Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Február 24. Hétfő  Mátyás

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az „És az Oscar megyen:” nyerte az 5. Oscar-kvízt az Otthon moziban - Videóval

2020.02.11. 15:23

Ötödik alkalommal rendezték meg péntek este az Otthon moziban az Oscar-kvízestet, mely a hagyományok szerint mára a hivatalos Oscar-díjátadó kecskeméti előszobájává vált. Annál jobban ráhangolódni egy eseményre, nem is lehetne, mint amikor minden a kis arany szobrok körül forog… de különösen a sok agytekervény!

Mára hagyománnyá vált, hogy a filmőrültek az Oscar-díj átadása előtti pénteken összegyűlnek a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Tükörtermében. Ők azok, akik képesek beleszurkolni egy magyar jelölt kezébe az arany szobrot, akik évről-évre összemérik tudásukat a nagy Oscar történelemről, akik hónapokig készülnek, rendkívül komolyan veszik a versenyt, mégis mosolyogva veszik az akadályokat, akik szívből örülnek a másik sikerének is (mondván, így legalább adott a motiváció a következő évi megmérettetésre!). És így lesz egy Oscar-kvízest egyszerre izgalmas és vidám, kemény és mégis könnyed. És felejthetetlen élmény minden résztvevő számára, akár az első helyen végzett, akár az utolsón. Akikből könnyen lehetnek elsők, kivéve, ha az elsők rátesznek egy lapáttal, mert semmiképp nem szeretnének utolsók lenni, sőt, bajnokok kívánnak maradni.

Szóval. A február 7-én megtartott kvízest nyolc csapat csatáját hozta, akik a színes feladatokon keresztül mutatták meg, mi mindent tudnak a témában. Az ötödik kvízest már minden ízében profi, és rendkívül jól szervezett volt, semmiféle gyermekbetegséget nem hordozott magában. Feszes volt, dinamikus, amikor kellett, csendes, amikor kellett, hangos. A feladatok közt kellő időben érkeztek a lazulós részek, nem nyúlt a végtelenségig, és minden belefért, amit a szervezők beterveztek.

Az Oscar-kvíz ötletgazdája Túri Edit a legjobb partnert választotta Gyimesi András személyében. András ugyanis egyre feljebb lépked az évek során. Míg eleinte a feladatok kidolgozása volt a feladata, idővel már átvette a kvízmester szerepét is, a legutóbbi eseményen pedig már három trükkel is elkápráztatta a résztvevőket. És, amit még ki kell emelni vele kapcsolatban: ahogy ígérte, idén olyan feladatokat hozott, melyek azok számára is megoldhatóak voltak, akik nem aranyszobor plüssel a hónuk alatt és filmzenékkel a fülükön alszanak el egy Hollywood mintájú takaróba burkolózva, miközben az párnájuk alá rejtett Nagy Oscar Enciklopédia segít, hogy jobban lássák a tévéjükben futó díjnyertes filmeket, míg álomba nem szenderülnek.

Szóval. Megkértük Gyimesi Andrást, meséljen az általa megálmodott napról. A feladatokról, a feladatok közt elsütött remek trükkökről. Aki ott volt, újra átélheti, aki nem volt ott, megnézheti, miből maradt ki, ha pedig kedvet kap, megtudja, milyen izgalmak várnak rá a következő Oscar-díj átadás előtti pénteken.

 

Az 1. trükk

- Az első "trükk" lényege az volt, hogy egy önként jelentkezőt aszerint üdvözöltem, hogy milyen számot dobott egy dobókockával. A hat szám mögötti "filmes üdvözlésről" előzetesen annyit árultam el, hogy lehet benne akciófilmes, romantikus, vagy akár horrorfilmre jellemző köszöntési formula. A sors a "Megölelem" mellett döntött. Az ölelés közben a közönség részére láthatóvá vált, hogy a másik öt választás mind "Kinyírom" lett volna. Vajon az önként jelentkező azóta tudja, milyen kicsin múlt az élete?! :)))

1. Anagramma

- Hagyományos feladat, mindig az aktuális jelölések közül választok. Az idei anagrammák némelyikére kifejezetten büszke vagyok, mert hangulatában sikerült az eredeti filmet vagy színészt is megidézni:

Szoknya is sok = Kisasszonyok,

Dőlő késök = Élősködők

Nr (1) test csaljon? Soha! = Scarlett Johansson

E gyík randa, de látványos = Így neveld a sárkányodat 3.

 

2. Takarmány

- 10 filmkockából lett kitakarva egy részlet. Nem a filmet kellett kitalálni, hanem azt, hogy mi lett kitakarva. Konkrétan ezek: fecsegőposzáta (Az éhezők viadala sorozat), kés (Psycho), esernyő (Ének az esőben), babakocsi (Patyomkin páncélos), Máltai sólyom, 53 (A kicsi kocsi kalandjai), szájharmonika (Volt egyszer egy vadnyugat), aranycikesz (Harry Potter filmek), neutralizáló v. emlékezettörlő (Men in Black filmek), játékmackó láncfűrész (A texasi láncfűrészes mészárlás).

3. Zárójelenetek

Az alábbi 10 film utolsó 10-15 másodpercéből kellett kitalálni a címet: Vissza a jövőbe, Száll a kakukk fészkére, Közönséges bűnözők, Thelma & Louise, E. T., a földönkívüli, A mágus, A remény rabjai, Eredet, Whiplash, Indul a bakterház.

4. SMS

A feladat, ahol lehetett, sőt kellett használni a telefont. A filmes kérdések alapján összeálló telefonszámra kellett a csapatoknak elküldeni a "Szeretlek, Oscar!" szöveget. Állítólag volt egy-két olyan SMS is, ami máshova ment (vajon van-e a sorsnak annyi humorérzéke, hogy annak az ismeretlen telefonszámnak pont egy Oszkár nevű férfi legyen a tulajdonosa? :)). Kb. 3-4 percen belül egyébként mind a 8 csapat üzenete befutott - a zsűrinek nem volt gondja a sorrenddel.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

5. Ti kérdezitek

- Minden csapat feltett 1 kérdést a többi 7 csapat részére. A Dixit nevű népszerű társasjáték pontozásához hasonlóan a kérdést és a hozzá tartozó 3-6 válaszlehetőséget úgy volt érdemes kitalálni, hogy se túl könnyű, se lehetetlenül nehéz ne legyen. A legmagasabb pontokat azok a csapatok szerezték, amelyek kérdéseit 2 vagy 3 (de nem is több és nem is kevesebb) másik csapat tudta helyesen megválaszolni. Egyébként nagyon jó kérdéseket hoztak a csapatok, számomra az egyik legszebb és leginformatívabb az AniMancik kérdése volt: Melyik magyar származású Oscar-díjas látványtervező nevét viseli filmfesztivál Magyarországon? George Pal, Joseph Kish, Alexandre Trauner (igen,ő).

A 2. trükk

- Kis szünet után jött a következő trükk, ahol egy rögtönzött filmet forgattunk. A Vasladyk csapatából vállalkozott egy amazon a producer szerepére, az AniManciktól jött egy forgatókönyvíró, a Hírös A Góré egyik tagja pedig régóta dédelgetett álmát valóra váltva a FŐHŐS lehetett. Én maradtam a rendező, de a művészfilmnek (vagy apokaliptikus akciófilmnek?) induló felütést ("Egy pakli kártyák fogtok elégetni!") követően a szereplők alakították a történést. A FŐHŐS előre tudta, hogy ő lesz az, aki a végén egyetlen kártyalapot megmenthet. És lőn! A megmaradt kártyák közül az általa kiválasztott pedig - kicsit megégve, összehajtogatva, de egyetlenként - végig ott volt a kezében lévő legkisebb gyufás skatulyában.

6. Filmzenék

- Oscar-jelölt zenét tartalmazó filmek címét kellett beírni. A 35-40 másodpercnyi zenei bejátszás alatt a kérdéses filmek mindegyikéről megjelent egy-egy segítő információ, érdekesség. A filmek: Casablanca, Quo Vadis?, Ének az esőben, A hét mesterlövész, Pillangó, A kém, aki szeretett engem, A misszió, Lesz ez még így se!, Helló, Dolly! és WALL-E (ugyanaz a zene!), Aljas nyolcas. Több csapat is jelezte, hogy a kis információk is sokat segítettek a beazonosításban.

7. Ugye minden csapat RYAN (ejtsd: rájön) a kapcsolatra?

- Most debütált ez a feladattípus. Ryan (vagy Rian) nevű filmeseket kellett azonosítani a kapcsolataik (házastárs, ex, szereplőtárs, rendező, film) alapján. Ők szerepeltek: Ryan Gosling, Ryan Reynolds, Ryan közlegény, Meg Ryan, Rian Johnson és Ryan O'Neal.

8. Az elmaradhatatlan Activity

- Minden csapat szabadon tippelhetett bármelyik - egyébként zseniális - mutogatásra. E filmeket alakították parádésan a játékosok: Ponyvaregény, Annie Hall, Kódjátszma, Pi élete, Kabaré, Halálsoron…

A 3. trükk

- Az utolsó mentalista trükk úgy indult, mintha egy ártatlan, a feszültségeket levezető Tic Tac Toe-t játszanék az egyik önként jelentkezővel. A játékos teljesen szabadon eldönthette, hogy a saját korongjait hova rakja a színpad közepére felállított üveglap 3 x 3 mezője közül. A 9 korong felkerülése után valójában nem az volt az érdekes, hogy döntetlenre végződött, hanem az, hogy az üveglapot megfordítva egy 9 részből álló kép állt össze tökéletes egésszé. Az Oscar-szobrot és az "...and the Oscar goes to:" feliratot tartalmazó képen pedig megjelent a 2020. évi V. Oscar Kvízest győztes csapatának a neve: "És Az Oszkár Megyen:". Hm, nomen est omen?

A 2020-as Oscar-kvíz helyezettjei:

1. És Az Oszkár Megyen:

2. Anonim Celebek

3. Hírös A Góré

4. Vasladyk

5. EQUINOCCIO és az Animancik, holtversenyben

6. CGI

7. BBNOS

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Megrongálták a Rákóczi iskola sportpályáját

Megrongálták a Rákóczi iskola sportpályáját

Megrongálták a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola sportpályájának műanyag burkolatát –&nbs...

Több meghibásodást javítottak a hétvégén a BÁCSVÍZ munkatársai

Több meghibásodást javítottak a hétvégén a BÁCSVÍZ munkatársai

Sűrű hétvégéjük volt a BÁCSVÍZ Zrt. munkatársainak. Több meghibásodás miatt is intézkedniük kelle...

Szökjön ki egy fürdőbe!

Szökjön ki egy fürdőbe!

2020. február 29-én szombaton egész nap kedvezményes jegyárakkal vehetik igénybe a vendégek a Kec...

U17 és U20-as futsal győzelmek

U17 és U20-as futsal győzelmek

A hétvégén mindkét utánpótlás korosztályban győzni tudott az SG Kecskemét Futsal Nyírbátor ellen....

A legjobb magyar asztaliteniszezők versenyeznek Kecskeméten

A legjobb magyar asztaliteniszezők versenyeznek Kecskeméten

Soha nem volt ilyen nagyszabású országos asztalitenisz magyar bajnokság, mint amit február 28-a é...

265 vendég a Hosszú Utcai Óvoda bálján

265 vendég a Hosszú Utcai Óvoda bálján

27. alkalommal rendezte meg a már hagyományossá vált Szülők-Nevelők Bálját a Ferenczy Ida Óv...

Drabant Anita tarolt Karcagon

Drabant Anita tarolt Karcagon

Február 20-23. között Karcagon tartották az Asztalitenisz Diákolimpia országos döntőjét. Dra...

Csontváry-ihlette rajzokat vártak a pályázatra

Csontváry-ihlette rajzokat vártak a pályázatra

Több száz rajz és festmény hevert pénteken a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola sportcsarn...

Kecskeméti birkózó sikerek a szabadfogású diák I-es Magyar Bajnokságon

Kecskeméti birkózó sikerek a szabadfogású diák I-es Magyar Bajnokságon

Sikeres Magyar Bajnokságot zárt a Csepel-Pénzügyőr csapata szabadfogású diák I-es korosztály...

2020.02.23. 13:07

Csepel-PSE , Kecskemét, birkózás, sikerek

Döntetlennel zárult a szomszédvárak csatája

Döntetlennel zárult a szomszédvárak csatája

Nem bírt egymással a Kecskeméti LC és a Lajosmizsei VLC a labdarúgó megyei I. osztály tavaszi sze...

2020.02.23. 08:00

39 kép

Kecskeméti LC, labdarúgás, Lajosmizsei VLC, megye I

A Mercedes-gyár újra csatlakozott a Tetris challenge-hez

A Mercedes-gyár újra csatlakozott a Tetris challenge-hez

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár karosszériaüzemének munkatársai is csatlakoztak a ,,Tetris challe...

Feljutott a rájátszás felsőházába a HÉP-RÖPKE SE

Feljutott a rájátszás felsőházába a HÉP-RÖPKE SE

A kecskeméti lányok egy szűk óra leforgása alatt győzték le idegenben az alapszakasz utolsó mérkő...

Változik a KEKO pénztár nyitvatartása a vasútállomáson

Változik a KEKO pénztár nyitvatartása a vasútállomáson

Változik a vasútállomáson található menetjegy- és bérletárusító pénztár nyitvatartása - adta...

A tankok elé állt ’56-ban a most 95. születésnapját ünneplő Gömöry Katalin

A tankok elé állt ’56-ban a most 95. születésnapját ünneplő Gömöry Katalin

Gömöry Katalint 95. születésnapján köszöntötte Kecskemét nevében Engert Jakabné alpolgármester sz...

Oldódott a helyzet, de még vannak problémák a közvilágítással

Oldódott a helyzet, de még vannak problémák a közvilágítással

Az elmúlt két hétben a Kecskeméti Médiacentrumhoz csökkenő ütemben érkeztek bejelentések közvilág...

Ittas sofőrt vettek őrizetbe a rendőrök

Ittas sofőrt vettek őrizetbe a rendőrök

A kecskeméti egyenruhások őrizetbe vették azt a lajosmizsei férfit, aki engedély nélkül, ittasan ...

Lakossági fórumot tart Nemcsik Mátyás

Lakossági fórumot tart Nemcsik Mátyás

Az Ady Endre utca és a Nyíri út közötti utcák parkolási és forgalmi rendjében tervezett változáso...

Székely Aladár fotográfiáiból nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban

Székely Aladár fotográfiáiból nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban

Korának meghatározó fotóművésze, a 150 éve született Székely Aladár (1870-1940) fotográfiáiból ny...

Dunaújvárosi Koppány eredmények

Dunaújvárosi Koppány eredmények

2019. február 16-án négy Koppány Íjász képviselte városunkat Dunaújvárosban, a Scorpion Winter Ch...

2020.02.21. 17:25

íjászat, Kecskemét, Koppány

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies