Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Május 21. Szombat  Konstantin

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

75 éves Palotás József hegedű- és szolfézstanár, nyug. zeneiskolai igazgató

Varga Géza

2019.03.16. 13:23

Egész életét a zene szolgálatában töltötte. Intézményvezetőként, pedagógusként vagy épp a hegedű húrjain játszva arra törekedett, hogy a muzsika embert nemesítő erejét minél többeknek átadja. Nyugdíjasként sem változott meg, a kecskeméti szimfonikusok koncertjei között most épp azt tervezi, hogy elviszi unokáit a Zeneakadémiára.

– Öt évvel ezelőtt ment nyugdíjba. Nehéz döntés volt?

– 49 évig dolgoztam egyhuzamban a zeneiskolában, előtte négy évig még ott is tanultam, egyszóval nem volt könnyű az elválás. Az az igazság, hogy 2008-ban, amikor megkaptam az utolsó vezetői megbízásomat, úgy gondoltam, hogy a hat évet már nem fogom teljesen kitölteni, azután mégis maradtam. 2014-ben azonban, amikor 70 éves lettem, nyugdíjba vonultam. Betegségem miatt, illetve a munkámban jelentkező számos újdonság, az egyre bonyolultabb törvényi rendelkezések, a sok elektronikus feladat miatt nem is lett volna már igazán kedvem továbbdolgozni. Szeretett iskolámmal a kapcsolatom ezzel nem szakadt meg teljesen, a következő tanévben még heti két órában tanítottam ott, és azóta is gyakran bejárok.

 

– A tanári munkát letette, a muzsikálást azonban nem hagyta abba.

– Igen, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar munkájában mindmáig teljes aktivitással részt veszek, ott is már több mint öt évtizede játszom. Még Kemény Endre ideérkezésekor, 1968-ban ültem be az ének-zenei iskolákban tanító operaházi zenészek mögé, azután rövid idő múlva koncertmester lettem. A rám háruló feladatokat ma is örömmel végzem. A kollégák megbecsülnek, én is jól érzem közöttük magam. Az idők folyamán ambiciózus fiatalok érkeztek a zenekarba, akik szeretnének többet adni, s ugyanakkor arra vágynak, hogy a zenekar is többet nyújtson. Az ő törekvéseiknek és a fenntartónk növekedő elvárásainak is köszönhető az utóbbi idők néhány sikeres kezdeményezése, például a vasárnap délelőtti családi matinésorozat, s hogy olyan kiváló muzsikusokkal dolgozhattunk együtt, mint Kobayashi Ken-Ichiro, Medveczky Ádám, Erdei Péter.

 

– Más zenei együttesben is játszik még?

– Korábban a zeneiskola tanári együttesében, az M. Bodon Pál Kamarazenekarban is játszottam, ezt a feladatot azonban leadtam. A Lakó Sándor Kamarazenekarban is évekig hegedültem, az utóbbi időben már oda is csak akkor megyek, ha külön hívnak. Rendszeres munkát tehát már nem vállalok, de egy-egy alkalmi formációba való felkérésre szinte mindig igent mondok. Így például néhány héttel ezelőtt az ÉZI és az ÁZI zeneiskolás tanárainak koncertjén nagy örömmel vettem részt, jó volt látni és az egyik műben részese is lenni annak az önfeledt, felszabadult muzsikálásnak, ami egyébként sajnos gyakran hiányzik a klasszikus hangversenyekről. Fájlalom azt is, hogy bár terveztem, nyugdíjasként majd házi muzsikálásokat szervezek, ebben csalódás ért: a mai rohanó világban, amikor a zenetanárok kötelező óraszáma egyre növekszik, nincs idejük erre.

 

– Életének két meghatározó intézménye a hírös város zeneiskolája és zenekara. Milyennek látja az ÁZI, illetve a szimfonikusok jövőjét?

– Bizakodó vagyok, mindkét helyen kiváló szakmai munka folyik. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy akik itt, Kecskeméten kapták meg a zenei alapokat és később magas szintű tudást sajátítottak el, azok közül többen hazatértek. A zenekarban kedves pulttársamat, Juhász Ágnest kislány kora óta ismerem. Az ének-zeneiben tanult, ott volt szakközépiskolás is, s miután a Zeneakadémián megszerezte a diplomáját, visszajött Kecskemétre. A zeneiskola tanárai között is többen helybeliek, de a háromtagú vezetőség is „hazai pályáról” indult: ketten, Miklósné Faragó Csilla és Orosz Lilla a Kodály Iskolába jártak, míg Nemes Dóra az ÁZI növendéke volt. Már csak a városhoz való szorosabb kötődésük miatt is ők jobban itthon vannak, még inkább a magukénak érzik az ügyet.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

– A muzsikálás mellett mivel telnek nyugdíjas napjai?

– Mindig érdekelt, az utóbbi időben pedig különösen sokat foglalkoztam a helyi, különösen az Állami Zeneiskolában folyó zeneoktatással. Kutatásaim révén igen gazdag anyag gyűlt össze, melyből a Katona József Emlékházban már tartottam is egy előadást, és az ÁZI ez évi, ünnepi hangversenysorozatának nyitóestjén is elmondhattam egy rövid történeti áttekintést. Jó lenne erről a témáról egyszer bővebben is beszélni, az anyag esetleg kiadvány formájában is megjelenhetne.

A zenei eszközök múltjának és jelenének kutatása is közel áll hozzám, az olasz, német, francia és magyar hangszerkészítők munkájáról sokat olvasok. Az élőkkel személyes kapcsolatot is tartok, ha Pesten kiállítanak, oda feleségemmel rendre el is megyünk. A fővárosba egyébként koncertek miatt is el-eljárunk, a Zeneakadémián, a Müpában egy-egy hangverseny mindig óriási erővel hat ránk.

A régi kollégákkal is öröm találkozni. Azokkal, akikkel az érdeklődésünk, az értékrendünk hasonló, s vannak közöttük egészen fiatal pedagógusok is, mindig jó beszélgetni, egy-egy szakmai kérdést megvitatni. A közoktatás-vezetői tanulmányokat együtt folytatókkal is szoros kapcsolatot ápolok, velük immár 20 éve havi rendszerességgel összejövünk a Sutus vendéglőben.

Mindezek fontosak, de mindennapjaink középpontjában a gyerekek és az unokák vannak. Feleségemmel, Devich–Matók Margittal, Gittával – vele immár több mint 50 éve vagyunk házasok, s mivel szintén zenetanár, az ÁZI-ban évtizedekig együtt is dolgoztunk –  három fiúgyermeket neveltünk föl. Egyikük sem lett profi muzsikus, ám mindhárman jó szakmát választottak és ki-ki a maga területén jól boldogul. Valamennyien családosak és összesen nyolc unokának is örülhetünk, s mivel Gáborék és Jóskáék Kecskeméten laknak, és Andorék sem messze, Szegeden élnek, így velük sokat találkozunk. Igyekszünk besegíteni nekik, most épp azt tervezzük, hogy elvisszük az unokákat egy koncertre a „zene templomába”, mert úgy érezzük: meg kell mutatnunk nekik a nemrég felújított Zeneakadémiát.

 

– Milyen tervei vannak?

– Mindazt, amit most teszek, azt szeretném még folytatni: az iskolatörténeti anyagok gyűjtését, a családfakutatást, a hangversenyekre járást. Emellett természetesen minél több időt szeretnék a családdal együtt tölteni, és ha az egészségem megengedi, jó lenne még néhány évig hegedülni is.

Varga Géza

NÉVJEGY

Palotás József hegedű- és szolfézstanár, nyugalmazott intézményegység-vezető Kiskunfélegyházán született 1944. március 16-án. Zenei tanulmányait Tiszakécskén kezdte, első hegedű-, egyben szolfézstanára dr. Batka László volt. 1958-ban a kecskeméti zeneiskolában Domján József növendéke lett, majd érettségi után felvették a Szegedi Zeneművészeti Szakiskolába, azután annak szaktanárképzőjébe, tanárai Gábor Arnoldné, Homoki György és Homor Annamária voltak. Hegedű és szolfézs szakon 1966-ban végzett Szegeden – később a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetői diplomát is szerzett –, de 1965. szeptember 1-jétől kinevezett tanárként már Kecskeméten tanított az Állami Zeneiskolában. 1974. augusztus 1-jétől nyugdíjazásáig, 2014 nyaráig az évek múlva M. Bodon Pál nevét felvevő intézmény igazgatója volt. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak 1968 óta tagja, 1969 óta hangversenymestere. Az évek folyamán több kamarazenei formáció alapításában és együtt muzsikálásában vett részt, emellett zenepedagógia-történeti témájú írásai is megjelentek: A zeneiskola rövid története; M. Bodon Pál, a pedagógus és az iskolavezető; A Gábriel-Vásárhelyi Hegedűiskola elemzése. Több éven át országos szakértőként is szolgálta a magyar zeneoktatás ügyét. Kiemelkedő színvonalú nevelői és előadóművészi tevékenységéért számos elismerést vehetett át: Kecskemét Városért Oktatási Díj (1997), főtanácsosi cím (1997), Kodály Zoltán-díj (2002), Pilinszky János-díj (2003), Magyar Művészetoktatásért-plakett  (2004), Az év zenekari művésze (2009), Bács-Kiskun Megyei Prima Díj (2012), Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat (2015).
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Vereséget szenvedett utolsó idegenbeli bajnokiján a KTE-Piroska Szörp

Vereséget szenvedett utolsó idegenbeli bajnokiján a KTE-Piroska Szörp

Utolsó idegenbeli mérkőzését játszotta le a férfi kézilabda NB I-ben a KTE-Piroska Szörp. A kecsk...

„Muzsikál az erdő” a Hírös Városban

„Muzsikál az erdő” a Hírös Városban

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 19. évada zajlik 2022-ben az ország ...

Képlegények és képleányok napja a könyvtárban

Képlegények és képleányok napja a könyvtárban

A képregények szerelmeseinek kedvezett a szombat a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. ...

KTE HUFBAU: Méltó módon ünnepelni

KTE HUFBAU: Méltó módon ünnepelni

A KTE HUFBAU vasárnap 18:00-kor a Szentlőrincet fogadja a Széktói Stadionban a Merkantil Bank Lig...

Scoregoal: Győzelemmel akarjuk zárni a szezont

Scoregoal: Győzelemmel akarjuk zárni a szezont

Hétfőn 18:30-tól a Nyírgyulaj vendégeként lép pályára az SG Kecskemét Futsal alakulata az NBI als...

A magyar honvédelem napját ünnepelték

A magyar honvédelem napját ünnepelték

Május 21. a magyar honvédelem napja, amelyet a Magyar Honvédség katonai alakulatai és szervezetei...

29. Kecskeméti Aszfaltrajzverseny a Kodály Iskolában - videóval

29. Kecskeméti Aszfaltrajzverseny a Kodály Iskolában - videóval

​Több mint 400 alsó és felső tagozatos diák rajzolt egyszerre a Kodály Zoltán Ének-zenei Általáno...

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

Járókeretes nénit próbáltak kirabolni, elítélték őket

Járókeretes nénit próbáltak kirabolni, elítélték őket

A Kecskeméti Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül - előkészítő ülésen - 5 év fegyházra és 5 év ...

Befejeződött a Szent László körút felújítása

Befejeződött a Szent László körút felújítása

A városháza tájékoztatása szerint ma (péntek) befejeződött Kecskeméten a Szent László körút ...

MKB Bank Cycling Team: egy hétvége, három verseny, három érem

MKB Bank Cycling Team: egy hétvége, három verseny, három érem

Már megszokott, hogy az MKB  Bank Cycling Team bringásai legalább az egyik hétvégi napot kül...

Szabó István további két évig marad

Szabó István további két évig marad

Már készül a KTE az OTP Bank Liga 2022/2023-as szezonjára is, és megkezdődtek az egyeztetések. A ...

Gyermeknap a Vadaskert előtti parkban

Gyermeknap a Vadaskert előtti parkban

Május 29-én, vasárnap egy állati jó programmal ajándékozza meg a gyerekeket a Kecskeméti Vadasker...

20 éves a MaMMa kecskeméti telephelye

20 éves a MaMMa kecskeméti telephelye

20 éves a MaMMa Egészségügyi Zrt. kecskeméti telephelye. A fennállás alkalmából szakmai napot tar...

Lurkó péntek a piacon - videóval

Lurkó péntek a piacon - videóval

Ismét Bohém Piacot rendeztek a Kecskeméti Piacon. A mai eseményen legnagyobb figyelmet ...

Figyelem! Szombaton útjavítás Kecskeméten

Figyelem! Szombaton útjavítás Kecskeméten

Május 21-én szombaton reggel 7-től este 19-óráig a Petőfi Sándor utca - Dobó körút körforgalomban...

HACSALÁD hétvége és gyereknap - Május 28-29.

HACSALÁD hétvége és gyereknap - Május 28-29.

Vége az unalmas gyereknapoknak, itt a HACSALÁD hétvége és gyereknap! Ami eddig nem volt, az most ...

Róna Tamás főrabbi volt a Kiemelő vendége

Róna Tamás főrabbi volt a Kiemelő vendége

Sikeres konferencia, segítségnyújtás Kárpátalján, kulturális rendezvények - ezek mind jellem...

Eltiltás hatálya alatt autóval járt lopni

Eltiltás hatálya alatt autóval járt lopni

A kecskeméti nyomozók vádemelést javasolnak a kecskeméti férfi és bűntársai ellen.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies