Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. November 21. Csütörtök  Olivér

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Bahget Iskander, a nyugdíjas fotóművész

2018.05.20. 17:05

Több mint fél évszázaddal ezelőtt érkezett Szíriából Magyarországra. Mérnökként is megállta a helyét, de igazán sikeres kedvenc időtöltése, a fotózás révén lett. Képeit szinte a világ minden országában ismerik, őt azonban a hírnév nem szédítette meg, ma is ugyanolyan közvetlenséggel, széles mosollyal fordul mindenki felé, mint évtizedekkel korábban. Sokan büszkén fogadják, amikor „Barátom”-ként szólítja meg őket.

Három unokájával gyönyörű kertjében

– Fotóművészként dolgozik immár közel harminc éve. Jelentett-e bármi változást, hogy közben nyugdíjba ment?

– Azt, hogy nyugdíjba megyek talán észre se vettem volna, de úgy bő tíz évvel ezelőtt hivatalos értesítést kaptam róla. Be kellett mennem a nyugdíjbiztosítási igazgatóság épületébe, s amikor egy kicsit lehajolva, hogy láthassam-hallhassam a barátságos ügyfélszolgálatos hölgyet, megtudtam a tényt, hogy nyugdíjas lettem, egy másodpercre megijedtem. Átvillant a fejemben, hogy elhasználódtam, hogy talán már semmit se érek, ám csak egy pillanatig tartott ez az állapot, a műtermem, a munkáim vártak rám. Azon persze egy kicsit meglepődtem, hogy nyugdíjamat a 38 szolgálati évem ellenére igen kis összegben állapították meg – a rendszerváltás előtti években, külföldi munkáim miatt dollárban szerzett jövedelmeimet nem számították be –, de nem érdekelt az egész. Sem gondolkodásban, sem aktivitásban, sem fizikailag nem éreztem változást magamban azzal, hogy nyugdíjas besorolást kaptam, így azután dolgoztam tovább, sőt többet, többszörösét is, mint korábban.

A Fiatal Írók Találkozóján, 1979-ben

– Mely terveit tudta megvalósítani immár „nyugdíjasként”?

– Amire a leginkább vágytam, az a könyvem kiadása volt. 2012-ben ez az álmom megvalósult. A háromnyelvű fotóalbum – melyben egyfajta személyes vallomásomat is megfogalmaztam – életutam legfontosabb alkotásait összegzi. Kegyetlenül sok munka állt emögött, a sok tízezer fotóból való válogatás szinte emberfeletti erőt igényelt. Büszke vagyok arra, hogy amiként az alcíme is jelzi, ha csak egy maroknyit is, de a világ egy részét maradandó módon is megörökíthettem.

Egy másik tervem is valóra vált. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy miután Magyarországon élek és szeretnek az itteni emberek és én is őket, ugyanakkor hitelem van az arab világban is, munkáimból összeállítok egy fotókiállítást arról, hogy miként látom második, választott hazámat, és ezt az anyagot kiküldöm az arab országokba. A nem kevés anyagi áldozatot követelő „Magyarország arab szemmel” című kiállításom az utóbbi tíz évben eljutott már a leghíresebb arab múzeumokba – többek között Kairóba és Damaszkuszba is –, jelenleg a tárlat Katarban látható. Boldogan figyelem a kiállítás mostani útját is, jó érzés tudni, hogy alkotásaimmal hidakat építhetek különböző kultúrák közé.

Az utóbbi években végzett munkáim harmadik fontos területe is népeket, országokat köt össze. 2014-ben a Szófiai Magyar Kulturális Intézet vezetőjének felkérésére mintegy 100 fotómat vittem ki a bolgár fővárosba. A kiállítás oly sikeres lett, hogy vándorútra indult, és képeimet azóta Bulgária több mint 30 településén is bemutatták már. Emellett két évvel ezelőtt  a bolgár földön fellelhető magyar emlékeket is végigjártam. Az ott gyűjtött fotóanyag vándorkiállításként azóta is járja a dél-európai ország különböző városait. Felkérést kaptam a bolgár veteránok megörökítésére is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezekről az idős emberekről – közülük többen 90 év fölöttiek –, akik korábban „fontos” emberek voltak, ma pedig már ugyanolyan hétköznapi életet élnek, mint mások, fotókat készíthettem. Emberileg is megfogtak, mert azt éreztem, hogy ugyan különböző politikai indíttatású rendszerekben szolgáltak, de valamennyien a hazájukat védték. Az anyagot az év második felében egy hatalmas ünnepségsorozaton mutatják majd be Szófiában, de néhány fotót már most, egy május eleji Veteránok – fotó a készülőben lévő szófiai kiállítás anyagábólharkányi, az ottani bolgár katonai temetőben tartandó megemlékezésre is el kell küldenem.

Az elmúlt években a hazai kiállításaim is folytatódtak. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy három évvel ezelőtt a Budavári Palotában is kiállíthattam fotóimat. A tárlat címét igen találónak éreztem, az anyag valóban „Iskander világát" mutatta meg.

– Milyennek látja napjaink világát?

– Már évtizedekkel ezelőtt is értetlenül álltam a szülőföldemről közölt, sokszor hamis híradásokat hallva, és az utóbbi évek történéseit sem értem. Tisztelem és becsülöm a szíriai embereket, mert tudom, hogy alapvetően ők is békés szándékú, jó emberek. Sajnos, a háború sokak számára nagy üzlet, és vannak olyanok, akik az energiahordozók megszerzése miatt gyűlöletet szítanak népek között. Boldog vagyok, hogy olyan országban élhetek, ahol rend és biztonság van, hogy a házamba olyan vendégeket fogadhatok, akik nem hívás nélkül jönnek.

– Sokan megtapasztalták már, hogy otthona nyitva áll előttük. Kertjében a legrangosabb diplomaták épp úgy gyönyörködtek, mint a pályakezdő költők, írók. Családjával is megosztja idejét?

– Feleségemmel, Bodor Saroltával 45 éve Hetényegyházán élünk. Két gyermekkel ajándékozott meg bennünket a Jóisten. Lányom közgazdász lett, fiam jogi egyetemet végzett. Ma már mindketten családosak, Pesten élnek, és az ő révükön három unokának is örülhetünk. Mi is el-eljutunk hozzájuk, de jobb, ha ők jönnek. Hetényegyházi otthonunk tágas, mindannyian elférünk benne. A kert is, melyet évtizedek óta nagy gonddal alakítgatok, minden lehetőséget megad arra, hogy barátaimhoz hasonlóan – például a Forrás alkotóival sok időt töltünk itt közösen – szeretetben együtt lehessünk.

– Milyenek terveket sző a következő éveire?

– Életem történetét jó lenne megírni, benne azokat az élményeimet, amelyek egy-egy fotóhoz kötődnek. A legfontosabb azonban a munkáim archiválása, digitalizálása lenne. Hihetelenül sok képet készítettem az elmúlt évtizedekben, ezek között több ezer negatív és diapozitív is van. Igazi értékük ma még talán nem látszik, de 30-40 év múlva a történelem lesz kiolvasható belőlük. Ha ezt mások is fölismernék, és anyagilag is támogatnának – sajnos, egy kézzel nem lehet tapsolni –, úgy akkor ez az álmom is valóra válhatna.

Varga Géza

 

NÉVJEGY

Bahget Iskander fotóművész Szíriában, El-Barazinban született 1943. augusztus 14-én. 1967 óta Magyarországon, Kecskemét-Hetényegyházán él. Előbb kohómérnök végzettséget, majd mérnöktanári diplomát szerzett. 1972-től Kecskeméten, többek között a Szerszámgépipari Művekben és az AGRIKON Vállalatnál  dolgozott, de tolmácsként és műszaki ügyintézőként Algériában és Marokkóban is képviselte magyarországi munkahelyét. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, 1990 óta szabad szellemi foglalkozású vállalkozóként saját műtermében reklám- és divatfotókat készít, szórólapokat és prospektusokat is tervez. Közel 300 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon. Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Szorosan kötődik a FORRÁS, folyóirathoz. Magyarország hírnevét öregbíti a világ minden táján, az arab nyelvű Kék Duna című havilapban a magyar kultúra jeles alakjait mutatja be írásaival és fotóival. Kiállítást rendezett az erdélyi menekültek, illetve az autista gyermekek megsegítésére, munkáinak felajánlásával támogatta a Magyar Fotográfusok Háza restaurálását és jelentős összeget adományozott a 2010-es vörösiszap-károsultaknak. Elismeréseinek száma meghaladja a százat, többek között Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját, a Kecskemét Közművelődéséért Díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovag- és tisztikeresztjét, a Hetényegyházáért Díjat, a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjat és a hírös város Pro Urbe-díját is átvehette.

 A cikk a Kecskeméti Lapok "Mi van vele" című rovatában jelent meg.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Letartóztatásban a széfek feltörésével gyanúsított férfi

Letartóztatásban a széfek feltörésével gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 35 éves fülöpjakabi férfinak a letartózt...

Kitüntetést vehettek át a sokszoros véradók

Kitüntetést vehettek át a sokszoros véradók

Sokaknak van szüksége vérre, különböző betegségek vagy esetleg egy baleset miatt. Ehhez elen...

Adomány a négylábúaknak

Adomány a négylábúaknak

Több csomag nedves és száraztáppal lepte meg egy helyi vállalkozó a négylábúakat segítő szer...

Rudolf anno - Rendhagyó történelem óra

Rudolf anno - Rendhagyó történelem óra

Kecskemét MJV Önkormányzata két alkalommal szervez rendhagyó történelem órát, amelyre várja ...

Szeretem az állatokat – Antológia bemutató és Montázsmagazin születésnap

Szeretem az állatokat – Antológia bemutató és Montázsmagazin születésnap

A Montázsmagazin születésnapi rendezvényén a SZERETEM AZ ÁLLATOKAT című antológiájának a bem...

Hátrányból felállva őrizte meg veretlenségét az U15

Hátrányból felállva őrizte meg veretlenségét az U15

Móra Viktor tanítványai a Félegyházi TSI ellen léptek pályára kedden a megyei futsalbajnokságban....

Katona József Napok az Ifjúsági Otthonban

Katona József Napok az Ifjúsági Otthonban

Katona József arcmásai címmel tartott ma délután előadást Sümegi György művészettörténész a Hírös...

A cigányság története a középpontban

A cigányság története a középpontban

Kecskemét cigánysága régen és most címmel tartottak előadást ma délután a Bács-Kiskun Megyei Kato...

Baleset Kecskemét és Lajosmizse között

Baleset Kecskemét és Lajosmizse között

Két gépkocsi karambolozott az 5-ös főút Lajosmizse és Kecskemét közötti szakaszán.

Emelkedhetnek az önkormányzati lakbérek

Emelkedhetnek az önkormányzati lakbérek

2020-tól, 10-25 százalék közötti mértékben növekednek Kecskeméten az önkormányzati lakások b...

16 kg kannabisszal bukott meg, börtönbe zárhatják a férfit

16 kg kannabisszal bukott meg, börtönbe zárhatják a férfit

Folytatódott a tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken annak a 37 éves szerb férfinak, aki még 2018...

Mikulásvárás és karácsonyi készülődés

Mikulásvárás és karácsonyi készülődés

Faültetéssel és mézeskalács sütéssel indul a "Mikulásvásár és készülődés a karácsonyra"...

44 millió forint temetőfejlesztésre

44 millió forint temetőfejlesztésre

Több mint 44 millió forintnyi, temetőfejlesztésre fordítható keret felosztásáról döntött kedd dél...

Kecskemétrocks2019 - Újabb kisfilmmel jelentkezett a Cityrocks Hungary

Kecskemétrocks2019 - Újabb kisfilmmel jelentkezett a Cityrocks Hungary

A Kecskemétrocks2019-en elhangzott 12 dal közül már négyről októberben elkészültek a videóklipek,...

Folytatódik az MKT Buisness Szerda a Neumann János Egyetemen!

Folytatódik az MKT Buisness Szerda a Neumann János Egyetemen!

Kecskemét mára csaknem 110.000 ember lakóhelye, népességét tekintve a nyolcadik legnagyobb, közig...

Nem szerzett pontot az SG Kecskemét Futsal

Nem szerzett pontot az SG Kecskemét Futsal

Ma (hétfő) este Nyírbátorban szerepelt a dobogós Nyírgyulaj ellen az SG Kecskemét Futsal a férfi ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies