Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Október 6. Csütörtök  Renáta

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Molnár H. Boglárka

2022.08.12. 20:42

Kezdetét vette Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepe, a Kurultaj. A háromnapos eseményre megépült egy hatalmas nomád tábor Bugacon, de számos sportverseny, előadás is lesz, valamint sor kerül a Honfoglalás korát megidéző nomád vonulásra és a Seregszemlére, melyen több száz lovas, gyalogos harcos mutatkozik be.

Közel kétszáz éves fújtatóval tartják életben a lángot a kovácsok a Kurultajon, Bugacon. Több tucat jurtát állítottak fel a nomád táborban, ahol megjelenik a honfoglalók jurtája mellett a 10. századi hadi tábor is, mely teljesen korhű életmódot mutat be.

„Régóta állítjuk ezeket a jurtákat. Az a különlegessége, hogy most egy új rész is van. Nagyon sok testvérnépünk van itt, sok delegáció, itt vannak ujgurok, kazahok, kirgizek, a dobrudzsai tatárok, törökök, mind ott helyezkednek el a saját jurtájukban” - mesélte Karádi Attila, a Csongrádi Turán Hagyományőrző Csapat vezetője.

Karádi Attila, a Csongrádi Turán Hagyományőrző Csapat vezetője

A jurtákban különleges szabályokat kell betartani: nem szabad a küszöbre lépni, hátrálva kell kilépni a helyiségből, megtisztelve a bennlévőket, hogy az arcunkat mutatjuk nekik. A táborban az autentikusságra törekednek, például nem PET-palackokból isznak a hagyományőrzők, hanem bőrcsanakokból és tökből készült különböző eszközökből.

A Kurultaj idén is számos sportversenynek ad otthont, mint például övbirkózó bajnokság, lovasbirkózás, puszták népe lovasviadal, gyalogos vívóverseny, vértes harcvívó verseny. Idén először rendezik meg a Turán Lovasíjász Világkupát, eredeti Kassai-rendszerben.

„Ez egy igazi hungarikum, egy igazi különlegesség a magyarság és a világ számára. Hiszen itt, Magyarországon született meg újra ez a sport, már világhódító útját járja, és úgy gondolom, hogy a Kurultaj egy méltó hely számára. A másik újdonság pedig vasárnap lesz, a Kurash Nemzeti Bajnokság, ami egy övbirkózó bajnokság. Ez is különleges, hiszen a sport Magyarországon nem annyira ismert, de már egyre nagyobb számban kezdik el ezt a sportot űzni hazánkban, és itt, a Kurultajon szeretnénk ezt népszerűsíteni” - magyarázta Fehér József, a Magyar-Turán Alapítvány egyik  szervezője.

Fehér József, a Magyar-Turán Alapítvány szervezője

A Honfoglalás korát idézi meg a nomád felvonulás, ahol több százan vonulnak majd fel gyermekek, asszonyok, férfiak, szekerekkel, lovakkal és tevékkel. A másik nagy attrakciója a Kurultajnak a Seregszemle, melyen szintén több száz lovas és gyalogos harcos vesz majd részt.

„Ez az órási Seregszemle a rendezvénynek talán az egyik legfontosabb eleme, ahol a Kárpát-medencei hagyományőrzők szinte mindegyike jelen van, és az idén kiegészülnek a rokon népek hagyományőrzőinek küldöttségeivel. Most még érkeznek lovasok, de már 250 fölött jár a lovasok száma, akik itt vannak a táborban. A Seregszemlén szinte mindegyikük fel fog vonulni korabeli, 9-10. századot idéző sztyeppei, nomád viseletben” - mondta Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója.

Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója

A hatalmas területen több helyszínen zajlanak a programok. Az egyik kiemelt esemény, hogy a türk államok nemzetközi szervezetének elnökei, alelnökei mind itt vannak, ezért megtartják a türk nemzetek együttműködési fórumát.

Az antropológiai, tudományos, ismeretterjesztő kiállítások idén rendkívüli leletekkel gazdagodnak. A nagyszéksósi aranykincs eredetijét lehet itt látni, valamint itt van a Babarcon nemrég feltárt kora avar-kori, késő hun-kori szenzációs leletegyüttes. De megtekinthetőek a Magyar Természettudományi Múzeumból a hun korra vonatkozó csontmaradványok is.

A szervezők a határon túl élő magyarokra is óriási hangsúlyt fektetnek, ezért felállították a Trianon-sátort, ahol az elcsatolt területeken élő magyar hagyományőrzők, kézművesek mutatkoznak be.

A színpadon olyan népzenei és néptánc-produkciókat lehet látni, amelyekért akár több ezer kilométert is utazni kellene Keletre.

Fuszonecker Gergővel véletlenül találkoztunk, egy hatalmas, hároméves szirti sast tartott a kezén. A solymász elmondta, hogy a vadászmadárral nem bemutatózik a Kurultajon, hanem hagyományőrzés céljából érkezett a rendezvényre. Gergő fontosnak tartja, hogy a hagyományokat ápolni is kell, nem csak tisztelni. A fiatal férfi hangsúlyozta, hogy a solymászok úgy ápolhatják a tradíciókat, hogy ténylegesen vadásznak is a madarakkal. A szirti sassal így is tesz Gergő, nyúlra és rókára vadásznak ketten.

Fuszonecker Gergő solymász és hároméves szirti sasa

Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen 27 hun, illetve türk eredettel rendelkező rokon nép vesz részt, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovas nomád kultúrának és a nagy ősöknek. Idén több mint 200 ezer látogatót várnak Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepére.

Mostanra már nemzetközi szinte lépett a Kurultaj, ugyanis nagyon komoly, magas diplomáciai szinten képviselteti magát valamennyi hun és türk tudattal rendelkező nemzet.

S hogy mi a titka a Kurultajnak? Talán az, hogy ez a rendezvény nem parancsszóra jött létre, hanem a hagyományőrzők lelkesedésből.

Varga Zoltán és Molnár H. Bogi