Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Szeptember 27. Hétfő  Adalbert

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A Magyar Nemzet is ír a Töretlenül magyarok című új KTV-magazinról

Ma debütál az új műsor, amely kemény és őszinte hangon szól a határon túli magyarok sorsáról

2021.06.04. 17:38

– Nem szépíteni akarom az igazságot, hanem megmutatni azt, hogy milyen sorsa van a határon túl élő magyarságnak – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Molnár H. Boglárka, a Kecskeméti Televízió szerkesztő-riportere az új műsorával kapcsolatban. A Töretlenül magyarok első része szimbolikus a mai Trianon-évfordulón kerül adásba. Az országos lap az alkotókkal, a felelős szerkesztővel és Kozák Polettel, a Kecskeméti Televízió ügyvezető-főszerkesztőjével beszélgetett.

– A tavaly Trianon emléknapján egy nagyon emlékezetes, kemény beszédet mondott a kecskeméti megemlékezésen. Idén is tervez hasonlót? – kérdeztük Molnár H. Boglárka szerkesztő-riportertől.

– Idén úgy gondoltam, hogy egy, a szívemhez nagyon közel álló verset mondok el a kecskeméti megemlékezésen. Kányádi Sándor Nyergestető című verse bár nem a trianoni eseményekről szól, azonban a mű mondanivalója mit sem változott. A Nyergestető az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik csatájáról szól, arról, hogy a székelyek miként áldozták fel magukat nemzetükért. Ez a szellemiség igaz volt Trianon idején is, és a mai napig is azért tudták túlélni az idegen hatalmak nemzetünk megsemmisítésére tett próbálkozásait, mert a küzdeni akarás még mindig élteti őket. Ezért választottam ezt a verset.

– Töretlenül magyarok címmel új magazinműsort indít a Kecskeméti TV-ben. A beharangozóban elhangzott témák alapján – Beke, Szőcs bebörtönzése, a román Trianon-törvény – úgy tűnik, hogy nem kerüli a forró kását.

– Miért is kerülném? Nem vagyok annak a híve, hogy dugjuk homokba a fejünket. Székely származásomból és neveltetésemből fakadóan nem abból a fából faragtak.

Nem szépíteni akarom az igazságot, hanem megmutatni azt, hogy milyen sorsa van a határon túl élő magyarságnak, még akkor is, ha sokan, főleg ellenzéki politikusok, nem akarják azt elfogadni, hogy minden magyar testvérünk.

Ezen a felfogáson is szeretnék változtatni ezzel a magazinnal, ez is cél többek között. Szóval, valóban kemény témák lesznek, de igazak.

–Hogyan épül majd fel a műsor? Mit láthatunk egy-egy epizódban?

– Két hetente jelenik majd meg a Töretlenül magyarok a Kecskeméti Televízióban. A magazinban górcső alá veszünk politikát, közéletet, gazdaságot, kultúrát vagy éppen tudományt. A magazin különlegessége az lesz, hogy már néhány határon túli magyar televízió is jelezte, együttműködnének velünk egy-egy adás elkészülésében. Az epizódokban többször videóbeszélgetésen keresztül fogjuk bekapcsolni a stúdióba a beszélgetőpartnereimet. A magazinban továbbá vitázni fogunk különböző témákról. Remélem, azért tányértörés nem lesz, de az tudható – ahogyan ön is fogalmazott –, nem fogjuk kerülgetni a forró kását, sőt még melegítünk egyet rajta.

– Szimbolikusan, június 4-én debütál, ma este. Mi lesz az első epizód témája?

– Nem véletlenül indul június 4-én a műsor. Az első adás tartogat hideget-meleget. Megmutatjuk, hogy Kecskeméten hogyan zajlott a megemlékezés, majd egy, a Kormorán határon túli tagjaival készült interjút láthatnak a nézők, akik az összetartozás fontosságáról fognak beszélni.

És ezután következik a feketeleves. Idén ünnepelnek a románok június 4-én, ugyanis elfogadták a Trianon-törvényt az országban. Ezzel kapcsolatban lesz vendégem Székelyudvarhelyről Zakariás Zoltán, a romániai parlament egyik magyar képviselője.

Annyit előre elárulhatok, hogy bibi van a törvénnyel, ami viszont a magyaroknak kedvez.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

„A magyar–magyar kapcsolatokat ápolni és támogatni kell”

Az új műsorról Kozák Polettet, Kecskeméti Televízió ügyvezető-főszerkesztőjét is megkérdeztük.
 

– Miért tartotta fontosnak támogatni ezt a műsort egy helyi televízióban?

– Először magam is elgondolkodtam azon, hogy vajon mennyiben való egy országos, sőt országhatáron átívelő problémákat feszegető műsor egy helyi televízió képernyőjére, és elsőként egyetlen kép ugrott be válaszként. Egy olyan kép, amely Kecskemét egyik nevezetes eseményén, az Európa jövője nemzetközi gyermektalálkozón vésődött be az agyamba és a szívembe évekkel ezelőtt, amikor a tábortűznél együtt énekeltek a kecskeméti gyerekek a mai Románia, Szerbia és Ukrajna területéről érkező magyar gyerekekkel magyar nyelven, magyar népdalokat. Ott és akkor, egyetlen estére újra átélhették azok a gyerekek, amit nagyanyáink még a reggeli imádság előtt elmondtak az iskolákban: „Nagy-Magyarország mennyország”.

Én magam pedig ezalatt a néhány perc alatt megértettem, hogy miért fontos a magyar–magyar kapcsolatokat ápolni és támogatni. A válasz pedig egyetlen szó. Összetartozunk.

Kevés meghatóbb pillanatot éltem át forgatásaim során. Ez a jelenet pedig jól jelképezi Kecskemét városának szellemiségét is, hiszen ez a város évtizedek óta kiterjedt testvérvárosi kapcsolatokat ápol, többek között Beregszásszal, Szabadkával, Marosvásárhellyel, Sepsiszentgyörggyel, és meggyőződésem, hogy rengeteg olyan ember él itt, aki ápolja és fontosnak tartja ezeket a kapcsolatokat. Így azt gondolom, a város szellemiségével, hagyományaival is összhangban lesz a műsor.

– Szükség van a magyar–magyar kapcsolatok megerősítésére?

– Azok a magyarok, akik most szülőként gyerekeket nevelnek, mint én magam is, nem tanulhattak részleteket Trianon drámájáról az iskolákban, sőt még utazásaik során is kevesen élik át, mennyire jó otthonra lelni a magyar szó segítségével a határtól akár több száz kilométerre is, például Erdélyben. Kötelező kollektív hallgatás övezte évtizedeken át ezt a témát. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy minden alkalmat megragadjunk annak tudatosítására, hogy a magyar nemzet sokkal kiterjedtebb, mint azt az országhatár megszabja. Rengeteg törleszteni valónk van ezen a téren, és a Töretlenül magyarok éppen erre ad alkalmat.

Abban bízom, hogy az internet segítségével pedig sokakhoz eljuthat majd a Kecskeméti Televízió műsora.

– Határon túli tévékkel is együtt fognak működni a műsor miatt, ezt hogyan fogják lebonyolítani?

 A szabadkai Pannon RTV-vel eddig is több műsor közös gyártásán dolgoztunk együtt, ilyen a jelenleg is működő Természetvédelem határok nélkül című műsor is, hiszen az élővilág sem ismeri a mesterségesen húzott határvonalakat. A Marosvásárhelyen működő Erdélyi Magyar Televízióval is volt már munkakapcsolatunk, de rajtuk kívül az Ukrajna, Szlovákia és Szlovénia magyarlakta területein működő műhelyeket is szeretnénk a jövőben bevonni a gyártásba, oly módon is, hogy nyersanyagokat kérünk tőlük az ottani értékek bemutatására, de általuk ajánlott interjúalanyok is megszólalnak arról, hogyan őrzik az adott helyen magyarságukat. Cserébe pedig felajánljuk nekik a teljes műsort, hogy ők is láthassák, az anyaországban élőknek és a kecskemétieknek is fontosak.

Mi ezzel szeretnénk segíteni azt, hogy határon innen és túl mindannyian maradhassunk azok, akik vagyunk, töretlenül magyarok.

(Forrás: Magyar Nemzet/Pataki Tamás)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Alig egy óra alatt lopták el az öntözőtartályt

Alig egy óra alatt lopták el az öntözőtartályt

Szeptember másodikától kezdve hat közösségi öntözőtartály helyeztek ki Kecskemét városrészeibe, s...

2021.09.27. 11:02

Széttörte az apja fején a horolókapát

Széttörte az apja fején a horolókapát

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt vádat emelt egy f...

2021.09.27. 08:23

Szaunázók hétvégéje a Kecskeméti Fürdőben

Szaunázók hétvégéje a Kecskeméti Fürdőben

Az idei évben is megrendezésre kerül a Szaunázók hétvégéje országos rendezvény október 1-3. közöt...

2021.09.27. 07:05

U16 leány MVM Kosárlabda Torna

U16 leány MVM Kosárlabda Torna

A hétvégén rendezték meg a kadett leány felkészülési tornát a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlab...

2021.09.26. 18:37

52 kép

Zuhés időnk lesz jövőhéten

Zuhés időnk lesz jövőhéten

Nedvesebb levegő érkezik, hétfőn a keleti, északkeleti országrész kivételével már többfelé készül...

2021.09.26. 15:54

Véradási időpontok Bács-Kiskun megyében

Véradási időpontok Bács-Kiskun megyében

Szeptember 27. és október 2. között ezeken a helyeken adhat vért Bács-Kiskun megyében. Az Or...

2021.09.26. 14:27

Látványos mentési bemutatót tartottak Lakiteleken

Látványos mentési bemutatót tartottak Lakiteleken

A Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület lánglovagjai a Szent Mihály napi falunapon látványos menté...

2021.09.26. 13:24

Jaramaz extra hárompontosa győzelmet ért Nyíregyházán

Jaramaz extra hárompontosa győzelmet ért Nyíregyházán

Első győzelmére tört mindkét együttes az idei szezon második fordulójában rendezett összecsapáson...

2021.09.26. 07:57

Méntelek Napja sok-sok meglepetéssel

Méntelek Napja sok-sok meglepetéssel

Két éve nem volt lehetősége a méntelekieknek, hogy közösségi rendezvényen találkozzanak a települ...

2021.09.25. 18:38

38 kép

Ismerkedéssel telt a családi nap Kisfáiban

Ismerkedéssel telt a családi nap Kisfáiban

Családi napot szervezett szombaton a Kisfáiért Egyesület és a polgárőrség. A rendezvény elsődlege...

2021.09.25. 16:44

29 kép

Szüreti hacacáré és nyugdíjas nap Rendőrfaluban és Kósafaluban

Szüreti hacacáré és nyugdíjas nap Rendőrfaluban és Kósafaluban

Nyugdíjas nappal egybekötött szüreti mulatságot rendeztek szombaton, a Rendőrfaluban és Kósafalub...

2021.09.25. 15:32

17 kép

Ünnepi évnyitót tartott a Kecskeméti Sportiskola

Ünnepi évnyitót tartott a Kecskeméti Sportiskola

Szombaton délelőtt tartotta évnyitó ünnepségét a Kecskeméti Sportiskola a Messzi István...

2021.09.25. 14:42

13 kép

Több száz gyermeket emeltek a magasba Kecskeméten

Több száz gyermeket emeltek a magasba Kecskeméten

Több száz gyermek emelkedett a magasba Kecskemét főterén szombat délelőtt. A kecskeméti Szül...

2021.09.25. 12:53

40 kép

Kecskeméti nyugdíjasok kézimunkáiból nyílt kiállítás

Kecskeméti nyugdíjasok kézimunkáiból nyílt kiállítás

Már hagyomány, hogy a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége a klubtagok kézimunkái...

2021.09.25. 09:28

Folytatódik Kadafalva Napja - Hi Kadafalva!

Folytatódik Kadafalva Napja - Hi Kadafalva!

A jó sikerült péntek esti szabadtéri mozizás, palacsintázás és közös szalonnasütés után, ma regge...

2021.09.25. 07:45

47 kép

Sikeres volt a Kutatók Éjszakája

Sikeres volt a Kutatók Éjszakája

„Lufidurrantó lézerek”, tüzes kísérletek, visszafelé folyó víz. Ezek és ezekhez hason...

2021.09.24. 22:15

16 kép

Átadták a „Legszebb konyhakertek” díjait – Videóval

Átadták a „Legszebb konyhakertek” díjait – Videóval

Átadták a „Legszebb konyhakertek” díjait ma délután a Málnáskert Közösségi Kertben. K...

2021.09.24. 21:46

Stúdióbeszélgetés: Hajagos Csaba

Stúdióbeszélgetés: Hajagos Csaba

Alapításának és bejegyzésének 30. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott a Pulszky Társ...

2021.09.24. 21:04

Halálának helyén emlékeztek dr. Szobonya Zoltánra – Videóval

Halálának helyén emlékeztek dr. Szobonya Zoltánra – Videóval

Dr. Szobonya Zoltán mártír emléke előtt hajtottak főt a mártírhalált halt ügyvéd kivégzésének hel...

2021.09.24. 20:05

33 kép

Táj impressziók az Iparkamarában – Videóval

Táj impressziók az Iparkamarában – Videóval

Táj impressziók címen nyílt meg Szappanos István tárlata tegnap délután a Bács-Kiskun Megyei Kere...

2021.09.24. 17:25

6 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies