Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Május 26.   Fülöp

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Közép-Európa gasztronómiai örökségének felfedezése

Öt város beazonosította a helyi gasztronómiájukra jellemző termékeket és a népszerűsítésükre szolgáló mintaprogramot

2019.05.14. 15:15

Az Interreg Central Europe (CE) által finanszírozott SLOW FOOD-CE – Kultúra, Örökség, Identitás és Élelem projekt fordulóponthoz ért.

Közép-Európa gasztronómiai örökségének felfedezése

 

Feltérképezésre került a projektben résztvevő öt város, Velence (Olaszország), Dubrovnik (Horvátország), Brno (Csehország), Kecskemét (Magyarország) és Krakkó (Lengyelország) annak érdekében, hogy előtérbe kerüljenek azok a termékek, amelyek a helyi gasztronómiai örökséget jelképezik. Brno a Panenské Ceské Almát jelölte meg, ami egy ízletes, különösen ellenálló és kiválóan alkalmas almafajta tárolásra, vagy akár közvetlen fogasztásra. Horvátországra a Dubrovnik Malvasia elnevezésű száraz fehérbor jellemző, amely finom, ízletes, és kiváló a fehérhúsú halak mellé. Egy másik termékük a Ston városából való Só, amely Európában a legrégebbi és legjobban megőrzött sótelep. Kecskemétet úgy ismerik, mint az ország gyümölcsöskertjét a napsütéses órák nagy számának és a különleges talajnak köszönhetően. A Hankovszky barack a legértékesebb a számos helyi gyümölcsfajták közül. A világszerte ismert barackpálinka Kecskemét védjegye. A barack tartósított formái pedig a nemzeti gasztronómia változatos hozzávalóinak egyike. Krakkó az Obwarzanek krakowski perec alakú kenyeret választotta, amit sütés előtt megfőznek és megszórnak sóval, mákkal, szezám maggal vagy sajttal. Nagyon népszerű snack a városban, amit hagyományosan utcai árusoknál lehet kapni. Velencében, több más termék mellett, a szürke, kicsi rákfajta, a Lagoon Schia található, amit sütve és fehér polentával kiegészítve tálalnak. A schia mellé az ősi Dorona szőlőből készített bort szolgálják fel.

A gasztronómiai örökség köztereken történő népszerűsítését célzó innovatív és közösség által vezérelt megoldásai tesztelésére az öt város elindította saját mintaprogramját, amely ebben az évben teljesedik ki, bevonva a lakosságot, iskolásokat és turistákat a különböző tevékenységekbe.

  • Jövő ősszel Velence a helyi érdekeltekkel karöltve megszervezi a Velencei Ételek Napját (cím ideiglenes), hogy lehetőség legyen a helyi ételeket felfedezni, a termékeket és gasztronómiát népszerűsíteni.
  • Az Ismerjék meg Dél-Morvaország ízeinek sokszínűségét programmal Brno Dél-Morvaország ízeire fokuszál. Az eseményt olyan gyerekeknek szóló programokkal, kiállításokkal és vásárokkal népszerűsítik, mint például évszakok szerinti menü készítése gyerekeknek, helyi termékeket bemutató katalógus készítése, valamint termelőkkel való találkozók szervezése, ahol hagyományos ételeket készítenek.
  • Dubrovnik egész éven át tartó eseményeinek középpontjában a multimédiás ehető kiállítás lesz, City Feeders (Nagyvárosi Élelmezők) néven. A program célja, hogy a gasztronómiai örökség bemutatásával és az érzékek bevonásával helyreállítsa a mindennapi élelmünket előállítók méltóságát.
  • Magyarországra térve, a régóta működő hírös Kecskeméti Piac tréningeket szervez a termelőknek, élelemmel és termékekkel kapcsolatos tudásmegosztó programokat, kóstolókat, főzéseket, vezetett sétákat és helyi termelőkkel történő találkozókat rendez.
  • Végül, de nem utolsó sorban Krakkó a Kulináris Krakkó. Örökség a tányéron kezdeményezéssel megadja a lehetőséget, hogy Krakkó teljes gasztrokulturális örökségét felfedezhessék a turisták. Ezáltal változatossá teszik a város turisztikai kínálatát és arra bíztatják a látogatókat, hogy új helyeket is felfedezzenek.

Mostantól fogva bármely európai város átveheti a SLOW FOOD-CE projektben résztvevő öt résztvevő város által kifejlesztett módszert, hogy a saját gasztrokulturális örökségét népszerűsítse. Annak érdekében, hogy példákkal, ötletekkel és online tanfolyammal segítsük ezt a folyamatot, elindítottuk a Táplálék Útja Hálózatot (Food Paths Network), amelyhez bárki, aki át szeretné venni a saját kulináris öröksége megőrzésére szolgáló módszert azzal a céllal, hogy a gasztronómiában rejlő tőkét jóra használja, hozzáférhet https://foodpathsnetwork.slowfood.com/

A projekt

A SLOW-FOOD-CE projekt egy olyan átvehető modellt alkotott meg, amely a hagyományos ételeknek visszaadhatja igazi értékét a termelők tudásán, a növények sokféleségén, a különböző állatfajták, a hagyományos feldolgozási módszerek, a folklór, és a kulturális tájegységek sokszínűségén keresztül. Ezzel elősegíti Közép-Európa étel örökségének népszerűsítését, továbbá új szövetség kötődött öt város, Velence, Dubrovnik, Brno, Kecskemét és Krakkó, között. A projekt legfontosabb célja a helyi szereplők képességeinek gyarapítása, hogy a gazdaság, a környezet és a társadalmi fenntarthatóság szemszögéből tudják értékelni az élelmet, mint szellemi kulturális örökségüket.

*A SLOW FOOD-CE projektben 5 közép-európai ország 10 partnere működik együtt, hogy közös módszertant alakítsanak ki az élelemmel kapcsolatos kulturális örökségünk beazonosítására és felértékelésére.

Olaszország (Slow Food, Velence Város Önkormányzata, Gasztronómiai Tudományok Egyeteme)

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Horvátország (Dubrovnik Város Városfejlesztési Ügynöksége, Kinookus Egyesület)

Csehország (Dél-Morvaország Turisztikai Hivatala – CCRJM, Slow Food Brno)

Magyarország (Kecskemét MJV Önkormányzata, Kiskunsági Hagyományőrző Kézműves és Turisztikai Egyesület)

Lengyelország (Krakkó Város Önkormányzata)

Partnerszervezetek – a projektben résztvevők munkáját 7 partner segíti az érdekeltek bevonásával és a projekt eredmények népszerűsítésével: Ston Turizmus Bizottság (HR), Dubrovnik Város Önkormányzata (HR), Brno Város Önkormányzata (CZ), Malopolska Turisztikai Szervezet (PL), Testnevelési és Turisztikai Akadémia, Krakkó (PL), Európai Élelmezéstudományi és Kulturális Intézet (FR) és Europa Nostra (NL).

                            

 

Hirdetés
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

EP választás - 17 órás adatok

EP választás - 17 órás adatok

A 17 órás országos részvételi adatok 13%-kal haladták meg az öt évvel ezelőtti adatokat. Most már...

EP választás - 13 órás részvételi adatok

EP választás - 13 órás részvételi adatok

Ebédidőben is nagy volt a szavazási hajlandóság. 2014-hez képest, amikor 15,9% volt az arány, mos...

EP választás - 11 órás részvételi adatok

EP választás - 11 órás részvételi adatok

Tovább növekedett a részvétel az EP választáson. A 11 órás adatokat nézve Kecskeméten 18,12%, ors...

EP választás - 9 órás részvételi adatok

EP választás - 9 órás részvételi adatok

A 9 órás részvételi adatok is azt tükrözik, hogy nagyobb a szavazási hajlandóság a 2014-es EP vál...

Gyermeknapon kiköltözik a bábszínház a főtérre

Gyermeknapon kiköltözik a bábszínház a főtérre

Fantasztikus gyermeknapi meglepetéssel készült a Ciróka Bábszínház vasárnapra. 10 és 17 óra közöt...

EP választás - 7 órás részvételi adat

EP választás - 7 órás részvételi adat

A hétórás részvételi adatokat nézve kora reggel többen mentek el szavazni, mint öt évvel ezelőtt....

2019.05.26. 07:52

EP VÁLASZTÁS, szavazás, Kecskemét

25 éves a Sárkányeresztő Találkozó

25 éves a Sárkányeresztő Találkozó

Idén is nagy sikerrel rendezték meg Kecskeméten a Sárkányeresztő Találkozót az Arborétum melletti...

Házhoz mentek a kecskeméti rendőrök

Házhoz mentek a kecskeméti rendőrök

Az országos vagyonvédelmi és bűnmegelőzési programsorozatnak egy általános iskola volt a követő á...

Borult a kosár, az utána nyúló sofőr fának ütközött

Borult a kosár, az utána nyúló sofőr fának ütközött

Egy személy sérült meg, mikor ma délután személygépkocsijával villanyoszlopnak ütközött a Bá...

2019.05.24. 20:50

19 kép

baleset, tiszaalpár, Kecskemét, rendőrség

Megnyitott a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál - Kisüzem 2019.

Megnyitott a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál - Kisüzem 2019.

​25 sörmanufaktúra több mint 200 fajta termékével érkezik idén a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál...

Az agrárminiszter Kecskeméten - A természeti érték közös örökség

Az agrárminiszter Kecskeméten - A természeti érték közös örökség

A változatos természeti környezet, a gazdag élővilág közös örökség, védelme komoly feladat, amely...

Felrobbant egy gázpalack egy lángoló kecskeméti melléképületben

Felrobbant egy gázpalack egy lángoló kecskeméti melléképületben

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül húsz négyzetméter alapterületű tároló pén...

Hősök napja: koszorúzás a Deák téri világháborús emlékműnél is

Hősök napja: koszorúzás a Deák téri világháborús emlékműnél is

A Hősök napja alkalmából tartottak megemlékezést ma délután Deák téri II. világháborús emlékműnél...

Keramikus kiállítás nyílik a Kápolna Galériában

Keramikus kiállítás nyílik a Kápolna Galériában

A Mastro márkát Strohner Márton designer alapította 2012-ben. A fiatal tervez...

Parkolási lehetőség a volt KTE pályán a Sörfesztiválozók számára

Parkolási lehetőség a volt KTE pályán a Sörfesztiválozók számára

Hétvégén ismét kicsit naposabb arcát mutatja az időjárás, így igazán jónak ígérkezik a Kecskeméti...

Bérszámfejtő, tb-ügyintéző álláslehetőség

Bérszámfejtő, tb-ügyintéző álláslehetőség

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara állást kínál bérszámfejtő, tb-ügyintéző munkakörb...

II. Globális Klímasztrájk Kecskeméten is

II. Globális Klímasztrájk Kecskeméten is

Május 24-én a PETmen is csatlakozik a II. Globális klímasztrájkhoz, amelyre Magyarországon több v...

2019.05.24. 09:26

klímaváltozás, főtér, Kecskemét

Karácsonykor rablás, Szilveszterkor kifosztás

Karácsonykor rablás, Szilveszterkor kifosztás

A Kecskeméti Járási Ügyészség felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette, magánlaksé...

Főzőtudásukat mérték össze a kollégisták

Főzőtudásukat mérték össze a kollégisták

Hét bogrács étel sem tud kifogni egy kollégiumnyi fiún. Pillanatok alatt elfogyott az étel a Kecs...

A kecskeméti Mercedesről nyilatkozott Szijjártó Péter

A kecskeméti Mercedesről nyilatkozott Szijjártó Péter

A Kecskeméti Televíziónak nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies