Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. December 6. Péntek  Miklós

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

2018.03.28. 08:12

Az ország legfiatalabb hivatásos szimfonikus zenekara az utóbbi hónapok legnagyobb sikerét aratta a 33. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kedd esti hangversenyén. A Hírös Agóra színháztermében megtartott koncerten – amely egyúttal a Filharmónia Magyarország Kodály-bérletének 4. alkalma is volt – a Stanislav Kochanovsky vezette Óbudai Danubia Zenekar játszott.

Egyedül – ezt a címet adta koncertjének az Óbudai Danubia Zenekar. „Nem tudunk nem hinni valamiben. És ha elvesztettük Istent, majd elvesztettük az emberbe vetett hitünket is, hát mi marad végül? Ekkor megragadjuk azt, ami még öröknek és szentnek tűnhet a világban, és felfedezzük a művészetet magunknak. Egy imát, amit a semmibe mormolunk, egy üzenetet, amit a kút mélyére hajítunk, és mégis: remegve várjuk a választ, ha nem mástól, hát egymástól. És ez egyszer csak működni kezd: emberek gyűlnek össze, hogy megcsodálják gondosan ápolt, tárgyavesztett hitünk zenévé kovácsolt hangjait. És ez az együttlét olyan nagyon jó: reményt ad, és hitet plántál a többi, szomorúságba merevedett szívbe is. És csodák csodája: a művész magánya, az alkotó magánya, a hallgató magánya itt, a pillanat csodájában egymásra néz. És abban az egy pillanatban megérzik, hogy nincsenek egyedül” – fogalmaztak, ezekkel a gondolatokkal hívták hangversenyükre a zeneszeretőket. Invitálásukat sokan elfogadták, a 22. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kedd esti hangversenyére szép számú közönség gyűlt össze.

Az Óbudai Danubia Zenekart Héja Domonkos alapította 1993-ban muzsikus barátaival. Ekkor még többségük, ideértve a karmestert is, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált. Az ÓDZ 2001-ben elnyerte és három évig viselhette a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet. Az elkövetkező években a legkiválóbb magyar karmesterek mellett egyre több külföldi dirigens is a zenekar vendége volt, többek között Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Rico Saccani vagy Sir Neville Marriner. 2013-ban Hámori Máté vette át a művészeti vezetést, aki új arculatot és stratégiát adott az együttesnek. Elindult a zenekar ifjúsági programja, koncertjeik száma megemelkedett. Tematikus és formabontó hangversenyeik mind egy célt szolgálnak: szeretnék, hogy a magas szintű zene eljusson a legtöbb emberhez.

Az est során a zeneszeretők két Rachmaninov-művet hallgathattak meg. Az Óbudai Danubia Zenekar először a zeneirodalom egyik legnehezebb versenyművének tartott III. zongoraversenyt játszotta. A legendásan technikás zongoraszólam miatt nem túl gyakran tűzik műsorra a pianisták, a kecskeméti koncert szólistájának, Tomoki Sakatának azonban nem okozott gondot a mű megszólaltatása. Az ifjú, mindössze 25 éves japán zongoravirtuóz repertoárjában és zenei gondolkodásában ez a versenymű kiemelt helyet foglal el, a darabot a szerző életművének minden tekintetben egyik legkiemelkedőbb darabjának tekinti. Rachmaninov zongorajátékát, valamint a művész sokoldalúságát – aki egy személyben volt zongoraművész, komponista és karmester – lenyűgözőnek tartja, mindezt zongorajátéka hűen tükrözte. A briliáns produkciót a hallgatóság perceken át tartó vastapssal, míg a hatalmas ovációt a szólista egy pazar ráadásszámmal köszönte meg.

Tomoki Sakata  2016-ban a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny első díjának elnyerésével robbant be a magyar zenei köztudatba. Versenygyőzelmét kiemelkedő hazai zenekaroktól és zenei intézményektől érkezett felkérések sora követte, s immár ennek jegyében hallhatta a közönség a tavaly októberi Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny nyitóhangversenyén, ahol Liszt A-dúr zongoraversenyének szólistájaként lépett színpadra a Magyar Állami Operaház Zenekarával, Kocsár Balázs vezényletével. Szóló és kamarakoncertjeivel, valamint versenyművek szólistájaként eddig Európa, Ázsia, az Egyesült Államok és Afrika számos rangos koncerttermében és zenei együtteseivel lépett pódiumra. A nagojai születésű művész 5 éves korában kapta első zongoraóráit, de már 6 éves korában improvizálni és komponálni kezdett. Zenei tanulmányait Hideto Nisikawa és Kendzsi Watanabe vezetésével folytatta a Tokiói Művészeti Egyetemen, valamint Dimitri Bashkirov és Vásáry Tamás mesterkurzusain gyarapította tudását. Jelenlegi tanulmányait Arie Vardi mellett folytatja Hannoverben a Hochschule für Musik, Theater und Medien növendékeként. Sakata maga is komponál, művei között egyaránt találunk kamaraműveket és zongoradarabokat.

A hangverseny második felében Rachmaninov ritkán játszott I. d-moll szimfóniája csendült fel, a műsor keretét tehát a szerző személyén túl a közös hangnem is adta. Az 1895-ben komponált mű az 1897-es szentpétervári bemutatón csúnyán megbukott. A premieren jelenlévő nagytekintélyű kritikusok és zeneszerzők szerint a művet betanító Glazunov már a próbák során sem volt a helyzet magaslatán, az előadáson pedig végleg kicsúsztak a dolgok a keze közül. Rachmaninov maga is megdöbbent, „hogy egy olyan tehetséges ember, mint Glazunov, ennyire rosszul dirigáljon. Nem is a vezénylési technikájával van a legnagyobb baj, hanem a zenei hozzáállásával általában. Semmit sem érez, amikor vezényel és olyan, mintha az egészből nem fogna fel semmit.”

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A kecskeméti előadás az ősbemutató tökéletes ellentéte volt. A rendkívül egységes, magabiztos zenekar Stanislav Kochanovsky vezetésével a mű minden szépségét bemutatta. Az orosz származású karmester hihetetlen precizitással dirigált, kezének mozdulatai nemcsak a tempóváltozásokat jelezték, a szimfónia legapróbb és legmélyebb színgazdagsága is kiolvasható volt belőlük. A zenekar tagjai láthatóan együtt éltek vele, ujjai legkisebb rezdülését is értették, követték. A vastaps – méltán – e mű elhangzása után sem maradt el.

Stanislav Kochanovsky Szentpéterváron született és tanult, rendkívüli tehetsége már kora gyermekkorában megmutatkozott. A sajtó szinte azonnal az új orosz zenei szcéna legmegnyerőbb ígéreteként üdvözölte: „Kochanovskyt a mai Oroszország egyik legnagyszerűbb és legígéretesebb fiatal karmesterének tartom” – írta Viktor Jampolszkij. Az orosz származású karmestert 2010-ben a Kiszlovodszki Filharmonikus Zenekar vezető karmesterévé nevezték ki, de szülőhazája minden nagyobb zenekarával is dolgozott már együtt. Az Oroszországban elért sikereivel párhuzamosan karrierje nemzetközi téren is gyorsan épül. Az utóbbi években együtt lépett már fel többek között az Accademia Nazionale di Santa Cecilia zenekarral, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Hamburger Symphoniker zenekarral és a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarával is.

A 22. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál koncertsorozata szerda este a Piarista templomban ér véget. A 19.30-kor kezdődő záróhangversenyen kecskeméti bemutatót hallhatnak a zeneszeretők: Laczkó János vezetésével a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar John Rutter Magnificat című művét szólaltatja majd meg.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Felzárkóztató program a hátrányos helyzetűekért

Felzárkóztató program a hátrányos helyzetűekért

A megye szociális szakemberei osztották meg tapasztalataikat csütörtökön a megyeházán azon a fóru...

Gyalogost gázoltak a Mária körúton

Gyalogost gázoltak a Mária körúton

Személyautó gázolt gyalogost ma reggel Kecskeméten, a Serfőző utca és a Mária körút kereszteződés...

Családi veszekedésből autórongálás

Családi veszekedésből autórongálás

A Kecskeméti Járási Ügyészség garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy 33 év...

Adventi adománygyűjtés a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Adventi adománygyűjtés a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 2019. adventi időszakában Kecskeméten a Városháza el...

Egyszer volt, hol nem volt – volt egyszer százmillió kattintás

Egyszer volt, hol nem volt – volt egyszer százmillió kattintás

Szerte a nagyvilágban több mint százmilliószor kattintottak már a Magyar népmesék internetre felt...

Az alacsony ökológiai lábnyom is fontos szempont az új kecskeméti buszflotta felállításánál

Az alacsony ökológiai lábnyom is fontos szempont az új kecskeméti buszflotta felállításánál

Az új buszflottáról és a sofőrök kiválasztásáról is beszélt Hajdu Márton a Kecskeméti Televí...

Mit tegyen, ha szabálytalanul parkoló külföldi autó akadályozza? – VIDEÓ

Mit tegyen, ha szabálytalanul parkoló külföldi autó akadályozza? – VIDEÓ

Mit tehet egy autós, ha külföldi rendszámú, akár unión kívülről érkezett autó miatt nem tud kiáll...

Lajosmizsei állatkínzás: januárban várható ítélet

Lajosmizsei állatkínzás: januárban várható ítélet

Jövő januárban várható ítélethirdetés annak a 37 éves férfinek az ügyében, aki változó létszámban...

Házi gyaloglóbajnokot hirdetett a CédrusNet

Házi gyaloglóbajnokot hirdetett a CédrusNet

Megszületett a CédrusNet 5000 lépéses kihívásának házi bajnoka. A kezdeményezést novemberre hirde...

2019.12.04. 18:42

Kecskemét, CédrusNet, gyaloglás, kihívás

Elkezdődött a kórházi parkolóház építése

Elkezdődött a kórházi parkolóház építése

Egy évig lesz lezárva a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nyíri úti parkolója. December 4-től tilos behaj...

„Cipősdobozokkal” ajándékoz a Mikulás Egyetem

„Cipősdobozokkal” ajándékoz a Mikulás Egyetem

Jó állapotban lévő, már nem használt játékokat vár a Neumann János Egyetem Hallgatói Önkormányzat...

Készül Kecskemét 2020-as költségvetése

Készül Kecskemét 2020-as költségvetése

Megkezdődött Kecskemét jövő évi költségvetésének tárgyalása a szakbizottságokban. Szerdán a Város...

Hogy került Erős Pista a szaloncukorba?

Hogy került Erős Pista a szaloncukorba?

Elsőre meglepőnek tűnt, de hatalmas sikert aratott az Univer Erős Pistával ízesített szaloncukor ...

A kecskeméti diákszínjátszás nagy napja

A kecskeméti diákszínjátszás nagy napja

" A magyar nyelvű diákszínjátszásnak generációkon átívelő, otthont teremtő tevékenységéért, az Or...

KecskemétRocks2019 - Az összefoglaló werk

KecskemétRocks2019 - Az összefoglaló werk

Aki ott volt a Benkó Zoltán Szabadidőparkban szeptember 7-én, aki szeretett volna volna ott ...

Újabb Tetris Challenge!

Újabb Tetris Challenge!

A Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft., illetve a keretei között működő Kecskeméti Sportiskola ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies