Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Július 2. Szombat  Ottó

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Varga Géza

2022.06.20. 15:45

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 2020-ban ünnepelte volna fennállásának 50. évfordulóját. A Covid-világjárvány miatt azonban csak két év halasztás után, vasárnap este tudták megrendezni az erre az alkalomra tervezett koncertet. Az ünnepi hangversenyen, a Zeneakadémia dísztermében a Miraculum Gyermekkar is hatalmas sikert aratott.

„Június 6-án a budapesti Fészek Klubban 80 taggal megalakult a Kórusok Országos Tanácsa. [...] A legfontosabb és legsürgősebb tennivalók közé tartozik a kórusok szereplési lehetőségeinek további kiszélesítése, a műsorpolitika gazdagítása, az iskolákból kikerülő fiatalok megnyerése a kórusmozgalom számára, az új kórusművek születésének szorgalmazása, a hazai és külföldi forradalmi hagyományok színvonalas feldolgozása és bemutatása” – adták hírül 1970 júniusában a hazai napilapok.

Az elmúlt bő öt évtized alatt eredeti céljait megtartva, sőt kibővítve azokat, a KÓTA – napjainkban immár Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége néven – az egész országot átfogó, a nem hivatásos kórusok, zenekarok és népzenészek ügyeit képviselő közhasznú szakmai szervezetté vált, amely az egyik legnagyobb művészeti szövetségként szolgálja a közművelődés ügyét. Ebben a nemes munkában több kecskeméti szakember is részt vesz, így például Erdei Péter, a szövetség tiszteletbeli elnöke, továbbá a tanácsadó testület tagjai: Jámbor Zsolt és Laczkó János, valamint a felnőtténekkari szakbizottság tagjai: Závori Erika, Szűcs Magdaléna és Farkasházi Dávid.

„A KÓTA tevékenységei közül elsősorban a műkedvelő zenei együttesek összefogása és információkkal való ellátása a legfontosabb – vallja Erdei Péter. – Ezeknek a zenei műhelyeknek érdemi segítséget jelent az is, hogy a szövetség által szervezett rendezvényeken bemutatkozási lehetőséget kapnak. A szakmai napok, továbbképzések szervezésével is előbbre viszi a szövetség a hazai kórusélet ügyét, és örömmel látom, hogy a fiatal és lelkes karnagykollégák kórusszervezői munkáját is hatékonyan segítik.”

„A KÓTA nemcsak képviseli a műkedvelő zenei együtteseket és pályázatok révén anyagiakkal segíti azokat, hanem egyfajta szakmai iránymutatást is biztosít számukra – mondta Jámbor Zsolt. – Jómagam elsősorban az ifjúsági énekkarok működésében, a Kálmán Lajos Népdaléneklési Versenyek és az Éneklő Ifjúság kórustalálkozók és minősítések szervezésében tapasztalom már évtizedek óta a szövetség támogatását. Remélem, hogy áldásos tevékenységét még legalább ötven évig – de inkább sokszor ötven évig – fogja folytatni!”

A szövetség fél évszázados működését, a céljaiért végzett munkát a KÓTA már két évvel ezelőtt szerette volna megünnepelni, hiszen maga az évforduló 2020-ban volt, de mint oly sok programot, a Covid-járvány miatt ezt sem sikerült megtartani. Tervük csak a negyedik kitűzött időpontban, június 19-én, vasárnap este valósult meg.

Az ünnepi rendezvény első perceiben Kocsis Zoltán köszöntötte a megjelenteket. A KÓTA elnöke külön üdvözölte Kodály Zoltánné Péczely Saroltát, aki személyes jelenlétével tisztelte meg az ünnepi eseményt, majd a szövetség két korábbi elnökét, Kollár Éva és Mindszenty Zsuzsánna Liszt Ferenc-díjas karnagyokat lepte meg egy-egy csokor virággal. Ünnepi beszédében Kocsis Zoltán az elmúlt évek és napjaink kihívásairól is szólt. Úgy vélte, hogy a KÓTA értékőrző és értékteremtő tevékenysége ma már „létszükséglet”.

A prózai bevezető után az énekhang vette át a főszerepet. Az est folyamán külön blokkokban mutatkoztak be a gyermekkarok, a nőikarok és a férfikarok, a szünet után a népzene képviselőjeként Sebestyén Márta énekét hallgathatta meg a közönség, végül pedig a vegyeskarok Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát adták elő. Az egyes műsorrészeket a KÓTA különböző szakbizottságainak vezetői konferálták fel.

A koncertre a szervezők az ország legkiválóbb műkedvelő zenei együtteseit hívták meg. A Zeneakadémia dísztermében megjelent zeneszeretők a Miraculum Gyermekkórus énekében is gyönyörködhettek, a kecskeméti Kodály iskolások mindjárt az első blokkban – a Hunyadi Nagykórussal közösen – léptek a színpadra. A két gyermekkar előbb Durányik László vezetésével Kodály Zoltán két művét, a Nagyszalontai köszöntőt és az Egyetem, begyetemet, azután Bartók Béla Levél az otthoniakhoz című kórusát szólaltatta meg. Ezt követően, immár a fővárosi iskolások karnagya, Igaliné Büttner Hedvig irányításával, Bárdos Lajos és Karai József egy-egy darabját énekelték, hatalmas ovációt aratva.

„Mindig nagy megtiszteltetés, amikor az országban működő kórusok összefogásával létrehozott KÓTA egy-egy ünnepi rendezvényére meghívást kapunk – mondta Durányik László. – Büszke vagyok arra, hogy a miraculumos vagy az aurinos lányokkal 4-5 évente rendre énekelhetünk ezeken az esteken. Ez egyben a Kodály Iskolában folyó munkának is az elismerése, és persze közvetetten Kecskemétnek is, no meg természetesen a kórusaimnak is. Külön öröm számomra, hogy miközben a vidéki művészeti műhelyeknek általában kettőzött energiával kell dolgozniuk ahhoz, hogy »észrevegyék« a munkájukat, addig a KÓTA tudatosan figyel a fővárostól távolabbi kórusokra is, így a mostani jubileumi rendezvényen is öt vidéki együttes szerepelt. Úgy láttam, hogy a lányok is kellő módon értékelték ezt a tegnapi fellépési lehetőséget, a Kodály Zoltán feleségével való találkozás miatt néhányan talán egy picit még meg is hatódtak.”

Kecskemét neves szülöttjének munkássága az est folytatásában is reflektorfényt kapott. Kodály Zoltán művei minden zenei blokkban felcsendültek: a nőikarok a Pünkösdölőt, a férfikarok a Husztot, a vegyeskarok a Kecskeméti Vég Mihály szövegére írott, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára komponált Psalmus Hungaricust énekelték. A hírös város büszke lehet arra is, hogy a fellépő kórusok közül kettőt – a Magnificat Leánykart és a Bartók Béla Nőikart – két kecskeméti születésű, Kodály Iskolában végzett szakember dirigálta: a fővárosiakat Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy, míg a KÓTA-díjjal kitüntetett szegedieket Valkai Dávid.

A zárómű előtti utolsó konferanszié egy kicsit előre is tekintett. Somos Csaba, a KÓTA társelnöke Kodály Zoltán 1961-ben Svájcból küldött, az első Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny résztvevőihez intézett táviratának szövegét idézte: „Vivat, crescat, floreat!” – írta Kodály. A 20. század egyik legnagyobb magyar gondolkodója szavai váljanak valóra a KÓTA következő éveiben, évtizedeiben is: Éljen, erősödjék, virágozzék!

  

Varga Géza

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kápolna 24: gyerekprogrammal indultak a nyáresti koncertek

Kápolna 24: gyerekprogrammal indultak a nyáresti koncertek

Pénteken kezdődött meg a Kápolna 24 című programsorozat. Kellemes hangulatú nyáresti előadások, k...

2022.07.01. 20:36

Első edzőmeccsét megnyerte a Kecskeméti TE

Első edzőmeccsét megnyerte a Kecskeméti TE

A Kecskeméti TE a nyári felkészülési időszak első edzőmeccsén az NB II-es Békéscsabát fogadta. Az...

2022.07.01. 20:33

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

2022.07.01. 19:26

Életmentő injekciókat kapnak a kecskeméti óvodák

Életmentő injekciókat kapnak a kecskeméti óvodák

Életmentő injekciókat szerez be az önkormányzat a kecskeméti óvodákba. Az Epipen oldatos vakcinák...

2022.07.01. 18:32

Megkezdte a BÁCSVÍZ az ivóvízhálózat tisztítását

Megkezdte a BÁCSVÍZ az ivóvízhálózat tisztítását

Szerdán indult és több hónapig eltart a kecskeméti ivóvízhálózat karbantartása és tisztítása.&nbs...

2022.07.01. 17:54

Meddig tart a pokoli hőség?

Meddig tart a pokoli hőség?

Hosszabbak és gyakoribbak lesznek az idei hőhullámok az előző évekhez képest. Ország Ferenc oklev...

2022.07.01. 12:04

Kecskeméti TE: válogatott támadót igazoltunk - VIDEÓVAL

Kecskeméti TE: válogatott támadót igazoltunk - VIDEÓVAL

Montenegrói válogatott csatárral bővült a Kecskeméti TE kerete, miután klubunk és Uros Djuranovic...

2022.07.01. 10:47

Kecskeméti piac – itt a szezon!

Kecskeméti piac – itt a szezon!

Széles a választék a helyi árukból és az árak tekintetében is kedvező lehet vásárolni a kecskemét...

2022.07.01. 07:54

Hármas jubileumot ünnepelt a Petőfi Nyomda

Hármas jubileumot ünnepelt a Petőfi Nyomda

70, 50 és 15 éves évfordulót ünnepelt egyszerre az STI Petőfi Nyomda Kft. csütörtökön délután. A ...

2022.06.30. 19:05

9 kép

Szeberényi Gyula Tamás vezérszónokolt a Parlamentben

Szeberényi Gyula Tamás vezérszónokolt a Parlamentben

Vezérszónokolt dr. Szeberényi Gyula Tamás a Parlement szerdai plenáris ülésén. Az országgyűlési k...

2022.06.30. 18:30

Sági Milán érkezett Pécsről a KTE-hez

Sági Milán érkezett Pécsről a KTE-hez

Újabb játékossal bővült a KTE kerete, miután a klub mindenben megegyezett Sági Milánnal, aki...

2022.06.30. 16:20

Az iskolaőr tevékenységet értékelték

Az iskolaőr tevékenységet értékelték

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Iskolaőr tevékenységet értékelő ...

2022.06.30. 15:45

Texasban énekelt az Ars Nova Énekegyüttes

Texasban énekelt az Ars Nova Énekegyüttes

Hatalmas kalandban volt része az elmúlt napokban a dr. Kiss Katalin vezette együttesnek. Az éneke...

2022.06.30. 15:22

11 kép

A családok biztonságáért állt ki Kecskemét polgármestere az MJVSZ ülésén

A családok biztonságáért állt ki Kecskemét polgármestere az MJVSZ ülésén

A családok biztonságának szavatolását szorgalmazta Kecskemét polgármestere a Megyei Jogú Városok ...

2022.06.30. 13:22

Július 1-jén zárva lesz a legtöbb gyógyszertár

Július 1-jén zárva lesz a legtöbb gyógyszertár

Július 1. Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja, amely az egészségügyi dolgozók számára munk...

2022.06.30. 12:31

Pénteken zárva lesz a polgármesteri hivatal

Pénteken zárva lesz a polgármesteri hivatal

Július 1-je a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja, ezért Kecskemét MJV Polgármester...

2022.06.30. 11:50

Hamis származási igazolással értékesített védett hüllőket

Hamis származási igazolással értékesített védett hüllőket

A Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt egy helybeli férfival...

2022.06.30. 08:24

Szabó István: Kemény időszak a mostani

Szabó István: Kemény időszak a mostani

Gőzerővel dolgozik a Kecskeméti TE a felkészülés második teljes hetében is, a játékosok foly...

2022.06.30. 06:25

Kecskeméti TE: Szuhodovszki Soma és Rjasko Mihajlo is hosszabbított

Kecskeméti TE: Szuhodovszki Soma és Rjasko Mihajlo is hosszabbított

Szuhodovszki Soma és Rjasko Mihajlo is aláírta új szerződését, így további két játékos marad a ke...

2022.06.30. 06:21

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, 1 percben:

2022.06.29. 18:51

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies