Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 15. Szombat  Mária

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Bahget Iskander, a nyugdíjas fotóművész

2018.05.20. 17:05

Több mint fél évszázaddal ezelőtt érkezett Szíriából Magyarországra. Mérnökként is megállta a helyét, de igazán sikeres kedvenc időtöltése, a fotózás révén lett. Képeit szinte a világ minden országában ismerik, őt azonban a hírnév nem szédítette meg, ma is ugyanolyan közvetlenséggel, széles mosollyal fordul mindenki felé, mint évtizedekkel korábban. Sokan büszkén fogadják, amikor „Barátom”-ként szólítja meg őket.

Három unokájával gyönyörű kertjében

– Fotóművészként dolgozik immár közel harminc éve. Jelentett-e bármi változást, hogy közben nyugdíjba ment?

– Azt, hogy nyugdíjba megyek talán észre se vettem volna, de úgy bő tíz évvel ezelőtt hivatalos értesítést kaptam róla. Be kellett mennem a nyugdíjbiztosítási igazgatóság épületébe, s amikor egy kicsit lehajolva, hogy láthassam-hallhassam a barátságos ügyfélszolgálatos hölgyet, megtudtam a tényt, hogy nyugdíjas lettem, egy másodpercre megijedtem. Átvillant a fejemben, hogy elhasználódtam, hogy talán már semmit se érek, ám csak egy pillanatig tartott ez az állapot, a műtermem, a munkáim vártak rám. Azon persze egy kicsit meglepődtem, hogy nyugdíjamat a 38 szolgálati évem ellenére igen kis összegben állapították meg – a rendszerváltás előtti években, külföldi munkáim miatt dollárban szerzett jövedelmeimet nem számították be –, de nem érdekelt az egész. Sem gondolkodásban, sem aktivitásban, sem fizikailag nem éreztem változást magamban azzal, hogy nyugdíjas besorolást kaptam, így azután dolgoztam tovább, sőt többet, többszörösét is, mint korábban.

A Fiatal Írók Találkozóján, 1979-ben

– Mely terveit tudta megvalósítani immár „nyugdíjasként”?

– Amire a leginkább vágytam, az a könyvem kiadása volt. 2012-ben ez az álmom megvalósult. A háromnyelvű fotóalbum – melyben egyfajta személyes vallomásomat is megfogalmaztam – életutam legfontosabb alkotásait összegzi. Kegyetlenül sok munka állt emögött, a sok tízezer fotóból való válogatás szinte emberfeletti erőt igényelt. Büszke vagyok arra, hogy amiként az alcíme is jelzi, ha csak egy maroknyit is, de a világ egy részét maradandó módon is megörökíthettem.

Egy másik tervem is valóra vált. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy miután Magyarországon élek és szeretnek az itteni emberek és én is őket, ugyanakkor hitelem van az arab világban is, munkáimból összeállítok egy fotókiállítást arról, hogy miként látom második, választott hazámat, és ezt az anyagot kiküldöm az arab országokba. A nem kevés anyagi áldozatot követelő „Magyarország arab szemmel” című kiállításom az utóbbi tíz évben eljutott már a leghíresebb arab múzeumokba – többek között Kairóba és Damaszkuszba is –, jelenleg a tárlat Katarban látható. Boldogan figyelem a kiállítás mostani útját is, jó érzés tudni, hogy alkotásaimmal hidakat építhetek különböző kultúrák közé.

Az utóbbi években végzett munkáim harmadik fontos területe is népeket, országokat köt össze. 2014-ben a Szófiai Magyar Kulturális Intézet vezetőjének felkérésére mintegy 100 fotómat vittem ki a bolgár fővárosba. A kiállítás oly sikeres lett, hogy vándorútra indult, és képeimet azóta Bulgária több mint 30 településén is bemutatták már. Emellett két évvel ezelőtt  a bolgár földön fellelhető magyar emlékeket is végigjártam. Az ott gyűjtött fotóanyag vándorkiállításként azóta is járja a dél-európai ország különböző városait. Felkérést kaptam a bolgár veteránok megörökítésére is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezekről az idős emberekről – közülük többen 90 év fölöttiek –, akik korábban „fontos” emberek voltak, ma pedig már ugyanolyan hétköznapi életet élnek, mint mások, fotókat készíthettem. Emberileg is megfogtak, mert azt éreztem, hogy ugyan különböző politikai indíttatású rendszerekben szolgáltak, de valamennyien a hazájukat védték. Az anyagot az év második felében egy hatalmas ünnepségsorozaton mutatják majd be Szófiában, de néhány fotót már most, egy május eleji Veteránok – fotó a készülőben lévő szófiai kiállítás anyagábólharkányi, az ottani bolgár katonai temetőben tartandó megemlékezésre is el kell küldenem.

Az elmúlt években a hazai kiállításaim is folytatódtak. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy három évvel ezelőtt a Budavári Palotában is kiállíthattam fotóimat. A tárlat címét igen találónak éreztem, az anyag valóban „Iskander világát" mutatta meg.

– Milyennek látja napjaink világát?

– Már évtizedekkel ezelőtt is értetlenül álltam a szülőföldemről közölt, sokszor hamis híradásokat hallva, és az utóbbi évek történéseit sem értem. Tisztelem és becsülöm a szíriai embereket, mert tudom, hogy alapvetően ők is békés szándékú, jó emberek. Sajnos, a háború sokak számára nagy üzlet, és vannak olyanok, akik az energiahordozók megszerzése miatt gyűlöletet szítanak népek között. Boldog vagyok, hogy olyan országban élhetek, ahol rend és biztonság van, hogy a házamba olyan vendégeket fogadhatok, akik nem hívás nélkül jönnek.

– Sokan megtapasztalták már, hogy otthona nyitva áll előttük. Kertjében a legrangosabb diplomaták épp úgy gyönyörködtek, mint a pályakezdő költők, írók. Családjával is megosztja idejét?

– Feleségemmel, Bodor Saroltával 45 éve Hetényegyházán élünk. Két gyermekkel ajándékozott meg bennünket a Jóisten. Lányom közgazdász lett, fiam jogi egyetemet végzett. Ma már mindketten családosak, Pesten élnek, és az ő révükön három unokának is örülhetünk. Mi is el-eljutunk hozzájuk, de jobb, ha ők jönnek. Hetényegyházi otthonunk tágas, mindannyian elférünk benne. A kert is, melyet évtizedek óta nagy gonddal alakítgatok, minden lehetőséget megad arra, hogy barátaimhoz hasonlóan – például a Forrás alkotóival sok időt töltünk itt közösen – szeretetben együtt lehessünk.

– Milyenek terveket sző a következő éveire?

– Életem történetét jó lenne megírni, benne azokat az élményeimet, amelyek egy-egy fotóhoz kötődnek. A legfontosabb azonban a munkáim archiválása, digitalizálása lenne. Hihetelenül sok képet készítettem az elmúlt évtizedekben, ezek között több ezer negatív és diapozitív is van. Igazi értékük ma még talán nem látszik, de 30-40 év múlva a történelem lesz kiolvasható belőlük. Ha ezt mások is fölismernék, és anyagilag is támogatnának – sajnos, egy kézzel nem lehet tapsolni –, úgy akkor ez az álmom is valóra válhatna.

Varga Géza

 

NÉVJEGY

Bahget Iskander fotóművész Szíriában, El-Barazinban született 1943. augusztus 14-én. 1967 óta Magyarországon, Kecskemét-Hetényegyházán él. Előbb kohómérnök végzettséget, majd mérnöktanári diplomát szerzett. 1972-től Kecskeméten, többek között a Szerszámgépipari Művekben és az AGRIKON Vállalatnál  dolgozott, de tolmácsként és műszaki ügyintézőként Algériában és Marokkóban is képviselte magyarországi munkahelyét. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, 1990 óta szabad szellemi foglalkozású vállalkozóként saját műtermében reklám- és divatfotókat készít, szórólapokat és prospektusokat is tervez. Közel 300 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon. Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Szorosan kötődik a FORRÁS, folyóirathoz. Magyarország hírnevét öregbíti a világ minden táján, az arab nyelvű Kék Duna című havilapban a magyar kultúra jeles alakjait mutatja be írásaival és fotóival. Kiállítást rendezett az erdélyi menekültek, illetve az autista gyermekek megsegítésére, munkáinak felajánlásával támogatta a Magyar Fotográfusok Háza restaurálását és jelentős összeget adományozott a 2010-es vörösiszap-károsultaknak. Elismeréseinek száma meghaladja a százat, többek között Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját, a Kecskemét Közművelődéséért Díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovag- és tisztikeresztjét, a Hetényegyházáért Díjat, a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjat és a hírös város Pro Urbe-díját is átvehette.

 A cikk a Kecskeméti Lapok "Mi van vele" című rovatában jelent meg.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Már csak kettőt kell aludni, és kezdődnek a Hírös Napok! (videóval)

Már csak kettőt kell aludni, és kezdődnek a Hírös Napok! (videóval)

Vasárnap kezdődnek a Hírös Napok. A hagyományos nyárvégi rendezvénysorozatot augusztus 16-a és 23...

Halálos baleset okozásáért tartóztatták le

Halálos baleset okozásáért tartóztatták le

Ittasan és érvényes jogosítvány nélkül vezetett a Bócsa és Soltvadkert között szerda éjjel halálo...

Masszíroztatna a fürdőben? Hétfőtől megteheti

Masszíroztatna a fürdőben? Hétfőtől megteheti

Hétfőtől újra igénybe vehetők a gyógyfürdő ellátások és a kényeztető masszázsok a Kecskeméti Fürd...

Jubilál a Kincskereső tábor (videóval)

Jubilál a Kincskereső tábor (videóval)

​Ma ünnepelte 45. születésnapját a Kincskereső tábor. Az évforduló alkalmából találkozóra invitál...

 Szombaton Forintos börze

Szombaton Forintos börze

Közeleg a nyár vége és az iskolakezdés. A tanévkezdés minden család pénztárcája számára megterhel...

Online időpontfoglalás az anyakönyvi ügyekhez

Online időpontfoglalás az anyakönyvi ügyekhez

Hétfőtől elektronikus úton is foglalhatunk időpontot az anyakönyvi ügyek intézéséhez.  ...

Nagy bulira készülnek Alszószéktón

Nagy bulira készülnek Alszószéktón

Szeptember 5-én rendezik meg a Melinda parkban az Alsószéktói Vigasságot, ami már 19. a rend...

Reszkethetnek a szúnyogok!

Reszkethetnek a szúnyogok!

Péntek este ismét a levegőből gyérítik a szúnyogokat Kecskeméten. A tervek szerint a napnyug...

Idős hölgyek voltak a célpontjai

Idős hölgyek voltak a célpontjai

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 26 éves férfinak, akit...

A Dunaferr sem tudta megállítani a kék oroszlánokat

A Dunaferr sem tudta megállítani a kék oroszlánokat

Csütörtökön Dunaújvárosban lépett pályára felkészülési mérkőzésen az SG Kecskemét Futsal együttes...

Kifogásolt a levegőminőség Kecskeméten

Kifogásolt a levegőminőség Kecskeméten

Ismét többfelé magas a levegő ózontartalma, emiatt 17 településen - köztük Kecskeméten is - kifog...

Drónnal harcolnak az illegális szemetelés ellen (videóval)

Drónnal harcolnak az illegális szemetelés ellen (videóval)

​Drónnal térképeztek fel illegális szemétlerakatokat ma (csütörtökön) délelőtt a Kecskeméti Rendő...

Szombaton új buszjáratok Kecskeméten

Szombaton új buszjáratok Kecskeméten

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. a meghirdetett menetrenden felül augusztus 15-én újabb...

Erdőfürdőzésen járt az Egészségkert csapata

Erdőfürdőzésen járt az Egészségkert csapata

Három órás vezetett erdőfürdőzésen vett részt a kecskeméti kórház Egészségkert csapata az Arborét...

Két és fél ezer Tóth Sándor-fotót digitalizál a könyvtár (videóval)

Két és fél ezer Tóth Sándor-fotót digitalizál a könyvtár (videóval)

Új tartalmakkal bővült a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár „Digitális világunk&rdqu...

Hordjunk maszkot! - kéri a polgármester (videóval)

Hordjunk maszkot! - kéri a polgármester (videóval)

Az érvényben lévő előírások fontosságára hívja fel a figyelmet Szemereyné Pataki Klaudia polgárme...

Élménnyel teli medencék a Kecskeméti Fürdőben (videóval)

Élménnyel teli medencék a Kecskeméti Fürdőben (videóval)

Újra formában a Kecskeméti Fürdő és a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark. A fürdőhelyek a pand...

Hogy kezdjük a tanévet Kecskeméten a járvány idején? (videóval)

Hogy kezdjük a tanévet Kecskeméten a járvány idején? (videóval)

​Sok a kérdőjel még a tanévkezdés körül. A kormány és a pedagógusok is abban reménykednek, hogy s...

Szupernagyik a Hírös Napokon (videóval)

Szupernagyik a Hírös Napokon (videóval)

Idén is bevetik magukat a CédrusNet Szupernagyiai a Hírös Napokon. A legfiatalabb generációnak ké...

Készül a színház új imázsfilmje (videóval)

Készül a színház új imázsfilmje (videóval)

A Katona József Nemzeti Színház majdnem minden dolgozója részt vesz a teátrum új évadjának imázsf...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies