Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 31.   Angéla

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

75 éves Palotás József hegedű- és szolfézstanár, nyug. zeneiskolai igazgató

Varga Géza

2019.03.16. 13:23

Egész életét a zene szolgálatában töltötte. Intézményvezetőként, pedagógusként vagy épp a hegedű húrjain játszva arra törekedett, hogy a muzsika embert nemesítő erejét minél többeknek átadja. Nyugdíjasként sem változott meg, a kecskeméti szimfonikusok koncertjei között most épp azt tervezi, hogy elviszi unokáit a Zeneakadémiára.

75 éves Palotás József hegedű- és szolfézstanár, nyug. zeneiskolai igazgató

– Öt évvel ezelőtt ment nyugdíjba. Nehéz döntés volt?

– 49 évig dolgoztam egyhuzamban a zeneiskolában, előtte négy évig még ott is tanultam, egyszóval nem volt könnyű az elválás. Az az igazság, hogy 2008-ban, amikor megkaptam az utolsó vezetői megbízásomat, úgy gondoltam, hogy a hat évet már nem fogom teljesen kitölteni, azután mégis maradtam. 2014-ben azonban, amikor 70 éves lettem, nyugdíjba vonultam. Betegségem miatt, illetve a munkámban jelentkező számos újdonság, az egyre bonyolultabb törvényi rendelkezések, a sok elektronikus feladat miatt nem is lett volna már igazán kedvem továbbdolgozni. Szeretett iskolámmal a kapcsolatom ezzel nem szakadt meg teljesen, a következő tanévben még heti két órában tanítottam ott, és azóta is gyakran bejárok.

 

– A tanári munkát letette, a muzsikálást azonban nem hagyta abba.

– Igen, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar munkájában mindmáig teljes aktivitással részt veszek, ott is már több mint öt évtizede játszom. Még Kemény Endre ideérkezésekor, 1968-ban ültem be az ének-zenei iskolákban tanító operaházi zenészek mögé, azután rövid idő múlva koncertmester lettem. A rám háruló feladatokat ma is örömmel végzem. A kollégák megbecsülnek, én is jól érzem közöttük magam. Az idők folyamán ambiciózus fiatalok érkeztek a zenekarba, akik szeretnének többet adni, s ugyanakkor arra vágynak, hogy a zenekar is többet nyújtson. Az ő törekvéseiknek és a fenntartónk növekedő elvárásainak is köszönhető az utóbbi idők néhány sikeres kezdeményezése, például a vasárnap délelőtti családi matinésorozat, s hogy olyan kiváló muzsikusokkal dolgozhattunk együtt, mint Kobayashi Ken-Ichiro, Medveczky Ádám, Erdei Péter.

 

– Más zenei együttesben is játszik még?

– Korábban a zeneiskola tanári együttesében, az M. Bodon Pál Kamarazenekarban is játszottam, ezt a feladatot azonban leadtam. A Lakó Sándor Kamarazenekarban is évekig hegedültem, az utóbbi időben már oda is csak akkor megyek, ha külön hívnak. Rendszeres munkát tehát már nem vállalok, de egy-egy alkalmi formációba való felkérésre szinte mindig igent mondok. Így például néhány héttel ezelőtt az ÉZI és az ÁZI zeneiskolás tanárainak koncertjén nagy örömmel vettem részt, jó volt látni és az egyik műben részese is lenni annak az önfeledt, felszabadult muzsikálásnak, ami egyébként sajnos gyakran hiányzik a klasszikus hangversenyekről. Fájlalom azt is, hogy bár terveztem, nyugdíjasként majd házi muzsikálásokat szervezek, ebben csalódás ért: a mai rohanó világban, amikor a zenetanárok kötelező óraszáma egyre növekszik, nincs idejük erre.

 

– Életének két meghatározó intézménye a hírös város zeneiskolája és zenekara. Milyennek látja az ÁZI, illetve a szimfonikusok jövőjét?

– Bizakodó vagyok, mindkét helyen kiváló szakmai munka folyik. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy akik itt, Kecskeméten kapták meg a zenei alapokat és később magas szintű tudást sajátítottak el, azok közül többen hazatértek. A zenekarban kedves pulttársamat, Juhász Ágnest kislány kora óta ismerem. Az ének-zeneiben tanult, ott volt szakközépiskolás is, s miután a Zeneakadémián megszerezte a diplomáját, visszajött Kecskemétre. A zeneiskola tanárai között is többen helybeliek, de a háromtagú vezetőség is „hazai pályáról” indult: ketten, Miklósné Faragó Csilla és Orosz Lilla a Kodály Iskolába jártak, míg Nemes Dóra az ÁZI növendéke volt. Már csak a városhoz való szorosabb kötődésük miatt is ők jobban itthon vannak, még inkább a magukénak érzik az ügyet.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

– A muzsikálás mellett mivel telnek nyugdíjas napjai?

– Mindig érdekelt, az utóbbi időben pedig különösen sokat foglalkoztam a helyi, különösen az Állami Zeneiskolában folyó zeneoktatással. Kutatásaim révén igen gazdag anyag gyűlt össze, melyből a Katona József Emlékházban már tartottam is egy előadást, és az ÁZI ez évi, ünnepi hangversenysorozatának nyitóestjén is elmondhattam egy rövid történeti áttekintést. Jó lenne erről a témáról egyszer bővebben is beszélni, az anyag esetleg kiadvány formájában is megjelenhetne.

A zenei eszközök múltjának és jelenének kutatása is közel áll hozzám, az olasz, német, francia és magyar hangszerkészítők munkájáról sokat olvasok. Az élőkkel személyes kapcsolatot is tartok, ha Pesten kiállítanak, oda feleségemmel rendre el is megyünk. A fővárosba egyébként koncertek miatt is el-eljárunk, a Zeneakadémián, a Müpában egy-egy hangverseny mindig óriási erővel hat ránk.

A régi kollégákkal is öröm találkozni. Azokkal, akikkel az érdeklődésünk, az értékrendünk hasonló, s vannak közöttük egészen fiatal pedagógusok is, mindig jó beszélgetni, egy-egy szakmai kérdést megvitatni. A közoktatás-vezetői tanulmányokat együtt folytatókkal is szoros kapcsolatot ápolok, velük immár 20 éve havi rendszerességgel összejövünk a Sutus vendéglőben.

Mindezek fontosak, de mindennapjaink középpontjában a gyerekek és az unokák vannak. Feleségemmel, Devich–Matók Margittal, Gittával – vele immár több mint 50 éve vagyunk házasok, s mivel szintén zenetanár, az ÁZI-ban évtizedekig együtt is dolgoztunk –  három fiúgyermeket neveltünk föl. Egyikük sem lett profi muzsikus, ám mindhárman jó szakmát választottak és ki-ki a maga területén jól boldogul. Valamennyien családosak és összesen nyolc unokának is örülhetünk, s mivel Gáborék és Jóskáék Kecskeméten laknak, és Andorék sem messze, Szegeden élnek, így velük sokat találkozunk. Igyekszünk besegíteni nekik, most épp azt tervezzük, hogy elvisszük az unokákat egy koncertre a „zene templomába”, mert úgy érezzük: meg kell mutatnunk nekik a nemrég felújított Zeneakadémiát.

 

– Milyen tervei vannak?

– Mindazt, amit most teszek, azt szeretném még folytatni: az iskolatörténeti anyagok gyűjtését, a családfakutatást, a hangversenyekre járást. Emellett természetesen minél több időt szeretnék a családdal együtt tölteni, és ha az egészségem megengedi, jó lenne még néhány évig hegedülni is.

Varga Géza

NÉVJEGY

Palotás József hegedű- és szolfézstanár, nyugalmazott intézményegység-vezető Kiskunfélegyházán született 1944. március 16-án. Zenei tanulmányait Tiszakécskén kezdte, első hegedű-, egyben szolfézstanára dr. Batka László volt. 1958-ban a kecskeméti zeneiskolában Domján József növendéke lett, majd érettségi után felvették a Szegedi Zeneművészeti Szakiskolába, azután annak szaktanárképzőjébe, tanárai Gábor Arnoldné, Homoki György és Homor Annamária voltak. Hegedű és szolfézs szakon 1966-ban végzett Szegeden – később a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetői diplomát is szerzett –, de 1965. szeptember 1-jétől kinevezett tanárként már Kecskeméten tanított az Állami Zeneiskolában. 1974. augusztus 1-jétől nyugdíjazásáig, 2014 nyaráig az évek múlva M. Bodon Pál nevét felvevő intézmény igazgatója volt. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak 1968 óta tagja, 1969 óta hangversenymestere. Az évek folyamán több kamarazenei formáció alapításában és együtt muzsikálásában vett részt, emellett zenepedagógia-történeti témájú írásai is megjelentek: A zeneiskola rövid története; M. Bodon Pál, a pedagógus és az iskolavezető; A Gábriel-Vásárhelyi Hegedűiskola elemzése. Több éven át országos szakértőként is szolgálta a magyar zeneoktatás ügyét. Kiemelkedő színvonalú nevelői és előadóművészi tevékenységéért számos elismerést vehetett át: Kecskemét Városért Oktatási Díj (1997), főtanácsosi cím (1997), Kodály Zoltán-díj (2002), Pilinszky János-díj (2003), Magyar Művészetoktatásért-plakett  (2004), Az év zenekari művésze (2009), Bács-Kiskun Megyei Prima Díj (2012), Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat (2015).

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Végéhez ért a Slow Food-CE projekt

Végéhez ért a Slow Food-CE projekt

Végéhez érkezett a 2017. 07. 27-én útjára bocsájtott Slow Food-CE projekt, melyben öt ország, öt ...

2020.05.30. 08:01

19 kép

Slow Food, Slow Food-CE, piac, termelői piac, Kecskemét

Van aki 12 év után kapja meg nyelvvizsga nélkül diplomáját Kecskeméten  - Videóval

Van aki 12 év után kapja meg nyelvvizsga nélkül diplomáját Kecskeméten - Videóval

Már több mint 1500- an adták be kérelmüket a Neumann János Egyetemhez, annak érdekében, hogy a ko...

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Pünkösd után ismét megnyitja ügyfélkapcsolati irodáját a Kéttemplom közben a Kecskeméti Közlekedé...

Baleset az Izsáki úton

Baleset az Izsáki úton

Az 52-es főúton, Kecskemét belterületén, a 4-es km-nél egy személyautó és egy teherautó ütközött ...

Pörögj velünk! - Videóval

Pörögj velünk! - Videóval

,,Pörögj velünk!” A Ciróka kezdeményezésére 13 bábszínház fogott össze, hogy igazán emlékez...

Megint lecsapott a Hajagos utcai virágtolvaj - Videóval

Megint lecsapott a Hajagos utcai virágtolvaj - Videóval

Újra lecsapott a Hajagos utcai virág tolvaj. A férfi ugyanonnan tulajdonított el növényt tegnap, ...

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Idén a veszélyhelyzet miatt rendhagyóan ünnepelte a kecskeméti kórház az édesanyákat. A Szülészet...

Egy letört ág tette tönkre a padot

Egy letört ág tette tönkre a padot

Olvasónktól B. Kis Jánostól kaptuk a hírt és a fotót arról, hogy a viharos szélben letörött ág te...

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

Két kategóriában, 53 épülettel versenghetnek idén az építészek családi házak és kis társasházak, ...

Kicsit drágább, a cucc a régi – de újra miénk a zsibi - Videóval

Kicsit drágább, a cucc a régi – de újra miénk a zsibi - Videóval

A zsibpiac tökéletesen beváltotta azokat a válsággal kapcsolatos reményeket, amelyek a hirte...

2020.05.29. 10:39

17 kép

Kecskemét, zsibi, zsibpiac, riport

Időkorlát nélkül látogatható a nagybani és a zsibpiac

Időkorlát nélkül látogatható a nagybani és a zsibpiac

Eltörlik az időkorlátot a nagybani- és a használtcikk piac esetében - adta hírül közleményben Sze...

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ezer táblagép átadásával kívánja elismerni és m...

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Elindult a „Munka Gyümölcse” című szavazós játék az 5letből jövő! Facebook oldalán, m...

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Idén is folytatódott Kecskeméten a több mint tízéves hagyományra visszatekintő virágosz...

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Nem sajnálják a voksokat a szavazók. A mai napig összesítve 39.823 szavazat érkezett a Tablóverse...

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Május 29-én, pénteken a Duna Művészetegyüttes lép fel Kecskemét négy helyszínén. A zenekarral egy...

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

A Kecskeméti Törvényszék testi sértés miatt, tárgyalás nélkül 2 év – végrehajtásában 3 év p...

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

Pénteken meglepetéskoncertet rendeznek a Hunyadivárosban: 18 órakor a Duna Művészegyüttes táncosa...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies