Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Június 14. Hétfő  Vazul

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

A Magyar Nemzet is ír a Töretlenül magyarok című új KTV-magazinról

Ma debütál az új műsor, amely kemény és őszinte hangon szól a határon túli magyarok sorsáról

2021.06.04. 17:38

– Nem szépíteni akarom az igazságot, hanem megmutatni azt, hogy milyen sorsa van a határon túl élő magyarságnak – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Molnár H. Boglárka, a Kecskeméti Televízió szerkesztő-riportere az új műsorával kapcsolatban. A Töretlenül magyarok első része szimbolikus a mai Trianon-évfordulón kerül adásba. Az országos lap az alkotókkal, a felelős szerkesztővel és Kozák Polettel, a Kecskeméti Televízió ügyvezető-főszerkesztőjével beszélgetett.

– A tavaly Trianon emléknapján egy nagyon emlékezetes, kemény beszédet mondott a kecskeméti megemlékezésen. Idén is tervez hasonlót? – kérdeztük Molnár H. Boglárka szerkesztő-riportertől.

– Idén úgy gondoltam, hogy egy, a szívemhez nagyon közel álló verset mondok el a kecskeméti megemlékezésen. Kányádi Sándor Nyergestető című verse bár nem a trianoni eseményekről szól, azonban a mű mondanivalója mit sem változott. A Nyergestető az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik csatájáról szól, arról, hogy a székelyek miként áldozták fel magukat nemzetükért. Ez a szellemiség igaz volt Trianon idején is, és a mai napig is azért tudták túlélni az idegen hatalmak nemzetünk megsemmisítésére tett próbálkozásait, mert a küzdeni akarás még mindig élteti őket. Ezért választottam ezt a verset.

– Töretlenül magyarok címmel új magazinműsort indít a Kecskeméti TV-ben. A beharangozóban elhangzott témák alapján – Beke, Szőcs bebörtönzése, a román Trianon-törvény – úgy tűnik, hogy nem kerüli a forró kását.

– Miért is kerülném? Nem vagyok annak a híve, hogy dugjuk homokba a fejünket. Székely származásomból és neveltetésemből fakadóan nem abból a fából faragtak.

Nem szépíteni akarom az igazságot, hanem megmutatni azt, hogy milyen sorsa van a határon túl élő magyarságnak, még akkor is, ha sokan, főleg ellenzéki politikusok, nem akarják azt elfogadni, hogy minden magyar testvérünk.

Ezen a felfogáson is szeretnék változtatni ezzel a magazinnal, ez is cél többek között. Szóval, valóban kemény témák lesznek, de igazak.

–Hogyan épül majd fel a műsor? Mit láthatunk egy-egy epizódban?

– Két hetente jelenik majd meg a Töretlenül magyarok a Kecskeméti Televízióban. A magazinban górcső alá veszünk politikát, közéletet, gazdaságot, kultúrát vagy éppen tudományt. A magazin különlegessége az lesz, hogy már néhány határon túli magyar televízió is jelezte, együttműködnének velünk egy-egy adás elkészülésében. Az epizódokban többször videóbeszélgetésen keresztül fogjuk bekapcsolni a stúdióba a beszélgetőpartnereimet. A magazinban továbbá vitázni fogunk különböző témákról. Remélem, azért tányértörés nem lesz, de az tudható – ahogyan ön is fogalmazott –, nem fogjuk kerülgetni a forró kását, sőt még melegítünk egyet rajta.

– Szimbolikusan, június 4-én debütál, ma este. Mi lesz az első epizód témája?

– Nem véletlenül indul június 4-én a műsor. Az első adás tartogat hideget-meleget. Megmutatjuk, hogy Kecskeméten hogyan zajlott a megemlékezés, majd egy, a Kormorán határon túli tagjaival készült interjút láthatnak a nézők, akik az összetartozás fontosságáról fognak beszélni.

És ezután következik a feketeleves. Idén ünnepelnek a románok június 4-én, ugyanis elfogadták a Trianon-törvényt az országban. Ezzel kapcsolatban lesz vendégem Székelyudvarhelyről Zakariás Zoltán, a romániai parlament egyik magyar képviselője.

Annyit előre elárulhatok, hogy bibi van a törvénnyel, ami viszont a magyaroknak kedvez.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

„A magyar–magyar kapcsolatokat ápolni és támogatni kell”

Az új műsorról Kozák Polettet, Kecskeméti Televízió ügyvezető-főszerkesztőjét is megkérdeztük.
 

– Miért tartotta fontosnak támogatni ezt a műsort egy helyi televízióban?

– Először magam is elgondolkodtam azon, hogy vajon mennyiben való egy országos, sőt országhatáron átívelő problémákat feszegető műsor egy helyi televízió képernyőjére, és elsőként egyetlen kép ugrott be válaszként. Egy olyan kép, amely Kecskemét egyik nevezetes eseményén, az Európa jövője nemzetközi gyermektalálkozón vésődött be az agyamba és a szívembe évekkel ezelőtt, amikor a tábortűznél együtt énekeltek a kecskeméti gyerekek a mai Románia, Szerbia és Ukrajna területéről érkező magyar gyerekekkel magyar nyelven, magyar népdalokat. Ott és akkor, egyetlen estére újra átélhették azok a gyerekek, amit nagyanyáink még a reggeli imádság előtt elmondtak az iskolákban: „Nagy-Magyarország mennyország”.

Én magam pedig ezalatt a néhány perc alatt megértettem, hogy miért fontos a magyar–magyar kapcsolatokat ápolni és támogatni. A válasz pedig egyetlen szó. Összetartozunk.

Kevés meghatóbb pillanatot éltem át forgatásaim során. Ez a jelenet pedig jól jelképezi Kecskemét városának szellemiségét is, hiszen ez a város évtizedek óta kiterjedt testvérvárosi kapcsolatokat ápol, többek között Beregszásszal, Szabadkával, Marosvásárhellyel, Sepsiszentgyörggyel, és meggyőződésem, hogy rengeteg olyan ember él itt, aki ápolja és fontosnak tartja ezeket a kapcsolatokat. Így azt gondolom, a város szellemiségével, hagyományaival is összhangban lesz a műsor.

– Szükség van a magyar–magyar kapcsolatok megerősítésére?

– Azok a magyarok, akik most szülőként gyerekeket nevelnek, mint én magam is, nem tanulhattak részleteket Trianon drámájáról az iskolákban, sőt még utazásaik során is kevesen élik át, mennyire jó otthonra lelni a magyar szó segítségével a határtól akár több száz kilométerre is, például Erdélyben. Kötelező kollektív hallgatás övezte évtizedeken át ezt a témát. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy minden alkalmat megragadjunk annak tudatosítására, hogy a magyar nemzet sokkal kiterjedtebb, mint azt az országhatár megszabja. Rengeteg törleszteni valónk van ezen a téren, és a Töretlenül magyarok éppen erre ad alkalmat.

Abban bízom, hogy az internet segítségével pedig sokakhoz eljuthat majd a Kecskeméti Televízió műsora.

– Határon túli tévékkel is együtt fognak működni a műsor miatt, ezt hogyan fogják lebonyolítani?

 A szabadkai Pannon RTV-vel eddig is több műsor közös gyártásán dolgoztunk együtt, ilyen a jelenleg is működő Természetvédelem határok nélkül című műsor is, hiszen az élővilág sem ismeri a mesterségesen húzott határvonalakat. A Marosvásárhelyen működő Erdélyi Magyar Televízióval is volt már munkakapcsolatunk, de rajtuk kívül az Ukrajna, Szlovákia és Szlovénia magyarlakta területein működő műhelyeket is szeretnénk a jövőben bevonni a gyártásba, oly módon is, hogy nyersanyagokat kérünk tőlük az ottani értékek bemutatására, de általuk ajánlott interjúalanyok is megszólalnak arról, hogyan őrzik az adott helyen magyarságukat. Cserébe pedig felajánljuk nekik a teljes műsort, hogy ők is láthassák, az anyaországban élőknek és a kecskemétieknek is fontosak.

Mi ezzel szeretnénk segíteni azt, hogy határon innen és túl mindannyian maradhassunk azok, akik vagyunk, töretlenül magyarok.

(Forrás: Magyar Nemzet/Pataki Tamás)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Hasba szúrta az apját egy konyhakéssel

Hasba szúrta az apját egy konyhakéssel

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt vádat emelt egy f...

Növényfitnesz – Ön is fitt lesz palántanevelő akció (videó)

Növényfitnesz – Ön is fitt lesz palántanevelő akció (videó)

A ,,Növényfitnesz – Ön is fitt lesz” nevet viseli Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi ...

Paprikáskrumpli sok-sok szeretettel fűszerezve

Paprikáskrumpli sok-sok szeretettel fűszerezve

A Széchenyi István Technikum két végzős szakácstanulója, Sebők Laura és Lőrincz Norbert jóvoltábó...

Jól szerepel a KESI U13-as csapata Dunaújvárosban

Jól szerepel a KESI U13-as csapata Dunaújvárosban

Véget ért a Dunszt Ferenc U13 OMB I. osztály nyolcas döntőjének első napja Dunaújvárosban. Mutatj...

Kesis éremeső a szezonzáró Kiskun Kupán

Kesis éremeső a szezonzáró Kiskun Kupán

 Két arany, három ezüst és hat bronzéremmel zárta a Kesi Birkózó Szakosztálya a&nb...

U16-os fiú kézilabda torna Kecskeméten

U16-os fiú kézilabda torna Kecskeméten

3 csapatos U16-os fiú kézilabda felkészülési tornát rendeztek a Messzi István Sportcsarnokban ma ...

A jövő focistái rúgták a bőrt

A jövő focistái rúgták a bőrt

30 óvodás gyermek rúgta a bőrt ma (szombat) délelőtt a műkertvárosi focipályán. A jövő tehetségei...

2021.06.12. 16:44

21 kép

Kecskemét , gyermek, Kecskeméti UFC, edző, óvodák

219 ezer forint a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatóknak

219 ezer forint a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatóknak

A kormány segít azoknak a mikrovállalkozásoknak és önfoglalkoztatóknak is, akik alkalmazott híján...

A Kormány kiterjeszti a vasútvonal fejlesztést a Lajosmizse–Kecskemét szakaszra is

A Kormány kiterjeszti a vasútvonal fejlesztést a Lajosmizse–Kecskemét szakaszra is

Döntött a Kormány, a péntek este megjelent határozat szerint a Budapest–Lajosmizse vasútvon...

A Halott Pénz énekese szólózott a kecskeméti piacon (videóval)

A Halott Pénz énekese szólózott a kecskeméti piacon (videóval)

Járai Márk, a Halott Pénz együttes énekese adott akusztikus szólókoncertet pénteken este a Belvár...

Gyönyörű koncertet adott a Bagossy Brothers Company– videóval

Gyönyörű koncertet adott a Bagossy Brothers Company– videóval

Ismét Kecskeméten koncertezett a Bagossy Brothers Company. A gyergyószentmiklósi srácok dalait kö...

Városi elismerést kapott a Drámapedagógiai Műhely

Városi elismerést kapott a Drámapedagógiai Műhely

Városi elismerést vehetett át péntek délután a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely. Az oklevelet Sz...

A Petőfi Iskolához került a Zrínyi vándorserleg

A Petőfi Iskolához került a Zrínyi vándorserleg

Idén a KRE Petőfi Sándor Általános Iskola lett a Zrínyi Ilona Matematikaverseny legeredményesebb ...

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Ittzésné Kövendi Katát

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Ittzésné Kövendi Katát

Pedagógusnap alkalmából kapott kitüntetést Ittzésné Kövendi Kata, a Kodály Iskola egykori neves p...

Klacsák Bence is Kecskemétet választotta

Klacsák Bence is Kecskemétet választotta

A télen jelentették be, hogy az 51-szeres válogatott Klacsák Bence az SG Kecskemét Futsal együtte...

Keresik Vajda Józsefet

Keresik Vajda Józsefet

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a 68 éves Vajda József megtalálása érdekéb...

Természetvédelem határok nélkül - Jön az újabb rész – videóval

A 19. résszel folytatódik a Természetvédelem határok nélkül magazinműsor. A június 12-i adásban a...

Járdafelújítás a Szolnoki úton - Mindenki óvatosan közlekedjen – videóval

Járdafelújítás a Szolnoki úton - Mindenki óvatosan közlekedjen – videóval

Június 11-én megkezdődött a Szolnoki út 14. szám és Lidl áruház közötti járdaszakasz felújítása. ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies