogatott kosaras, Béres Tímea vezetésével hat iskola tornatermét újította fel Kecskeméten, lehetőséget teremtve, hogy az adott iskola tanulói mellett az akadémisták is megfelelő körülmények között sportolhassanak. Az egykor még álomnak tűnő saját sportcsarnok ebben az évben valósággá válik, a régi uszoda átalakításával.

Több mint hatszáz fiatal, szerbiai magaslati edzőtáborban történő felkészülés, a nemzetközi Pannon Ligában való szereplés, szakmailag felkészült edzői gárda jellemzi azt az állapotot, ahol most tart az egyre bővülő sportszervezet. A hogyanról és a hogyan továbbról kérdeztük Béres Tímeát.

Ivkovicné Béres TímeaAz Akadémia nem csak sportolókat nevel, hanem a sport által is neveli a jövő nemzedékét

– vallja az Akadémia vezetője, hozzátéve, hogy a fiatalok az edzéseken tanulnak fegyelmet, együttműködést, kitartást, önuralmat, felelősségvállalást, majd ezekkel a tulajdonságokkal a mindennapi életben is könnyebben megállják majd a helyüket, emellett pedig testileg és lelkileg is egészségesebbekké vállnak.

Hangsúlyozta, hogy a megvalósításhoz igazi csapatmunkára volt szükség, amelyhez kellett a kormány döntése, amely a társasági adóból lehetőséget teremtett a látványsportágak támogatására. Ez biztosította a tervezés pénzügyi alapját, de kellett Kecskemét önkormányzatának szintén kiemelt támogatása, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének az együttműködési készsége és nem utolsósorban a Mercedes-Benz Gyár szponzorációja is.

– Ennek révén sikerült 4 év alatt 1,2 milliárd forint tao-támogatást gyűjteni, köszönhetően azoknak a vállalatoknak, akik támogattak bennünket, és amelyhez az önkormányzat is biztosított mintegy 30 százalék pályázati forrást – sorolja a biztos pénzügyi működés alapját jelentő bevételi forrásokat.

Az eddig elvégzett beruházások értéke megközelíti az egymilliárd forintot. Az Akadémia negyven embert foglalkoztat, közülük Kégel Tamás a fiú szakág vezetője, egyben koordinálja a régiós összefogást. A leány szakágnak Nagyné Adamik Csilla a vezetője.

A megalakulásától kezdve a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia arra törekszik, hogy minél több gyermek és velük együtt minél több család életének legyen része a mindennapos sportolás. Kiemelt cél a kosárlabdasport népszerűsítése, valamint az, hogy az Akadémia a működésével magasabb szintre emelje a kosárlabda utánpótlás-nevelést és fejlessze a kecskeméti sportlétesítményeket.

Az előrelépés megkövetelte, hogy a 2015-16-os bajnoki szezonban a minőségi munkát erősítsék. Ennek érdekében szakképzett erőnléti edzőt, gyógytornászt és sportpszichológust vontak be az utánpótlás nevelés programjába, és szerződést kötöttek a Testnevelési Egyetem Terhelésélettani laboratóriumával.

Kiemelte a csökkentett összegű tagdíjat, valamint a szociálisan rászoruló családok gyermekei részére biztosított tagdíjmentességet. Ezen felül a szülőknek a felszerelésekért, az utazásért és a hazai edzőtáborokért sem kell térítési díjat fizetniük.

Folytatták az edzőképzés szakmai konferencia-sorozatát, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez szükséges és fontos lépés volt, ráadásul erre az edzők között nagy az igény.

Összefogták a régió sportszervezeteinek a munkáját, közös tornákat, edzői találkozókat szerveztek a Bács-Kiskun Megyei Kosárlabda Szövetséggel együttműködve. A tornák folyamán kiválasztották a legtehetségesebb sportolókat és részükre régiós összetartást rendeztek a férfiválogatott szövetségi kapitányának a részvételével.

Az Akadémia vezetője hozzátette: az a céljuk, hogy a régió sportszakmai központjaként koordinálják a térség kosárlabda életét.

Az eredmények sem maradtak el
A leányoknál az U11-es megyeválogatottak tornáján az Akadémiát Tóth Roxán, Majoros Vanda, Sinka Pálinkás Szonja, Horváth Barbara képviselte, ahol a csapat a 2. helyen végzett. Az U12-es megyeválogatottak tornáján az Akadémiát Ádám Zsófia, Földházi Lara, Sipos Kornélia, Hullai Evelin, Szőcs Izabella képviselte, míg Révész Luca az U16-os válogatott keret tagja lett. Az U18-as válogatottba meghívót kapott Farkas Petra, valamint a szintén U18-as válogatott Gereben Lívia Szekszárdon az NBI/A-s felnőtt csapatban kezdete meg profi pályafutását.

A fiú szakágban az U11-es Megyeválogatottak tornáján az Akadémiát Benda Gabon, Dávid Benjamin, Dobos Máté, Gera Ferenc, Kégel Tamás, Kovács Gergely, Ladovszky János, Rácz Dávid képviselte, ahol a csapat Király László és Lakosa Zsolt edzők irányításával az első helyen végzett. Az U12-es megyeválogatottak tornáján az Akadémiát Farkas Sebestyén, Gulyás Patrik, Kovács Kristen, Kőházy Bence, Nagy Norbert, Oláh Kristóf, Salánki Fülöp, Szöllősi Máté, Veliczky Csanád képviselte, ahol a csapat az első helyen végzett. Őket is Király László és Lakosa Zsolt készítették fel. Az Akadémia növendékei közül Pálinkás Tibor az U16-os válogatott keret tagja lett. Eddig 10 játékos épült be felnőtt csapatok keretébe.

Az Akadémia a 2016-17-es szezonban 22 versenyző csapattal dolgozik. Az eddig meglevő előkészítő csoportos programba 3 csoport kapcsolódott be, a számuk 17-re nőtt. A Pallasz Athéné Egyetem Petőfi Sándor Általános Iskolájában 22 fővel egy sportosztály is elindult. Az óvodás korúak is ismerkedhetnek a kosárlabdával, mert szerdánként a Családi Kosárlabda keretében játékos foglalkozást tart az Akadémia vezetője. Ezen a programon 30-40 fiatal szokott részt venni.

Megalakult az Akadémia Társadalmi Tanácsadó Testülete, amelyet a sportszervezet „iránytűjének” nevezett. Az Akadémia vezetői olyan köztiszteletben álló, nagy tekintélyű kecskeméti személyiségeket kértek fel tagoknak, akik a saját szakterületükön nemzetközi sikereket értek el, hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, véleményük hiteles és értékmérő.
Mivel az Akadémia több mint 600 növendéke kapcsán a sikerek mellett számos probléma is adódik, a vezetőség úgy gondolta, hogy szükség van egy értékes életpályával rendelkező emberekből álló, hiteles tanácsadó testület segítségére. A tanácsadó testület tagjai: Dr. Kelemen Edit, Csorvásiné Farkas Anna, Dr. Gyenes Vilmos, Farkas Gábor és Csík János.

Az Akadémia vezetése az egykori uszoda épületében kiépülő sportcsarnok átadása után sem áll meg, készítik elő a következő beruházás terveit, keresik a további szakmai fejlődési lehetőségeket.

Megkérdeztük azokat az embereket, akik sokat tettek és sokat tesznek azért, hogy Akadémia keretei között a fiatalok megfelelő körülmények között sportolhassanak.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester:

– Négy évvel ezelőtt álmodni sem mertünk volna arról, hogy az akkor létrejövő Kosárlabda Akadémia ennyi idő alatt képes lesz ilyen sikereket, eredményeket felmutatni. Ma már 600 gyermek sportol az akadémia keretei között, sikerült elérni, hogy a rendszeres sportolás mindenki számára elérhető legyen, a fiatalok pedig boldogan vesznek részt a sportéletben. Külön köszönet illeti a szervezetet azért, hogy a tao-támogatásnak köszönhetően ezideig már hat iskola sportcsarnokát sikerült felújítani, kültéri kosárlabdapálya létesült a szabadidő központban, és jól halad a régi uszoda épületének felújítása, multifunkcionális sportcsarnokká történő alakítása.

Christian Wolff a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója:

– Gyárunk 2013 óta támogatja a kecskeméti sportutánpótlást, ezáltal is bizonyságot adva társadalmi felelősségvállalásáról.

A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia arra törekszik, hogy megkedveltesse a gyermekekkel a csapatsportokat, és tudjuk jól, hogy aki gyerekként megtanul csapatban, a többiekkel együtt dolgozni, az felnőttként is könnyebben boldogul és sikeres lesz a munkájában.

Büszkék vagyunk arra, hogy immáron 4 éve támogatásunkkal mi is hozzájárulhatunk az akadémia sikereihez, amely nem csak a régióban, hanem országszerte is ismert. Gratulálunk és további munkájukhoz elkötelezett támogatóként sok sikert kívánunk – mondta Christian Wolff a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Zombor Gábor országgyűlési képviselő, aki a Kecskeméti Sportiskola indulásakor, valamint a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia alapításakor a város polgármestere volt:

– Hét-nyolc évvel ezelőtt fogalmaztuk meg azt, hogy a sportolni vágyó gyerekeknek minél jobb lehetőségeket, minél jobb infrastruktúrát, és minél több versenyzési lehetőséget kell biztosítani Kecskeméten. A fejlesztések nagy része mára megvalósult, létrejött a sportiskolai rendszer, amely azóta is jól működik, egyre több gyerek sportol. Ehhez azonban fejlesztésekre is szükség van.

A város, a Mercedes-Benz Gyár és a kosárlabdázók összefogása tette lehetővé, hogy négy évvel ezelőtt létre tudott jönni a Kosárlabda Akadémia. Az Akadémia sikerét megalapozta az, hogy Ivkovicné Béres Tímea, az egykori válogatott kosaras kitűnően vezeti, jól menedzseri a szervezetet.

Amikor az új uszoda építése biztossá vált, akkor kezdtünk azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne megmenteni ezt az épületet. Nem csak azért, mert műemlék, hanem azért mert sok helyi lakosnak fűződik ehhez nagyon szép emléke. Azt az elképzelést, hogy valamilyen sportág használhassa az épületet, már akkor megfogalmaztuk. Az összefogás eredményes volt, ebben az évben elkészül az épület. Örülök, hogy a város akkori vezetőjeként az induláshoz tevékenyen hozzá tudtam járulni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kultúrházak éjjel-nappal - Minden nap értéket kapunk Kecskeméten

Kultúrházak éjjel-nappal - Minden nap értéket kapunk Kecskeméten

"Minden nap értéket adunk!" Ez a szlogenje az idei Kultúrházak éjjel-nappal országos pr...

Robot-sumo Kecskeméten

Robot-sumo Kecskeméten

Kecskeméten zajlott a robotépítő diákok nemzetközi találkozója. Az esemény csúcspontja, a mai rob...

Neumann János Egyetem - Elkezdődhet a szolnoki kar kiválása

Neumann János Egyetem - Elkezdődhet a szolnoki kar kiválása

Elkezdődhet a szolnoki kar kiválásának folyamata, február 14-én ugyanis a Neumann János Egyetem s...

A bajnokaspiránssal találkozik szombaton a KTE-Piroska Szörp

A bajnokaspiránssal találkozik szombaton a KTE-Piroska Szörp

Hosszú pihenő után hétvégén folytatódnak a küzdelmek a kézilabda bajnokságokban. A KTE-Piroska Sz...

Ma kezdődik a Kultúrházak éjjel-nappal sorozat

Ma kezdődik a Kultúrházak éjjel-nappal sorozat

Ma kezdődik és vasárnapig tart a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat, amelyet több száz helys...

Használt fecskendők hevertek szanaszét a böcsődénél - Videóval

Használt fecskendők hevertek szanaszét a böcsődénél - Videóval

Napok óta használt fecskendők hevernek a Lánchíd utcai Bölcsődével szemben a szemetes konténerekn...

Bemutatkozott a CédrusKör - Videóval

Bemutatkozott a CédrusKör - Videóval

Bemutatkozott Kecskeméten az első CédrusKör a Széchenyivárosban. Az önkéntességen alapuló civil t...

Márciusban helyreállítják a Szimferopol téri kerítést

Márciusban helyreállítják a Szimferopol téri kerítést

Március végén állítják helyre a Szimferopol tér kerítését. A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprof...

Elkezdődött a Rudolf-kert építészeti és közterületi fejlesztése

Elkezdődött a Rudolf-kert építészeti és közterületi fejlesztése

Elkezdődött Kecskeméten a Rudolf-kert építészeti és közterületi fejlesztése, szinergiában a város...

2019.02.14. 17:20

6 kép

Rudolf laktanya, Kecskemét, Rudolf-kert, fejlesztés

Balmazújvárosból igazolt a KTE

Balmazújvárosból igazolt a KTE

A 22 esztendős Peres Csaba személyében újabb játékos csatlakozik keretünkhöz, a villámléptű, szél...

2019.02.14. 15:56

KTE, labdarúgás, Kecskemét, igazolás, NBIII

Szavazzunk, hogy kecskeméti legyen a legjobb az évben

Szavazzunk, hogy kecskeméti legyen a legjobb az évben

Indul az idei Családháló Díj! A  díj célja, nyilvános elismerésben részesíteni Magyaror...

Teadélután a Corvin Mátyás Iskolában

Teadélután a Corvin Mátyás Iskolában

Hagyományos angol teadélutánt rendeznek 2019.02.18-án hétfőn 16.45-től 18.10-ig a Corvin Mátyás Á...

Kis esti időutazás és interaktív tárlatvezetés

Kis esti időutazás és interaktív tárlatvezetés

Interaktív tárlatvezetésre és történelmi utazásra invitál Kecskemét város múltjába, Kis esti...

Felhívás ügyfélfogadási rend változásáról!

Felhívás ügyfélfogadási rend változásáról!

A Városháza közelgő felújítása miatt hétfőtől a kecskeméti polgármesteri hivatal több osztályának...

Széppróza napi rendezvények a Katona József Emlékházban

Széppróza napi rendezvények a Katona József Emlékházban

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Katona József Emlékházan a MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA&nb...

Nem keltek el a MIG 29-esek

Nem keltek el a MIG 29-esek

Még mindig nem akadt vevő a megmaradt MIG 29-es vadászgépekre. 19 repülőgépre írtak ki ismételten...

2019.02.13. 20:13

MIG-29, árverés, Honvédség, Kecskemét

Ismét az év legjobbjai lettek Bács-Kiskun megye tűzoltói

Ismét az év legjobbjai lettek Bács-Kiskun megye tűzoltói

A Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hozhatta haza az „Év Hivatásos Tűzoltó-paran...

Kávészünet Ludvig Orsolya kommunikációs igazgatóval

Kávészünet Ludvig Orsolya kommunikációs igazgatóval

Ludvig Orsolya a kecskeméti Mercedes Benz Gyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelő...

Nincs gazdája a vezetékeken lógó veszélyes ágaknak

Nincs gazdája a vezetékeken lógó veszélyes ágaknak

Napok óta lógnak gallyak egy vezetéken a Talfája közben. A környékbeliek azt állítják, egy hatalm...

2019.02.13. 16:40

Talfája, Kecskemét, gallyazás

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies