Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Július 19. Péntek  Emília

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Közös koncert elébe néz az Árpád Mozi Pionyír és a Resti Kornél Zenekar

2018.02.07. 14:36

Korszak-idéző koncertet hallhat, aki péntek este az Ifjúsági Otthon kávézójának belső részében foglal helyet, ahol is a két együttes fogja megidézni egy régmúlt mozi hangulatát. A Resti Kornél az Árpád moziban című estet az ÁMP nyitja 7 órakor, őket követik Restiék negyed 9-től a versmegzenésítéseikkel. Kornélt kértük meg, hogy meséljen az estéről és a zenekarokról. Extrém interjúnknak érdemes minden sorát árgus szemmel követni, a végén kiderül, miért.

Közös koncert elébe néz az Árpád Mozi Pionyír és a Resti Kornél Zenekar

– Kornél, az együttesek neve egyértelművé teszi az est tematikáját, ezért inkább azt kérdezném, Neked mit jelent a mozi?

RK: – Tiszteletem! Mint tudják, költő vagyok, a szavak szerelmese. A szakmám gyakorlása nagy-nagy türelmet igényel. Ezért legtöbbször a zenéhez fordulok vagy a számomra is nagyon fontos dolog felé, és az a mozi. Ezért kiegészíteném: a szavak, a zene és a mozi szerelmese vagyok. A mozi az, ami mindenki számára érthető magyarázat... amelyen át mi, egyszerű emberek is megérthetünk valamit a halhatatlanságból: lépjenek ki most egy határtalan térbe, ahol az állandóság, a béke és a tágasságot hordozó üresség az úr, s képzeljék el, hogy itt, e felfoghatatlan, végtelen, zengő csendben áthatolhatatlan sötétség van mindenütt... Kezdetben szinte… észre sem vesszük, milyen rendkívüli események szemtanúi vagyunk. Ilyen és hasonló gondolataim vannak a moziról.

– Akkor erős a kötődésed a tematikához. Kitől jött az ötlet?

RK: – Ernő barátom, az ÁMP dalszövegírója, énekese és ukulelése, volt az, aki felvetette egy alkalommal, hogy érdemes lenne egy közös produkcióba bonyolódnunk. Nekünk, a Restiéknek, amúgy is régen volt jelenésünk, és arra gondoltam: egyedül nem megy. És igaza lesz. A kultúra jön. A kultúra, az mindig jön. De most egy új Jeruzsálem, egy új Mekka, egy új Róma lesz Kecskemét! Így közösen még színesebb lesz a spaletta.

– Akkor mesélj, hogy kik fogják ezt az estét színessé varázsolni? Mit kell tudnunk a zenekarokról?

RK: – Az én együttesem felvette a nevemet. Így lett Resti Kornél 'Eredetimegjelöléssel ellátott' Zenekar. Bár vannak hullámvölgyek, de megmérettünk, és könnyűnek találtattunk. Egyre sűrűbben eszembe is jut, hogy helyesebb volna, hogyha vállalnánk a sorsunkat. Mindig ezt csinálhatnánk. Apró Anna kobzával, Lapi Papi az ukuleléjével, Máté gitárral, Miklós csellóval és Soma citerával kísérnék a verseket, amiket megzenésítenek. És a szaxit majd elfelejtettem. Szeretik, ha szaxizik. Ahogy szaxizik. A Soma.

Korábban volt egy szintis srác is, de azt mondta, nem akar egy olyan országban élni, ahol a Szomorú vasárnapot betiltják. De átéltünk már nehezebb fordulatokat is. Amúgy is addig élünk, amíg meg nem halunk. Így van lefektetve az alapszabályban. Akkor még nem sejtettem... elfelejtettem, hogy mit nem sejtettem.

– Te is tagja vagy az együttesnek?

RK: – Bánatomra, nekem csak a zene szeretete maradt meg. Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem, rossz lett. Ugyanis Édesapám annak idején összetörte a hegedűt a fejemen, mert a zenész az nem nyugdíjas állás. Azt akarta, hogy a fiának nyugdíjas állása legyen. Természetesen ez nem így történt szó szerint. Csak szóban. Persze ezekre nem kell odafigyelni. Aki mindent meghall, hamar meghal. Már az is elég, hogy a világ egy része mindig az ember háta mögött van. Minek ezt a bajt azzal tetézni, hogy valaki folyton odanéz. Így olyan pártolója vagyok a zenének, mint barátja a túrós lepénynek.

– És a másik zenekar, honnan az ismeretség?

RK: – Van egy filozófiám, hogy úgy menj saját váradba is, mintha másé lenne. Ezért én gyakran átadom a lakáskulcsot a zenekar részére. Egy alkalommal érkeztem arra, hogy a két zenekar tagjai ott zenélgettek és iszogattak.

(Kopogtatás – LM: Lázár Miklós – a szerk.)

LM: – Kornél! Kornél, én vagyok!

RK: – Kornél én vagyok...

LM: – Tiszteletem mindenkinek! Elnézést a késésért!

RK: – Éppen jókor. Az Ernőékről lesz szó. Talán Te jobban el tudod mondani.

LM: – Mennyit mondott már el?

RK: – Nem bírom tovább, Miklós, kimondom: tegeződjünk!

Tehát éppen a két zenekar próbált Nálad. Ott jártunk.

RK: A kapcsolatok. Az ismeretség.

LM: –Az igen. És a kapcsolatokat az ital csinálja. Bocsánat nem szólok bele többet.

RK: Az Árpád Mozi Pionyírt mutasd azért be, kérlek.

 Ők egy viszonylag új formáció, mit kell tudnunk róluk?

LM: Ernő átküldött nekem egy kis bemutatkozót, akkor azt felolvasom, ha nem baj.

LM: „Mi vagyunk az Árpád Mozi Pionyír zenekar! Az együttes tagjai: Bori Ernő - ének, ukulele, Csekő Sándor - gitár, Rácz Gábor - billentyűk. Az ÁMP elsősorban saját szerzeményeket játszik. A nagyszerű magyar dalszerzői tradíció (Gondolhatunk itt csak az utóbbi évtizedekből pl. a Cseh Tamás-Bereményi Géza párosra, Víg Mihályra, Dévényi Ádámra és még sok más kiváló szerzőre/előadóra!) folytatóinak tekintjük magunkat. Műfajilag valahova az alternatív rock és a sanzonok határvidékére sorolhatók be dalaink. Szeretnénk a 21. sz. első évtizedében Kecskeméten létezett La-Ka-Ma együttes hagyatékának több darabját is továbbéletni, és sor kerülhet a magyar alternatív hagyomány néhány dalának földolgozására is.”

RK: Tehát mindkét együttes a nosztalgikus szavak szerelmese.

LM: Van még: „Profi zenészek támogatják kiváló hangszeres tudásukkal az én dalszerzői életművem legújabb (ukulelés) dalainak kiteljesítését…”

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

LM: A közös ügyünkről is írt:

„Az egymás produkciója iránti kölcsönös szimpátia az alapja.

Vannak rokon vonások: a szövegcentrikus, irodalmias megközelítés és a humor. Továbbá nem titkolt remény a "közösködés" hátterében, hogy esetleg a két csapat eltérő korosztályú szimpatizánsai rácsodálkoznak majd a másik produkcióra is, szóval, hogy így nőhet a közönsége mindkét bandának.... ”

RK: Támogatom minden szavát!

– Kiket vár a két együttes közösen, ki a célközönség?

LM: Rákérdeztem erre is Ernőnél:

„Várjuk a hűséges barátokon túl mindazokat, akik szeretik az "agyas", vicces dalokat és előadásmódot, a muzsikával továbbemelt irodalmat és persze a filmeket! Olyan estére számíthatnak a koncertre ellátogatók, amilyenben még nemigen volt részük, helyi előadóktól meg főleg nem. Városi szintugrás történik majd. Ez az ÁMP esetében egy rendhagyó (talán egyszeri) konstrukcióban fog megvalósulni: a dalokat egy mozis kerettörténetbe helyezzük, amiben közreműködik Gudricza Csilla.”

RK: Én pár gondolattal válaszolnék. Ismerjük az embereket. A föld a földhöz házasodik, hát ezt a törvényt akarjuk keresztül húzni. Hogy ne csak azokhoz jusson el, akik amúgy is irodalomkedvelők. Nyitottságra buzdítunk. Nyitni valami új felé. És ezt fejezzék is ki. Mert egyelőre tartózkodnak a hangos megnyilvánulásoktól. Pedig van ebben az elfoglaltságban valami felemelő. Valami tiszta szépség. Valami lüktető lendület.

LM: A tények makacs dolgok. Mi még megadni sem tudjuk magunkat…

RK: Az életnek kell győznie, mert nem lehet másként… Természetesen mindenkitől nem várhatjuk el, hogy eljöjjön… Az ember szabadnak születik és méltósága van, ebben az adott helyzetben mit tehetünk. A tömegek korát éljük. De, hogy válaszoljak a kérdésre, azok, akik itt élnek, szuszognak, az igazi dolgunk velük adódik. Így Kecskemétnél nem adhatjuk alább a várólistát.

– Felkészültetek már péntekre?

LM: Vasárnap tartottunk próbát, és az Ernőék is tiszteletüket tették. Volt egy kis zenélgetés is, de főleg eszmecserék voltak.

RK: Hallottam… Úgy viselkedtek, mintha egy szigeten élnétek. Elkomédiázzátok az életet…

LM: Tanulj meg, fiacskám, komédiázni… lálálá…

– De azért nem izgultok?

LM: Én szoktam. Feltételezem a többiek is emberek.

RK: Bennem is szokott lenni egy kis félsz.

– Félsz a színpadtól?

RK: Nem, csak egy kicsit szokatlan. Az első kivégzésemre emlékeztet.

– Végezetül egy utolsó kérdést feltehetnék?

RK: Hát hogyne lehetne! Ma már mindent lehet!

– Ha nem tévedek elhangzott néhány filmes utalásod. Jól sejtem?

RK: Nulla, egy zéró morféma, egy nulla per nulla.

LM: Epaminondas annyira szerette az igazságot, hogy még tréfából sem hazudott.

RK: No jó. Akkor játszunk. Mennyi utalás, idézet lehetett? A helyes megfejtők között kisorsolunk egy jegyet a következő koncertünkre.

– Lesz péntekre belépő?

RK: Egyelőre ingyenesen látogatható. De egyszer kérni fogunk valamit. Jut eszem, haza kell szólnom magamnak, hogy egy helyet foglaltassak.

Sok vendégre számítunk.

Hirdetés
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A Szoptatás Világnapja: a nyár legnagyobb babás rendezvénye Kecskeméten

A Szoptatás Világnapja: a nyár legnagyobb babás rendezvénye Kecskeméten

A gyermekek szoptatásának fontosságára hívja fel a figyelmet augusztus 1-jén az Anyatej...

Kisfái Családi Nap - kilencedszer

Kisfái Családi Nap - kilencedszer

Kilencedik alkalommal rendezi meg a Kisfáiért Közhasznú Egyesület a Kisfái Családi Napo...

“Zengő terek, mesélő falak” a Kodály Fesztiválon

“Zengő terek, mesélő falak” a Kodály Fesztiválon

A Kodály Fesztivál keretében a főtéri Emléktár téren szerdán 19:15-től a Novum Kamarazenakar konc...

V. Bringauti – Akik miatt mindenképp érdemes szombaton nyeregbe pattanni

V. Bringauti – Akik miatt mindenképp érdemes szombaton nyeregbe pattanni

Július 20-án, szombaton rajtol a kisjubileumát ünneplő kerékpáros teljesítménytúra, a Bringauti. ...

Az NB I-ben indulnak a kecskeméti futsalosok!

Az NB I-ben indulnak a kecskeméti futsalosok!

Most kaptuk a nagyszerű hírt, miszerint a Scoregoal Kecskeméti Futsal Club a következő bajnoki id...

Július utolsó péntekén újra strandok éjszakája

Július utolsó péntekén újra strandok éjszakája

Az idei évben már tizedik alkalommal rendezik meg a Strandok Éjszakáját, amelyhez a Magyar Fürdős...

Esélyegyenlőségi táboron vettek részt a judokák

Esélyegyenlőségi táboron vettek részt a judokák

Esélyegyenlőségi tábort rendezett Tőserdőben a Hírös Judo SE a Kecskeméti Evangélikus Egyház...

Anyakönyvi hírek

Anyakönyvi hírek

2019. huszonnyolcadik hetének anyakönyvi hírei.

Célkeresztben a hetényi Suttyósofőrök

Célkeresztben a hetényi Suttyósofőrök

Ezúttal nyolc helytelenül parkoló autót fotózott le egyik olvasónk Hetényegyházán. Azt írja, az e...

Állomás irodalom – Irodalmi állomás: mesés délután a Rotary Tékánál

Állomás irodalom – Irodalmi állomás: mesés délután a Rotary Tékánál

Száz könnyvvel gazdagodik a kecskeméti vasútállomás várótermében található Rotary Téka, ahol csüt...

Térzene az Emléktár téren

Térzene az Emléktár téren

Ma délután a Kodály Fesztivál keretén belül az Emléktár téren Kállai Anett (fuvola) és Ruskó...

2019.07.16. 21:51

7 kép

térzene, Kodály Fesztivál, kultúra, Kecskemét

Együnk minél több kajszibarackot!

Együnk minél több kajszibarackot!

A piacon már ládaszámra kapható a nyár egyik igazi sztárja, a sárgabarack, amely június végétől a...

V. Bringauti - Július 20-án ismét jó célért tekerhet!

V. Bringauti - Július 20-án ismét jó célért tekerhet!

És itt van a várva-várt V. Bringauti! Igaz, hogy nem tavasszal, hanem nyár közepén, vagyis július...

2019.07.16. 08:51

BringAuti, Kecskemét, autizmus

A zene ünnepe Kecskeméten - Megkezdődött az ez évi Kodály Művészeti Fesztivál

A zene ünnepe Kecskeméten - Megkezdődött az ez évi Kodály Művészeti Fesztivál

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje nyitotta meg az idei Kodály Művészeti Fesztivált. A hí...

IV. Cápa OB, Debrecen - Egyéni kecskeméti csúcsok

IV. Cápa OB, Debrecen - Egyéni kecskeméti csúcsok

2019. július 10-13. között Debrecenben került megrendezésre a IV. Országos Cápa Bajnokság, melyen...

Német nyelvi tábor a Bajorban

Német nyelvi tábor a Bajorban

Nyelvi tábort szervezett a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és a Német Települési Nemzetiségi Önko...

Turbókörforgalom épül az M5-ös autópálya és az 54-es főút találkozásánál

Turbókörforgalom épül az M5-ös autópálya és az 54-es főút találkozásánál

Még júliusban megkezdődik az M5-ös autópálya és az 54-es főút csomópontjainak átépítése; a munkál...

Júliusban is családi nap a Kecskeméti Fürdőben

Júliusban is családi nap a Kecskeméti Fürdőben

Július 21-én, vasárnap CSALÁDI NAPRA várják a vendégeket Fürdőbe. 14-18 óra között nem ...

Mégis indul a bajnokságban és a kupában a Kecskeméti Röplabda Club

Mégis indul a bajnokságban és a kupában a Kecskeméti Röplabda Club

Mégis elindul a Kecskeméti RC férfi röplabdacsapata a következő idény versenysorozataiban. Kádár ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies