Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. November 19. Kedd  Erzsébet

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

A mulandóságra emlékeztetett a Filharmónia szerda esti koncertje

2019.11.07. 10:57

A Kodály-bérlet második hangversenye elmélyült gondolkodásra késztette a Hírös Agóra színháztermét csaknem teljesen megtöltő zeneszeretőket. Néhány nappal ezelőtt, elhunyt szeretteinkre emlékezve, az élet alapvető kérdései sokakban felvetődtek. A szerda esti koncerten elhangzott zeneművek, Liszt Ferenc és Gabriel Fauré kompozíciói is az emberi lét végességét juttatták a megjelentek eszébe.

A Filharmónia Magyarország hangversenysorozatának második alkalmán romantikus zeneszerzők művei hangoztak el. Az est első részében a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában Liszt Ferenc két alkotását hallgathatta meg a nagyérdemű. Az együttes élén ezúttal Antal Mátyás Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karmester állt.

A koncert nyitányaként a 19. századi romantikus zenei élet legsokoldalúbb irányító egyénisége, a kor egyik szellemi vezére utolsó, tizenharmadik, A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költeményét szólaltatták meg a kecskeméti szimfonikusok. A három világosan megkülönböztetett, szünetekkel elválasztott, tematikájában mégis összefüggő, egységes művet Liszt 1881-ben, 70 évesen írta. S míg a korábbi szimfonikus költeményeiben a hősök küzdelmét, megdicsőülését ábrázolta, itt ez a „létért való küzdelem” epizód csupán a bölcső és a sír között. Ezt a művet egy olyan idős mesterként írta, aki maga túljutott már a küzdelmeken, s elsősorban a síron túl, a maga vallásos meggyőződése szerinti túlvilág felé tekint.

A mű ősbemutatójának pontos időpontját nem tudni, vélhetően Szentpétervárott volt 1884-ben. Az első tétel azonban már ennél korábban is elhangzott: Rómában, Liszt 70. születésnapján, 1881. október 22-én, a német követ rezidenciáján, a Capitoliumon levő Palazzo Caffarelliben. A La Palestra Musicale című római lap 1881. október 31-i számában így számolt be róla: „Nagy tükör előtt, a terem bal oldalán, egzotikus növények között szembeötlött Liszt babérral övezett mellszobra. Alighogy személyesen is megjelent a követ úr őexcellenciájának oldalán, a közönség felállva, tapsolva ünnepelte. A zongoristák királya megindultan fogadta a sikert. [...] Olvasóink tudják, hogy Liszt új szimfonikus költeményt írt, A bölcsőtől a sírig címmel, amelyet barátja, Zichy gróf tollrajza ihletett. Nos, ez volt a legjobb alkalom a bemutatására. Valóban, előadták egy részét: A bölcsőt. A hallgatóság, mintegy azt kívánva Lisztnek, hogy még sok október 22-ét ünnepeljen, mielőtt A sírhoz ér, megismételtette A bölcsőt. Bárcsak mielőbb hallhatnánk a teljes művet.”

 

A koncert hatalmas kontraszttal folytatódott. A bölcsőtől a sírig elhaló, éteri csöndbe vesző hangjai után a zongora ütőhangszerszerű ostinatójával induló Haláltánc szinte a székekhez szögezte a hallgatóságot. A Dies iræ (latinul a harag napja) gregorián dallamra épülő nagyszabású, zongorára és zenekarra írt versenyművet Balog József Liszt- és Lajtha-díjas zongoraművész szólaltatta meg.

Liszt Ferenc 1838-ban járt Pisában, ahol megtekintette a város híres temetőjét, a Campo Santót. A sírkertet gótikus, befelé nyitott kerengő övezi, melynek külső falán egyetlen ablakot sem nyitottak. Az így kialakított hatalmas, egybefüggő falfelületet nagyméretű freskók borították, ezek egyike, Francesco Traini alkotása A halál diadala címet kapta. Lisztet megragadta ez a hallatlanul expresszív és borzongató freskó, s azonnal össze is kapcsolta a Dies irae gregorián dallammal. Több verziót is készített, végül a kompozíció ősbemutatójára az ötlet megszületése után majd harminc évvel, 1865-ben került sor.

Balog József életének több jelentős állomása is összefonódott a Haláltánccal. A 2007-es Pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen aratott győzelme alkalmával is épp e mű előadását értékelte felsőfokon a zsűri, de sikerrel játszotta már többek között Hollandiában és Mexikóban is. Három évvel ezelőtt, egyik fellépése kapcsán így méltatták: „Balog azon kevesek közé tartozik, akik legények a gáton, ami a hangszeres kidolgozást illeti, sőt nála megvan a »százhúsz százalék« is, hogy a koncert izgalmában megmaradjon a szükséges száz. És határozottan van ereje és hitele személyiségének, van a muzsikálásában kiállás és jelentőség.”

Egy hazai koncert is emlékezetes számára, Kocsis Zoltánnal való első közös munkája is a Haláltánc volt. Később több alkalommal is dolgoztak együtt. A kétszeres Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző nemzedéke egyik legtehetségesebb zongoristájának tartotta Balog Józsefet, többször is felkérte őt a Nemzeti Filharmonikusok szólistájának.

Balog József 1979. március 20-án született Budapesten. Zenészcsaládból származik, zenei tanulmányait négyévesen magántanárnál kezdte, majd a zeneiskolai évei után felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába Schweitzer Katalinhoz. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében Krause Annamária irányítása alatt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakán Jandó Jenő osztályában folytatta tanulmányait és szerzett diplomát. A világ számos országában lépett már pódiumra, játszott az amszterdami Concertgebouw-ban, a bécsi Konzerthausban, Vancouverben, Utrechtben vagy éppen a Kensington Palotában, Károly herceg előtt. Ezenkívül rangos fesztiválok vendége volt, számos tévé- és rádiófelvételt, illetve CD-t is készített. Repertoárján a klasszikusok mellett kevéssé ismert szerzők is helyet kapnak, szívesen játszik saját átiratokat, valamint jazzt is. A kritikusok azonban elsősorban azért a kivételesen elegáns, egyszerre virtuóz és költői előadásmódért lelkesednek, amely Liszt-interpretációit jellemzi.

Varázslatos játékával Balog József szerda este a kecskeméti zeneszeretőket nyűgözte le. Hosszas vastapssal jutalmazta a közönség, így azután nem maradhatott el a ráadás: Bartók Béla Halotti énekét játszotta mély átéléssel. A darab utolsó, elhaló hangjait hallva, magasba emelt tekintetét látva sokakban fölsejlett Kocsis Zoltán arca – a magyar zenetörténet egyik legnagyobb alakja épp három évvel ezelőtt, 2016. november 6-án hunyt el.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A hangverseny második részében Gabriel Fauré Requeimjét hallgathatták meg az érdeklődők. Az egyik legnagyobb francia zeneszerző olyan zenei miliőben nőtt fel, amelyben a régi egyházi műfajok és hangnemek kiemelt szerepet kaptak. Nemcsak Requiemjében és egyházi műveiben, hanem néhány dalában is megmutatkozik e környezet hatása. Fauré édesapja 1885-ben, édesanyja alig több mint két évre rá halt meg. E két tragikus esemény között született a gyászmise, amelyet 1888-ban mutattak be és amely 1924-ben a szerző halotti szertartásán ismét megszólalt. Művében Fauré nem az utolsó ítélettől való félelemre, nem a Dies irae drámaiságára helyezte a hangsúlyt, hanem sokkal inkább az örök béke ábrázolására koncentrált.

– Négy óriási requiem van az európai zenetörténetben: Mozart és Verdi Requiemje, illetve Brahms Német requiemje mellett szerintem Fauré műve a negyedik. Persze vannak más remekek is, de nekem személy szerint a szeretteinkre, elhunytjainkra való emlékezésben ez a négy gyászmise a legőszintébb, a legszínesebb – mondta Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korábbi igazgatója. – Fauré Requiemje az embernek egy másfajta helyzetét, kapcsolatát mutatja meg az égiekhez: a dráma, a haláltól való félelem ebben a műben csak egy-egy pillanatra jelenik meg, mindenütt a transzcendensben való hit, a mennyei élet gyönyörűsége fogalmazódik meg.

A túlvilági élet nyugalmát sugárzó Requiemet a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, a Kecskeméti Énekes Kör (karigazgató: Erdei Péter) és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenepedagógiai Intézetének Kórusa (karigazgató: Nemes László Norbert) szólaltatta meg, a szopránszólót Bódi Zsófia, a baritonszólót Blazsó Domonkos énekelte.

 

Varga Géza

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Katona József Napok az Ifjúsági Otthonban

Katona József Napok az Ifjúsági Otthonban

Katona József arcmásai címmel tartott ma délután előadást Sümegi György művészettörténész a Hírös...

Cigányság története a középpontban

Cigányság története a középpontban

Kecskemét cigánysága régen és most címmel tartottak előadást ma délután a Bács-Kiskun Megyei Kato...

Baleset Kecskemét és Lajosmizse között

Baleset Kecskemét és Lajosmizse között

Két gépkocsi karambolozott az 5-ös főút Lajosmizse és Kecskemét közötti szakaszán.

16 kg kannabisszal bukott meg, börtönbe zárhatják a férfit

16 kg kannabisszal bukott meg, börtönbe zárhatják a férfit

Folytatódott a tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken annak a 37 éves szerb férfinak, aki még 2018...

Mikulásvárás és karácsonyi készülődés

Mikulásvárás és karácsonyi készülődés

Faültetéssel és mézeskalács sütéssel indul a "Mikulásvásár és készülődés a karácsonyra"...

44 millió forint temetőfejlesztésre

44 millió forint temetőfejlesztésre

Több mint 44 millió forintnyi, temetőfejlesztésre fordítható keret felosztásáról döntött kedd dél...

Kecskemétrocks2019 - Újabb kisfilmmel jelentkezett a Cityrocks Hungary

Kecskemétrocks2019 - Újabb kisfilmmel jelentkezett a Cityrocks Hungary

A Kecskemétrocks2019-en elhangzott 12 dal közül már négyről októberben elkészültek a videóklipek,...

Folytatódik az MKT Buisness Szerda a Neumann János Egyetemen!

Folytatódik az MKT Buisness Szerda a Neumann János Egyetemen!

Kecskemét mára csaknem 110.000 ember lakóhelye, népességét tekintve a nyolcadik legnagyobb, közig...

Nem szerzett pontot az SG Kecskemét Futsal

Nem szerzett pontot az SG Kecskemét Futsal

Ma (hétfő) este Nyírbátorban szerepelt a dobogós Nyírgyulaj ellen az SG Kecskemét Futsal a férfi ...

Második helyen végzett a BÁCSVÍZ KVSC a VIII. Naturtex Kupán

Második helyen végzett a BÁCSVÍZ KVSC a VIII. Naturtex Kupán

A BÁCSVÍZ KVSC úszói a VIII. Naturtex Kupán versenyeztek 38 egyesület 649 versenyzőjével egy...

Rekordszámú áramszünet jön Kecskeméten

Rekordszámú áramszünet jön Kecskeméten

Szinte minden városrészt érintő áramszüneteket jelentett be, e hétre Kecskemétre az NKM Áramhálóz...

December 2-tól lehet jövő évi parkoló bérletet váltani

December 2-tól lehet jövő évi parkoló bérletet váltani

A Kecskeméti Városrendészet közleményt küldött szerkesztőségünknek a parkoló bérletek megvál...

Kiállítás és aukció a Kecskeméti Arborétumért

Kiállítás és aukció a Kecskeméti Arborétumért

A KEFAG Zrt. Kiskunsági Alkotótáborában készült művekből nyílt tárlat ma (hétfő) a volt Szigma ár...

Társas játék

Társas játék

„Társasjáték” ez a Kecskeméti Katona József Színház idei évadjának szlogenje – ...

Idén is sikeresen csökkentették a jégkár mértékét

Idén is sikeresen csökkentették a jégkár mértékét

A legjobb megyei generátorkezelőt is díjazták azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen az országo...

Kifosztotta ivócimboráit a nő, felfüggesztett börtönt kapott

Kifosztotta ivócimboráit a nő, felfüggesztett börtönt kapott

A Kecskeméti Járásbíróság jogerősen 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggeszt...

A buszsofőr székében ült az áldozat édesanyja, amikor rekonstruálták a halálos gázolást

A buszsofőr székében ült az áldozat édesanyja, amikor rekonstruálták a halálos gázolást

Holló Adrienn édesanyja akkor szállt fel a buszra és ült be a sofőr székébe, amikor a gázolá...

V4-műhelymunka a gépjármű-ellátási láncok hatékonyságáért

V4-műhelymunka a gépjármű-ellátási láncok hatékonyságáért

A gépjármű-ellátási láncok legfontosabb kihívásairól kezdődött hétfő délelőtt kétnapos műhel...

Már épül a főtéri jégpálya

Már épül a főtéri jégpálya

Bár a télnek még nyoma sincs, advent idején már biztosán korizhatunk Kecskemét főterén.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies