Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Május 24. Kedd  Eszter

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A múlt fényében építeni a jövőt

Bemutatkozik a könyvtár új vezetője, Bujdosóné dr. Dani Erzsébet

2021.05.24. 12:41

Bujdosóné dr. Dani Erzsébet vette át május elejétől a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár vezetését. Az új igazgatónő a könyvtár irányítása mellett a Debreceni Egyetem habilitált egyetemi docense. A két munkakör összeegyeztethetőségéről, eddigi pályafutásáról, a könyvtár intézményével kapcsolatos gondolatairól, elképzeléseiről kérdeztük. A kihívásokat kedvelő igazgatónő már megkezdte munkásságát a kecskeméti könyvtárban, és fontosnak tartja, hogy a tervezett új szolgáltatások, lehetőségek fényében a könyvtárhasználók is megismerkedhessenek majd vele a közeljövőben.

– A Debreceni Egyetem docenseként is tisztelhetjük. Milyen út vezetett a Bács-Kiskun Megyei Könyvtár székéhez?

– A Debreceni Egyetem habilitált egyetemi docense vagyok, de könyvtári körökből jutottam fel az egyetemi docensi székhez. Eredetileg könyvtáros vagyok, könyvtár-informatika szakot végeztem az egri Eszterházy Károly Főiskolán, utána az Eötvös Loránd Tudományegyetem okleveles könyvtáros szakán diplomáztam, mégpedig menedzsment szakirányban – ennek most kiemelt jelentősége lesz. Közvetlenül a mesterképzés után Szegeden is szereztem egy végzettséget könyvtárpedagógiából, majd jelentkeztem a doktori képzésre. PhD-fokozatomat az Eötvös Loránd Tudományegyetem irodalomtudományi, annak könyvtártudományi programjában szereztem. A felsőoktatásba úgy kerültem, hogy a bajai főiskola meghívott az ottani Társadalomtudományi Tanszék koordinálására. Egy évvel később megpályáztam a Debreceni Egyetem által kiírt egyetemi adjunktusi állást, tehát mintegy a „könyvtárosságból” kerültem az egyetemre, egyetemről jövök vissza a könyvtár világába. Szeretném megtartani ezt a diverzitást, hiszen Debrecenben továbbra is egyetemi vezető oktató leszek. Ez az én szakmai utam, tehát megvan hozzá a jogosultságom, hogy visszatérjek a könyvtár gyakorlati területére.

– Debrecen messze van – korábban mennyire volt rálátása a Kecskeméten zajló munkára?

– Kétségtelen, hogy Debrecen fizikailag messze van, de attól függ, hogy a távolságot hogyan értelmezzük; manapság a tér, távolság és dimenzió fogalmai valamelyest módosultak. Az itteni könyvtár mindennapos működésére most kezdek rálátni. Egészen eddig kívülről szemléltem ezt az intézményt, a pályázatomat is ebből a szemszögből írtam meg. Ennek egyrészt van egy pozitív olvasata, másrészt pedig abban a megtiszteltetésben részesülök, hogy a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár az ország egyik legjobban működő intézménye. Országosan ismert tény, hogy itt nagyon jó szakmai munka folyik. Külső szemlélőként jó képet kapok erről, hiszen szakmai körökben látom az eredményeket, a szolgáltatás színességét, a szakmai munka komolyságát. Külső rálátásom most egészül ki belső tapasztalattal, s ez a folyamat már meg is kezdődött: második hete ismerkedem a könyvtár mindennapos, üzemszerű működésével.

– Életútjából is megmutatkozik, hogy kedveli az új feladatokat. Milyen kihívásokat lát a könyvtárigazgatói szerepben?

– A pályázatom beadásakor több dimenzióban gondolkodtam. Amint ez az életutamból is látható: valóban kedvelem a kihívásokat. Nem ragadok meg egy helyen, noha nagyon hűséges típus vagyok, és sokáig meg tudok maradni egy adott helyen. Az elméleti oktatásból hiányzik nekem a könyvtári munkásság gyakorlati oldala. Azokat az elméleti tárgyakat oktatom, amelyeket most számon fogok kérni. Kifejezett kihívás számomra egy intézményt úgy vezetni, hogy bele tudjam vinni azokat az újításokat, paradigmaváltásokat, melyek folyamatosan megjelennek az intézmény életében. A gyakorlatban is megvalósítani azokat az újdonságokat, amelyeket lehozunk az egyetemi oktatás területéről. Ezeket mintatantervként próbáljuk meg folyamatosan aktualizálni, s közben újabb trendekhez igazodni. Ez egy jó közösség. Emberekkel dolgozni, szolgálatot teljesíteni nagyon szép feladat. Ezen felül még újdonságokban is gondolkodni pedig: nagy szakmai kihívás.

– Beszéljünk a paradigmaváltásról: mindenki érzékeli, hogy egyre kevesebbet olvasunk, egyre kevesebb könyvet veszünk a kezünkbe: mindez nem kedvez a könyvtárnak. Mit gondol erről a változásról?

– A könyvtár egy olyan intézmény, amely megtalálja helyét a folyton változó világban. Nem ötven éve jött létre, hatalmas történetiség áll mögötte. Ebben a bizonyos „történeti időben” a paradigmaváltásokat mindig úgy élte meg, hogy – akárhogy is nézzük a dolgokat, a 21. vagy a 16. századból – még mindig él és még mindig virul. Szerepét meg tudja tartani, és ki tudja szolgálni az őt fenntartó közösséget. Ez is a paradigmaváltás egyik része. Az, hogy az emberek kevesebbet olvasnak, teljesen közhelyszerű dolog. Szinte természetes. Nyilvánvaló, hogy ez nekünk nem tetszik. Olvasáskutatással is foglalkozom, és elriasztanak az adatok, melyek ezen a területen születnek. Ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a könyvtárnak nincs ezen túl millió más funkciója. Egyrészt „lebontottuk a könyvtár falait”, most már falak nélküli intézményként is működik, és bele is tud helyezkedni azokba a megváltozott körülményekbe, amelyek nap mint nap körülvesznek minket. Manapság valóban nem olvasni járnak be az emberek a könyvtárba, de bejárnak másért. Közösségi térként működik. Szolgáltatások sora várja az olvasókat – már nem is olvasóknak nevezzük őket, hanem könyvtárhasználóknak. Mindemellett még mindig megvalósul klasszikus szerepe, hiszen van egy gyűjtemény mögötte, egy olyan nyomtatott gyűjteményrész, ami ott is lesz mindig. Nyilvánvaló, hogy ez alapbázisát adja a könyvtárnak.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A következő a digitális paradigmaváltás, ahol szintén nagyon jól vettük az akadályokat. A digitális könyvtár már réges-régóta létezik, a kecskeméti könyvtár is nagyon komoly teljesítményt mutatott fel ezen a téren. A mostani kényszerhelyzetben sem kellett bezárni az intézményt, tudtunk szolgáltatni, tehát a digitális paradigmaváltásban is tökéletesen megtalálta a helyét a könyvtár – ez egy jó eredmény.

– Tudna már esetleg konkrétumokat is mondani, hogy milyen irányokat szeretne a kollégáival együtt követni majd? Milyen terveket állított össze?

– Az én pályázati hitvallásom a következő: hagyománytisztelő ember vagyok, így szeretném megtartani azt, ami a múltban nagyon jól működött, tisztelni az elődök munkáját, s az eredményeket tovább vinni. Szeretném értelmezni és érteni a jelent, s mindezek fényében úgy építeni a jövőt, hogy ez az eredményesség a továbbiakban is megmaradjon. Változások nyilván lesznek. Nem vagyunk egyformák. Befejeződött egy korszak, kezdődik egy új korszak, de ezek a változások mind azért történnek majd, hogy egyrészt a lakosságot kiszolgálják, hogy még jobban kinyissuk a digitális kaput, másrészt a pandémia után szeretném megtartani azt a humánközpontú intézményt, ami a könyvtár eddig is volt. Kapcsolatokat szeretnék építeni, új szolgáltatásokat bevezetni, de ez legyen majd a jövő zenéje... Nem szándékom mindent fölborítani, nem erről van szó, hiszen ez egy nagyon jól működő intézmény.

– Lesz-e szélesebb körű bemutatkozás a kecskeméti plénum előtt?

– A könyvtárban bemutatkoztam már, ezt nagyon fontosnak tartottam. Hétfőn álltam munkába; minden napnak megvolt a saját ritmusa. Mindenkinek bemutatkoztam. Törekszem arra, hogy a munkatársaimat, a kollégáimat keresztnevükön tudjam szólítani, kialakítsak egy olyan szakmai kapcsolatot, ami a mindennapokhoz elengedhetetlen. Nyilvánvaló, hogy át fogok menni Kecskemét város társvezetőihez, be fogok mutatkozni, elindulok majd a megyében is, de ez mind-mind idő kérdése. Itt még csak a második héten vagyunk, mindenhez idő, energia és elhatározás kell.

– Érezni fogják a könyvtárhasználók a változást? Tervez újdonságokat?

– A mindennapos működésben nyilván nem. Abban azért reménykedem, hogy majd az újdonságokat észreveszik, például egy-egy új szolgáltatást vagy eseményt. Erre majd visszatérhetünk a jövőben, akár egy következő beszélgetés témájaként…

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nyári táborok a Hírös Népfőiskolai Lovardában

Nyári táborok a Hírös Népfőiskolai Lovardában

Kilenc hét alatt kilenc izgalmas nyári tábor várja a Neumann János Egyetem Hírös Népfőiskolai Lov...

Itt van KTE HUFBAU 7 gólja, amivel búcsút vett az NB II-től

Itt van KTE HUFBAU 7 gólja, amivel búcsút vett az NB II-től

A KTE HUFBAU labdarúgói az NB II. bajnokság utolsó mérkőzésén sem engedtek ki és hetet gurítottak...

GasztroSzéktó Fesztivál és Alsószéktói Családi Nap

GasztroSzéktó Fesztivál és Alsószéktói Családi Nap

Május 28-án a Melinda Parkban rendezik meg a GasztroSzéktó Fesztivál és Alsószéktói Csa...

Éjszaka gyakorlatoznak a Gripenek

Éjszaka gyakorlatoznak a Gripenek

Hétfőtől csütörtökig késő délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre a kecskeméti Gripe...

Global Running Day lesz Kecskeméten

Global Running Day lesz Kecskeméten

Június 1-je a futás nemzetközi napja. A Hunyadivárosi Amatőr Sport Klub más helyi futószerve...

Korosztályos kupát nyert Czeglédi Diána a BÁCSVÍZ Kupán

Korosztályos kupát nyert Czeglédi Diána a BÁCSVÍZ Kupán

A BÁCSVÍZ KVSC és a Kecskeméti Fürdő közös rendezésében került sor a XXXVII. BÁCSVÍZ KUPA úszóver...

Lukács Dániel lett a szezon gólkirálya

Lukács Dániel lett a szezon gólkirálya

A KTE HUFBAU a Szentlőrinc elleni 7-2-es sikerrel zárta le a szezont, mellyel fieszta hangul...

KTE HUFBAU: Hét góllal búcsúztunk a szezontól

KTE HUFBAU: Hét góllal búcsúztunk a szezontól

A Merkantil Bank Liga 38. fordulójában a Kecskeméti TE- Hufbau közel 3000 néző előtt ünnepelhette...

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Jövő hétre hétre újabb áramszüneteket jelentett be az MVM Démász Áramhálózati Kft....

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat

A Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több ...

Rubik-kocka játékshow és amatőr bajnokság Kecskeméten

Rubik-kocka játékshow és amatőr bajnokság Kecskeméten

A Rubik-kocka feltalálásának 48. évfordulója alkalmából nagyszabású Rubik-kocka játékshow-t és am...

Scoregoal: Három kecskeméti az U19-es válogatott összetartásán

Scoregoal: Három kecskeméti az U19-es válogatott összetartásán

Az SG Kecskemét Futsal három fiatal tehetsége; Kajtár Mátyás, Kovács Ádám és Haász Benjámin is me...

Rajzpályázat - Mi leszek, ha nagy leszek?

Rajzpályázat - "Mi leszek, ha nagy leszek?"

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Múzeumok éjszakája programsorozathoz kapcsolódv...

15 kesis birkózó érem és csapatban harmadik hely a Kiskun Kupán

15 kesis birkózó érem és csapatban harmadik hely a Kiskun Kupán

Erős nemzetközi mezőny, 30 csapat és közel 350 kis birkózó gyűlt össze a hagyományosan Kiskunféle...

Vereséget szenvedett utolsó idegenbeli bajnokiján a KTE-Piroska Szörp

Vereséget szenvedett utolsó idegenbeli bajnokiján a KTE-Piroska Szörp

Utolsó idegenbeli mérkőzését játszotta le a férfi kézilabda NB I-ben a KTE-Piroska Szörp. A kecsk...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies