Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Október 6. Csütörtök  Renáta

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Pásztor Andrea

2022.09.16. 11:55

Fotó: Banczik Róbert

25 éve, napra pontosan 1997. szeptember 1-je óta vezeti az Otthon mozit Csenkiné Túri Edit. Azóta az ország egyik leghangulatosabb és legszínvonalasabb művészmozijává vált az Otthon, filmjein felnőtt egy generáció. Edittel – akinek az élete és a missziója lett a filmművészet közvetítése – az elmúlt negyed évszázad emlékeiről, eredményeiről beszélgettünk.

– Kisgyerekként mi volt az álmod? Gondolom, nem mozi vezetőként láttad magad felnőtt korodra.

– Nem voltak nagy vágyaim, minden csak úgy jött az életemben. Jól rajzoltam, ezért jártam a szegedi Tömörkény gimnázium rajz előkészítőjére, aztán mégis Békéscsabán, a megye legjobb szakközépiskolájában tanultam tovább közgazdasági szakirányon. Első diplomámat történelem-művelődésszervező szakon szereztem Nyíregyházán, a másodikat a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kommunikáció szakán. Mindhárom terület nagyon jó hátteret ad a munkámhoz. Jó érzés, hogy nem vagyok megvezethető művészettörténeti és történelmi dolgokban sem.

– Hogy kerültél Békés megyéből Kecskemétre?

– A tanárképző elvégzése után Öregcsertőn helyezkedtem el férjemmel, ahol egy évet tanítottam. Közösen hoztuk össze a pályázatot, miután megtaláltuk a Petőfi Népe hirdetését: vezetőt keresnek az Otthon moziba. Minden passzolt, annyira kézenfekvő volt, hogy jelentkezem. Együtt találtuk ki, mit emeljünk ki az önéletrajzomban, aztán kézzel írtam meg a pályázatot, amihez főiskolai médiatanárom ajánlást is írt.
Akkor a Kecskeméti Ifjúsági Otthon üzemeltetésében működött az Otthon mozi, az igazgató, Józsa Kata döntött a pályázatról. Behívtak interjúra, aztán még egyszer visszahívtak. A csillagok érdekes együtt állása, hogy Szilágyi Éva volt az elődöm, aki Szeghalmon született, ahogyan én is, és ugyanúgy töri-művelődésszervező szakon végzett.

– Nagy kihívás volt pályakezdőként egy 110 ezres város művészmozijának irányítását a kezedbe venni?

– Először biztosan nagy volt a kabát, de aztán belenőttem. Úgy emlékszem, minden simán ment. Nagyon jó munkatársaim voltak a moziban, mind rutinos öreg rókák: Szamosi Ferenc, Sági Mihályné Marika néni, később Szamosi Ferencné Marika, Kovács Imre, Várnagy Zoltán.  Nekik hála szépen beleszoktam a feladatba. Józsa Kata 1994-ben alakította ki a művészmozit, még bontogatta a szirmait, alakulóban volt, amikor én pályakezdőként ide kerültem. Emlékszem átvettem két gyerekbérlettel a mozit, rá egy évre akkora lett az igény, hogy mindkettőnek négy-négy változata lett. Jó volt látni, hogy az alapokra építkezve egyre növekszik, bővül a kínálatunk.

– Sok változás történt ebben a negyed évszázadban a mozis szakmában. Hogyan sikerült talpon maradni?

– Amikor 1997. szeptember 1-jén elkezdtem a munkát, öt mozi működött a városban, teljesen mást jelentett akkor művészmozinak lenni. Volt egy felfutási idő, amikor nagyon trendi volt ilyen profilú moziba járni. Aztán amikor megjelentek a multiplexek, sokan megijedtek, mi lesz velünk. Én úgy éltem meg, hogy ez nem a mi kárunkra történt, hanem erősebbé vált a profilunk. Végül a multiplex mozi iránti igény miatt a többi mozi bezárt, mi pedig még mindig működünk. Engem is sok minden alakított ebben a 25 évben. Sokat segített, hogy egy kulturális intézménnyel a háttérben dolgozhattam, a népművelés, művelődés-, programszervezés része innen ágyazódott be a munkámba. A kezdetektől fogva szimbiózisban működtünk a munkatársaimmal, ma is folyamatosan inspiráljuk egymást.

– Az Otthon mozi szakmailag az ország egyik legszínvonalasabb művészmozija. Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt 25 év sikerei közül?

– Talán arra, hogy kollégáimmal közösen kulturális találkozási ponttá tettük a mozit. A színházi, képzőművészeti és zenei rendezvények mellett ma már filmes programok is gazdagítják a kecskeméti kulturális palettát. Jeles rendezőket, színészeket, a filmes szakma kiválóságait ismerhette meg a helyi közönség. Találkozhattak Jiri Menzellel, Nemes Jeles Lászlóval, Szabó Istvánnal, Rófusz Ferenccel, hogy az Oscar-díjasokkal kezdjük a sort, de nagyon sok magyar filmes alkotóval is, akik szintén említésre méltók Enyedi Ildikó, Mészáros Márta, Fekete Ibolya, Pálfi György, Hajdú Szabolcs és hosszú a sor. Nagyon hálás vagyok azért is, hogy együtt dolgozhatok a rajzfilmstúdióval. Csodaként élem meg a Kecskemétfilm alkotásait, a kétévenkénti KAFF eseményeit, ezért amikor az előterünk megújult, mindenképp szerettem volna, ha ők is megjelennek nálunk. A stúdió iránti tiszteletünk jelenként kapott a mozielőtérben található kanapénk Magyar népmesés borítást. 

– Van kedvenc filmje az Otthon mozi vezetőjének?

– Rengeteg. Vannak jelenetek, amiket akár tízszer is képes vagyok megnézni. Imádom a kosztümös filmeket is, gyerekkori jó érzéseket hoznak elő, de egy jó reklámért is rajongani tudok. Sok olyan van, amin a mai napig jókat kuncogok, vagy éppen sírok ugyanannál a jelenetnél. De olyan is van, aminek a forgatókönyvén ámuldozok még évekkel később is.

– Irigylésre méltó, hogy számodra munkahelyi kötelesség filmet nézni. Ami tetszik, az be is kerül a moziműsorba?

– Az én munkámhoz elengedhetetlen az örök kíváncsiság, az örök nyitottság. Foglalkoztat, hogy vajon ami engem érdekel, az sok mindenkit érdekelhet-e. Ennek ellenére a moziműsor nem feltétlenül tükrözi az én érdeklődésemet. Figyelni kell a helyi igényekre, az országos lehetőségekre is. Fontos szempont, hogy az újdonságok eljussanak a közönséghez. Így aztán láthatják nálunk Szabó István, Szász János filmjeit ugyanúgy, mint a fiatal rendezők alkotásait. Minden elérhető a kecskeméti közönség számára, ami meghatározza a mai hazai- és európai filmgyártást. Ez fontos küldetés.

– Sokak számára te egy vagy a mozival. Milyen a mozin kívüli életed?

– Nagyon fura lenne, ha külön kellene választani a mozit és engem, de azt hiszem, a régi mozisok mind így működnek. Történetekben gondolkodom, a vizualitás teljesen átszövi a hétköznapi életemet. Egy kirakatot is szakmai szemmel nézek meg, vagy, ha baráti körben történeteket mesélnek, én látom magam előtt filmként. Ez már életformává vált számomra. Sőt! Családi körben a közös filmnézés kiemelt program.

De azért létezem a mozin kívül is. Szívesen járok koncertekre, figyelem a kulturális eseményeket, keresem a filmeken túli érdekességeket. Folyó mellett nőttem fel, ma is nagyon fontos számomra a víz. Rendszerint átúszom a Balatont a lányommal, Jankával. A természetes vizek tiszteletét nekik is megtanítottam. Azt hiszem, ez az az egy dolog, ami hiányzik nekünk Kecskemétről.

– A férjed is szoros szálakkal kötődik a mozihoz. A gyerekek mennyire fertőződtek meg?

– Úgy nőttek fel, hogy moziból ki, moziba be jártak, hiszen késő estig dolgoztunk. Így a család egy nyelvet beszél. Filmes idézetekkel dobálózunk, mindenről egy-egy film vagy jelenet jut eszünkbe. Örülök annak, hogy a gyerekek értik a narratíváját a filmnek, így sokkal könnyebben leveszik az üzenetet napjaink vizuális világából, mint mások. Ez hatással volt továbbtanulásukra is. Janka lányunk pszichológiát tanul, de rendszeresen ír az egyetemi lapba (és nem csak filmkritikákat). Az írással a férjem, Csaba nyomdokait követi. Csongor fiunk pedig média designer szakos hallgató a Moholy Művészeti Egyetemen.

– Hogyan ünnepeltétek meg az évfordulót?

– Otthon volt pezsgős koccintás, és egy Facebook posztban is megemlékeztem róla, ami valóságos boldogságcunamit indított el ismerőseim körében. Nagyon sok jó emlék idéződött fel,

rengeteg jó barátot, fantasztikus embereket ismertünk meg 25 év alatt, amiért nagyon hálás vagyok. Az Otthon moziban megtaláltam a hivatásom, Kecskeméten pedig az otthonom.

– Mit kívánnál az Otthon mozinak a következő 25 évre?

– Azt, hogy legyen, hogy működjön még sokáig. Nagyon sok ember szereti, vannak, akik intravénásan igénylik az új és új filmeket. Sokaknak törzshelyük van nálunk, ha az foglalt, el sem jönnek. Már csak értük is megérte számomra az elmúlt 25 év…

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Az aradi 13-ra emlékeztek a Nyíri erdőben

A hagyománynak megfelelően idén is ünnepi megemlékezést tartottak Hetényegyházán, a Szent Hu...

Egri históriának summája - bábelőadás a megyei könyvtárban

Egri históriának summája - bábelőadás a megyei könyvtárban

Lázár Attila bábszínész érkezett ma a könyvtárba, aki az Egri históriának summája című előadásáva...

Török Ábel - egy rendkívüli kecskeméti fiatalember a Múzsában

Török Ábel - egy rendkívüli kecskeméti fiatalember a Múzsában

23 évesen öt nyelven beszél, bizantinológiával foglalkozik, tudományos teljesítménye mellett...

Glicerint szállító tartálykocsi borult árokba az M5-ösön, Kecskemétnél - VIDEÓVAL

Glicerint szállító tartálykocsi borult árokba az M5-ösön, Kecskemétnél - VIDEÓVAL

Egy glicerint szállító nyerges vontató borult árokba az M5-ös autópályán Kecskemétnél.

Orosházán szerezné meg első pontjait a Kecskeméti NKSE

Orosházán szerezné meg első pontjait a Kecskeméti NKSE

Négy forduló után egyelőre pont nélkül áll a bajnokságban a KNKSE. Ha szeretné elérni a szezon el...

Hatalmas meglepetést szereztek a rendőrök Zolikának

Hatalmas meglepetést szereztek a rendőrök Zolikának

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei egy 12 éves kisfiú álmát...

Mobilt, iratokat és bankkártyát lopott

Mobilt, iratokat és bankkártyát lopott

A kecskeméti rendőrök lezárták annak a gyanúsítottnak az ügyét, aki egy padon alvó férfit zsebelt...

Kecskeméti TE: A 15. bajnoki jön az Újpest ellen

Kecskeméti TE: A 15. bajnoki jön az Újpest ellen

Péntek este 20:05-kor lila derbire kerül sor a Szusza Ferenc Stadionban, hiszen az Újpest FC vend...

Nehéz helyzetben a méhészek - Videóval

Nehéz helyzetben a méhészek - Videóval

Az aszály, a virágpor mennyisége és a méhek nyúlós költésrothadás nevű betegsége is nehezítette i...

2022.10.05. 20:25

80 kép

méz, Kecskemét , méhészek, méhek

Kozák Polett kapta 2022-ben a Tóth László-díjat - Videóval

Kozák Polett kapta 2022-ben a Tóth László-díjat - Videóval

A Kecskeméti Televízió ügyvezető-főszerkesztője, Kozák Polett a 2022-es Tóth László-díj kitüntete...

Köszöntötték a Margaréta Otthon és az Őszirózsa Idősek Otthona lakóit - Videóval

Köszöntötték a Margaréta Otthon és az Őszirózsa Idősek Otthona lakóit - Videóval

A hagyományokhoz híven, idén is ünnepi műsorral kedveskedtek a Margaréta Otthon és az Őszirózsa I...

Több forgatókönyvet dolgoztak ki a Refi téli működésére

Több forgatókönyvet dolgoztak ki a Refi téli működésére

Több forgatókönyvet dolgoztak ki a Kecskeméti Református Gimnázium és Általános Iskola téli működ...

A Targeted Krav Maga önvédelmi sport alapító mestere a KTV-ben

A Targeted Krav Maga önvédelmi sport alapító mestere a KTV-ben

Egy érdekes küzdősport a Targeted Krav Maga volt az egyik téma a Kecskeméti Televízió heti Sportm...

Kecskeméti ARC: Nagyobb volt a tűz a vendégeknél

Kecskeméti ARC: Nagyobb volt a tűz a vendégeknél

Hétvégén a Budapest Exiles csapatát fogadta a Kecskeméti ARC az első osztályú férfi rögbibajnoksá...

Az M. Bodon Pál zeneiskola tanárai és növendékei koncerteztek a Bozsóban

Az M. Bodon Pál zeneiskola tanárai és növendékei koncerteztek a Bozsóban

Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából tartottak koncertet kedden délután a Kecsk...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies