Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 29. Péntek  Magdolna

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2018.04.21. 10:08

Nem minden nap találkozik a hétköznapi ember olyan életúttal, melyet a születés napjától kezdve teljesen átsző a magyar nóta. Fejős Jenő ezüstkoszorús magyarnóta-énekes esetében ez az életút, mondhatni szenvedély az elmúlt hetven éven keresztül töretlenül élt, és él a mai napig is. Ezt meséli el most nekünk.

70 év, melyből 70 év magyar nóta

Kezdjük az elején. Hogyan kezdődött ez a hetven év?
Az életemet is a nótának köszönhetem. Az, hogy egyáltalán vagyok, egy gyönyörű nótának köszönhető. Apám és anyám gyűrűs menyasszony, vőlegény volt, de valamin összeszólalkoztak, „vissza a babaruhát és a gyűrűt”. Közben apám mindettől függetlenül a lány rokonaihoz disznótorba volt hivatalos, ahol óriási hangulatot teremtett. Citerázott és énekelt. Egyszer csak elkezdte énekelni a „Vásárhelyi sétatéren Béla cigány muzsikál”-t. Anyám keresztanyja odaszólt anyámhoz, Böbém, hogyan lehet egy ilyen emberre haragudni. Békülj ki vele, drága Böbém. Kibékültek. Így születtem én.

A család is nótaszerető volt?
Igen a család is nagyon szerette a nótát. Ha összejöttek egy-egy pohár borra, vagy ha nem volt más, akkor zsíros kenyérre, vacsorára – az ötvenes évekről van szó –, az utolsó falat lenyelésekor anyai nagyapám odaszól apámhoz, Jencikém egy nótát mondjunk már el. Ez az egy nóta elmondása hajnalig tartott. Ilyen közegben, családban nevelkedtem. Így plántálódott belém a nóta szeretete.

A családban szerzett magyarnóta-szeretet mennyire határozta meg a további éveket?
Teltek az évek. Sportoltam, ifjúsági válogatott kerettag birkózó lettem, de a nóta akkor is velem volt. Húsz éves voltam 1968-ban, amikor a Magyar Televízió kiírta az első nótaénekes versenyt, a „Nyílik a Rózsát”, ahol elindultam.  Szalay László és Béres Ferenc – kiváló nótaénekesek – zsűriként hallgattak meg, és kérdezték, hogy hol tanultam énekelni. Azt feleltem, hogy apámtól. Akkor a papa zenével foglalkozik… – kérdeztek vissza. Nem, mondtam, hanem hűtőgépész a Barneválban. Ne viccelődjek, ők komolyan kérdezték. Akkor azt mondta Szalay László: „Fiatal barátom, foglalkozzon a magyar nótával, mert ezzel a képességgel ebből maga nagyon szépen meg fog élni. Hívtak is Budapestre, de nem mentem fel. A szívem Kecskeméten marasztalt.

Az éneklés azért megmaradt?
Kisebb kihagyásokkal igen. Később, mint a GELKA igazgatója másodállásban a Szőlőfürt Fogadóban pincérkedtem és énekeltem. Arról volt híres akkor a Szőlőfürt, hogy a pincér énekelve hozza ki a rendelést.

Honnan számítható a magyarnóta-éneklési pálya kezdete?
Húsz éve, ötven éves koromban kiírt a Jákó Vera Dalszínház egy nótaénekes versenyt. Ezen a versenyen, melyet Ábrahám Dezső (Jákó Vera Dalszínház igazgatója) szervezett, rendezett, elindultam, és ezüstkoszorús nótaénekesi minősítést kaptam. Ábrahám Dezső azt mondta, csinálj Kecskeméten nótaestet. Kecskeméten nagyon sok nótaszerető ember él, nagyon szeretik a nótát.
A jó tanácsot megfogadtam, és még az év novemberében – kibérelve a színházat –, pont a nevem napján megcsináltam az első teljesen önálló nótaestemet, teltházzal és nagy sikerrel. Itt kaptam meg a kecskeméti közönség előtt az ezüstkoszorús nótaénekes címet. Innentől kezdve fékezhetetlenül elindult a nótázás Kecskeméten, ami a mai napig is tart.

Később a Hírös Hét Fesztiválon is bemutatkozott az igényes magyar nóta, mely nemzetközi publicitást is kapott.
Ebben az időszakban kilenc évig én szervezhettem a Hírös hét Fesztivál nótaműsorát. Mindig megtelt a főtér. Mozdulni se lehetett. Ebből hat éven keresztül a Duna Televízió is műsorára tűzte. Persze a Hírös Hét előtt két héten keresztül minden áldott nap hirdették nemcsak a nótát, hanem Kecskemétet és a Hírös Hét Fesztivált. Volt olyan év is, amikor a Duna Televízió élőben közvetítette Kecskemétről a nótaestet. Ez ment kilenc évig.
Azután egyszer csak mindennek vége lett. Nem kellett a Hírös Hét fesztiválra a nótaműsorom. Nem szólt senki, így máig nem tudom, miért nem.

Hogyan fogadták a nótás szakma nagy művészei, hogy jött egy újonc?
Óriási erőt adott, hogy azok, akik nagyon nagy nevek, mint Kovács Apollónia, Győri Szabó József, Dóri József, Bokor János, Szentendrei Klára, Hatvani Kiss Gyöngyi, a nagynevű cigányzenészek, mint Puka Károly, Oláh Kálmán, Sánta Ferenc és sorolhatnám, sokan közülük Liszt Ferenc- és Kossuth-díjasok, azonnal úgy fogadtak, mintha évtizedek óta együtt énekeltünk volna, és most végre újra találkoztunk.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ennyire egyszerű volt?
Igaz, volt ebben is érdekesség. Akkoriban meghívtak Gaál Gabriella klubjába egy nótaestre, mint nézőt. A szünetben Bokor János behívott az öltözőbe, hogy ne a folyosón töltsem az időt. Bejött a művésznő is. Rám nézett, majd azt mondta, maga mit keres itt, azonnal menjen ki. Kizavart. Bokor János kérlelte, hogy ne zavarjon ki, mert énekes vagyok. Honnan tudjam, hogy énekes. Kifelé! Szó, szót követett, végül azzal a feltétellel maradhattam bent, hogy a művésznő szigorúbban fogja élőben elbírálni éneklésemet.
Lett is rá alkalom, mert meghívtam Kecskemétre énekelni. Amikor leénekeltem a műsoromat, odajött hozzám és gratulált. „Szervusz! Most már bejöhetsz mindig az öltözőbe, te igazi énekes vagy.” – mondta.

Mi a titka annak, hogy Kecskemét kimondatlanul is a magyar nóta fővárosa?
Nagyra becsülték azt, hogy csak a minőséget fogadtam el. Minőségi énekes és zenekar léphetett és léphet fel nálam. Ezt persze nem adják ingyen. Sokszor kellett hozzátennem saját pénzből, hogy minden rendben legyen. Én ez idáig a várostól semmilyen támogatást nem kaptam. Bármi történjen, egy dologból semmiképp nem tudok engedni, mégpedig az igényes és minőségi műsorból. Hitvallásom és esküvel vallom, hogy erre bejön a közönség.
Én úgy érzem, hogy ezt az igényességet a szakma is rettenetesen elismeri. Ennek alapján nem véletlen volt az sem, hogy nagyjából tizennégy éve, a szakma indíttatására – a Duna Televízió gondolata alapján – mozgalom indult annak érdekében, legyen a magyar nóta fővárosa Kecskemét. A mai napig dolgozok és küzdök érte, de eddig nem sikerült előre jutnom. 2014-ben Hungarikum lett a klasszikus magyar nóta. Tehát egy hungarikum fővárosa lehetne városunk.

2015-ben pedig megszületett egy könyv. Egy könyv, mely mára a Szegedi Tudományegyetemen ajánlott olvasmány lett.
Ennek előzménye az, hogy hosszú-hosszú éveken keresztül gyűjtögettem érdekességeket, kuriózumokat. Rengeteg anyag gyűlt össze, annyi, hogy úgy gondoltam, ezt egy könyv formájában össze kell rendezgetni. Megírtam. A szakmában óriási volt a fogadtatása.
Egy kecskeméti találkozás során Papp Lajossal, az egyetem nótakurzusának vezetőjével beszélgettünk a könyvemről, és meg is mutattam neki. A kurzusvezető nagy csodálattal olvasott bele, majd kért egy példányt.
Néhány nap múlva telefonon keresett. Óriási a könyv, mondta. Már akkor beszélt arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar magyarnóta-kurzusán ebből nagyon sokat lehetne tanulni.

Mi lett a vége?
Most húsvét előtt kaptam egy levelet, melyben az állt, hogy a „Résnyi betekintés a magyar nóta világába” című könyvemet a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar magyar nóta kurzusán tanuló egyetemisták ajánlott olvasmányai közé besorolták.
Prof. dr. Maczelka Noémitől, a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék tanszékvezetőjétől kaptam egy köszönő levelet. Nagyon boldog voltam. A munkám óriási elismerése az, hogy olyan dolgot tettem le az asztalra, melyre a Szegedi Tudományegyetem is odafigyel.
Szeretném még igényesen sokáig csinálni, Kecskemétért és a magyar nótáért. Hívtak már sok helyre, más városba is, de én maradok Kecskeméten.

Fejős Jenő

  • OSZK nótaénekesi vizsga, 1983.
  • ezüstkoszorús nótaénekes, 1998.
  • Szent György Lovagrend lovagja, 2003.
  • ’56-os Vitézi rend vitéze, 2004.
  • Hunyadivárosért-díj, 2007.
  • Kecskemét Közművelődéséért-díj, 2010.
  • Magyar Arany Érdemkereszt, 2015.
  • Fejes Imre-emlékplakett, 2015.
  • Dankó Pista életmű-díj, 2017. 
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Nem sajnálják a voksokat a szavazók. A mai napig összesítve 39.823 szavazat érkezett a Tablóverse...

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Május 29-én, pénteken a Duna Művészetegyüttes lép fel Kecskemét négy helyszínén. A zenekarral egy...

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

A Kecskeméti Törvényszék testi sértés miatt, tárgyalás nélkül 2 év – végrehajtásában 3 év p...

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

Pénteken meglepetéskoncertet rendeznek a Hunyadivárosban: 18 órakor a Duna Művészegyüttes táncosa...

Megszülettek a 25. Kecskemét Város Polgára Leszek eredményei

Megszülettek a 25. Kecskemét Város Polgára Leszek eredményei

A „Kecskemét Város Polgára Leszek” (KVPL) városi helytörténeti és műveltségi vetélked...

Letartóztatásban a kiskorú kifosztásával gyanúsított férfi

Letartóztatásban a kiskorú kifosztásával gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 21 éves férfinak, aki ...

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

A járványveszély csökkent, de nem múlt el. A gyermekek elkezdték a közösséget, így várhatóan növe...

Csütörtökön és pénteken oszt virágokat a Városszépítő Egyesület

Csütörtökön és pénteken oszt virágokat a Városszépítő Egyesület

Idén is megrendezi a Kecskeméti Városszépítő Egyesület „Virágos Balkonok” virágo...

Forray Gábor: „Az ambícióim miatt hagyom itt Kecskemétet”

Forray Gábor: „Az ambícióim miatt hagyom itt Kecskemétet”

A KTE Kosárlabda Klub Kft. kedden jelentette be, hogy Forray Gábor távozik a KTE-Duna Aszfalttól....

Továbbra is védeni kell az időseket - videóval

Továbbra is védeni kell az időseket - videóval

Továbbra is védenünk kell az időseket, annak ellenére, hogy folyamatos az enyhítés az országban. ...

Utánpótlás válogatott játékost igazolt a Kosárlabda Akadémia

Utánpótlás válogatott játékost igazolt a Kosárlabda Akadémia

Tóth Barnát, a MAFC kadett válogatott játékosát igazolt le a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabd...

A szabadságharcos Kecskemét

A szabadságharcos Kecskemét

Az 1848-49-es szabadságharc emlékei a Kecskeméti Katona József Múzeum új online kiállításán, kora...

Itt vannak az idei Versmondók Találkozója eredményei

Itt vannak az idei Versmondók Találkozója eredményei

Az idei tanévben a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely 24. al...

Csütörtöktől ismét Tanyai Termék Piac a Városháza előtt

Csütörtöktől ismét Tanyai Termék Piac a Városháza előtt

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület tájékoztatása szerint a koronavírus miatti bezárt Ke...

Folyamatosan áll vissza a fekvőbeteg-ellátás a megyei kórházban - videóval

Folyamatosan áll vissza a fekvőbeteg-ellátás a megyei kórházban - videóval

Csütörtöktől újabb részlegek kerülnek vissza eredeti helyükre a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba...

Személyautók ütköztek az 5-ös úton

Személyautók ütköztek az 5-ös úton

Félpályás útlezárás mellett halad a forgalom Lajosmizse és Kecskemét között, ahol személygépkocsi...

A Fidesz-KDNP frakció is támogatta a városi Veszélyalapot

A Fidesz-KDNP frakció is támogatta a városi Veszélyalapot

Mintegy 1,1 millió forintot fizettek be a városi Veszélyalapba magánszemélyként a kecskeméti Fide...

Nem marad el a színház legjobbjainak díjazása a támogatóknak köszönhetően

Nem marad el a színház legjobbjainak díjazása a támogatóknak köszönhetően

A támogatóknak köszönhetően értékes jutalmakat kapnak az Együtt a Művészetért Díjátadó gála díjaz...

Öngyilkos akart lenni egy nő Kecskeméten

Öngyilkos akart lenni egy nő Kecskeméten

Háztetőről akart leugrani egy 43 éves nő, akit végül a rendőröknek sikerült biztonságba helyezni....

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies