Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Április 13. Kedd  Ida

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Arcok a vitrin túloldaláról - Nagy Erzsébet

Mindenben a jót keresem

2021.03.05. 16:29

Azt gondolhatnánk, hogy rendíthetetlen optimizmusa annak köszönhető, hogy a tenyerén hordozta az élet. Pedig Nagy Erzsébet kolléganőnket, a Cifrapalota nagyon sokak által ismert pénztárosát igencsak próbára tette a sors. Ő azonban kiállta a próbatételeket, még a legviharvertebb időszak csapásai ellenére is felállt, továbblépett és csak azért is megtalálta mindenben a jót. Ez a szemlélet vált hitvallásává, s őrizte meg őt mosolygósnak, derűsnek és optimistának. Több százezer látogatónk, családja és persze mindannyiunk legnagyobb örömére.

Az optimizmus veleszületett vagy tanulható képesség?

Adottság, isteni áldás, de véleményem szerint tanulható is. Elhatározás kérdése, hogy mit veszünk észre az életben: azt, ami megadatik vagy azt, ami nem.

Az életszemléletedet otthonról hozod? Milyen családból származol?

Édesapámra hasonlítok e tekintetben, ő volt nagyon derűs és jókedélyű ember. Csodálatos gyermekkorom volt, csak hálával és köszönettel tartozom érte a szüleimnek. Városföldön, egy tanyán nőttem fel, egyszerű körülmények között, de végtelen szeretetben. Édesapám kétkezi munkából tartott el bennünket, édesanyámat, két testvéremet és engem. Rengeteg, önfeledt játék és gondtalan szabadság jellemezte a gyerekkoromat, amellett, hogy mi is kivettük a részünket a munkából. Óriási élmény volt, amikor összejöttek a rokonok, a szomszédok, kukoricát fosztottunk, disznót vágtunk és beszélgettünk. Én ezt a miliőt már nem tudtam megadni a gyerekeimnek, de amikor csak lehetőségem nyílt rá, kivittem őket a szüleimhez, sőt, az unokáimmal is gyakran kivonatozom Városföldre, leterítünk egy plédet az alá a fa alá, melyen én is időztem gyerekként forró, nyári napokon, s elmerülünk abban a bájban és szépségben, amit a tanyasi életforma nyújt.

Ezek szerint a te életed más irányt vett?

A 8. osztály elvégzése után nem tanultam tovább. Fodrász vagy könyvkötő szerettem volna lenni, de abban az évben mindkét szak teltházas volt, nem vettek fel, így a kecskeméti barneválban kötöttem ki. 14 évesen a szalag mellett megtapasztaltam, milyen a kőkemény, gyári munka.

De szerencsére pozitív fordulatok sora köszönt rád hamarosan.

A feletteseim láttak bennem valamit, mert két hónap múlva felajánlották, hogy ünnepi időszakokban a barnevál boltjában segédkezhetek az eladóknak. Ott olyan jól megálltam a helyem és annyira megkedveltek a munkatársaim, hogy néhány hónappal később már állandó munkahelyemmé vált a gyárnál, majd a piacnál lévő baromfi mintabolt. Itt volt lehetőségem megtanulni, hogyan kell a vevőkkel bánni, s elérni, hogy elégedetten távozzanak és szívesen térjenek vissza. Később tejbárakban dolgoztam, ahol ugyancsak emberekkel foglalkoztam, de szorosabban, mint eddig. Nagyon szerettem ezt a munkát is, rengeteg embert ismertem meg ebben az időben. A taxisok rendszeres vendégek voltak a tejbárban, sőt, büszkeségemre budapesti ügyvédek is bejártak hozzám kávézni.

Később sem jött meg a kedved a tanuláshoz?

De, GYES alatt elvégeztem egy ABC eladói OKJ-s képzést, mert megszerettem a kereskedelmet. Az itt megszerezett tudásomat azonban már nem a tejbárban, hanem a Cifrapalotában kamatoztathattam. Akkoriban jött Károly herceg Magyarországra, s toborozták az embereket a Cifrapalotába ablakot tisztítani. Örömmel mentem, s az akkori vezető, miután megismert és megtudta, hogy hivatalos pénztárgépkezelői végzettségem is van, elhívott pénztárosnak a Cifrapalotába. Boldogan mondtam igent. (2011-ben aztán még egy biztonsági őr tanfolyamot is elvégeztem sikeresen.) Ennek éppen 27 éve, azóta megszakítás nélkül itt dolgozom. Ma már sajnálom, hogy nem tanultam tovább, akkor biztos másképp alakult volna az életem.

Mikor sűrűsödtek föléd a viharfelhők?

Az első, súlyos csapás akkor ért, amikor férjemet 3 évnyi házasság után elrabolta tőlünk a halál. 24 évesen két kicsi gyermekkel maradtam egyedül, özvegyen. A lányaim és a szüleim tartották bennem a lelket, a körém font kitartó, szeretetteljes, gondoskodó védőhálónak köszönhetően vészeltem át ezt az időszakot. Pár év múlva megismerkedtem a második párommal, akit 3 év után ugyancsak eltemettem. Ezt követően szeretett édesapám elvesztésével kellett megbirkóznom, akinek a hiánya ma is nagy űrt jelent az életemben. Istennek hála, édesanyám még él, itt van közöttünk, minden nap ajándék vele. S itt nem ért véget a megpróbáltatások sora… 2007-ben és 2008-ban rákot diagnosztizáltak nálam, s 10 hónapig a halál torkában voltam. A családomon kívül a múzeum akkori vezetőjének is nagyon sokat köszönhetek, aki mindvégig tartotta bennem a lelket és biztatott: „Erzsike, vagy te olyan stramm csaj, hogy ezt meg tudod csinálni”. És meg tudtam csinálni! Az erőmre azonban még ezt követően is szükségem volt: később ugyanis hónalji áttétem lett, ezért újabb műtétre került sor. Bár azóta is folyamatosan egészségügyi kihívásokkal kell szembenéznem, de mindent megteszek az egészségem megőrzése érdekében. Emberpróbáló évek voltak, de túléltem, itt vagyok és ezért végtelen hálát érzek.

Június 1-jén lesz 27 éve, hogy a Cifrapalota munkatársa vagy. Mi tartott itt közel 3 évtizedig?

A kulturális közeg, a csodaszép épület, és az, hogy emberekkel foglalkozhatok. Komoly megtartó erő a kollektívánk is, szerencsém van, mert a munkatársaimmal összhangban, egymást kiegészítve tudtunk mindig is dolgozni. Én a régi kollégákhoz is ragaszkodom, tartom velük a kapcsolatot, rendszeresen beszélünk, s ha tudunk, találkozunk egy fagyira vagy kávéra.

Nagyon sokan szeretnek, miben rejlik a személyes varázsod?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Talán a mosoly és őszinte kedvesség, mellyel mindig az emberek felé fordulok. Én senkit nem ítélek el, mindenkinek megadom a tiszteletet és bizalmat, s igyekszem minden korosztállyal megtalálni a közös hangot.

Köztudott rólad, hogy a pénztárosi munkakör neked a szó szoros értelménél jóval többet jelent. Mennyiben?

Talán az első és legfontosabb: ha bejön egy vendég a Cifrapalotába, az számunkra megtiszteltetés. Velünk, a frontszemélyzettel találkozik először, ezért kulcsemberek vagyunk, hiszen az első benyomást az intézményről mi váltjuk ki benne. Úgy kell bánnunk vele, hogy legközelebb is legyen kedve hozzánk ellátogatni. A pénztárosi munka nem csak abból áll, hogy elveszem a pénzt és átadom a jegyet. Én szeretem megkérdezni, ki honnan jött, hol hallott rólunk vagy a kiállításról, ha tehetem, felkísérem, útbaigazítom őket. Mindezt kedvesen, ténylegesen rá figyelve, az ő igényeit szem előtt tartva – örömet, kedves emléket okozva.

Más területeken is megálltad a helyed, mik voltak ezek?

Többször volt lehetőségem tárlatot vezetni ovisoknak és nyugdíjasoknak, itt a Cifrapalotában és külső helyszíneken is, de külföldre is több alkalommal elkísértem kollégáimat. A legemlékezetesebb talán az volt, amikor a Kolozsvári Magyar Napokon kint jártunk és gyerekeknek tartottunk foglalkozásokat.

Ha a 27 évből ki kéne emelned egy emlékezetes pillanatot, melyik lenne az?

Megszámlálhatatlanul sok élményt és emléket őrzök, nehéz egyet kiválasztani. Jó pár évvel ezelőtt egy ünnepélyes kiállításmegnyitó zajlott a Cifrapalota Pávás Termében. Észrevettem, hogy egy igen idős bácsi toporog a bejáratnál. Szeretett volna az eseményen részt venni, de elmondta, hogy nagyon rossz élmények fűzik a díszteremhez. Ott közölték vele ugyanis, hogy Oroszországba kell mennie harcolnia, ahonnan bár hazatért, de gyötrelmes hónapokat töltött az orosz fronton. Nem sokat tétováztam, odanyújtottam neki a karomat, együtt felsétáltunk a terembe és leültettem a reszkető lábú bácsit. 10 perc múlva könnyed léptekkel lejött és kisurrant a bejárati ajtón. Hamarosan egy szál rózsával tért vissza… Azt mondta, nekem köszönheti, hogy a dermesztő félelem emelte gátat annyi év után végre át tudta törni. Hát, ezekért a pillanatokért érdemes…

A facebook oldaladon minden második posztod az olvasás szeretetéről szól. Igazi könyvmoly vagy?

Imádom a könyveket, főképp a régi, antikvár köteteket és rengeteget olvasom. Azt szeretem az olvasásban, hogy a fantáziám segítségével ezer és ezer helyen járhatok, melyek az én fejemben születnek. Most, felnőttként újraolvasom az iskolás éveim kötelező olvasmányait is. A lányaimnak még iskolás korukban is olvastam, sőt, most az unokáimnak is. A kedvencük, az, amikor csak a feléig olvasom fel nekik a mesét, majd közösen megálmodjuk a befejezését.

40 dolgos év után hamarosan elköszönsz a munka világától, milyen terveid vannak a nyugdíjas évekre?

A gyerekekben mindig is nagy örömömet leltem. Csodás kapcsolatom van a lányaimmal, s a 3 unokámmal is, akikkel szeretnék minél több időt eltölteni. Sok-sok terhet cipeltem az évtizedek alatt, kissé elfáradtam, vágyom megpihenni, magamra figyelni. Biztosan nagyon fognak hiányozni a látogatóink, az idegenvezetők, a munkatársaim, egyszóval a közösségünk. De nyugdíjasként is ugyanaz a cél fog vezérelni, mint egész életem során: „élj úgy, hogy az életed ajándék legyen mindazoknak, akik szeretnek téged.”

 

 

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Javuló szennyvíz adatok Kecskeméten

Javuló szennyvíz adatok Kecskeméten

Csökkent a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a legfrissebb szennyvízmintákban.  ...

Megsérült egy motoros Kecskemétnél

Megsérült egy motoros Kecskemétnél

A motoros sérült meg, amikor személyautóval ütközött Kecskemét határában.

Felkészültek a falugazdászok az egységes kérelmekre

Felkészültek a falugazdászok az egységes kérelmekre

Idén is felkészült a falugazdászok és az ügyfelek védelmére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az u...

Az Akadémia egy nagy család a Halmai házaspár számára

Az Akadémia egy nagy család a Halmai házaspár számára

Halmai Markó Dorinát és Halmai Gábort a kosárlabda hozta össze. Dorina szülővárosában, Budapesten...

5 milliót akart kizsarolni a felesége szeretőjétől

5 milliót akart kizsarolni a felesége szeretőjétől

A Kecskeméti Járási Ügyészség zsarolás bűntettének kísérlete miatt vádat emelt egy férfi ellen, a...

A Szolnok csapatával mérkőzött a  Kecskeméti Spartacus Sportkör

A Szolnok csapatával mérkőzött a Kecskeméti Spartacus Sportkör

Szombaton került megrendezésre a 15. forduló az NB-II. Dél-Keleti csoportban. A kecskemétiek a Sz...

Különleges varrógépgyűjtemény Kadafalván - videóval

Különleges varrógépgyűjtemény Kadafalván - videóval

Több mint 700 varrógépet gyűjtött már össze a kadafalvi Szilberhorn házaspár. Gábor és felesége, ...

Magas árakkal indította az évet a kecskeméti lakáspiac

Magas árakkal indította az évet a kecskeméti lakáspiac

Bár már 2019 végén országszerte mérséklődött a lakáspiac eszeveszett ütemű drágulása, sőt néhol á...

Végletekig kiélezett meccsen győzött a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Végletekig kiélezett meccsen győzött a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Szombaton a harmadik play-out meccsét játszotta a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, ezúttal már hazai ...

Kik legyenek a város díjazottjai?

Kik legyenek a város díjazottjai?

Kecskemét közgyűlése elismerésekkel díjazza a város kiemelkedő, példaértékű tevékenységet végző m...

Átvállalják a Covid-betegek kutyáinak gondozását a Hunyadivárosban - videóval

Átvállalják a Covid-betegek kutyáinak gondozását a Hunyadivárosban - videóval

Átvállalják a hunyadivárosi Covid-betegek kutyáinak gondozását a helyi kutyás közösség tagjai. A ...

Több mint 2000 pedagógust oltottak be a napokban Kecskeméten - Videóval

Több mint 2000 pedagógust oltottak be a napokban Kecskeméten - Videóval

Bár vasárnapig tart a mostani, köznevelésben dolgozóknak szóló kampányoltás Magyarországon, Kecsk...

Elhunyt Látó Richárd, a színház karmestere

Elhunyt Látó Richárd, a színház karmestere

Közösségi oldalán tájékoztatta a színház látogatóit a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ar...

Közösségi szemétgyűjtést tartottak a matkóiak - Videóval

Közösségi szemétgyűjtést tartottak a matkóiak - Videóval

Lovas kocsival érkeztek azok a környezetükért tenni akaró önkéntesek, akik az 54-es főút felőli m...

Teljesen elfagyott a barack - Videóval

Teljesen elfagyott a barack - Videóval

A barackosokban nem ritka, hogy 100%-os kárt okoz a hirtelen érkező rossz idő, és jelen...

Lassan nyitnak az ügyfélszolgálatok - Videóval

Lassan nyitnak az ügyfélszolgálatok - Videóval

​A járványügyi intézkedések enyhítése nyomán lassan nyitnak a közműszolgáltatók ügyfélszolgálati ...

Nemesített útpadka épül a Máriahegyben - Videóval

Nemesített útpadka épül a Máriahegyben - Videóval

Jelenleg aszfaltterítőgéppel, azaz finisherrel építik a nemesített útpadkát a Nyíri út folytatásá...

A Kaposvár ellen javíthat a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

A Kaposvár ellen javíthat a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Első hazai play-out meccsét vívja szombaton 17:00 órától a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét.

Letartóztatták az embercsempészeket

Letartóztatták az embercsempészeket

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 39 éves budapesti és egy 34 éves fóti férfi ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies